1.1 -> 1.45 -> 1.5+ med drömmen om antagning HT22

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
DeniseStern
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 304
Blev medlem: lör 26 jan, 2019 19:33

Re: 1.1 -> 1.45 -> 1.5+ med drömmen om antagning HT22

Inlägg av DeniseStern »

Åh, det är så otroligt fint att få hänga med i din resa! Du motiverar mig till att dels ligga i med plugget, även när det är motigt, men också att verkligen göra felanalyserna. Något jag lätt flytt undan tidigare. Lär mig så mycket av dig, både pluggmässigt men också tankemässigt! Du sätter ord på saker så bra.

Allt ditt slit lönar sig och jag längtar så tills du skriver att du är antagen! Hoppas på att få följa din resa även efter HPG! Heja dig, det kommer gå galant det här! ❤️
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 248
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 -> 1.45 -> 1.5+ med drömmen om antagning HT22

Inlägg av Användarnamn1 »

DeniseStern skrev: tor 14 okt, 2021 20:56

❤️❤️❤️

Jag var dålig på felanalyserna förut för ville typ bara få fram siffror. Men har insett hur mycket det gör att gå igenom allting. Sen orkar jag inte läsa om alla texter för att se vad jag gjorde fel där men kollar igenom det mesta och helst direkt efter så det är färskt i minnet hur jag tänkte.

Haha jag blir så förvånad när du skriver så, att du lär dig saker av mig för det känns som att jag mest svamlar och tänker att säkert ingen orkar läsa mina enormt långa inlägg :D Har aldrig i mitt liv kunnat plugga på ett bra sätt förut pga många omständigheter så det känns så jätteroligt och oväntat att jag faktiskt kan plugga till detta och fortsätter göra framsteg! Känns som att jag inte har någon aning om vad jag gör men har ändå lyckats få fram en metod som funkar för mig :) Och det gör mig ännu mer glad att någon annan kunde ha lite nytta av det jag skriver :D

Tack så jättemycket för dina fina ord och hoppas att det går som du vill på ditt prov också! ❤️
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 248
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 -> 1.45 -> 1.5+ med drömmen om antagning HT22

Inlägg av Användarnamn1 »

Alltså provet är nästa vecka...! Fattar inte hur snabbt tiden gått och hur det känns som att det nyss var över 100 dagar kvar.

Är glad över att det inte är i november och december som jag behöver sitta här i mörker och frysa och försöka samla energi till att plugga till HP. Ett av träden här utanför har redan tappat alla löv. Jag tycker om vintern men bara när det är snö som lyser upp allting.

Kvant:

Kände för att göra fler kvantpass men pausar med verbpassen ett tag. Känner att jag nog inte kan öva mer på verb nu mer än ordplugg. Så fortsatte med kvantpassen på VT12.


VT12 Kvant

Kvant, pp3:
XYZ: 10/12
KVA: 6/10 ??
NOG: 5/6
DTK: 11/12
Totalt: 32/40 - 1.8

Vad hände på KVA egentligen? :? Höll ett bra tempo men känner att jag kan ha slarvat för att jag försökte skynda. De här äldre proven är verkligen klurigare.

Felanalys:
XYZ
* Slarvfel. Hade för bråttom. Svaret var självklart och har fått rätt på såna frågor förut.
* Fick hjärnsläpp. Hatar svarsalternativ med intervaller. Glömde bort att en negativ potens kan skrivas om som ett bråk fast jag ju vet det.
KVA
* Slarvfel. –110 < x < –100 och –120 < y < –110. Såg inte att det inte var större-än-eller-lika-med-tecken. Så y måste ju vara mindre än x men jag tänkte att båda två kunde vara -110.
* Dumt slarvfel igen. Tänkte rätt och skulle välja den men tror mig minnas att jag inte dubbelkollade vilken jag klickade i. Borde inte blivit fel här.
* Slarvfel. Hade bråttom och skrev inte klart uträkningen. Trodde jag hade rätt svar men såg sen också att jag nog hade tänkt att 1/10 * 9/10 = 9/10 eller 0,9 men det blir ju 9/100 eller 0,09.
* Läste frågan fel och ser tydligt vad jag gjorde för fel. Frågan är skriven på tre rader:
Innan Maria bytte jobb var hennes lön 15 procent högre än Pelles lön.
Efter att Maria hade bytt jobb blev hennes nya lön 15 procent lägre än
hennes gamla lön.

Måste ha läst hela frågan först och sen haft i huvudet att det på slutet skulle vara 15% av Marias lön, inte Pers. Sen när jag läste det från början noga så missade jag att läsa tredje raden. Och missade därför att det var 15% lägre än hennes gamla lön, inte nya. Minns bara att det var två rader.
NOG
* Omg så korkad. Jag till och med dubbelkollade i frågan om de tre hundarna hade olika matskålar eller om någon kunde ha likadana. Nej, det fanns bara en av varje sort. Och om två av hundarna har samma färg på pälsen som sin skål så måste ju alla tre ha samma på pälsen och skålen. Vet inte hur jag inte kunde fatta det.
* Alla frågor på NOG var faktiskt lätta.
DTK
* Den enda frågan jag hade fel på hade jag svårt att mäta på skärmen och hade varit mycket lättare på papper. Uppfattade frågan korrekt och gjorde precis så som förklaringen säger men kunde inte se så små marginaler när jag inte kan luta mig helt på underlaget :(

Sluttankar:
Det känns som att jag lätt hade kunnat få alla rätt på det här provet. Alla fel var slarvfel, förutom det sista när jag inte kunde mäta ordentligt pga skärm istället för papper, och eventuellt ena på XYZ. Hade kunnat undvikas. Det känns drygt att få 8 fel när jag egentligen kunde svaren.


