1,35 –> 1,7 –> Psykologprogrammet

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
AgnesAsp
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 21
Blev medlem: sön 04 feb, 2018 16:56

1,35 –> 1,7 –> Psykologprogrammet

Inläggav AgnesAsp » mån 19 aug, 2019 23:40

Mitt mål är att på nio veckor höja mitt resultat från 1,35 till 1,7 – dvs. höja mig med 0,35 – för att med säkerhet komma in på psykologprogrammet i Linkan till nästa höst. Det är inte omöjligt men kommer kräva hårt arbete då konceptet "tur" hoppade över mig, men med ca 6 h plugg varje vardag så kommer jag förhoppningsvis att lyckas, eller i alla fall att komma en god bit på vägen.

I våras slöpluggade jag tillsammans med en kompis i ca 2 månader (max 1-2 prov á 55 min/vecka) och höjde mig med 0,2. Resultatet blev 1,4 på den verbala delen och 1,3 på kvant, men har dock vid tidigare prov skrivit 1,4 på kvant så förhoppningsvis är det hyfsat enkelt att jobba upp ett par steg.

Resultat VT19
XYZ: 21/24
KVA: 15/20
NOG: 7/12
DTK: 15/24 (har tidigare år legat på uppemot 20/24)

ORD: 16/20
LÄS: 15/20
MEK: 15/20
ELF: 15/20

DAG I
Idag införskaffades VIP-medlemskapet och förmiddagen spenderades med att kolla igenom hemsidan och läsa all intro, samt att utförligt skriva ner mål, egen tidsplanering, styrkor/svagheter, strategier, och egna delmål som skall uppnås.

Första målet som ska uppnås är att om två veckor göra ett helt prov och få minst 1,4-1,45; ha koll på hemsidans alla funktioner och vilka uppgifter som ska göras, samt när; och att föra en kontinuerlig pluggdagbok.

Alla mina rants vidarebefordrades till min coach som återkom med ett pluggschema som jag ska dra igång imorgon. Den första veckan/två veckorna kommer jag att gå igenom grunderna i matte och försöka få en stark bas att stå på samtidigt som jag parallellt övar på de enskilda delmomenten från det verbala provet. Efter denna "del" så kommer jag börja arbeta mer aktivt med de olika kvant-delarna och öva på tre olika delmoment om dagen.

Utöver det "formella" plugget så ska jag försöka hålla igång med läsning och ta tid till att läsa tidningar samt studielitteratur som är på universitetsnivå. Engelskan håller jag igång genom att kolla på film/serier utan text samt att läsa fan fiction (hett tips) då det ökar ens vokabulär enormt.

Checkar ut för idag.
Senast redigerad av 1 AgnesAsp, redigerad totalt 0 gånger.

AgnesAsp
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 21
Blev medlem: sön 04 feb, 2018 16:56

Re: 1,35 –> 1,7 –> Psykologprogrammet

Inläggav AgnesAsp » tis 20 aug, 2019 20:19

DAG II
Planen var att idag göra 12 stycken pomodoropass – 6 st matterepetition och 6 st MEK – men då jag behövde vara iväg på lite intervjuer under förmiddagen så fick jag korta ner det lite.

Mellan kl. 13:30-15:30 så gjorde jag 4 st pass där jag repeterade matte från årskurs 3 samt 4 via matteboken.se. Riktig boost för självförtroendet, bortsett från att jag fortfarande inte förstår hur man räknar med uppställning när det kommer till multiplikation/subtraktion. Jag och min mor hade en lagom hysterisk genomgång där hon om och om försökte förklara hur man gör varpå jag skratt-gråtandes förbannade den mattenissen som kom på "uppställning". Förstår något bättre nu, men får bli en del repetition då det kan va riktigt bra att ha med sig till provdagen.

Nu på eftermiddagen/kvällen så gjorde jag 4 st MEK-pass där jag främst gick igenom strategier men även provade att göra ett par uppgifter. Så sjukt varierande resultat – först har jag 4 rätt och nästa gång 4 fel, så finns ju potential till förbättring... Faller helt och hållet på latinska ord och fraser (någon som har tips på vart man kan öva extra på dessa?).

Dagens fråga: vad är ditt bästa tips på svensk litteratur som kan hjälpa att förbättra ordförråd och dylikt inför MEK- och ORD-delarna? Min pappa har i flera år föreslagit "Stadsserien" men tyckte den var så oerhört tråkigt att jag inte kom längre än halvvägs.

