Glöm inte kompletteringar.

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Skriv svar
erka2103
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 73
Blev medlem: sön 23 okt, 2005 2:00

Glöm inte kompletteringar.

Inlägg av erka2103 »

Jag kan tänka mig att alla kommer ihåg att komplettera alla eventuella betyg och arbetslivserfarenheter. Så jäkla glad att jag fixade mina lokala kurser till MVG. Möjligheten att pröva i gamla kurser försvinner nu i juni. Äntligen 20.00! Det blir spännande och se hur det går med Umeås särskilda betygsintagning. :P :)

Saxat från studera.nu:

"Om du söker till höstterminen 2006 ska dina kompletteringar ha kommit in senast den 15 juni. Ditt personnummer ska finnas på alla handlingar.

Handlingarna skickar du med post till
Verket för högskoleservice
833 82 Strömsund

Du kan även faxa dina handlingar på nummer 08-725 96 11"

kattis
Bronspostare
Bronspostare
Inlägg: 660
Blev medlem: sön 10 apr, 2005 2:00

Inlägg av kattis »

Söker för första gången och undrar om nån vet när det brukar synas på studera.nu att man skickat in kompletteringarna?

cronor
Stammis
Stammis
Inlägg: 300
Blev medlem: sön 06 feb, 2005 1:00

Inlägg av cronor »

allt ska synas under dina meriter! hade själv problem med "försvunna" meriter då vhs tydligen nyss bytt datorsystem
/Joakim

erka2103
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 73
Blev medlem: sön 23 okt, 2005 2:00

Inlägg av erka2103 »

Det brukar ta några veckor innan det dyker upp under meriter. Proceduren är sådan att alla dokument scannas in efter att ha anlänt till VHS och sedan godkänns av någon för sedan läggas in respektive konto under meriter. Dock brukar det ta ett tag innan allt har scannats in, sedan tar det en massa tid att godkänna alla meriter.

Sammanfattningsvis så ska det vara helt lugnt om man har skickat in sina kompletteringar innan den 15 juni! Meriterna ska ju dyka upp innan första urvalet. Jag däremot låtit båda faxa in och posta mina meriter så att de kommer med.

Användarvisningsbild
Kalle
Stammis
Stammis
Inlägg: 200
Blev medlem: mån 11 apr, 2005 2:00

Inlägg av Kalle »

Vänta, försvinner möjligheten att tenta upp gamla betyg denna månad?

erka2103
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 73
Blev medlem: sön 23 okt, 2005 2:00

Inlägg av erka2103 »

Nej, så är det inte. Alla kurser som har beteckningen typ; FY200, MA200, MA201 eller SV201, är exempel på gamla kurser och kodbeteckningar. I dagens läge så har man kurskodsbeteckningarna: FY1201, MA1200, MA1201 eller SV1201. De flesta personer med gamla kurskoder i sitt slutbetyg kan pröva i de nya kurserna och få respektive kurs ersatta med eventuellt högre betyg. Dock är det så att vissa kurser inte går att ersätta beroende på att kursen längre finns, det är en lokal kurs finns endast vid en speciell gymnasieskola eller att den har försvunnit ur skolplanen.

I dagens läge så är det en hel del som har t.ex. Teknologi A (TE200) i sitt slutbetyg . Kursen finns inte längre och därför blir det aktuellt att hinna pröva i kursen innan juni 2006. Jag har för övrigt två stycken lokala kurser (med gamla kurskoder) på mitt slutbetyg och dom undervisas inte längre och därmed var det i sista sekund jag fick till dessa prövningar.

Här nedan finns information saxat från VHS och Skolverket:

"Utbyteskompletteringar är nya, höjda betyg i kurs som du har i slutbetyget. Om betyg från den nya kursplanen ersätter betyg från den kursplan som gällde till den 1 juli 2001 ersätts både betygsvärde och gymnasiepoäng."


