Ang. Naturvetenskapligt Basår

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Skriv svar
Användarens profilbild
Zo0m
Stammis
Stammis
Inlägg: 176
Blev medlem: tor 05 jan, 2006 1:00

Ang. Naturvetenskapligt Basår

Inlägg av Zo0m »

Idag damp antagningsbeskedet till basåret ned i brevlådan, måste säga att skolabstinensen har gjort sig påmind vid sistone, känns nästan som att man knappt kan vänta tills skolan börjar igen. :lol:

Jag tänkte framförallt höra om det finns någon härute i etern som har gått/går/ska gå på ett basår och som har lite erfarenhet att delge? Vilka "underämnen" kom först, vad ska man se upp med etc, framförallt i ämnena Kemi, Fysik och Matte D.

Jag (som är 87:a) tog studenten i våras och ser mer eller mindre basåret som ett avstamp från gymnasiet till läkarlinjen, det jag ska göra iår är:

1) Höja mitt högskoleprovsresultat med minst 0,1.
2) Få MVG på minst två ämnen vid basåret.

Måhända något realistiska mål? :oops:

Kan tillägga att jag sedan tidigare har MVG i naturvetenskap A och B, samt fick MVG i Kemi, Fysik och Biologi i högstadiet.

Tack på förhand
// :)
kattis
Bronspostare
Bronspostare
Inlägg: 660
Blev medlem: sön 10 apr, 2005 2:00

Inlägg av kattis »

Dina mål låter helt realistiska tycker jag. Om du kämpar på kan du säkert få MVG på rubbet. På mitt komvux läste vi alla A-kurser + ma C första terminen. Alla lästes parallellt hela tiden, vilket var bra för att man såg samband mellan ämnena, men kunde emellanåt vara rätt splittrande då man hela tiden hade 4 ämnen att koncentrera sig på. Andra terminen lästes på samma sätt med B kurserna och ma D. Enda rådet jag kan ge är att ligga i fas med studierna från första dagen. Gå hem varje dag och repetera, skriv ner, räkna osv. Om du gör det behöver du inte plugga all ledig tid. Det är mycket svårt att klara proven (eller åtminstånde få MVG om man bara pluggar veckan före. Jag klarade MVG på allt och har två barn hemma. Det gick med hjälp av att jag alltid låg steget före. Lycka till med basåret!!
Tornedalica
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 23
Blev medlem: fre 10 nov, 2006 1:00

Inlägg av Tornedalica »

men hur är det med betyg från basåret egentligen...? De räknas väl inte som gymnasiebetyg eller kan läggas ihop med gymnasiesnittet och ev. höja detta?! Är det inte så att man bara kan "ha nytta" av basåret i syfte att ta sig in på läkarprogrammet om man bara är ute efter behörigheten.

Jag har iaf förstått det hela som att ett MVG/5'a i tex. Kemi på basåret bara räknas som en godkänd Kemi B-kurs av VHS och inget mer. Har jag fel...?
radioaktiv
Stammis
Stammis
Inlägg: 287
Blev medlem: lör 29 okt, 2005 2:00

Inlägg av radioaktiv »

yonna: det beror på om man läser basåret på komvux eller högskola. läser man på komvux får man betyg som räknas in i det snittet man sedan söker till högskola/universitet med. läser man basåret på högskola får man däremot bara behörigheten och betygen påverkar ej snittet när man söker andra utbildningar.
Användarens profilbild
Jessan
Stammis
Stammis
Inlägg: 137
Blev medlem: mån 20 feb, 2006 1:00
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Ang. Naturvetenskapligt Basår

Inlägg av Jessan »

ZoOm: Jag går basåret på Stockholms universitet. Vi började med att beta av biologi A och samtidigt ha matte D och kemi A. När biologin slutade började vi med fysik A och sen växlar vi bara till B-kurserna när A-kursen är slut. Biologi B har vi tre sista veckorna innan sommaren.

Precis som kattis säger så är det väldigt bra att ligga i fas hela tiden. Jag har haft stor nytta av att gå på alla föreläsningar och för att kunna titta tillbaka i anteckningarna när boken förklarar uselt. Detta har främst hjälpt i fysik där mycket handlar om vilka formler man ska använda och läraren och boken ibland säger olika saker. Och gör lab-rapporterna på en gång. Då lär du dig mycket bättre.

På universitetet får vi "bara" g eller vg. Kolla tidigare tentor för att se vad som krävts. Våra lärare har i princip samma frågor, men med lite olika siffror... Förvänta dig att det blir en liten aning svårare än övningstentorna, då kan du garanterat det som krävs för vg.

