Den jävla matten (studietips sökes)

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Grodkungen
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 50
Blev medlem: mån 03 sep, 2018 10:42

Den jävla matten (studietips sökes)

Inläggav Grodkungen » fre 11 jan, 2019 10:40

Hello!

Har tidigare inte känt något behov för att nyttja forumet men igår tappade jag allt. Så nu skriver jag här för att få tips och stöd!

Siktar på psykologprogrammet.
Ganska bra betyg från gymnasiet (men inte tillräckligt) cirka 17,5. Saknar betyg i matte 2B.

Började plugga till HP i september. Gjorde mitt första HP HT18. Fick vad jag först trodde va 1,3 men som sedan visade sig vara 1,2 (VERB66 KVANT46). Fortfarande relativt upplyft av resultatet, då jag inte gjort HP förr och inte visste vad jag skulle kunna förvänta mig. Men att ha 1,2 (utan något plugg inför provet + 11 år sedan gymnasiet) som utgångspunkt känns bra! Mitt upplägg sett just såhär.

Jag pluggar samtidigt upp Matte 2B på komvux då jag misslyckades med den på gymnasiet. Jag skriver misslyckades för att jag på riktigt verkligen försökte klara den och gav rätt mycket. Jag är liksom en sån som har svårt för matte. (Det är åtminstone vad jag & andra sagt till mig)

Jag pluggar 5 timmar om dagen. 2 går till Mattekursen (då jag mer och mer inser att den för min del egentligen är viktigare än HP, för om jag inte har betyg i kursen spelar det ingen roll hur bra HP-resultat jag än får.)

Resterande 3 timmar går till HP plugg enligt följande:

4 pomodoro KVANT
2 Pomodora VERB

Utöver detta gör jag ett helt prov varannan vecka.

När jag gör prov i provpass generatorn snittar Jag:

VERB:1,7 (lägsta resultat 1,5 högsta 1,9)
KVANT: 1,1

Igår gjorde jag ett prov och fick VERB 1,7 & 1,5 KVANT 1,1 & 0,9.

När jag räknade ihop allt inser jag att jag had exakt lika många poäng som på provet HT18. Det känns så jävla nedslående. Efter alla dessa timmar & dagar står det helt still. Tappar verkligen lusten. Känns helt omöjligt. Visst det verbala går ju bra (oftast) Men kring matten är det ju ingen förbättring alls.

Som jag skrev innan så har jag verkligen svårt för matte. Det jag spenderat min höst på har egentligen varit Khan academy (när jag tidgare skrev fyra pomodora KVANT har det alltså inneburit 2 timmar på KHAN). Jag har betat mig igenom de delar jag förstått ska vara relevanta för både HP men också Mattekursen. Jag älskar Khan academy. Helt frälst. Jag tycker verkligen jag lär mig saker. Jag tyckte det verkade som rätt väg att gå. Att grunda ALLT ordentligt i Khan för att sedan gå på HP uppgifterna. Det kanske är här jag gjort fel. Att plugga på KHAN och uppgifterna här på HP-guiden är ju två olika saker. Men helt ärligt när jag gått från Khan till att kika på till exempel HP-guidens Mattedelar så tycker jag KHAN är helt överlägset i upplägg och pedagogik. Men som sagt, det är ju två olika saker.
Kahn känns som en vänlig och superpedagogisk mentor.
Uppgifterna på Hp känns som elaka fällor.
Så det är kanske inte så konstigt att trots de grunder jag fått från Khan så har jag inte bättrat mina KVANT-resultat märkvärt. Det kanske handlar lika mycket om att förstå och bli van vid HP-uppgifterna som att kunna matten in sig?

Så jag söker egentligen tips och förslag på hur jag ska fixa matten. (Bör tilläggas att Jag också periodvis tyckt det varit svårt att både plugga matte 2B och samtidigt plugga mer matte på Khan eller Hp-guiden. Jag har liksom lite svårt för att ha ett så delat fokus. Oftast så är ju momenten i kursen inte de samma som på Hp/Khan. T.ex. plugga andragradsekvationer 2 timmar för att sedan gå till 2 timmar geometri. Det har ibland känts väldigt rörigt.)

Ska jag prova att släppa KHAN nu och ge mig på Matten här på HP? Fast jag inte känner att jag hunnit igenom alla grunder på Khan? (Gått igenom aritmetik, prealgebra, geometri och halva algebra1. Skulle velat hinna igenom statistik också egentligen) För jag har verkligen lärt mig mycket men jag inser också HUR MYCKET det var att lära. Har liksom inte räknat matte på 12 år. Det var lite som att börja om, och där har Khan varit ovärderlig. Men hur ska jag gå vidare?


Märker hur långt och rörigt det här inlägget blev. Men jag hade tydligen ett behov av att skriva av mig. :)

Men följande har jag kommit fram till själv:

*Jag är ändå tacksam För att VERB går så pass bra som det gör. Känns så overkligt när jag läser andras pluggdagböcker osv och ser att andra har det precis som mig, fast tvärtom! Bra resultat på KVANT men kämpar på med VERB. Jag kan liksom inte förstå hur det skulle kunna gå till. Hur får ni så bra resultat? Hur kan ni tycka det är lätt? :O

*Mattekursen (klar i Mars) måste ha högre prioritet än HP våren 19

Det jag inte kommit fram till ännu

*hur ska jag höja mig i KVANT (då menar jag egentligen XYZ & KVA)
*hålla motivationen uppe trots brist på förbättring

XOXO

Användarvisningsbild
Glapplund
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 5
Blev medlem: tis 22 aug, 2017 22:11

Re: Den jävla matten (studietips sökes)

