Komvuxstudier efter ändringarna HT2012

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Skriv svar
Användarens profilbild
Yosephine
Stammis
Stammis
Inlägg: 336
Blev medlem: ons 20 okt, 2010 20:55
Ort: Göteborg
Kontakt:

Komvuxstudier efter ändringarna HT2012

Inlägg av Yosephine »

Hallo!

Utav olika anledningar fick jag inte de betygen som jag ville ha eller behöver för att komma in på läkarprogrammet. Jag började efter gymnasiet att plugga upp och till ett par ämnen för meritpoäng och för att höja mitt betygssnitt. Jag tänkte därefter söka in till Danmark (men ej kompletterade betyg) men dom passade ju självfallet på att begränsa oss svenskar på utbildningen, vilket man kan förstå, men det gynnar ju inte mig någonstans.

Så nu, när jag vill återuppta mina komvuxstudier har vår underbara utbildningsminister valt att ta bort denna möjligheten, då om man redan har betyg i ett ämne räknas som överkvalificerad och inte längre är berättigad att studera på komvux. Jag vet om möjligheten med betygsprövning, men undrar om någon är mer insatt i detta med komvux? Finns det några kryphål? Jag har ju läst på komvux innan och nu tagit en paus, kan det då kanske räknas som att jag är "inne i systemet" och därför ge mig möjligheten att börja igen? Jag har kontaktat studievägledare om ämnet, men har inga bra erfarenheter med dom sedan tidigare.

Tackar för all hjälp jag kan få!
Användarens profilbild
Kilogram
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 26
Blev medlem: mån 29 aug, 2011 12:59

Re: Komvuxstudier efter ändringarna HT2012

Inlägg av Kilogram »

Sitter lite i samma båt!
Men det går helt enkelt inte att få något bra svar från de studievägledare jag varit i kontakt med hurvida det går att höja mitt betygssnitt heller.
Vill gärna veta hur det fungerar med att ta till godo kurser som man läser på t. ex. komvux på ens slutbetyg.

Det som syon gärna upprepar däremot är att det går inte att läsa en kurs man fått godkänt eller högre betyg i på komvux - men samtidigt går det bra att betala 500 kr för en särskild prövning (läs; extra svårt prov) i kursen som sedan blir betygsatt.
Detta prov är, i min erfarenhet, helt uppåt väggarna.
Gjorde särskild prövning i kemi och biologi, i båda fallen hade läraren väldigt halvhjärtat slängt ihop 40 frågor om saker som inte fanns med i kurslitteraturen de hänvisade mig till.
Säger inte att det alltid är såhär, men tvivlar på att det finns några bra riktlinjer runt dessa prövningar...
Karro77
Stammis
Stammis
Inlägg: 139
Blev medlem: tis 06 feb, 2007 1:00

Re: Komvuxstudier efter ändringarna HT2012

Inlägg av Karro77 »

Jag fick skriva nationella proven eller vad det heter samtidigt som eleverna på skolan skrev när jag gjorde prövning. Det kändes väldigt rättvist, så det kanske är olika från skola till skola. Det kanske kan vara värt att ringa runt lite och kolla. Hoppas att det löser sig,
Mvh
Användarens profilbild
Yosephine
Stammis
Stammis
Inlägg: 336
Blev medlem: ons 20 okt, 2010 20:55
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Komvuxstudier efter ändringarna HT2012

Inlägg av Yosephine »

Jag tror att det är nationella prov, gamla som nya, man skriver i de kurser som det finns nationella prov i. Annars är det upp till läraren att skriva provet. Det är ju det som är jobbigt med just prövningar, det finns ingen hänvisad kurslitteratur som jag vet, och om det finns någon är den rätt flummig...
house
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: ons 01 aug, 2012 19:40

Re: Komvuxstudier efter ändringarna HT2012

Inlägg av house »

Ja, det är verkligen mycket svårare än vad man tror. Och en väldig skillnad på ställe och ställe! Det beror så jävla mycket på vilken lärare man har.

Jag skrev matteprövningar i B och C i Sthlm (Åsö) med en väldigt, väldigt strikt lärare. Liksom inte alls det holistiska tänkandet som man hade i gymnasiet, utan "du saknar en poäng"-attityd. Skrev sedan matte B-prövning i Uppsala och hade verkligen tur, vilket schysst, mänskligt och flexibelt bemötande. Medan jag skrev prövning i matte A i Sthlm (också Åsö) med en annan lärare, så kände jag också ett fint bemötande. Så det beror verkligen på. Och som andra skrev är det OERHÖRT svårt att förbereda sig, lättast till matte dock just för att de har nationella prov som referens. Annat är det med de andra ämnena.
Skriv svar