Förstahandsval?

Övriga utbildningsrelaterade diskussioner
Skriv svar
Chloec
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 36
Blev medlem: mån 30 nov, 2020 20:21

Förstahandsval?

Inlägg av Chloec »

Hej!
Jag ska söka till 3 ganska lika utbildningar till hösten 2021. Gick ut med 17.34 efter gymnasiet och den utbildning jag så gärna vill komma in på hade runt 17.36 i höstas, men lite högre tidigare år. Den andra låg på runt 17.70 och 17.08 i Urval 2. Det tredje 18.05 i Urval 1 samt 16.77 i Urval 2. Vill därför skriva högskoleprovet och försöka få 0.9-1.0. Har aldrig gjort högskoleprovet innan men har ganska svårt för matte. Har engelska som modersmål så det är inga problem där. Hur pluggar jag bäst för att "lära in" den matten som provet testar utöver uppgifterna här?

Samt; Hur prioriterar jag mina utbildningar när jag väl söker? 🤔 Vill alla lika mycket då programmen är i princip likadana. Finns det någon regel här? Ska man kanske prioritera en utbildning man tänker sig ha minst chans att komma in på eller tvärtom?
Användarens profilbild
Jeakov
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 56
Blev medlem: tis 16 jul, 2019 21:27

Re: Förstahandsval?

Inlägg av Jeakov »

Grundkursen i matte på hpguiden tycker jag är jättebra och går igenom all matte man behöver, alternativt kan man skaffa sig en matte 1c bok och köra igenom alla relevanta kapitel där.
Det är en bra början, sen kan man börja med att göra faktiska kvantitativa provpass och kolla vilka specifika delar av matten som man behöver fokusera på lite mer och ta det därifrån. Om du t.ex märker att du slackar på DTK delen så kan det va värt att ta en titt på statistikdelen i matteboken och öva mer fokuserat med bara DTK uppgifter i några dagar tills du märker att du blivit bättre. Sen gör du om ett kvantitativt provpass och tar tag i nästa del av matematiken som du har störst problem med. Poängen är att hela tiden försöka identifiera dina svaga sidor och fokusera på dessa :D

Gällande prioritering kommer den utbildning du sätter som första val att prioriteras. Alltså om du kommer in på den så stryks de utbildningar du har satt därunder. "Regeln" brukar vara så att den utbildning du helst vill komma in på ska sättas som första val osv, men om du vill alla lika mycket så spelar det inte så stor roll hur du sätter dem. Ha det bara i åtanke att resterande utbildningar stryks om du blivit antagen till en annan utbildning som står högre på din lista.
Skriv svar