Kvant, pp5:
XYZ: 11/12
KVA: 8/10
NOG: 3/6
DTK: 8/12
Totalt: 30/40 - 1.7

Första halvan av provet kändes ju mycket bättre än förra. Så är besviken på hur det gick på andra halvan.

Felanalys:
XYZ
* Fick en fråga med samband och kunde räkna ut den jättelätt nu! :D
* Krånglig fråga med likformighet i en triangel. Jag trodde att jag behövde mer information än det fanns. Visste inte heller att man kunde räkna ut (i det här exemplet) DE/AB = CD/AC som en vanlig ekvation. Precis som att jag inte visste förut att man kunde räkna ut en olikhet som en ekvation. Så jag läste förklaringen noga och efter halvvägs igenom så försökte jag lösa den själv från början och fick fram rätt svar hur lätt som helst :D Tyvärr fick jag ju fel på den på provet nu men lärde mig nåt av den och nu kommer jag nog kunna lösa en liknande nästa gång.
* Se här vad jag menar med att på de äldre proven så är en fråga ställd på ett sätt som kanske inte är välkänt så det tar lite tid innan man kommer på hur man ska lösa det. 4 st olika grafer med formeln y=100*0,7x. Aldrig sett en formel vara upphöjd i x förut. Men fick fram rätt svar ganska enkelt när jag väl fattat vad jag ska göra (se vad y blir när x=0 och sen se om y stiger eller sjunker när x blir 1, 2, 3...).
* Är stolt över att jag löste x+x2+x3 om x2=-1. Har övat på såna här uppgifter i de olika uppgiftsgrupperna på kvantsidan och kom ihåg hur jag skulle göra. Visste inte om det skulle funka först men det gjorde det! :D
KVA
* Men gud vilken irriterande uppgift. Jag fick rätt svar först men det hade överklagats pga en teknikalitet de inte skrev med i uppgiften och därför kunde svaret vara 4 + roten ur 5 lika väl som 4 - roten ur 5. Jag vet ju att man aldrig ska anta att en figur har rätt proportioner på bilden men det hade aldrig slagit mig att det var en möjlighet att formen kunde vara spegelvänd... Undrar hur många som var jättearga över den här uppgiften 2012.
* Svår uppgift. Fattar förklaringen men undrar om jag hade varit så smart och skarp på provet att jag skulle lista ut det. Man ska endast använda resonemang och logik för att lösa.
NOG
* Hade inte tid att räkna ut så gissade. Den typen av formulering brukar gå att lösa men som sagt hade jag inte tid att dubbelkolla. Helt plötsligt hade jag ont om tid.
* Samma sak. Hann inte rita upp något och visste att jag skulle krångla till det i huvudet och hade inte tid för att gräva ner mig i det. Så offrade den och gick vidare med en gissning.
* Slarvfel. Glömde bort att det står i texten att triangeln är rätvinklig. Den var uppdelad i två mindre trianglar, varav ena är utritat att den är rätvinklig och då blandade jag nog ihop den med den större. Hade kunnat lösa lätt :x
DTK
* Slarvfel. Räknade inte ut exakta antal, utan uppskattade ungefär. Ser var jag gjorde mitt misstag. Jag som faktiskt blandar ihop text och hoppar mellan rader när jag läser tjock text borde ta de extra sekunderna att kolla exakt. Var nog för overconfident med att kunna läsa av tabeller. Men ser att siffrorna lätt går ihop i varandra där och borde vetat bättre.
* Slarvfel. Läste inte alla rubriker tillräckligt tydligt så använde fel siffror och fattade inte varför det inte gick ihop. Jag delade I arbetskraften med Ej i arbetskraften istället för sysselsatta med arbetslösa. Ser ju varför jag kunde tänka att det var det jag skulle räkna ut.
* Dumt slarvfel. Jag såg ju att stapeln var lite mindre än 10% men ändå räknade jag som att det var 10%. Var stressad över tiden och ville hinna med de sista tre uppgifterna.
* Sista uppgiften och hade bara sekunder kvar så kunde inte räkna ut exakt så fick uppskatta med ögonmått och så blev det fel. Får alltid fel på sista DTKn verkar det som haha.

Slutresultat Kvant VT12

Gör bara kvant just nu. Får se om jag kommer göra verbdelarna sen.

Kvant:
XYZ: 21/24
KVA: 14/20
NOG: 8/12
DKT: 19/24
Totalt: 62/80 - 1.8

Är rätt så nöjd ändå :) Det är ett bra resultat att ligga på just nu. Vill göra bättre. Annars har jag inget utrymme neråt med verb. Det är så jobbigt och så roligt samtidigt allt det här och att provet snart kommer och att det snart är över. Har sån enorm önskan att kunna prestera mitt bästa. Hade varit så roligt att kunna bevisa att jag kan nå det jag siktar på!
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 248
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 -> 1.45 -> 1.5+ med drömmen om antagning HT22

Inlägg av Användarnamn1 »

Jag visste inte om jag ville dela med mig av det här eller inte. Men jag sitter och tittar på det nu och är glad över att se min utveckling så här under all tid jag skrivit prov. Det får mig verkligen att se det tydligare. Och jag älskar statistik och har hur mycket noteringar som helst sorterat på olika sätt :D Och haha snälla hjälp hur jag sa sätta in en bild mitt i texten. Den hamnar bara efter allting.

Den ljusblåa är verb, den mörkblåa är kvant, den vita är det totala resultatet och sen är det en trendlinje också. Det har varit kul under veckornas gång att se trendlinjen flyttas lite högre hela tiden.

