ÅNGEST

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Skriv svar
ahlaamd
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 47
Blev medlem: ons 14 dec, 2016 18:33

ÅNGEST

Inlägg av ahlaamd »

Hej! Jag har haft sån ångest hp och framtiden. Höjde mig från 0,6 till 0,9, men detta är ej mitt mål. Satsar på 1,4, men det känns så långt bort.
Så här såg mitt resultat ut på det senaste provet:
XYZ 19/24
KVA 12/20
NOG 8/12
DTK 7/24

ORD 9/20
LÄS 13/20
MEK 8/20
ELF 12/20

Som ni ser så har jag så himla svårt att höja mig på DTK-delen,vet inte riktigt hur jag ska gå tillväga. Går numera igenom khan academy och försöker förstå grunderna ordentligt. Ni som har höjt matte-delen med 0,4 och uppåt , give me some advice. När det gäller den verbala delen så försöker jag läsa så mycket som möjligt, samt göra ordlistorna här på hp-guiden samt memerise.

Zel
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 285
Blev medlem: tis 03 jan, 2017 19:54

Re: ÅNGEST

Inlägg av Zel »

Hej!
Utan plugg hade jag 1.1-1.2 på matten och har nu höjt mig till 1.9 :)
Det jag gjorde var att kolla igenom hela den matematiska repetitionen här GRUNDLIGT så att jag verkligen förstod allt. Gick även igenom matteboken.se. Dom sakerna som jag tyckte var extra viktiga att komma ihåg och saker jag tyckte var svåra antecknade jag i ett block. Kollar fortfarande igenom det då och då för att inte glömma bort grejer. Sen började bara nöta en massa uppgifter här på hpguiden! Och det viktigaste: felanalyserade mina fel. Ibland kunde det ta väldigt lång tid ifall jag tyckte något var extra svårt men jag lät det ta sin tid, vilket lönade sig för sen hade jag inte problem med sådana uppgifter längre. Gjorde även gamla högskoleprov men främst övningsuppgifter här :).
1.4 är verkligen inte en omöjlighet så bara se till att du har en bra grund, gör måååånga uppgifter och felanalysera. Lycka till, det fixar du :D

HP18
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 159
Blev medlem: tor 29 jun, 2017 20:46

Re: ÅNGEST

Inlägg av HP18 »

Matematiken tror jag inte alls är några problem att höja till iallafall 1.6-1.7
Efter det så är det små detaljer som man ofta behöver ha, genvägar som de flesta missar osv.

Det är värre med den verbala delen, det är den delen som är svårast att höja. Men att du skulle kunna få 1.4 ser jag som helt möjligt!
DTK behöver man nöta innan man får bra grepp om det. Man måste bli van med att undvika fällor samt snabbt förstå vad man ska kolla och mäta efter.

Ett råd är att söka på youtube "Danne Jaha DTK" han går igenom gamla DTK prov. Han ger även lösningsförslag som är lätta och logiska att följa. Tack vare honom fick jag snabbt bättre koll på DTK!

CanAgh
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 14
Blev medlem: mån 23 okt, 2017 14:26

Re: ÅNGEST

Inlägg av CanAgh »

Hej! Jag hade också svårt för DTK-delen, men numera är det den delen som går bäst. Gå igenom teori delen för DTK här på hpguiden, där det finns förklaringar för olika typer av DTK-uppgifter, för att få bättre förståelse. Mitt tips är att när du tar dig an DTK, så ska du först förstå vad som redovisas i diagram/tabeller/kartor/grafer och sedan titta på frågorna.

Jag gör i följande ordning:
1. Tittar på x-axeln och y-axeln om det är diagram/grafer (Vad är det för enheter/siffror som redovisas?). Om det är tabeller tittar jag på kolumnerna och raderna och noterar var rubrikerna ''totalt'' och/eller ''summa'' är angivna. Om det är kartor, letar jag efter kompassen för att se åt vilket håll norr pekar och var skalan finns.
2. Läser snabbt igenom rubriker och tabelltexter.
3. Går igenom frågorna, och vet vilken diagram/tabell jag behöver titta på för att få fram rätt siffror.

Slutligen kommer du att spara på tid genom att vara bra på huvudräkning. Det kan bli stressigt att ta DTK-delen sist när man skriver provet, så mitt andra tips är att ta DTK först och sen de andra delarna av provet. Lycka till!

ahlaamd
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 47
Blev medlem: ons 14 dec, 2016 18:33

Re: ÅNGEST

Inlägg av ahlaamd »

Tack för svaren :)

Användarvisningsbild
Gungan
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 95
Blev medlem: ons 31 maj, 2017 12:16

Re: ÅNGEST

Inlägg av Gungan »

Du har alla förutsättningar för att höja dig på DTK:n. Det bästa tipset jag fick var att skriva ut alla gamla DTK-prov från början av 90-talet och framåt och skriva dem i en lugn miljö, dvs utan tidspress (men ta tid). De gamla proven är tuffa och därför bra att öva på.

När du gjort ett prov, anteckna tiden, gå igenom alla frågorna och svaren. Fråga dig själv varför du gjorde fel på en viss fråga och försök förstå hur du skulle ha tänkt istället.

När man gjort 20+ prov så börjar man få upp en viss vana. Självförtroendet växer och har man antecknat tiderna ser man förhoppningsvis en förbättring där.
Material: längre genomskinlig linjal, stabilo överstrykningspennor i olika färger.

DTK kräver en viss vana av de fyra räknesätten, så se till att du blir duktig på dem. Då menar jag penna och papper, jag tycker det nästan går lika snabbt på papper som att räkna i huvudet. Varför du vill undvika huvudräkning, enligt min mening, är för att många uppgifter är konstruerade för att vara jobbiga att räkna i huvudet. Att dessutom utöva huvudräkning under tidspress är svårt.

När du letat rätt på vilken kolumn/rad svaret finns i ska du göra en linjär markering med pennan, antingen en horisontell eller vertikal. På så sätt är du säker på var svaret ska eftersökas och du behöver inte irra med ögonen.

Lycka till!

Skriv svar