"Kan man i gymnasieskolan och kommunal vuxenutbildning genomgå prövning även i gamla kurser som inte längre förekommer? Vilken skyldighet har kommunen att genomföra prövningen?
Svar: I gymnasieskolan kan man inte genomgå prövning i gamla kurser. Till och med den 30 juni 2004 hade den som hade påbörjat utbildningen före den 1 juli 2000 rätt att gå igenom prövning i gymnasieskolan enligt de kursplaner som gällde den 30 juni 2000. (Se ikraftträdande- och övergångsbestämmelser till gymnasieförordningen)

I kommunal vuxenutbildning får prövning genomföras enligt de kursplaner som gällde den 30 juni 2001 till och med utgången av juni 2006. Prövning får också genomföras enligt de kursplaner som gällde före den 30 juni 1994 under förutsättning att den lärare som förrättar prövningen har erfarenhet av att undervisa enligt den kursplan som prövningen avser (Se ikraftträdande- och övergångsbestämmelser till förordningen om kommunal vuxenutbildning). I så fall är kommunen skyldig att genomföra prövningen. "

Användarvisningsbild
Paula18
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1152
Blev medlem: ons 03 aug, 2005 2:00
Ort: Sthlm

Inlägg av Paula18 »

Men är det inte så att man planerar att ta bort möjligheten att tenta upp betyg på komvux?

erka2103
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 73
Blev medlem: sön 23 okt, 2005 2:00

Inlägg av erka2103 »

Jag förstår att det kommit rekommendationer från regeringen att ta bort utbyteskomplettering. Men jag har inte hört om något beslut fattat eller några riktlinjer man avser att ändra på eventuella komvuxprövningar.
Dock så är det ganska troligt att man kommer ta bort denna möjligheten i och med att det används i allt för stor omfattning och att det erbjuds allt mer generöst.

Det här är saxat från Leig Pagrotskys proposition: "Ny värld - ny högskola Prop. 2004/05:162", förslag till förändringar gällande meritvärdering i betygskvoten:

"Betyg som urvalsgrund
Meritvärderingen av betyg skall enligt förslaget ske på ett annat sätt än i dag, genom att:

* meritvärderingen bör ske i två steg (först hela slutbetyget, däreftermeritämnena),

* möjligheten att vid urval konkurrera med reducerat program bör slopas,

* en övre gräns på 18,5 sätts för jämförelsetalet på slutbetyget (till dettaa dderas då poängen för meritämnen, maximalt 3,0),

* jämförelsetalet bör anges med endast en decimal,* möjligheten att utbyteskomplettera betyg bör avskaffas utom för icke godkändabetyg (sådana skall kunna läsas upp, men bara tillgodoräknas som betyget Godkänd oavsett faktiskt betyg),

* lokala kurser bör inte räknas med,

* idrott och hälsa bör inte särbehandlas,

* urvalsgruppen BF (folkhögskola) bör slås samman med urvalsgruppen BG (betygfrån gymnasieskolan)."

erka2103
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 73
Blev medlem: sön 23 okt, 2005 2:00

Inlägg av erka2103 »

Se där när man talar om trollen! Nu verkar det som ett beslut är taget. Från och med år 2010 så kommer man införa dessa antagningsregler:

"Sökande som enbart har betyg från gymnasieskolan eller som i huvudsak (2/3) gjort sin gymnasieutbildning på komvux prövas i en grupp.

Sökande som har kompletterat sina betyg konkurrerar enbart mot varandra. De kan därmed inte slå ut sökande i gruppen med "rena betyg".

Sökande med utländska betyg konkurrerar enbart inom sin grupp.

Antalet platser i varje grupp beror på gruppens storlek. För att ytterligare stärka värdet av insatsen i gymnasieskolan flyttas en tredjedel av platserna från gruppen med kompletterade betyg till den första gruppen med "rena betyg"."

(Dagens Nyheter, http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp? ... nderType=6)

Skriv svar