Vilken utbildningsort är bäst?

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Rakel
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 17
Blev medlem: sön 03 apr, 2011 6:19

Vilken utbildningsort är bäst?

Inlägg av Rakel »

Ofta kommer ju denna fråga upp när man ska välja universitet. Tänkte därför tipsa om Läkarförbundets rapport där man sen 2013 granskat utbildningskvaliteten genom att nyexade läkarstudenter fått svara på en enkät. Bl a får de svara på om de tycker att utbildningen gett dem goda förutsättningar att arbeta som läkare. Bäst omdöme i senaste rapporten får Örebro och Linköping.

https://slf.se/app/uploads/2021/04/om-l ... et2020.pdf
Neumann
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: lör 22 maj, 2021 12:14

Re: Vilken utbildningsort är bäst?

Inlägg av Neumann »

Är också inne på samma tankar och hur det kommer se ut på det nya läkarprogrammet. Har inte hittat speciellt mycket information om hur förändringarna på de olika lärosätena kommer se ut, förutom det som skrivits lite kort på enstaka hemsidor. Tittar man på ramschema och jämför gamla med nya så ger det inte heller någon större indikation.

Som jag har läst står Uppsala, KI och GU inför störst förändringar. Uppsala verkar ha äldst läroplan och ska ha byggt upp sin nya läroplan efter det norska läkarprogrammet i Trondheim, som haft ett 6 årigt program sedan 1993. Andra lärosäten verkar stuva om i ramschemat och lagt till mer praktik. Örebro och Linköping har de "nyaste" uppläggen på gamla programmet, och står därför inför mindre förändringar till nya programmet. Likaså gäller Lund som också antagit en ny läroplan 2016 på gamla programmet med det nya läkarprogrammet i bakhuvudet. KI verkar ska ha fler gruppbaserade moment än tidigare. GU hittar jag ännu mindre om, förutom att de kommer ha terminskurser och mer studentaktiverande pedagogik.

Enligt rapporten som länkades ovan så "vinner" olika lärosäten i olika frågor. Örebro har däremot flest positiva svar på frågorna "att arbeta som läkare", och "kvalitet av klinisk handledning". Vilka borde vara bland de viktigare punkterna

Hur tänker ni andra om detta kring nya läkarprogrammet och val av lärosäte? Uppsala har förmodligen störst förändringar, men väljer att bygga upp det efter ett etablerat och vältestat program från Trondheim. De andra lärosätena verkar bygga på sin tidigare läroplan och lägger om i tidigare ramscheman.


https://lakartidningen.se/aktuellt/nyhe ... ildningen/
Skriv svar