satsa på HP eller gymnasiebetyg

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Skriv svar
moosethegoose
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 3
Blev medlem: tor 04 feb, 2021 14:01

satsa på HP eller gymnasiebetyg

Inlägg av moosethegoose »

Har pluggat lingvistik the senaste ungefär 3-4 åren, väldigt utbränd på det ämnet ock insett att det inte är något jag vill fortsätta/jobba med i framtiden och har börjat kolla på andra utbildningar.

Men min merit from gymnasiet ligger på ca 16,05 och fick 1,0 på HP när jag gjorde det sista året i gymnasiet, och intagningspoängen runt 19-20, eller 1.30 hp.

Jag kommer behöva läsa upp Naturkunskap oavsett, men utöver det vet jag inte hur mycket man kan höja meritpoängen från gymnasiet (max 2,5 poäng enligt antagning.se? vet inte hur det fungerar helt ärligt). borde jag därför satsa på HP istället? är det svårt att få upp den till 1,3 om jag pluggar (gjorde inte det första gången), speciellt med tanke på att jag inte har läst matte på ca 4 år och inte kommer ihåg något.
Owergine
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 41
Blev medlem: ons 16 jan, 2019 21:42

Re: satsa på HP eller gymnasiebetyg

Inlägg av Owergine »

De meritpoäng som du syftar till i ditt inlägg har lite olika innebörd. Det finns meritpoäng som baseras på dina betyg där du landar på 16,05 (sk jämförelsepoäng), men du kan också få "bonusmerit" om du läst kurser på gymnasiet som inte krävs för att vara behörig på utbildningen du ska söka. Du kan max få 2,5 poäng i merit, och i dessa räknas ex språkkurser så som franska, tyska och spanska, samt matte 4, 5 och engelska 7. Det är möjligt att det finns fler kurser, bör vara relativt enkelt att googla upp. Säg att du har 16,05 plus 2,5 i merit får du sammanlagt 18,55 poäng om utbildningen du ska söka inte kräver några av dessa kurser för att du ska vara behörig. Det skulle också innebära att du inte behöver läsa upp lika många kurser för att få ett högre meritvärde totalt. (Läs här för en mer ingående förklaring: https://www.gymnasieguiden.se/informera ... adeskurser ).

Så det beror helt på om du orkar att plugga in hela kurser på gymnasiet för att skriva prövning, eftersom man inte längre kan läsa en kurs för att läsa upp betyg, eller om du hellre satsar på HP. Jag tror ju att din bakgrund inom lingvistik kan ge dig en fördel på de verbala delarna, sedan beror det helt på dina mattekunskaper sedan tidigare, men dessa är av min erfarenhet lättare att bara "plugga in" än det är att lära sig bli bättre på läsförståelse. Jag tror absolut att du skulle lösa en höjning på 0.3, sedan hur lång tid det tar är högst individuellt och du får nog känna efter hur lång tid du vill lägga. Att läsa upp gymnasiebetyg lär ju dock ta längre eftersom det krävs fler höjningar i fler kurser. Jag satsar själv på HP istället för gymnasiet just för att det inte kommer ta lika lång tid för mig.
Skriv svar