Inläggav Glapplund » fre 11 jan, 2019 11:15

Matteprogrammet här på Hpguiden ger dig extremt mycket inför högskoleprovet. Drar du igenom "All matte du behöver" och sedan börjar tackla de specialkonstruerade uppgifterna kommer du briljera på provet i och med att du redan skriver så pass bra på den verbala delen (vilket oftast brukar räkna som den svårare att plugga upp). Jag har själv aldrig testat Khan så kan inte säga att varken det ena eller det andra är bättre, men jag vet med säkerhet att om du följer upplägget här på Hpguiden kommer vi ha ytterligare en psykolog om fem år! Tänk på att dessa "elaka fällor" är extremt givande för dig eftersom liknande fällor kommer dyka upp på provet. Man lär sig både hitta och hantera fällorna här vilket gör att du slipper tappa massa onödiga poäng på provet. Personligen tycker jag du ska hålla dig till Hpguiden helt och hållet, för här finns allt du behöver!

Gällande matte 2 kommer du märka att du får lite av två flugor i en smäll efter du dragit igenom "All matte du behöver här". Naturligtvis får du inte hela matte 2 men onekligen en god bit på vägen.

Motivationen kommer alltid gå upp och ner. Det är egentligen ganska orimligt att motivationen skulle vara på topp exakt hela tiden. Det kommer finnas dagar när du verkligen inte orkar plugga för att det känns så mörkt samtidigt som det kommer finnas dagar när du är taggad upp till öronen. Att ta sig igenom dagarna som känns mörka och att faktiskt fullfölja ditt studieupplägg dessa dagar kommer kännas extremt bra i efterhand. Det viktiga är att du förstår att det är mänskligt att motivationen kommer gå upp och ner, man får helt enkelt se den hela bilden och vad det kommer leda till i slutändan. Sedan är det ju såklart tufft. Du har satt upp ett mål som många hade bedömt vara "omöjligt" och som kräver mycket arbete. Här är det viktigt att ha tänket att det är okej att det är tufft. Det är precis lika tufft för oss andra. We're in this together. Ge det tid och fortsätt plugget så kommer du se att det kommer gå hela vägen till slut.

Hoppas du sopar golvet med provet! Ha det bäst och ge dig själv lite cred för att du redan kommit en sån bra bit på vägen! Hör även av dig om du behöver en virtuell studybuddy, för då kan vi peppa varandra i mörka tider.

tl;dr: använd Hpguiden :)

JohannaSkogsberg
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 149
Blev medlem: ons 08 aug, 2018 12:04

Re: Den jävla matten (studietips sökes)

Inläggav JohannaSkogsberg » fre 11 jan, 2019 11:21

Fasen vad du kämpar. Känner igen mig mycket i det du skriver (siktar på psykolog, skrev 1,3 på höstens prov vilket var det första jag någonsin skrev; 52 på KVANT och 68 på VERB med knappa 6 veckors plugg innan). Jag har lätt för VERB (ligger mellan 1,6-1,9 på de verbala provpassen just nu) men suger på KVA och XYZ. 10 år sedan studenten.

Det är en stor fördel att du ligger såpass högt på den verbala delen, matten är lättare att höja sig i säger de ju :)

Hur ser det ut med felanalyser? Dvs när du har gjort prov/uppgifter, skummar du då snabbt igenom det du har fått fel på och går vidare direkt eller gör du grundliga felanalyser? Jag känner iallafall att sedan jag skärpte till mig och la mer tid på att just analysera felen jag gör har jag utvecklats mer än vad jag gjorde tidigare.

När jag började plugga gick jag först igenom "all matte du behöver" två gånger här på HP-guiden, samt kompletterade med genomgångar på youtube när det var något jag inte kände mig säker på. Tyckte själv att jag utveckades supermycket inom matten, men fick fortfarande mycket fel på XYZ och KVA och kände bara att vaaaaaaad f*n gör jag för fel?! Gick tillbaka och övade på de avsnitten där jag hade mycket fel om och om igen, men fick ändå inte så värst mycket bättre resultat.

Snackade med min coach som tipsade mig om att bli noggrannare med just felanalyserna, och det har gett mig väldigt mycket. När jag har gjort uppgifter här på HP i t ex KVA- eller XYZ-programmen så går jag igenom de uppgifter jag fått fel på enligt följande:

- Skriver ner uppgift + svarsalternativ
- Mitt svar
- Rätt svar
- Hur jag tänkte
- Hur man löser uppgiften korrekt
- Vad jag ska tänka på tills nästa gång för att inte göra samma fel.
(Jag har en egen bok till just dessa felanalyser).

Skittråkigt, I know, men det är värt det tycker jag :)

Kan inte uttala mig om KHAN då jag inte använt mig av dem alls..

Jag försöker tänka såhär, utvecklingskurvan går inte rakt uppåt hela tiden, det är både toppar och dalar! Även fast det känns som att du inte kommer någonstans så gör du helt säkert det (innan jul ville jag t ex kasta både dator och matteanteckningar åt h*lvete för det kändes som att jag inte heller blev bättre fast att jag pluggat hur mycket som helst - men nu har det verkligen lossnat och jag känner att det går framåt igen, ligger på runt 80% rätt i både KVA och XYZ vilket är en jäkligt stor förbättring för mig).

Vet inte om det jag skriver är svar på dina frågor alls men hoppas att du hittar ett sätt som funkar för dig! Följer tråden, det kanske trillar in tips som även jag kan ha användning av. Lycka till - du fixar det!! :)


Sociala medier
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
GUTTAPERKA
gummiartat ämne från sydöstasiatiska trädslag
Nästa prov

4/4 - 2020 kl 8:10
kvar att studera!

Sista anmälningsdag:
3/2 - 2020 kl 23:59