Annars är det bara att ligga i, började själv direkt efter gymnasiet och det känns lite tufft att bara plugga och plugga men då är det bra att påminna sig om varför man gör det. För att kunna komma in på det man vill såklart! :lol:
Användarens profilbild
Paula18
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1152
Blev medlem: ons 03 aug, 2005 2:00
Ort: Sthlm

Inlägg av Paula18 »

Jessan är det fortfarande gamle Björn som kör kemin?
Användarens profilbild
Jessan
Stammis
Stammis
Inlägg: 137
Blev medlem: mån 20 feb, 2006 1:00
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Jessan »

[quote:3114470bfa="Paula18"]Jessan är det fortfarande gamle Björn som kör kemin?[/quote:3114470bfa]

He he, han är bara med på ett hörn nu och svävar bara ut på labbarna. Hade honom första föreläsningen dock... Och då kändes det som att det aldrig skulle gå vägen! Har aldrig varit med om en föreläsare som svävar ut så mycket och aldrig kommer till sak. Ska kanske nämnas att vi snabbt reducerade basåret från 120 pers till 100 efter den föreläsningen... Men han är ju lite charmig på sitt sätt ändå ;). Som tur var fick vi veta av en kompis som går kemistlinjen att dem knappt hade pratat om saker som han tog upp, vilken var en riktigt lättnad kan jag säga. Hade ni honom som föreläsare hela kemikursen?

Lite roligt ändå, till våren här så vi kommer ha en Björn en Bertil och en Bertil. BBB... Starta en klubb kanske?
Användarens profilbild
Paula18
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1152
Blev medlem: ons 03 aug, 2005 2:00
Ort: Sthlm

Inlägg av Paula18 »

Ja vi hade Björn på både A och B! Ibland var det ju helt otroligt vad han pratade! Visst är han en gullig farbror men ibland kunde han faktiskt vara lite elak om man störde honom med en fråga som han inte tyckte var tillräckligt bra. Tror dock han kedjar fast sig till labbet om de försöker slänga ut honom, han är ju en bra bit över 70 nu..
Bertil var jättebra (måste ju vara en av de 2), svävade inte alls ut, jättetydlig, snäll och svarar gärna på frågor och lite torr humor. Det kommer nog gå bra! :D
Användarens profilbild
Jessan
Stammis
Stammis
Inlägg: 137
Blev medlem: mån 20 feb, 2006 1:00
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Jessan »

[quote:9d5baa23fc="Paula18"]Ja vi hade Björn på både A och B! Ibland var det ju helt otroligt vad han pratade! Visst är han en gullig farbror men ibland kunde han faktiskt vara lite elak om man störde honom med en fråga som han inte tyckte var tillräckligt bra. Tror dock han kedjar fast sig till labbet om de försöker slänga ut honom, han är ju en bra bit över 70 nu..
Bertil var jättebra (måste ju vara en av de 2), svävade inte alls ut, jättetydlig, snäll och svarar gärna på frågor och lite torr humor. Det kommer nog gå bra! :D[/quote:9d5baa23fc]

Ja han är ju lite egen. Bertil är definitivt bättre, och vi har haft en annan föreläsare som också varit bra och tydlig. Men just inom kemi har de varit lite egna, och de har ju sin speciella humor. Och smågnabbas inte Björn och Bertil när de ska göra experiment så undrar man vad som står på... Men det är kul att få lite skrattavbrott. Visst är det tufft och jäkligt tempo men väldigt intressant och massa trevliga människor som kämpar med samma sak. :lol:
Användarens profilbild
Zo0m
Stammis
Stammis
Inlägg: 176
Blev medlem: tor 05 jan, 2006 1:00

Inlägg av Zo0m »

Hur är kurserna upplagda vid vid universitetet? Själv ska man börja på komvux, så jag antar att upplägget för mig mer eller mindre blir som på gymnasiet, jag t.ex. har för mig att min klass ska bli cirka 20 pers stor. Men har ni liksom bara kolossala föreläsningar etc, eller går ni också på "vanliga" lektioner?
Användarens profilbild
Jessan
Stammis
Stammis
Inlägg: 137
Blev medlem: mån 20 feb, 2006 1:00
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Jessan »

[quote:00c581cc32="Zo0m"]Hur är kurserna upplagda vid vid universitetet? Själv ska man börja på komvux, så jag antar att upplägget för mig mer eller mindre blir som på gymnasiet, jag t.ex. har för mig att min klass ska bli cirka 20 pers stor. Men har ni liksom bara kolossala föreläsningar etc, eller går ni också på "vanliga" lektioner?[/quote:00c581cc32]

På universitet görs allt i vanlig ordning. Alltså: föreläsning, sedan läsa in själv. Möjlighet till handledning och räknestuga på vissa tider finns, men det är inte hela dagar som är schemalagda. Vi har laborationer som är obligatoriska, annars skulle man kunna vara hemma varenda dag och bara komma på tentorna. På det sättet väldigt skönt, man får själv välja hur man lär sig och om man inte gillar en föreläsare är det helt enkelt bara att strunta i att gå. Nackdel är att man inte kan fråga lika mycket och måste ta mycket större ansvar själv för att lära in allting.

Vet inte hur det är på komvux, men borde det inte vara lite mer flexibelt än gymnasiet. Tyckte själv att systemet på gymnasiet till vissa delar var dåligt. När man "tvingar" vuxna människor att gå på lektioner och annars underkänner dem tycker jag inte direkt får människor att ta större ansvar. Visst, alla klarar det inte, men vissa saker hade jag lärt mig mycket bättre genom att bara läsa det bara strunta i att gå på lektionen. På det sättet är det mindre stressigt nu, jag väljer ju själv när jag vill läsa och om jag vill att någon berättar allting för mig. Man får anpassa bättre efter sitt eget sätt att lära så att säga. :wink:
Skriv svar