AgnesAsp
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 21
Blev medlem: sön 04 feb, 2018 16:56

Re: 1,35 –> 1,7 –> Psykologprogrammet

Inläggav AgnesAsp » ons 21 aug, 2019 21:38

DAG III
Dagens plan var 6 st pomodoro matterepetition och 6 st pomodoro med ELF övningsuppgifter.

Mellan kl. 9:00-11:00 gjorde jag 4 st pomodoropass med repetition av matten från årskurs 5 & 6. Hade egentligen tänkt ta lunchpaus därefter men gjorde 1 pass till och blev därmed klar med årskurs 6 helt och hållet. Tänker att jag lägger ett (alternativt två) pass i slutet av dagen där jag går igenom diverse saker jag behöver repetera lite extra: räkna med uppställning (addition, subtraktion, division), även med decimaler; kort division, också där med decimaler; mer komplexa skalor, både förstorande och förminskande.

Mellan 13:30-17:00 gjorde jag 6 st pass med ELF där jag gick igenom all info kring strategier mm. samt han göra fyra stycken "missing words" prov. Resultatet blev:

1:a – 4/5
2:a – 4/4
3:e – 4/4
4:e – 4/5

Just ELF är jag hyfsat stark i i och med att jag läser så mycket på engelska – uttryck och i vilka sammanhang ord används faller därmed ganska naturligt – men det finns definitivt rum att utvecklas och det är väl framförallt på de längre texterna jag behöver jobba upp lite då jag lätt tappar fokus när de blir för formella och ointressanta.

Nu ikväll gjorde jag det sista mattepasset där jag repeterade uppställning med addition och subtraktion (både med och utan decimaler) och känner att jag faktiskt har koll på det nu. Hastigheten skulle kunna förbättras något dock. Imorgon tänker jag att jag går igenom uppställning m. multiplikation lite extra samt kort division. Skulle även behöva drilla multiplikationstabellen – vissa kan man by heart men andra tar lite för lång tid räkna ut och jag vill vara så tidseffektivt som möjligt.

Utvärdering: Allt som allt har det varit en bra dag! Tycker det är både roligt och skönt/lugnande att gå igenom grunderna i matten då det faktiskt känns som att man kommer ha nytta av grejerna på provet. Engelskan har jag lite svårt att känna att jag riktigt kan "öva" till, gäller mest att läsa mer artiklar och vetenskapliga texter, samt att skriva ner ord jag inte kan.

Dagens fråga: Tips på roligaste sättet att lära sig nya engelskaglosor?! Någon hemsida? Slå upp en ordbok på måfå? Gå igenom låttexter samtidigt som man lyssnar på dem?

Gokväll!

AgnesAsp
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 21
Blev medlem: sön 04 feb, 2018 16:56

Re: 1,35 –> 1,7 –> Psykologprogrammet

Inläggav AgnesAsp » tor 22 aug, 2019 22:03

DAG IV
Likt tidigare upplägg så bestod dagens schema av 6 st pass med matterepetitioner och 6 st LÄS.

Gjorde 5 st matte pass mellan kl. 8:30-11:30 där jag kom igenom typ halva årskurs 7. Fastnar mycket på vissa räknesätt som är long gone i mitt minne och känner att det är bättre att lägga ner lite extra tid på det nu istället för att det ska bli så mycket krångel när väl sätter igång med uppgifterna.

Efter lunch gjorde jag även 5 pass LÄS där jag gick igenom hela introt + strategier. Tog väldigt lång tid, ögonen blev bara torrare och torrare och föll hela tiden in i andra tankar. Påbörjade det sista passet med att läsa en lång text med fyra frågor, men då jag fick 0/4 kände jag att det är bättre att ta ett par timmars paus och köra lite senare ikväll istället.

Nu under kvällen gjorde jag ytterligare två prov via LÄSprogrammet där jag fick 1/4 respektive 1/2 och jag tycker att svaren är så otroligt ologiska. På alla av de senaste tre högskoleproven har jag fått 15/20 på LÄS så jag kan ju inte va helt borta? Någon annan som upplever samma?

