Osäker på studieupplägg, och lite annat.

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Skriv svar
Flabdab
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 2
Blev medlem: ons 03 mar, 2021 15:35

Osäker på studieupplägg, och lite annat.

Inlägg av Flabdab »

För det första, så blev jag väldigt nyligen VIP medlem, igår faktiskt, och det här är första gången jag skriver här. Så om denna tråd visar sig vara malplacerad kan ni känna er fria att vidta eventuella åtgärder.

Jag tog studenten i våras, hoppade ett program, men hoppade av i Januari eftersom det visade sig vara väldigt fel. Gick arbetslös i en månad tills jag hittade ett deltidsjobb, som jag jobbar med nu, och volontärar några dagar i veckan på second hand. Jag har kommit fram till att jag vill bli psykolog, och ska göra HP nu i oktober, och nästa vår, för att komma in på psykolog när jag är 21(förhoppningsvis)

Här kommer mina dilemman, delvis att jag inte är säker på vad jag bör göra vid sidan av plugget, delvis åldersnoja, och främst att jag inte har någon aning hur jag ska strukturera upp det. Mitt nuvarande provresultat är 1.1, och jag vill då alltså nå 1.6 nu i vår eller i höst, jag fick 1.1 på båda delarna utan något plugg eller förberedelse. Kan ni ge några tips på bra scheman eller upplägg, eller var man kan hitta inspiration för dessa?

Något annat som jag har märkt är att många säger att man ska läsa tidningar såsom the Guardian eller the Economist, men alla dessas eftertraktade texter är inte alltför sällan dolda bakom betalväggar, har ni några tips på bra tidskrifter eller dagstidningar som är gratis och som kan hjälpa en med ordförråd och läsförståelse?
Användarvisningsbild
planck
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 75
Blev medlem: ons 17 jan, 2018 21:36

Re: Osäker på studieupplägg, och lite annat.

Inlägg av planck »

Läs mycket och skriv ned och öva in de ord som du stöter på, men inte riktigt kan. Du kan om du vill kolla igenom min pluggdagbok för lite tips.

Angående betalväggar så kolla med ditt lokala bibliotek. Mitt lokala bibliotek ger kostnadsfri tillgång till Pressreader, som är en plattform för en massa olika tidsskrifter båda på svenska och engelska. Bibliotek brukar även ha dagstidningar i tidningsformat, du skulle eventuellt kunna be om att kunna få ta hem dagsgamla tidningar och läsa dem.
The first principle is that you must not fool yourself and you are the easiest person to fool.
AndBor
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 59
Blev medlem: lör 04 jul, 2020 8:52

Re: Osäker på studieupplägg, och lite annat.

Inlägg av AndBor »

Med tanke på att du fick 1.1 utan förberedelse finns det nog goda möjligheter till att höja sig ordentligt till nästa! Med tanke på tiden kvar till provet, och mängden provpass som finns att öva sig på, skulle jag rekommendera att helt enkelt göra verbala provpass istället för att läsa tidsskrifter. På detta viset blir du van vid frågorna dem ställer, tidspressen. Däremot ord-delen är snabbaste sättet att höja sig på lätt via Memrise,enligt mig. Själv skrev jag HP senast 2016, och skrev 1.2, med typ 10 på orden, men nu är jag rätt stabil runt 17+ efter memrise-köttande.

Eftersom du också är VIP, tror jag att bara skumma igenom mattegrunderna på tips och tricks, samt områden du är sämre på än andra, kan vara super innan man börjar kriga provpass som en galning.

Efter det skulle jag säga att bara kötta provpass, every day all day haha och så vänjer man sig vid tidspressen, känner igen typiska frågor och blir mer och mer självsäker.

EDIT: Och felanalysera ordentligt. VARFör gör du fel på den här typen av frågor, eller vad kan jag göra för att minimera dessa slarvfel? Är det riktigt slarv, typ 20-10 = 5, eller är det bristande grunder som är riktiga orsaken.
Skriv svar