Man kan också tydligare se mina två dippar, som jag 100% tror på satt i mitt huvud. Det här fick mig också att se tydligare att mitt resultat på 1.45 på marsprovet ändå inte var så oväntat om man kollar på vad jag fick precis innan. Men jag trodde så starkt på mig själv och att jag hade fått 1.55 ett tag tidigare. Jag kände min potential och visste att jag kunde bättre än så. Antar att jag ville få resultat snabbare än vad var möjligt.

Nu sitter jag här och stirrar på slutet av kurvan och undrar om den kommer dippa igen eller om det kommer fortsätta så som det ser ut. Det känns som att jag följer en aktie som när som helst kan falla och håller andan att bara den inte faller den 24e oktober!

Att få en 1.8 till på kvant idag gjorde mig lite lite lugnare. Men det känns som att jag går på krackelerad is och när som helst kan falla genom. Hur många fler prov måste jag skriva med såna här poäng innan jag tror på att jag kan skriva så på provet? Nu när jag verkligen ställer mig själv den frågan så tror jag att jag aldrig kommer kunna komma till den punkten. Jag tog nog ett rejält slag förra provet. Magkänslan sa att det gått så bra. Jag kollade igenom facit och det verkade ha gått så bra. Och sen fick jag resultatet och det var så långt ifrån vad jag hade trott och fattar inte hur jag kunde missberäknat mina antal rätt så enormt. Kunde inte längre lita på min magkänsla, mitt minne eller min förmåga. Det fick mig att ifrågasätta min verklighetsuppfattning. Mitt minne har alltid varit jätteskarpt men så mindes jag mina svar så fel. Det har tagit mig lång tid att komma över detta och gå vidare. Och jag har haft så kul med detta. Är så glad över mycket i mitt liv just nu och vad som ligger i framtiden. Men nu så här precis innan så börjar jag känna av smärtan av förra provet igen. Gör mitt bästa att inte grotta ner mig i det men det är ändå viktigt att tänka igenom och sätta ord på så jag förstår varför jag känner som jag känner. Det var INTE meningen att skriva en hel bok här nu. Hade bara tänkt visa min graf :D Men behövde få skriva av mig lite med alla tankar som den här bilden innehåller.

Det finns väl inte så mycket mer att säga om det mer än att jag tror på mig själv, VET att jag KAN skriva högt, och att det bara återstår att se hur det går. Som sagt, lite tur och lite flyt med fokus så är det helt möjligt. Men det får gå som det går och jag orkar inte bli nervös och jag orkar inte bli förväntansfull. Ska bara göra mitt bästa och gå dit med bra humör!
Bilagor
Statistik resultat.JPG
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 248
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 -> 1.45 -> 1.5+ med drömmen om antagning HT22

Inlägg av Användarnamn1 »

Idag tänker jag att jag ska göra kvantpassen för HT17, som var det första gamla provet jag skrev sen jag började plugga till HP. Det var 30-31 januari så jag kan inte komma ihåg nåt från de proven.

HT17 Kvant (omgjort)

Kvant, pp3:
XYZ: 12/12
KVA: 9/10
NOG: 5/6
DTK: 11/12
Totalt: 37/40 - 2.0 :D

Gled genom det här provet kändes det som. Hade inte jättemycket tid över för var väldigt noga med uppgifterna och tog tid att skriva ut hela uträkningar för att undvika slarvfel. Stötte på 2-3 st frågor som jag var osäker på så räknade med minst så många fel. Det här resultatet var jättekul att få, särskilt med tanke på att när jag skrev det förra gången så fick jag bara 22/40 och 1.1. Känns så långt borta nu.

Felanalys:
XYZ - Alla rätt
Tyckte att alla uppgifter var lätta :D Var riktigt noga på alla så jag inte skulle göra något slarvfel.
KVA
* Slarvfel. Skulle räkna ut 6-5 och tänkte 5-6 så skrev -1 och så blev resten fel efter det.
* Resten rätt men kom ihåg att roten ur och tredje roten ur går att skriva om som upphöjt i 1/2 (0,5) och 1/3. Det är bra att veta om talet man ska ta roten ur är upphöjt i något annat. Om det t.ex. är tredje roten ur x9 så blir x upphöjt i 9 * 1/3 = 9/3 = 3.
* Uppgift om två olika tal med roten ur och det gick inte att få jämnt ut. Skrev om det till roten ur 50 jämfört med roten ur 8 + roten ur 27. Så avrundade till roten ur 49 jämfört med roten ur 9 + roten ur 25. Då blev det 7 jämfört med 8. Gillar inte när det inte blir exakt. Men sen brukar också frågor där två tal med roten ur adderat vara större än roten ur ett enda större tal. Så jag chansade på att det första var större och det var det. I förklaringen visar de hur man kan jämföra det mer exakt genom att skriva om det åt andra hållet istället med siffror gånger roten ur så lite som möjligt.
* Höll på att få fel på en fråga om åldrar och jag gjorde en ekvation men första gången missade jag en liten detalj så fick helt fel i slutet. En riktlinje jag har på KVA är att oftast är kvantitet 1 och 2 ganska nära varandra när man räknar ut exakta siffror. 2 och 8 var inte tillräckligt nära så jag visste att nåt var fel och gjorde om det. Då såg jag detaljen jag missat och fick sen exakt rätt siffra, vilket var 8. Så det var samma.
NOG
* Läste fel. "...mindre än både vikten av B och vikten av E", jag läste "mindre än vikten av B och E" alltså < B+E. Inte samma sak och därför trodde jag att det inte gick att lösa. Fick fel på samma uppgift förra gången men vet inte om det var för att jag gjorde samma misstag eller inte.
Resten gick ganska lätt.
DTK
Min nya taktik med att dela totalen med 10 och sen gånga till 20%, 30%, 40%, osv. funkar jättebra. Har inte behövt göra någon division sen dess på DTK!
* Tog lite väl god tid på mig på uppgifterna så hade 1-2 min för lite tid på sista uppgiften. Den var inte svår alls men hann inte jämföra alla staplar så fick gissa och det blev fel. Drygt att jag hade kunnat få den rätt också om jag bara skyndat lite innan.