Utvärdering: Har varit en väldigt seg dag och har känt mig väldigt trött och ofokuserad. Väldigt frustrerande när man lägger ner en massa tid på något utan att känna att man kommer någon vart. Hade trott att jag skulle bli klar med både matte årskurs 7 och 8 så det är ju rätt segt. Ska försöka plugga lite i helgen, hade känts skönt. Ska jobba förmiddagen imorgon så kommer förmodligen bara hinna med 4-5 h plugg...

Dagens fråga: Vilken utbildning är ditt mål? Har sett många psykologer future buds och läkare så är lite nyfiken på vilka andra som gömmer sig :)

AgnesAsp
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 21
Blev medlem: sön 04 feb, 2018 16:56

Re: 1,35 –> 1,7 –> Psykologprogrammet

Inläggav AgnesAsp » mån 26 aug, 2019 10:22

Dag V (fredag)
Som sagt jobbade jag fram till klockan 13 idag vilket innebar att det blev lite mindre plugg än vad som stod i planeringen. Gick lite sådär med "pomodoro" utan blev lite mindre regelbundna pauser, men fick in ca 4 h repetition av matte där jag gjorde klar årskurs 7 samt nästan hela årskurs 8.

AgnesAsp
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 21
Blev medlem: sön 04 feb, 2018 16:56

Re: 1,35 –> 1,7 –> Psykologprogrammet

Inläggav AgnesAsp » mån 26 aug, 2019 19:50

DAG VI
Hoppas alla har haft en trevlig helg! Själv tog jag lite paus från pluggandet och träffade lite kompisar och var ute och gick en svamppromenad (med mycket gott resultat).

Idag så gjorde jag 8 stycken pomodoro där jag blev klar med hela årskurs 9:s matte, vilket kändes väldigt skönt. Bara matte 1 kvar och sedan vidare till hpguidens egna genomgång av grundmatte, vilken innebär att det snart är dags att börja göra riktiga uppgifter! Ser verkligen fram emot att se hur min förbättringsgrad kommer att se ut under de kommande veckorna, tror repetitionen av grunderna gör stor skillnad. Något jag måste bli mycket bättre på dock är att vara mer noggrann – har väldigt fel för att byta plats på siffror eller lägga till en extra nolla vilket är något otroligt irriterande.

Efter detta gjorde jag 3 stycken ORD-pass där jag läste igenom strategier etc. och gjorde ett par pass i ORDprogrammet där jag 'tävlade' mot min syster. Resultatet blev:
6/10 I 4/10 I 6/10 I 8/10 I 5/10
4/10 I 8/10 I 7/10 I 5/10 I 6/10
Många svåra ord så tycker det är helt okej, kunde lista ut vissa jag inte kunde genom att tillämpa strategierna på hemsidan så det känns bra. Har gått från att skriva 8/20 till 16/20 sen jag började med högskoleproven så går ju åt rätt håll.

Utvärdering: Har kämpat på bra idag och det har känts roligt att jobba, även om man blir rejält trött efter ett par timmar. Ser fram emot att bli klar med grunderna i matte samt alla strategier som man ska läsa.

Dagens fråga: Hmm, vad är ditt bästa tips för att lära sig nya ord, bortsett rån hpguidens hemsida?
Senast redigerad av 1 AgnesAsp, redigerad totalt 0 gånger.

PskStud
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 104
Blev medlem: sön 10 apr, 2016 13:58

Re: 1,35 –> 1,7 –> Psykologprogrammet

Inläggav PskStud » ons 28 aug, 2019 10:35

Hej! Vi har samma mål, säg till om du vill plugga i trupp :) bor i Sthlm!

AgnesAsp
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 21
Blev medlem: sön 04 feb, 2018 16:56

Re: 1,35 –> 1,7 –> Psykologprogrammet

Inläggav AgnesAsp » ons 28 aug, 2019 12:12

PskStud skrev:
ons 28 aug, 2019 10:35
Hej! Vi har samma mål, säg till om du vill plugga i trupp :) bor i Sthlm!
Hej! Låter superkul, bor i Nacka så har inga problem att ta mig in till stan :D Hit me up så kollar vi om vi kan få in en pluggdag tillsammans!

AgnesAsp
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 21
Blev medlem: sön 04 feb, 2018 16:56

Re: 1,35 –> 1,7 –> Psykologprogrammet

Inläggav AgnesAsp » ons 28 aug, 2019 21:16

DAG VII
Gjorde hela matte 1 idag på 8 pomodoropass som resulterade i extrem huvudverk och jobbade sedan hela eftermiddagen, så fick inte mycket mer gjort.

