Byta från civilingenjör till läkare??

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Skriv svar
uppsalastudent99
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 3
Blev medlem: tor 05 sep, 2019 11:09

Byta från civilingenjör till läkare??

Inlägg av uppsalastudent99 »

Hej!

Direkt efter gymnasiet valde jag att plugga till civilingenjör. Läkare har alltid varit en dröm men efter ett jobbigt år på gymnasiet så räckte inte betygen till och jag och min syv bestämde att civilingenjör skulle passa mig bra. Nu har jag läst ett år men jag kan inte släppa läkardrömmen. Högskoleprovet har jag gjort 1 gång i ettan och en i tvåan på gymnasiet. Första gången fick jag 0,6 och andra gången 1,0. Detta var absolut inget jag förberedde mig på utan gick bara dit och skrev dom.

För att komma in på läkarlinjen behöver jag alltså höja mig rejält mycket och plugga 100%på högskoleprovet. Detta känns läskigt eftersom jag redan gjort 1/5del på min nuvarande utbildning men känner samtidigt att jag kommer ångra mig om jag inte provar.

Har någon annan erfarenhet av att hoppat av universitetet för att plugga hp och FRAMFÖRALLT är det möjligt för mig att höja mig från 1.0 till läkarprogrammets nivå?

Tacksam för svar!!
Jonathanberhane
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 233
Blev medlem: ons 23 nov, 2016 20:51

Re: Byta från civilingenjör till läkare??

Inlägg av Jonathanberhane »

Varför skulle det inte vara möjligt att höja sig från 1,0?
flowermp
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 51
Blev medlem: mån 16 jan, 2017 23:11

Re: Byta från civilingenjör till läkare??

Inlägg av flowermp »

Hej!

Jag är inne på samma spår som dig. Tog studenten förra året och skulle också välja civilingenjör men bestämde mig för att plugga hp. Har hittills lyckats höja mig till 1.0 och målet är 1.65. Jag tycker det är bra att du går en utbildning. Du kan plugga t hp samtidigt och även om du misslyckas med hp så har du en plan b. Jag ångrar att jag inte tackade ja till civilingenjör så nu kämpar jag bara med hp fram till nästa år. Skiter det sig så får de bli något annat. Men jag tror självklart du kan höja dig på hp men de kanske kommer ta tid. Men börja smått försök lägga 1-2 h per dag och du tränar väl upp svenska och engelska under utbildningen så du blir mer och mer bekväm.
SuperC
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 95
Blev medlem: sön 09 apr, 2017 22:20

Re: Byta från civilingenjör till läkare??

Inlägg av SuperC »

Det är inte alls omöjligt men du måste vara beredd på att lägga ner tid för att få resultat. Rekommenderar att öva på en del grundläggande matte (främst matematik 1c) och läsa lite böcker för att få upp läshastigheten och utveckla vokabuläret. Gör gamla prov och försöka spendera någon timme per dag i alla fall på detta. Ju närmare du kommer provet, desto mer tid bör du spendera för att kunna förbereda dig ordentligt inför provet.
uppsalastudent99
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 3
Blev medlem: tor 05 sep, 2019 11:09

Re: Byta från civilingenjör till läkare??

Inlägg av uppsalastudent99 »

Hej, tack för svar!!
Jag är rätt ny på detta med högskoleprovet och enligt mina tidigare erfarenheter och av det jag hört så tänker jag mig att enbart våra smartaste individer på denna planet kan skriva högskoleprovet på denna nivå. Men ni hör ju att detta snarare handlar om mitt självförtroende än fakta. Jag ser mig själv som en medelmåttig student som varken kan genomför stordåd eller katastrofer, men jag lär ju tänka att kan andra så kan väl jag med?

Min tanke är att genomföra det kommande högskoleprov nu parallelt med mina andra studier, plugga så mycket jag kan och se hur bra jag presterar för att sedan hoppa av min utbildning och köra gärnet med högskoleprovs-plugget för det prov som går i vår. Jag finner ro i att det får ta den tid det behöver då jag är övertygad om att det är läkare jag vill bli.
Hunkmaster
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 27
Blev medlem: ons 02 nov, 2016 11:58

Re: Byta från civilingenjör till läkare??

Inlägg av Hunkmaster »

Blir fan irriterad, skrev ett inlägg, postade och så bara försvann det? :’D

Hej iallafall! Har ingen erfarenhet av att ha hoppat av universitetet för att plugga inför hp men känner igen mig en del i din situation. Har alltid velat bli läkare och mina gymnasiebetyg räcker inte så jag kör hp. (Är 99:a :P)

Vad kul att du har bestämt dig för att satsa på hp. Du kommer absolut att klara av det om du verkligen har vilja, motivation och disciplin. Men som andra redan skrivit, det kan ta sin tid. Det är bra att du är inställd på det. Själv har jag pluggat ganska ordentligt till de senaste två proven (första gången parallellt med jobb på halvtid i två månader och andra gången på heltid i en månad) men har inte fått tillräckligt bra resultat. Inför detta hp kör jag plugg på heltid i ca två månader och hoppas att det ska räcka. Men räcker det inte är det bara att fortsätta :')

Du är ung och det är faktiskt ingen stress att börja plugga. Då tkr jag det är viktigare att välja det man verkligen vill. Kör hårt bara! :D
Skriv svar