Sluttankar:
Är mycket nöjd med det här provet måste jag säga :D Det gick som det skulle och eftersom kunskapen satt så hade jag tid att vara noga med mina uträkningar istället för att undra hur jag ska göra. Vissa satt jag ju längre med än andra så klart men generellt så gick det framåt hela tiden.


Kvant, pp5:
XYZ: 10/12
KVA: 8/10
NOG: 3/6
DTK: 12/12
Totalt: 33/40 - 1.6

Inte jättenöjd med tanke på förra passet. Men ändå okej. När jag skrev det här passet i januari så fick jag 29/40 - 1.4 så det är ju mycket bättre.

Felanalys:
XYZ
* Slarvfel... Tänkte att 9 = 33 och det var därför jag aldrig fick rätt hur jag än gjorde på den här uppgiften. Annars så använde jag rätt metod och visste hur jag skulle lösa den.
* Hjärnsläpp. Gjorde ju exakt en sån här uppgift i veckan och vet egentligen hur man räknar ut den men jag bara kunde inte få ihop det i huvudet. Förklaringen visar hur enkelt det var och nu föll det på plats.
KVA
* Tänkte rätt först men krånglade till det och så kände jag att jag inte hann lägga ner mer tid på det så klickade i fel svar. Det var så lätt som det såg ut men jag tänkte att det måste ju vara nåt lurigt.
* Tyckte att den här typen av uppgift borde gå att räkna. Men sen rörde jag ihop mina anteckningar. Hade egentligen kommit fram till svaret ser jag. Men valde D.
NOG
* Hastighet och orkar inte sätta mig in i frågan riktigt.
* Samma här men är bara en tänk-logiskt-fråga.
* Igen hade jag för mycket anteckningar och tappade bort vad som är vad. Fick fram ett svar men samtidigt tänkte jag att det borde vara för många variabler för att kunna räkna ut det. Men hann inte gå tillbaka och kolla igenom var jag kanske gjort ett fel. Borde gått på magkänslan.
DTK - Alla rätt
Kände igen ett par av bilderna här men inte något av svaren eller trick på hur man skulle läsa av något. Gjorde allt noga och hade exakt med tid för att hinna allt. Kunde inte gå tillbaka och dubbelkolla nånting dock.

Sluttankar:
Tror de flesta felen var för att jag kände tidspress och ville inte ha slut med tid på sista DKTn igen. Hade fler långa uträkningar på detta passet jämfört med förra så ser att jag hade mindre tid på mig på NOG och stressade igenom det.


Slutresultat HT17 Kvant (omgjort)

Jämfört med förra provet i januari i parantes.

XYZ: 22/24 (+10)
KVA: 17/20 (0)
NOG: 8/12 (+3)
DKT: 23/24 (+6)
Totalt: 70/80 - 1.8 (+13, 53/40 - 1.2)

1.8 igen och det är jag glad över trots att jag känner att jag kunde gjort ännu bättre :) 1 poäng ifrån 1.9 och hade jag inte klickat i fel svarsruta på sista passet så.. Fattar inte hur jag lyckas klicka i fel ruta ens. Det får bara inte hända på provet.
Senast redigerad av 1 Användarnamn1, redigerad totalt 0 gånger.
Användarvisningsbild
amandalovisa
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 79
Blev medlem: tor 25 jan, 2018 21:14

Re: 1.1 -> 1.45 -> 1.5+ med drömmen om antagning HT22

Inlägg av amandalovisa »

Läste om att klicka i fel ruta och relaterar så mycket. Otroligt frustrerande. Det gör jag typ en gång per prov :lol:
På provdagen får vi skärpa oss.
Kämpa på!
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 248
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 -> 1.45 -> 1.5+ med drömmen om antagning HT22

Inlägg av Användarnamn1 »

amandalovisa skrev: sön 17 okt, 2021 16:52

Ja alltså förstår inte hur det är möjligt :x Ser att A är rätt 100% säkert och klickar i D? :?
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 248
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 -> 1.45 -> 1.5+ med drömmen om antagning HT22

Inlägg av Användarnamn1 »

Har ju denna veckan ledigt från plugg för jag ska ha tid att fixa saker runtomkring och vila upp mig. Har hunnit göra en hel del grejer här hemma, haft en hel tvättdag, handlat nästan allt jag behöver, osv.

Men igår kände jag mig lite off och framåt kvällen började jag bli ganska stressad och orolig. Tänkte först att jag till slut börjar känna mig nervös inför provet, vilket jag gör men det är inte så farligt egentligen, men sen kom jag på att jag nog är stressad för att jag inte pluggar nånting. Är rädd för att tappa farten på nåt sätt. Så kände att jag bara måste få in lite matte idag.

Är orolig för att göra det dock för är rädd för att psyka mig själv och få jättedåligt och sen sabba mitt självförtroende på provdagen. Vet ju hur sånt kan sätta sig i huvudet. Har ju skrivit så bra ett tag nu att jag är livrädd för att dippa precis innan provet. Men bestämde mig ändå för att göra om HT19 kvantdelen. Jag måste få något gjort. Skrev samma prov i slutet av februari så lär inte minnas nånting från det.


