Från 0,95 till 1,45

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Skriv svar
Anma
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 21
Blev medlem: ons 24 jul, 2013 14:08

Från 0,95 till 1,45

Inlägg av Anma »

Hej!
Okej så i vår ska jag fixa 1,45. Vägen dit går från 0,95 (några slarvfel från 1,0) till 1,45. Genom HPguiden höjde jag mig från 1 till 1,5 på den verbala delen, KVA gick mindre bra. Pinsamt att skriva, men jag fick 0,4.

Hur mycket måste jag höja KVA-delen för att sätta 1,45? Hur många frågor måste jag ha rätt på, ca?
Är det någon del av KVA som ger mer poäng än andra?
Ni som höjt er på matten, exakt hur har ni gått till väga?
Har alltid ogillat matte. Starkt. Det blir en utmaning att ändra den inställningen.
Tacksam för tips och råd.

Tack på förhand :)
DrKim
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 36
Blev medlem: ons 20 nov, 2013 7:58

Re: Från 0,95 till 1,45

Inlägg av DrKim »

Det är mer att nöta på med gamla prov.
Sedan så ska du inte räkna ut svaren utan du ska mer eller mindre veta om t.ex. på NOG om informationen räcker. Alltså slösa inte din tid där.

Hur gör du på verbala delen?
Skulle sitta fint om jag fick 1,5 på verbala då jag vet att jag kan få 2,0 på Kvant.. genom att nöta på.
Anma
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 21
Blev medlem: ons 24 jul, 2013 14:08

Re: Från 0,95 till 1,45

Inlägg av Anma »

Okej. Får pröva det. Tänket då? Hur övar man sig till ett matematiskt tänkande? Mitt problem är att jag analyserar uppgifterna på KVA, de blir nog mer krångligt än nödvändigt. Hur tänker du när du löser en uppgift? Vad är det viktigaste?

Ang. Verb.delen så har jag läst mycket, mycket engelska texter och svenska. Jag försöker att alltid fråga mig 3 saker när jag läser en text 1. Vad handlar texten om, kortfattat? 2. Hur argumenterar personen/vilka skäl anges? 3. Vad är slutsatsen?
Det har hjälp mig. Jag kan tyska och norska, tror det har hjälp lite också. Via tyskan har jag fått "gratis" kunskap, men att du lär dig se sambandet i germanska språk hjälper mycket. Om du förstår germanska kan du knäcka många svenska ord och gissa dig till samband i en text med hjälp av logik och associationer. Till exempel; pferde på tyska betyder häst, det gammelsvenska ordet är ferd (stavning?).men färd betyder också att färdas, att resa, och med en häst kan man ta sig från punkt a till b. Ex. Nr 2 cancer heter på gammelsvenska kräfta. På norska säger man kreft (kan betyda både cancer och skaldjuret) och på tyska krebs (samma där, samma ord för cancer och skaldjur). Låter kanske märkligt, men funkar verkligen.
Med orddelen så är mitt tips att inte vara rädd för att ta ut svängarna, använd din fantasi här också, prova dig fram, vad känns logisk, vad får du för association utan ordet? Något på engelska? Lär dig också prefix och suffix så får du lite latin på köpet.
DrKim
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 36
Blev medlem: ons 20 nov, 2013 7:58

Re: Från 0,95 till 1,45

Inlägg av DrKim »

Gå inte in för djup i uppgifterna, XYZ brukar vara grundligt, brukar vara enkelt om du har läst om sannolikhet, bråk, procent, algebra och olikheter.
I den kompletta guiden till HP använder dem sig gärna av att rita upp en tabell och därefter skriva in allt man kan ta reda på (1) och kan du lösa uppgiften men (1)? Ok, därefter gå vidare till (2) hur är det där kan du lösa den där (men hjälp av tabell), bra då kan du läsa den i (1) och (2) var för sig, förstår du? (Detta brukar främst vara på NOG)
KVA - där brukar dem oftast fråga är (1) eller (2) störst, etc..
Det är ganska lika NOG, det gäller att först begränsa sig till informationen i (1) vad får du ut där? Därefter begränsa sig till informationen i (2) vad får du ut där och därefter välja ett svarsalternativ.
Jag vet inte om jag besvarade på dig fråga, lite trött vid denna tid.

Angående den verbala delen.
Om man läser ungefär fyra artiklar per dag och gör ett Verbalt prov om dagen är detta bra?
Eller ska man göra det på något annat sätt?
Anma
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 21
Blev medlem: ons 24 jul, 2013 14:08

Re: Från 0,95 till 1,45

Inlägg av Anma »

Tack för tipsen. Så vad du menar är att förenkla allt så mycket som möjligt, alltid? Försöker du alltid "ta ner" en uppgift innan du löser den?

Det låter bra! När du läser artiklarna så fundera på innehåll, syfte/argument och slutsats. Ganska snart går det per automatik och blir en naturlig del av att läsa en text. Det fördubblade mitt antal rätta svar på LÄS.
Variera från dag till dag är bra. Vissa dagar kanske du pluggar ord, andra mek, plus några artiklar. Gör olika saker, men använd det du lärde igår.
Skriv svar