Inspiration för mig som har det TUFFT med matte?

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Skriv svar
KreBaj
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 73
Blev medlem: tis 05 dec, 2017 19:54

Inspiration för mig som har det TUFFT med matte?

Inlägg av KreBaj »

Jag lärde mig aldrig matte som man ska som ung grabb.. För att jag tyckte det var tråkigt. Fick helt enkelt godkänt (betyget E i matte 1 och D i matte 2) och jag nöjde mig med det.

5 år senare så insåg jag att jag måste kunna matte för att ha chans att komma in i psykologi programmet via högskoleprovet.

Jag undrar då om någon har erfarenhet från att lära sig matte helt själv? Hur gick det för er? Hur gjorde ni det? Tänkte att någon som haft problem med matte skulle inspirera mig haha.

(kan inte plugga om mattematik 1 och 2 på komvux för jag har redan pluggat det i gymnasiet)

Ja det känns rätt hopplöst just nu.

Vigurtus
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 8
Blev medlem: fre 23 feb, 2018 21:47

Re: Inspiration för mig som har det TUFFT med matte?

Inlägg av Vigurtus »

Använd någon hemsida så som matteboken.se eller liknande.
Gå igenom alla genomgångar från årskurs 3 till och med matte 1.
Köp matteböcker och lös alla uppgifter.

Kaifos
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 377
Blev medlem: sön 12 feb, 2017 20:38

Re: Inspiration för mig som har det TUFFT med matte?

Inlägg av Kaifos »

Hej! Jag har också haft svårt för matte pga av samma anledning, tyckte det var så tråkigt! Min lärare i 9an sa att jag inte skulle kunna börja gymnasiet då hon inte trodde jag skulle klara kursen. Jag klarade kursen och har gått ut gymnasiet och läst upp till matte c. Har nu pluggat till hp sen i höstas här på sidan och på khan academy och höjt mig från 0,7 på kvantitativa till att skriva 1,3-1,6.

Kämpa på, det går om man vill!
Jag kan besegra hp

Användarvisningsbild
Tirrith
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 465
Blev medlem: ons 09 okt, 2013 0:59

Re: Inspiration för mig som har det TUFFT med matte?

Inlägg av Tirrith »

Har också haft väldigt svårt för matte för att jag tyckte det var så tråkigt. Jag började att plugga till hp för 2-3 år sen och då låg jag på 0.4 på kvantitativa delen ungefär men på senaste provet fick jag 1.3 på kvantitativa och hemma har jag skrivit 2.0 på den delen! Tycker t.o.m att matte är kul nuförtiden :) Det kan ta tid men det går! Jag har gått igenom Matematik 1c boken men har främst lärt mig matten av böckerna "Stora fenomenala boken till högskoleprovet" och "Glömt matten? Högskoleprovets grunder", så rekommenderar dem om du har det kämpigt. Rekommenderar också att kolla när andra löser gamla prov på Youtube för det har jag lärt mig mycket av, t.ex Danne Jahas kanal är väldigt bra. Khan Academy har jag använt en del också, väldigt bra förklaringar som är lätta att förstå på den sidan.
The struggle is real but the struggle is worth it.

pelagos
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 48
Blev medlem: ons 25 okt, 2017 14:00

Re: Inspiration för mig som har det TUFFT med matte?

Inlägg av pelagos »

Jag kan relatera till detta!!

Låg alltid och vägde mellan IG/G när jag gick i skolan (Högstadiet/Gymnasiet) för att jag alltid intalade mig själv att jag "Hade så svårt för matematik" men problemet var bara att jag inte var motiverad nog.

Nu några år efter Studenten så insåg jag att, fan jag måste ju plugga upp Matte2, Matte3 och Engelska B, innan jag ens är behörig att söka till skolan jag vill plugga på..

Då var det bara att börja beta av allt själv!
Matten lärde jag mig helt själv hemifrån med hjälp av matteboken.se, fick A i både Matte2 & Matte3. Engelskan åkte jag bara och körde en prövning på utan att plugga.

Så det går att göra det, allt handlar bara om hur mycket man vill det!

123Roddan
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 19
Blev medlem: sön 24 sep, 2017 10:54

Re: Inspiration för mig som har det TUFFT med matte?

Inlägg av 123Roddan »

Hade också svårt med matte under gymnasiet osv

Har pluggat Matte 1 och 2 genom Youtube/HP-guiden nu i ca 4 månader och har blivit så jävla mycket bättre

Skriver runt 1.6-1.7 på kvantitativa delarna

Matte är endast minnesregler och formler, köttar du in dom tillräckligt hårt/ofta så kommer du inte att undvika bli bättre på matte

KreBaj
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 73
Blev medlem: tis 05 dec, 2017 19:54

Re: Inspiration för mig som har det TUFFT med matte?