HT19 Kvant (omgjort)

Kvant, pp1:
XYZ: 12/12
KVA: 10/10
NOG: 5/6
DTK: 11/12
Totalt: 38/40 - 2.0

Känns som att jag kan andas ut lite :D Var nästan 100% säker på att jag hade fått alla rätt på XYZ. Höll mycket bra tempo men sen på DTKn så var det väldigt mycket långa uträkningar och ville få så många rätt som möjligt så hade helt plötsligt bara 3-4 min kvar på 4 frågor, varav en handlade om andelar och skulle ta jättelång tid så jag hoppade över den och ville få alla rätt på sista diagrammet istället. Det var lite udda utformat också så tog mig tid att fatta hur jag skulle läsa av den. Men som tur var så var frågorna lätta och snabba att se svaret på så hann med att svara på allt i sista sekunden. Med typ 3 sek kvar så gissade jag på den jag hoppade över och fick rätt haha. Låg ändå 1 poäng över gränsen för 2.0 så hade inte gjort så stor skillnad med den fel.

Fick 32 och 1.6 förra gången jag skrev detta provet, vilket inte var ett dåligt resultat men en riktigt bra höjning. Och fick bara 1.3 på verb den gången så det drog ner resultatet rejält.

Felanalys:
XYZ -Alla rätt
Tyckte alla frågor var lätta. Var noga med att skriva uträkningarna helt och hållet dock så jag inte skulle få några slarvfel.
KVA - Alla rätt
* Var liiite osäker på frågan om roten ur 27 + roten ur 23 är större eller mindre än roten ur 50. Försökte skriva om det så att det gick att jämföra, som förra gången en sån här uppgift kom. Men fick inget bra. Så då tog jag avrundning istället med roten ur 25 + roten ur 25 jämfört med roten ur 49. Det var exakt så jag löste det sist och fick rätt men den här gången gick det inte att göra på det alternativa, mer exakta sättet. Hade gjort helt rätt här. Dessutom gällde även min regel här att oftast så är roten ur något + roten ur något större än bara roten ur något lite större i KVA. Så är jag osäker ska jag alltid gissa på det.
* Var osäker på en uppgift som inte gick att räkna ut. Jag trodde att jag kanske missade nånting men kom fram till att man inte kan få fram något m-värde i den andra funktionen och därför går x=0 inte att räkna ut i båda. Hade rätt!
* Var JÄTTEnära att göra ett slarvfel. Hade markerat fel svar och scrollade vidare till nästa uppgift men magkänslan sa att jag skulle kontrollera att jag verkligen gjort varje steg rätt. Och då såg jag att jag råkat skriva om en 3a till en 6a.
NOG
* Slarvfel/trög. Tänkte inte på att x+y=700 går att skriva om till y=700-x och kan ersätta alla y i ekvationen där både x och y är variabler. Alltså går det att räkna ut med den informationen och med första informationen var för sig.
* En fråga om påhittade räkneoperationer. Jag kan räkna ut det om det är skrivet som vanligt men förstod inte frågan när den var ställd på ett så krångligt sätt. Men jag kunde resonera mig fram till en gissning och fick rätt ändå. Var bra att se förklaringen för nu fattar jag frågan och varför det jag valde var rätt.
DTK
6/12 frågor handlade om andelar, % eller division. Fick därför extrem tidsbrist på slutet, som jag skrev här innan. Men hade tur med sista diagrammet för när jag väl fattat grejen så var det lätta frågor. Måste ändå säga igen att min metod med att dela totalen på 10 och sen gånga med 6, 7, 8 eller så för att se vilken % som är närmast andelen, har verkligen funkat jättebra. Inga mer jättelånga uträkningar med exakta divisioner. Inga mer råka avrunda fel. Kanske tar den här metoden lång tid också men det går betydligt snabbare och är mycket säkrare för mig att använda.
* Mitt enda fel var ett slarvfel. Skulle räkna ut ett medelvärde av 6 tal och när jag adderade alla tal fick jag fram 9,8 istället för 8,8. Ser att jag räknat en siffra fel bara. Sen tog jag svarsalternativet 1,6 och * 6, vilket blev 9,6 så trodde det var rätt svar. Det skulle ju varit mindre.

Sluttankar:
Det känns jättebra efter att ha gjort det här provet. Känner mig produktiv igen och lite mer självsäker. Ska göra andra delen också. Av nån anledning brukar jag alltid skriva bättre på första delprovet så får se om det andra kanske blir sämre.


Andra provet började bra men var distraherad under DTKn så det gick jättedåligt och fick bara 1.5. Har kollat igenom mina fel men orkar inte göra en hel utvärdering här.

Slutresultat HT19 Kvant (omgjort)

Jämfört med förra provet i februari i parantes.

XYZ: 23/24 (+2)
KVA: 17/20 (+3)
NOG: 11/12 (+1)
DKT: 18/24 (-2)
Totalt: 69/80 - 1.8 (+4, 65/40 - 1.6)

1.8 igen och det känns ju bra men har lite blandade känslor. Både besviken på mitt andra pass och stolt över mitt första. Men det är liksom 1.8 som jag behöver ligga på för att vara på den säkra sidan.

Det är skönt att ha pluggat lite idag men min känsla för provet är oförändrad. Tankarna snurrar jättemycket när jag tänker på det så försöker istället bara fokusera på annat. Försöker också påminna mig själv om att jag inte MÅSTE få 1.65 på just detta provet men att det vore jättekul om jag skulle lyckas med det. Försöker avdramatisera det. Tror kanske att jag inte kommer kunna slappna av helt förens jag gjort klart provet. Ska gå på ett träningspass nu och sen ska jag packa en väska med saker jag behöver ha med mig på söndag.
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 248
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 -> 1.45 -> 1.5+ med drömmen om antagning HT22

Inlägg av Användarnamn1 »

Idag så känner jag mig lite mer förväntansfull! Är det verkligen bara 2 dagar kvar?? Ska bli skönt att få det gjort. Det ska bli roligt också trots oron och stressen :D Är taggad på att göra mitt allra bästa.

