Vilken stad genererar bästa läkarprogrammet?

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
HP18
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 159
Blev medlem: tor 29 jun, 2017 20:46

Vilken stad genererar bästa läkarprogrammet?

Inlägg av HP18 »

Att jämföra Sveriges läkarprogram med varandra har ju varit & är en pågående diskussion. En del hävdar att alla är lika bra, medans en del hävdar motsatsen, dvs att ena programmet är bättre än det andra.
Jag har inte speciellt mycket kunskap om skillnaden mellan de olika programmen men jag har pratat med en del läkare/läkarstudenter som delat med sig av sina åsikter.

Karolinska - Här vill majoriteten av blivande studenter börja, mycket beror nog på karolinska institutets rykte. En internationellt känd skola som ger en akademisk fjäder i hatten, men hur ser programmet ut?
Jag har fått höra av studenter/alumner att KI inte genererar en bra kunskap i praktisk färdighet, eftersom att när man placeras ut på ett sjukhus så blir praktiken enformig, man får lära sig praktik inom ett begränsat område. Tex i en operationssal så är man kirurger, 2-3 st-läkare, 2-3 AT-läkare samt några studenter. Denna trängsel har jag fått höra är inte uppskattat i utbildningssyfte.

Kontra en mindre stad tex Umeå/Örebro/Uppsala där man inte är lika många, vilket gör att praktiska utbildningen blir lättare att ta till sig samt att man får vara med på en bredare variation av operationer framför vad man får i storstäder.

Detta är alltså vad jag har hört, Vad har ni för inblick/hört av diverse LP?
I ren kunskap/utbildning syfte så har en del läkare/studenter rekommenderat mig mindre städer för att få en bredare praktisk utbildning.

hasselblad
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 69
Blev medlem: tis 20 aug, 2013 19:59

Re: Vilken stad genererar bästa läkarprogrammet?

Inlägg av hasselblad »

Karolinska tillhör topp tio medicinska fakultet i världen, mycket tack vare sin forskningsoutput. Att det ligger i Stockholm och dessutom är associerat med nobelpriset gör det ju prestigefullt. Örebro får väl anses vara det minst prestigefyllda, om man jämför de svenska programmen sinsemellan.

Men då snackar vi mest upplevd prestige och status utifrån, inte nödvändigtvis kvalitén på utbildningen. Alla läkarstudenter i Sverige blir kompetenta läkare när de klarat av sina respektive program. Dock kommer alla program ha enskilda utbildningsinslag som är mer eller mindre lyckade, relativt. Det är i sig ett resultat av att de olika lärosätena kan ha lite olika traditioner, geografiska omständigheter eller olika prioriteringar. Det kan påverka saker som möjlighet till forskning under utbildningstiden, möjlighet till handledning på operationer, möjlighet att närvara på obduktion, m.m.

Skriv svar