Inlägg av KreBaj »

Wow. Känns ändå skönt att det inte är helt omöjligt. Hur ser ni på att plugga med hjälp av matteböcker? Alltså typ läsa matematik 5000 tex?

Niak
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 11
Blev medlem: ons 09 okt, 2013 20:12

Re: Inspiration för mig som har det TUFFT med matte?

Inlägg av Niak »

Jag passade aldrig i skolan som barn. Att sitta still var svårt och det var ännu svårare att koncentrera mig på saker som inte intresserade mig. Jag orkade inte mer av skolan tredje året av gymnasiet och hoppade av. Dock var alla killar tvungna att mönstra på den tiden och jag kom in och gjorde lumpen vilket förändrade mitt liv. Mycket fysisk aktivitet och 6h sömn visade sig vara mitt mirakelpiller.

Några år efter lumpen började jag läsa upp mina gymnasiebetyg på Komvux och hade den absolut bästa läraren någonsin, och som tur för mig, i just matematik. Det hon gjorde var att göra matte både roligt och mindre seriöst. Hon räknade i vinflaskor, skämtade, svor lite, tog pauser för att berätta anekdoter (som jag i efterhand har insett egentligen var ett sätt att använda pomodoro-tekniken i klassrummet) och framförallt tryckte på att man skulle förstå, inte memorera.

I början av kursen insåg jag dock att jag inte förstod ett dugg och var tvungen att själv på kvällarna gå tillbaka ända till årskurs 2 i grundskolan och börja där. Jag gick inte vidare till nästa steg utan att vara övertygad om att jag verkligen förstod vad som hände. Förstod jag inte nästa steg gick jag tillbaka och hittade vad jag missat. Snabbspolning framåt: jag har nu gjort hela naturvetenskapliga basåret (t.ex. matte 3 och 4) på distans samtidigt som jag jobbade heltid. Jag fick 0,7 på kvant första gången jag skrev hp (ungefär när jag började på komvux) medans jag nu på de senaste proven hemma stabilt skrivit 1,8-1,9.

Det viktigaste jag har tagit med mig om matte är att faktiskt förstå vad man gör. En kanske klyschig analogi är att matematik är som ett korthus, fattas någon del rasar hela grejen ihop. Nya områden byggs hela(!!) tiden på redan befintliga kunskaper. Det är därför jag är helt övertygad på att nya metoder, t.ex. det som Khan har är den rätta vägen. Du är inte dålig på matte, du står bara på en porös grund! Börja från början, och då menar jag verkligen verkligen från början (t.ex. "vad innebär egentligen division?") och gå långsamt och metodiskt framåt. Det är också viktigt att resonera och testa själv! Om det ska vara så, vad händer om jag gör såhär? Varför gick det, varför gick det inte? Det är långsamt till en början men du kommer snart börja förstå den bakomliggande logiken och jag garanterar att du kommer uppskatta matematik på ett helt nytt sätt.

Kan även rekommendera Börje Sundvalls fantastiska genomgångar på youtube, om bl.a. matematik (Gymnasiematte 1-4).

Nu blev det långt och kanske något spretigt men det är synd att just den grundläggande förståelsen överses så lätt när den är en så pass vital del.

KreBaj
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 73
Blev medlem: tis 05 dec, 2017 19:54

Re: Inspiration för mig som har det TUFFT med matte?

Inlägg av KreBaj »

Niak skrev:
sön 08 apr, 2018 9:20

I början av kursen insåg jag dock att jag inte förstod ett dugg och var tvungen att själv på kvällarna gå tillbaka ända till årskurs 2 i grundskolan och börja där. Jag gick inte vidare till nästa steg utan att vara övertygad om att jag verkligen förstod vad som hände. Förstod jag inte nästa steg gick jag tillbaka och hittade vad jag missat. Snabbspolning framåt: jag har nu gjort hela naturvetenskapliga basåret (t.ex. matte 3 och 4) på distans samtidigt som jag jobbade heltid. Jag fick 0,7 på kvant första gången jag skrev hp (ungefär när jag började på komvux) medans jag nu på de senaste proven hemma stabilt skrivit 1,8-1,9..
Tack för att du tog din tid att skriva det långa inlägget. uppskattas.

Ankan96
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 14
Blev medlem: tor 06 apr, 2017 19:52

Re: Inspiration för mig som har det TUFFT med matte?

Inlägg av Ankan96 »

Jag har aldrig varit en person som haft lätt för matte. Gick på en engelsk skola under högstadiet och snittade godkänt på alla matteprov, jag var omotiverad och brydde mig inte om matematik. Sommaren till första året på gymnasiet ändrades allt, jag gick på en intensiv kurs på matematik A och fick sedan MVG i slutbetyg. Dock så gick mina betyg stadigt nedåt i mattekurserna till sista året på gymnasiet, jag tyckte oftast tempot gick för fort eller att läraren förklarade för dåligt.