Repeterade min formelsamling idag. Har fixat så jag har den utskriven på papper och ska ha med i väskan och kolla på innan kvantpassen. Undrar om det kommer bli verb eller kvant på första provet. Jag trodde att det alltid var samma varje år, alltså t.ex. att man alltid började med verb på hösten och kvant på våren, eller tvärt om. Men nu när jag kollar så verkar det ha ändrats då och då under åren. Nu har de senaste 3 proven (HT20, VT21 A & B) haft verb först. Innan det bakåt har det varit kvant, verb, kvant, kvant. Nej jag vet inte, ser inget mönster ju mer jag kollar. Men med tanke på att de tre senaste varit verb så kanske det är större sannolikhet att det börjar med kvant denna gången. När jag skrev provet i våras så var jag glad över att det började med verb så att jag inte skulle vara helt seg på slutet när jag behövde läsa. Men helt ärligt vet jag inte om det gör någon skillnad. Vad jag minns så var jag inte helt slut på sista passet ändå.

Juste, jag började säga att jag övat på formelsamlingen idag och jag verkar kunna allting nu förutom aritmetiska och geometriska talföljder och summor. Och jag tror att jag ger upp på dem nu. Har inte lärt mig dem på hur länge som helst och jag tror att det är för att jag inte ser någon logik eller samband i dem. Med volymen av en kon ska man ju ta arean av en cirkel * höjden och sen delat på 3 och då föreställer jag mig att något skär av toppen så det blir en spets.. svårt att förklara vad jag visualiserar i tankarna.. men det funkar. Jag ser ett mönster och en logik. Men det gör jag inte med de där 4 formlerna. Jag brukar dock minnas dem direkt efter att jag repeterat dem så kommer kolla på dem precis innan provet och sen hoppas att de inte kommer med haha.

Sen skrev jag om HT20 första kvantpasset för stod inte ut med att jag bara fick 1.2 på det sist. Visste att det inte representerade min förmåga och att jag var alldeles för mycket i mitt huvud den dagen så sabbade det. Vet att det fanns en risk för att jag skulle komma ihåg svar eftersom jag gjorde detta så pass nyligen men trots att jag kände igen många uppgifter så kunde jag inte minnas några rätta svar. Svarade bara efter mina uträkningar och logiskt tänkande, ingen magkänsla eller förnimmelse.

HT20 Kvant (omgjort)

Kvant, pp3:
XYZ: 10/12 (+2)
KVA: 9/10 (+2)
NOG: 6/6 (+2)
DTK: 12/12 (+3)
Totalt: 37/40 - 1.9 (+9, 28/40 - 1.2)

Det var så här det skulle sett ut ju :) De tre fel jag fick nu fick jag också på förra.

Det jag gjorde fel på var:

* Igen arbete med maskiner. Verkar som att jag gjorde exakt likadant som förra gången. Varför är det så svårt för mig? Det var ANDRA frågan. Det bör vara hur lätt som helst.
* Sen gjorde jag ett slarvfel. Borde klickat i rätt på den.
* Fick fel på en som inte gick att räkna ut. Den var dock 50/50. Var jättenära på att välja rätt svar.

När jag jämför med förra provet så ser jag hur mycket dumma svar jag valt. Sånt som borde varit enkelt och var det den här gången. Jag ska göra mitt allra bästa att vara i det här sinnestillståndet under provet så att jag inte tvivlar och tänker massa så att jag distraherar mig själv.

Har kvar en ordlista på Glosboken också som jag inte gått igenom än. Känns dumt att lämna endast en. Så tänker att jag gör klart den senare idag.

Önskar alla er här på HPG lycka till på söndag!! Snart är vi i mål! Hur det än går så har vi gjort ett jättejobb och kämpat så mycket. Vi ska vara stolta över oss själva :D Jag är redo att göra mitt allra bästa!
Användarvisningsbild
Rainbowgirl
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1332
Blev medlem: lör 20 okt, 2018 17:53

Re: 1.1 -> 1.45 -> 1.5+ med drömmen om antagning HT22

Inlägg av Rainbowgirl »

Stort lycka till imorgon!!! ♥️
Hejar på dig!
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 248
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 -> 1.45 -> 1.5+ med drömmen om antagning HT22

Inlägg av Användarnamn1 »

Rainbowgirl skrev: lör 23 okt, 2021 17:04 Stort lycka till imorgon!!! ♥️
Hejar på dig!

Tack så mycket 😄❤❤
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 248
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 -> 1.45 -> 1.5+ med drömmen om antagning HT22

Inlägg av Användarnamn1 »

Kvantproven kändes inte alls så där att jag glider igenom dem som när jag skriver 1.8-2.0. Det var en hel del frågor om andelar också på DKT där jag inte kunde använda mig av min smarta baklängesväg utan var tvungen att använda division. Fastnade på frågor och var verkligen i sista sekund på slutet på alla prov, även verb.

Det var särskilt två frågor på kvant som jag mindes och ältade under dagen för de såg så enkla ut men jag hade fått helt fel svar.

Den ena var med hur lång AB var på en rektangel med arean 300. Det var ju jätteenkelt. 12 kvadrater så dela 300 på 12 = 25. En sida var roten ur 25 = 5. Sen var AB 4 rutor så 5*4 = 20. Men nånstans blandade jag ihop det så fick att AB blev 100 och hur jag än tänkte så fick jag inget att stämma. Tog fel svar. När jag kom hem så ritade jag upp det och fick rätt på en gång. Varför gjorde jag bara inte om hela uträkningen? Varför litade jag på mina egna anteckningar? Jag vet ju att jag kan skriva fel ibland.

