Kan jag få 1.85 till antagning för HT-15

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Skriv svar
shwareb94
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 4
Blev medlem: mån 27 okt, 2014 5:19

Kan jag få 1.85 till antagning för HT-15

Inlägg av shwareb94 »

Hej,
Jag fyller 20 år om en månad och pluggar på tandläkarprogrammet vid Göteborgs Universitet. Men jag har under dessa månader förstått att det här inte riktigt är min grej. Jag tycker faktiskt det är rätt tråkigt och för att göra situationen ännu värre så finns det i stort sett inget existerande studentliv i staden. Jag har tidigare gått på internationell skola i hela mitt liv och därmed umgåtts främst med människor av främmande härkomst (amerikaner, kanadensare, engelskmän etc...) och detta nya miljöbytet har varit väldigt negativt för mig. Jag bor i en studentkorridor men man känner inte av det alls. Känns som jag bor i ett litet rum själv istället för en lägenhet. Det känns som högstadiet igen men nästan värre. Klasskamraterna är alla från Sverige och har andra sociala normer och tankar. De har inte heller något vidare intresse av ett ha ett bra studentliv (i mina ögon sett - en subjektiv bedömning) utan är nöjda med att ha ett högstadie-liknande liv. Föreläsning sedan åker dem direkt hem. Hjälper inte heller att vi har en eller två föreläsningar i veckan bara som är endast två timmar typ. Detta är mentalt väldigt påfrestande då jag sitter ensam i mitt rum om dagarna och gör inget.

Jag hade alltid siktet på att plugga läkarprogrammet i England men jag kom dessvärre inte in vilket har lagt mig i denna väldigt obehagliga situationen. Jag kom inte heller in på läkarprogrammet i Sverige och därmed tog jag det som jag trodde var närmast vilket då är tandläkarprogrammet. Men det är väldigt tråkigt och jag är inte alls studie-motiverad.

Jag har övervägt att plugga på apotekarprogrammet i England för den sociala biten, men jag tror inte heller det yrket hade passat mig. Känns dumt att bara plugga en linje för att ha ett bra studentliv och en god social miljö. Därmed ser jag som mitt enda hopp att komma in på läkarprogrammet i en stad som Lund, Uppsala, Linköping där det skall finnas ett bra studentliv. Nackdelen med detta är ju att jag vill gärna flytta och jobba utomlands så snabbt som möjligt och detta försenar processen. Men allt är ju inte perfekt i livet, och jag har det tuffare än vissa (och mycket bättre än andra - allt är relativt).

Nu gjorde jag högskoleprovet på lördag (fjärde gången) utan att plugga något alls innan och fick detta resultat (med största sannolikhet):

XYZ: 23/24
KVA: 18/20
NOG: 11/12
DTK: 20/24

72/80 vilket borde ge 2.0. Inga överraskningar här brukar få 1.9 eller 2.0


ORD: 10/20
MEK:11/20
LÄS:12/20
ELF:19/20

52/80 vilket då ger 1.2. Jag har fått 54 poäng de andra 3 ggr så här har man ju sänkt sig lite, men det är ju mer eller mindre tur varje gång. Kan även säga att jag som högst en gång fått 15/20 på ORD, 14/20 på MEK och 16/20 på LÄS (inte samtidigt). Som lägst har jag fått 7/20 på ORD och 10/20 på MEK och 10/20 på LÄS (inte heller samtidigt). Alla dessa gånger har det varit ren tur, man kan ju orden ibland men inte dem på MEK delen. Ibland förstår man en text ibland inte, och sedan kan man ha tur och gissa rätt också.


För att jag ska kunna komma in på läkarprogrammet vid HT-2015 så bör jag för att vara säker få 1.85, fördelat på 2.0 på KVA och 1.7 på VER. Det skulle dock innebära att jag måste få 65+ på VER. Jag kan ju se att ORD, MEK och LÄS kan förbättras. Det bör sägas att mitt största problem med LÄS är att jag inte hinner läsa alla texter och blir tvungen att gissa på slutet. Jag fick 11/15 på de frågorna jag hann läsa och besvara med stöd av texten. Jag undrar därmed om ni tror att jag har en realistisk chans att få 1.85 eller om jag typ bör ge upp. Det känns ganska jobbigt att vara i den situationen jag är just nu, men det är mitt fel. Jag borde ha pluggat till detta provet för det är ju relativt mycket enklare att få 1.75 än 1.85.

Så vad tycker ni, satsa eller inte? Speciellt då mitt resultat verkar så instabilt på VERB. Ska man också hoppa av tandläkarlinjen om man inte trivs, och vad skall man göra tills dess?

Hur behåller jag även min mattenivå, för jag har inte pluggat matte på 6 månader och det är 5 månader till nästa prov!


Tacksam För Svar!
Original
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1305
Blev medlem: lör 11 okt, 2014 11:58

Re: Kan jag få 1.85 till antagning för HT-15

Inlägg av Original »

Hej.
Jag går rakt på sak! Eftersom att du har drömmen som är att bli läkare så säger jag såhär; kämpa för din dröm. KVA är stabilt för din del, du kan repetera lite då och då för att hålla det färskt. Kollar man på verb så är du stabil på ELF. Lägg fokus på ORD, LÄS och MEK, du har många poäng att samla här. Om du är redo att spendera många timmar om dagen tills vårens prov så är sannolikheten stor att du kommer in.
Konklusion: plugga ord, mjölka på ordentligt. ORD kommer hjälpa dig på MEK avsevärt. LÄS: läs massor med artiklar och analysera dessa, du kommer att bli kung på att analysera och din förståelse ökar, här ökar du även MEK.
Satsa! Och lycka till!
Skriv svar