DAG VIII
Då MEK uteblev igår så satte jag det istället för matte idag och gjorde 4 st pass där resultaten blev:
3/5 (nästan 4/5)
1/5
3/5
5/10
8/10 (nästan 9/10)
8/10
6/10
7/10
7/10 (nästan 9/10)

Nära skjuter ingen hare, men är i alla fall inne och nosar på de lite högre resultaten :)

Felanalys: Det jag faller på är ordkunskap, att jag antingen inte förstår ett beskrivande/nyckelord i texten eller att jag inte förstår svarsalternativens innebörd. Det jag däremot gör bra är att jag har utvecklat en bra strategi som passar mig (dölja svaren och försöka fylla i luckorna med egna ord, brukar därmed kunna lista ut om det ska vara positivt/negativt mm. och i vissa fall helt rätt svar) och får en bra bild över vad som efterfrågas.

Efter joggingpass och lunch satte jag igång med ELF. Gårdagens huvudverk har hängt över mig som ett mål så har tagit det lite lugnt och blev väl inte supereffektivt arbete. På short texts fick jag resultaten:
10/10
10/10
De kändes alldeles för lätta, svarsrätt svarsalternativ stod ordagrant i texten eller var helt uppenbart, någon som fått samma vibe? Och tips på vart man kan göra lite svårare?

Gjorde även en long text där det blev:
4/5
Lite slarv på den sista frågan och var så pass trött att jag inte va supermotiverad, fortsatte med att läsa i en bok istället, "Man's search for meaning" som bara efter några sidor tagit tag om något djupt inne i mig. Hett tips till alla, kanske framförallt psykologi-intresserade.

Utvärdering: Sådär, har kämpat på men har inte varit 10/10 idag. Engelskan är så svår att öva på, hade behövt öva glosor mest tror jag.

Dagens fråga: Min engelskalärare på gymnasiet visade oss en väldigt bra sida där det slumpades fram ord som var vardagliga men som man aldrig riktigt lär sig, tror den hette nåt med "word" i namnet men kommer för mitt liv inte ihåg vad den heter. Någon som vet vilken det är jag söker? Skulle bli oerhört tacksam!

PskStud
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 104
Blev medlem: sön 10 apr, 2016 13:58

Re: 1,35 –> 1,7 –> Psykologprogrammet

Inläggav PskStud » tor 29 aug, 2019 16:27

AgnesAsp skrev:
ons 28 aug, 2019 12:12
PskStud skrev:
ons 28 aug, 2019 10:35
Hej! Vi har samma mål, säg till om du vill plugga i trupp :) bor i Sthlm!
Hej! Låter superkul, bor i Nacka så har inga problem att ta mig in till stan :D Hit me up så kollar vi om vi kan få in en pluggdag tillsammans!
Jaa vad kul! Kan du nästa vecka? :)

AgnesAsp
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 21
Blev medlem: sön 04 feb, 2018 16:56

Re: 1,35 –> 1,7 –> Psykologprogrammet

Inläggav AgnesAsp » tor 29 aug, 2019 16:43

PskStud skrev:
tor 29 aug, 2019 16:27
AgnesAsp skrev:
ons 28 aug, 2019 12:12
PskStud skrev:
ons 28 aug, 2019 10:35
Hej! Vi har samma mål, säg till om du vill plugga i trupp :) bor i Sthlm!
Hej! Låter superkul, bor i Nacka så har inga problem att ta mig in till stan :D Hit me up så kollar vi om vi kan få in en pluggdag tillsammans!
Jaa vad kul! Kan du nästa vecka? :)
Yes! Kika din inbox :)

AgnesAsp
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 21
Blev medlem: sön 04 feb, 2018 16:56

Re: 1,35 –> 1,7 –> Psykologprogrammet

Inläggav AgnesAsp » tor 29 aug, 2019 20:41

DAG IV
Idag har jag repeterat lite matte – 6 pomodoro – via hpguidens hemsida, men då jag gick igenom matteboken.se rätt så noggrant så blir det mest att skumma igenom saker. Har en liten lista med saker som jag behöver öva lite extra på (och behöver öva på lite då och då för att upprätthålla) och har avverkat ett par av dem idag så det känns bra. Fortfarande är främsta felet jag gör att byta plats på siffror och liknande så att det blir fel resultat, har ingen aning om hur jag ska öva bort det (man har ju inte tid att vara super-noggrann).