Den andra var om två rätvinkliga trianglar och att man skulle räkna ut x på ena. Jätteenkelt, tänkte jag. Det är ju bara att använda Pythagoras sats. Men HUR fick jag fram roten ur -33?? Hur jag än försöker tänka på det nu i efterhand så fattar jag inte hur jag fått det. Gjorde samma sak med denna och ritade upp det när jag kom hem och så fick jag fram 3. Jo nu vet jag nog vad jag gjorde. Näst sista steget skulle jag räknat ut 49-40 = 9. Roten ur 9 = 3. Men tror jag tog roten ur 49 först. Så fick 7-40 = -33. Sen roten ur det. Varföööör skrev jag inte bara om hela uträkningen?

Är så besviken på dessa två jättedumma fel och är väldigt orolig över att jag gjort massa fler såna. Det var ju inte svårt. Det kan jag inte trösta mig med. En snällare normering hjälper mig inte med slarvfel.

Verb hade jag ingen aning om. Orden kunde jag kanske hälften. Vissa MEK var jag säker på men kunde lika väl fått hälften där också. Sista ELF kändes bra och kunde hänga med i texterna bättre på hela sista verb men gissade på flera frågor. Inte säker på nåt.

Ju längre tiden gick under kvällen desto värre kändes det över hur provet gick. Jag har kommit fram till att jag räknar med dåligt resultat. Skulle det mirakulöst bli bättre än jag tänker så är det en glad överraskning men just nu försöker jag landa i detta och ska ta en paus tills årsskiftet innan jag börjar plugga igen till vårprovet. Kommer inte ha råd med VIP en gång till men tror jag ska klara mig ändå nu när jag har så god grundkunskap. Om jag inte glömmer bort allt.

Natten efter var jag dödstrött men sov jättedåligt. Hade ångestdrömmar hela natten och vaknade många gånger och varje gång när jag kom tillbaka till verkligheten så tänkte jag att jag fuckat upp det här provet som jag lagt ner SÅ mycket på och satsat allt på. Blev väckt tidigt av ett telefonsamtal och var glad att slippa fortsätta vara fast i drömmar.

Sen kom provfrågorna och jag skrev ner alla svar jag minns i ett dokument och markerade sånt jag var osäker på. Har inte läst nånting om vad andra svarat eller kollat upp rätta svar, för att undvika att råka blanda ihop vad jag faktiskt minns från provet.

Så här blev mina beräkningar:

Kvant: 57-69 rätt
Verb: 59-65 rätt

Normering för VT21-proven: 1.25-1.55.

Är helt knäckt. Tänk om jag inte höjer mig alls sen förra gången eller ännu värre, får sämre resultat. Något litet som tröstar är ju ändå att många andra verkar ha tyckt att det var svårt också. Önskar verkligen inte någon annan sämre resultat för att jag fick dåligt! Men det är ändå skönt att veta att vi är fler i samma båt just nu.

Jag är ledsen. Ser inte fram emot att få se det officiella resultatet sen. Tog bort min nedräkning till den 30e november nu. Vill inte tänka på det mer. Ska tillåta mig själv att vara ledsen en stund och sen ska jag fokusera på alla bra saker som ligger framför mig nu innan årsskiftet. Har ett roligt tillfälligt jobb denna veckan. Har flera andra jobb på gång och har gått på intervjuer så kanske skriver jag på kontraktet för något nytt på heltid snart (kanske nästa vecka redan). Vill passa på att spela lite spel och göra saker jag inte hunnit med det senaste. Vill njuta av lite fritid. Jag är ledsen men det är okej för det blir bättre snart och jag har en chans kvar att skriva högskoleprovet om ett halvår eller så.
Angeoudemon
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 236
Blev medlem: ons 10 apr, 2019 18:56

Re: 1.1 -> 1.45 -> 1.5+ med drömmen om antagning HT22

Inlägg av Angeoudemon »

Användarnamn1 skrev: mån 25 okt, 2021 18:14 Kvantproven kändes inte alls så där att jag glider igenom dem som när jag skriver 1.8-2.0. Det var en hel del frågor om andelar också på DKT där jag inte kunde använda mig av min smarta baklängesväg utan var tvungen att använda division. Fastnade på frågor och var verkligen i sista sekund på slutet på alla prov, även verb.

Det var särskilt två frågor på kvant som jag mindes och ältade under dagen för de såg så enkla ut men jag hade fått helt fel svar.

Den ena var med hur lång AB var på en rektangel med arean 300. Det var ju jätteenkelt. 12 kvadrater så dela 300 på 12 = 25. En sida var roten ur 25 = 5. Sen var AB 4 rutor så 5*4 = 20. Men nånstans blandade jag ihop det så fick att AB blev 100 och hur jag än tänkte så fick jag inget att stämma. Tog fel svar. När jag kom hem så ritade jag upp det och fick rätt på en gång. Varför gjorde jag bara inte om hela uträkningen? Varför litade jag på mina egna anteckningar? Jag vet ju att jag kan skriva fel ibland.

Den andra var om två rätvinkliga trianglar och att man skulle räkna ut x på ena. Jätteenkelt, tänkte jag. Det är ju bara att använda Pythagoras sats. Men HUR fick jag fram roten ur -33?? Hur jag än försöker tänka på det nu i efterhand så fattar jag inte hur jag fått det. Gjorde samma sak med denna och ritade upp det när jag kom hem och så fick jag fram 3. Jo nu vet jag nog vad jag gjorde. Näst sista steget skulle jag räknat ut 49-40 = 9. Roten ur 9 = 3. Men tror jag tog roten ur 49 först. Så fick 7-40 = -33. Sen roten ur det. Varföööör skrev jag inte bara om hela uträkningen?

Är så besviken på dessa två jättedumma fel och är väldigt orolig över att jag gjort massa fler såna. Det var ju inte svårt. Det kan jag inte trösta mig med. En snällare normering hjälper mig inte med slarvfel.