Jag blev inte "bra" på matte förrän några år senare när jag insåg att jag saknar behörighet för läkarprogrammet. Jag fick betyget C i Matematik 4, på gymnasiet fick jag betyget Godkänt (motsvarar betyget E) på Matematik C (motsvarar ungefär Matematik 3). Och det fina i kråksången är att jag har fått "mattetänket" på köpet genom att plugga svårare matematik än det som kommer på högskoleprovet, men för att få ett högt snitt på HP måste man kunna grundläggande matematik riktigt bra. Nivån på HP ska ligga på matematik 1a (enligt studera.nu) men jag kör på Matematik 1c boken.

För mig har DanneJaha på youtube och hans bok "Glömt matten? Högskoleprovets grunder" hjälpt mig, jag pluggade hans bok på KVA-delen och fick 17/20 rätt på KVA-delen senaste gången på HP. Han har även genomgångar på vissa HP uppgifter på sin youtube kanal. Vissa videor på matteboken.se är bra, men inte alla. Jag rekommenderar KhanAcademy främst om du vill finslipa på din matte, där finns det förklaringar och även övningsuppgifter. När jag känner att jag behöver plugga mer av en viss matteuppgift, då går jag tillbaka till min Matematik 1c Origo bok. Jag tycker också det är bättre med kvalitet över kvantitet när det gäller mattegrunderna, visst kan man sitta och göra massor med uppgifter. Men förstår man varför man gör på ett visst sätt, så behöver man inte göra massor med uppgifter.

Kan jag bli bättre på matte så kan alla det! Men det fina i kråksången är att om man haft svårt för matte - när man väl själv förstått varför och hur man gör löser en uppgift - så kan man också bättre förklara hur man ska lösa en uppgift på enklaste sätt.

Thewayoflife
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 111
Blev medlem: tor 19 nov, 2015 21:41

Re: Inspiration för mig som har det TUFFT med matte?

Inlägg av Thewayoflife »

Jag rekommendera varmt att du läser Barbara Oakleys A mind for numbers. Hon beskriver exakt det du känner eftersom hon har varit med om precis samma sak.

Hur jag tacklar med matten nu för tiden är genom att alternera mellan två olika inlärningsläge. Dessa kallas för "the diffuse mode" och "the focused mode". När man ska lära sig något nytt försöker man oftast fokusera så intensivt man bara kan, men oftast så fungera det inte för dom flesta människor. Vi lär oss genom våra Aha upplevelse. Du vet, den där känslan när det äntligen börja klicka. Den känslan får man i dom flesta fallen bara när man efter att ha fokuserat och traglat en lång stund med problemet väljer att lägga den åt sidan och återkommer senare för att försöka lösa den. Oftast har man kommit på svaret trots att man inte har tänkt på problemet.

Bli inte nedslagen bara för att du inte kommer på svaret direkt utan släpp problemet gör nåt du tycker är kul och återvänd senare.

Denna taktik använder jag mig av också av högskoleprovet. När det är en fråga jag inte känner till hoppar jag över den och återkommer till den på slutet, för att genom att släppa frågan börjar mitt undermedvetna att arbeta på frågan trots att jag inte är medveten om det.

Kom ihåg att insikten kan dröja en lång tid. Men rätt vad det är kommer den till dig. Det kan ta en dag, en vecka, ett år, men för eller senare kommer allt att falla på plats. Man kan inte tvinga fram det.

FreSte0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 36
Blev medlem: tis 10 jan, 2017 23:19

Re: Inspiration för mig som har det TUFFT med matte?

Inlägg av FreSte0 »

Jag började från noll för tre år sedan, detta innebar att jag satt och repeterade lågstadiematematik på Khan Academy. Nu tre år senare har jag läst högskolematematik, och här nånstans bestämde jag mig för att det fick räcka :-) Khan Academy kan jag verkligen rekommendera. Börja från början, arbeta dig upp till Algebra 1, Geometry och Trigonometry, därefter kan du börja ge dig på hpguiden.

Trägen vinner verkligen, iallafall när det kommer till gymnasiematematik som verkligen inte kräver mycket hjärna egentligen. Men det kommer att ta tid, räkna med att du går på några motgångar i början. Ge inte upp. Fortsätt.

Läs den här boken:
Barbara Oakley - A Mind For Numbers
Och de här bloggarna:
http://calnewport.com/blog/
https://www.scotthyoung.com/blog/

Vill du så kan du. Lycka till.

Skriv svar