Efter lunch så gjorde jag ett par pass med LÄS, varav resultaten blev:
2/2
2/2
2/2
0/2
Felanalys: Gjorde ett antagande och valde ett svarsalternativ som var något texten implicerade istället för sa tydligt. Hade jag läst om stycket innan jag svarade så hade jag nog svarat annorlunda. På andra frågan valde jag fel, helt enkelt. Två tredjedelar av svaret 'stämde in' men inte den sista.
0/2
Felanalys: Det var ett lite för ‘avancerat’ språk för mig och förvillade mig lite bland svarsalternativen. På andra frågan så velade jag mellan två alternativ men då det ena (det rätta svaret) hade ett uttryck som jag inte tyckte stämde överens med texten valde jag det andra. Texten som helhet var inte svår att läsa eller förstå, men för att få fram svaren behövde man analysera lite djupare än vad jag gjorde.
1/2
Felanalys: Var lat och orkade inte läsa om styckena och var rätt säker på det svaret jag valde.

Är inte van vid att läsa på det här sättet alls så gick ifrån uppgifterna och läste lite ledare/debattartiklar i SVD, vilket var väldigt mycket mer intressant än vad jag trodde. Ska nog ta och börja läsa lite varje morgon, känns som en bra rutin.

Utvärdering: Over all så har det varit en bra dag med rätt så effektivt plugg, var där mot slutet som min hjärna gav upp lite och jag dog i soffan.

AgnesAsp
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 21
Blev medlem: sön 04 feb, 2018 16:56

Re: 1,35 –> 1,7 –> Psykologprogrammet

Inläggav AgnesAsp » sön 01 sep, 2019 20:09

DAG X & XI
Jag har ju då gått och blivit förkyld vilket har rubbat mitt schema litegrann. I fredags skulle jag gjort ett helt hp men det blev att jag gjorde de kvantitativa delarna igår och de verbala idag. Mitt mål var att efter två veckor ligga på 1,4-1,45; så här blev resultaten:

Kvant
XYZ: 20/24
KVA: 15/20
NOG: 10/12
DTK: 24/24
69/80
1,7

Topp, trots att det kändes jättejobbigt när jag skrev (fastnade, kände att jag inte var helt säker, va så trött och sliten) så nådde jag mitt mål för hela hösten, vilket känns bra. DKT är den roligaste delen på hela provet så kul att det blev full pott där jämfört med mitt senaste prov (15/24...).

Verb
ORD: 17/20
LÄS: 13/20
MEK: 14/20
ELF: 12/20
56/80
1,2

Lol har varit helt borta idag, va helt omöjligt att läsa. Här har förkylningen definitivt spelat in.

Sammanlagda resultatet blev 1,45, så helt enligt delmålet – goodie-good – och förmodligen lite högre, med tanke på att jag inte kunnat prestera ordentligt.

Kram på er alla, hoppas ert plugg går bra :)

AgnesAsp
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 21
Blev medlem: sön 04 feb, 2018 16:56

Re: 1,35 –> 1,7 –> Psykologprogrammet

Inläggav AgnesAsp » tor 05 sep, 2019 20:31

DAG XII
Börjar äntligen bli frisk igen och fick in lite plugg mellan jobbet och middagen. Gjorde en felanalys på helgens verbala delar samt gick igenom lite strategier till KVA, även repeterat konjugat/kvadreringsregler. Har även övat lite engelskaglosor via Quizlet.

Imorgon ska det pluggas mer ordentligt, och är förhoppningsvis frisk också.

hedilattarr
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 6
Blev medlem: fre 16 feb, 2018 19:54

Re: 1,35 –> 1,7 –> Psykologprogrammet

Inläggav hedilattarr » tor 05 sep, 2019 20:42

Hejsan! Mitt mål är 1.35 och jag läste att du fick 1,35 och vill då höja dig till 1,7. Jag är väldigt intresserad över hur du fick 1,35. Jag undrar även hur du gör felanalys på verbala delen? :P


Sociala medier
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
RAGLAN
typ av armskärning där ärmen går upp i en kil till halslinningen; en raglan
Nästa prov

20/10 - 2019 kl 8:10
kvar att studera!

Sista anmälningsdag:
2/9 - 2019 kl 23:59