Verb hade jag ingen aning om. Orden kunde jag kanske hälften. Vissa MEK var jag säker på men kunde lika väl fått hälften där också. Sista ELF kändes bra och kunde hänga med i texterna bättre på hela sista verb men gissade på flera frågor. Inte säker på nåt.

Ju längre tiden gick under kvällen desto värre kändes det över hur provet gick. Jag har kommit fram till att jag räknar med dåligt resultat. Skulle det mirakulöst bli bättre än jag tänker så är det en glad överraskning men just nu försöker jag landa i detta och ska ta en paus tills årsskiftet innan jag börjar plugga igen till vårprovet. Kommer inte ha råd med VIP en gång till men tror jag ska klara mig ändå nu när jag har så god grundkunskap. Om jag inte glömmer bort allt.

Natten efter var jag dödstrött men sov jättedåligt. Hade ångestdrömmar hela natten och vaknade många gånger och varje gång när jag kom tillbaka till verkligheten så tänkte jag att jag fuckat upp det här provet som jag lagt ner SÅ mycket på och satsat allt på. Blev väckt tidigt av ett telefonsamtal och var glad att slippa fortsätta vara fast i drömmar.

Sen kom provfrågorna och jag skrev ner alla svar jag minns i ett dokument och markerade sånt jag var osäker på. Har inte läst nånting om vad andra svarat eller kollat upp rätta svar, för att undvika att råka blanda ihop vad jag faktiskt minns från provet.

Så här blev mina beräkningar:

Kvant: 57-69 rätt
Verb: 59-65 rätt

Normering för VT21-proven: 1.25-1.55.

Är helt knäckt. Tänk om jag inte höjer mig alls sen förra gången eller ännu värre, får sämre resultat. Något litet som tröstar är ju ändå att många andra verkar ha tyckt att det var svårt också. Önskar verkligen inte någon annan sämre resultat för att jag fick dåligt! Men det är ändå skönt att veta att vi är fler i samma båt just nu.

Jag är ledsen. Ser inte fram emot att få se det officiella resultatet sen. Tog bort min nedräkning till den 30e november nu. Vill inte tänka på det mer. Ska tillåta mig själv att vara ledsen en stund och sen ska jag fokusera på alla bra saker som ligger framför mig nu innan årsskiftet. Har ett roligt tillfälligt jobb denna veckan. Har flera andra jobb på gång och har gått på intervjuer så kanske skriver jag på kontraktet för något nytt på heltid snart (kanske nästa vecka redan). Vill passa på att spela lite spel och göra saker jag inte hunnit med det senaste. Vill njuta av lite fritid. Jag är ledsen men det är okej för det blir bättre snart och jag har en chans kvar att skriva högskoleprovet om ett halvår eller så.
Förstår att det känns tungt nu men det kan ju ha gått bättre än du tror?
Vet ej om det är till någon tröst men kvant kändes hackigt och konstigt för mig med 😔. Bara på xyz, kva och nog har jag lika många fel som jag hade totalt sist 😭 och då har jag inte räknat med slarvfel/fyllt i fel alternativ i svarshäftet (fick 1.8 på kvant på marsprovet).
Fick chansa loss på dtk så det lär ha gått åt skogen 🤣, får bara skratta åt det helt enkelt.
PsychoNalle
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 179
Blev medlem: ons 04 dec, 2019 12:37

Re: 1.1 -> 1.45 -> 1.5+ med drömmen om antagning HT22

Inlägg av PsychoNalle »

Användarnamn1 skrev: mån 25 okt, 2021 18:14 ...
Är helt knäckt. Tänk om jag inte höjer mig alls sen förra gången eller ännu värre, får sämre resultat. Något litet som tröstar är ju ändå att många andra verkar ha tyckt att det var svårt också. Önskar verkligen inte någon annan sämre resultat för att jag fick dåligt! Men det är ändå skönt att veta att vi är fler i samma båt just nu.

Jag är ledsen. Ser inte fram emot att få se det officiella resultatet sen. Tog bort min nedräkning till den 30e november nu. Vill inte tänka på det mer. Ska tillåta mig själv att vara ledsen en stund och sen ska jag fokusera på alla bra saker som ligger framför mig nu innan årsskiftet. Har ett roligt tillfälligt jobb denna veckan. Har flera andra jobb på gång och har gått på intervjuer så kanske skriver jag på kontraktet för något nytt på heltid snart (kanske nästa vecka redan). Vill passa på att spela lite spel och göra saker jag inte hunnit med det senaste. Vill njuta av lite fritid. Jag är ledsen men det är okej för det blir bättre snart och jag har en chans kvar att skriva högskoleprovet om ett halvår eller så.
Ååh, jag har erfarenhet av att sänka mitt resultat på HP. :(
Det svider men det kan även bli en bra morot att kämpa på ännu mer. :)
Dessutom baseras resultatet, precis som du skriver, på hur resten av alla HP-skrivare svarar. Så vi får helt enkelt ha is i magen och se. :wink:

Jag är inställd på att skriva provet till våren igen (då för sjätte gången), efter alla tidigare tillfällen då jag satsat allt på nästkommande prov och då gått in med väldigt mycket prestation.
Nu i slutet av sommaren köpte jag VIP-medlemskap till både höstens HT21 och vårens VT22 prov, just för att jag märker att VIP-medlemskapet fungerar som en bra motivator för att få mig att plugga. Det som bekostade en del av medlemskapet denna gången var inkomsten från kläder och prylar som jag sålt av här hemma. Så även om du just nu inte har råd, så kan det säkert lösa sig! :)
Å andra sidan verkar du ha både bra struktur och driv för att nå ditt mål. Hejar på dig! :mrgreen:
Skriv svar