1.7+ psykologprogrammet

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Användarvisningsbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

1.7+ psykologprogrammet

Inläggav Zreeper » tor 17 jul, 2014 9:42

Skippar allt ointressant. Istället för att sitta och läsa folks livshistorier i pluggdagböcker borde du plugga istället.

Har gjort några prov tidigare, bästa resultat är 1.4. Den 25 oktober skriver jag 1.7. Skriver här mest för min egen del då det blir en press på mig själv att visa upp vad jag har åstadkommit, men välkommnar gladeligen läsare för den som är intresserad. 6 tim eller mer om dagen under 3 månaders tid kommer jag att lägga ner, önska mig lycka till.

Upplägg:
ORD blir mest på repeat då jag redan har pluggat in alla 24 ordlistor här. Ca 1 tim om dagen.
ELF/LÄS/MEK blir gamla prov + under strecket, ~2-3 tim.
Kvant börjar jag från grunden med Khan Academy m.m. Mer fokus på DTK och framförallt snabbhet. Söndagar blir provdags från och med nu, ett gammalt prov varje söndag. Lägger ner så mycket tid jag har/behöver.

Uppdaterar här när jag har något vettigt att komma med.

Användarvisningsbild
koffas
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 273
Blev medlem: sön 22 jul, 2012 18:05

Re: 1.7+ psykologprogrammet

Inläggav koffas » tor 17 jul, 2014 10:04

Lycka till, glöm inte att plugga på ORD från gamla prov också. Har ungefär samma mål i höst. Nu kör vi

Användarvisningsbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

Re: 1.7+ psykologprogrammet

Inläggav Zreeper » tor 17 jul, 2014 10:46

koffas skrev:Lycka till, glöm inte att plugga på ORD från gamla prov också. Har ungefär samma mål i höst. Nu kör vi
Tack! Finns det något belägg för att gamla ord återanvänds?

Användarvisningsbild
koffas
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 273
Blev medlem: sön 22 jul, 2012 18:05

Re: 1.7+ psykologprogrammet

Inläggav koffas » tor 17 jul, 2014 12:07

Bra fråga! Läste en tråd för ett bra tag sedan där det i snitt var två ord som var från gamla HP om jag minns rätt. Men hittar tyvärr inte tråden nu. Någon annan som vet hur det ligger till?

Keyser_soze
Stammis
Stammis
Inlägg: 473
Blev medlem: mån 20 jan, 2014 12:40

Re: 1.7+ psykologprogrammet

Inläggav Keyser_soze » tor 17 jul, 2014 15:02

Lätt bästa pluggdagboken, koncis men talar i volym.

Tycker inte det behövs pluggas ord från gamla HP.

Ordlista 1-24 räcker gott. Finns inte oändligt antal med svåra ord i svenskan.

När det gäller ord, så är det smart att plugga på en ord app också, som Ordprovet, i playstore. Eller Svåra svenska ord, i appstore. När du har tid att döda, gör några prov, se vars du är.

Blir intressant att följa denna dagbok.

Användarvisningsbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

Re: 1.7+ psykologprogrammet

Inläggav Zreeper » tor 24 jul, 2014 9:39

koffas skrev:Bra fråga! Läste en tråd för ett bra tag sedan där det i snitt var två ord som var från gamla HP om jag minns rätt. Men hittar tyvärr inte tråden nu. Någon annan som vet hur det ligger till?
Forskade lite i det, funderade på att faktiskt helt enkelt göra en egen undersökning för att se, men insåg att det skulle ta rätt lång tid och att det borde finnas information om det redan:

http://www.hpguiden.se/forumet/topic/9212
"På höstens prov 2011 var fem ord, ibland i annan ordform, tagna från tidigare högskoleprov:

ta i anspråk
axiom
fysionomi
hänföra
schablonmässig"http://www.hpguiden.se/forumet/topic/5973/view=previous
"Det är totalt runt 7-15 ord som återanvänds från gamla prov."

Tyder alltså på att de åtminstone tidigare har tagit ord från gamla högskoleprov, men det säger egentligen inte tillräckligt om dagsläget och svarar därför inte på frågan huruvida det är värt att lära sig alla gamla ord eller inte. Har mejlat hpguiden om detta och inväntar svar, vi VIP-medlemmar betalar trots allt en hel del, så det måste de ju kunna svara på.

Mitt plugg i övrigt:
Jag har snart repeterat samtliga ordlistor 1-24, beräknar att ha gjort det antingen på söndag eller måndag. Det har hittills blivit mest ordplugg och en del läsning, kommer dock att börja ta tag i matten idag. Det får nu bli ett löfte till mig själv. På söndag gör jag också ett tränings-prov, kommer att skriva ut alla papper som behövs och förbereda så mycket som går dagen innan då det är lätt att skjuta upp det, eftersom att det är påfrestande och jobbigt.

Störningar och prokrastinering:
Jag har som en reflex att klicka upp Facebook eller dylikt när jag blir uttråkad, det är jag dock medveten om och det viktiga här tror jag är att sätta stopp direkt när man får impulsen för att inte fastna i det och eventuellt gå och röra på sig lite om behovet finns. Har även bett vänner att be mig dra åt helvete och gå och göra en macka i köket till dem om jag skulle få för mig att inleda en konversation med dem på Facebook.

Prokrastinering, uppskjutarbeteende, är något både jag och många andra ofta faller offer för. Här väljer jag att helt enkelt följa det som man enligt Wikipedia gör inom KBT, vilket jag ska aktivt sätta mig in i och testa kl. 18 idag. Läs själv om du är intresserad, handlar bland annat om att ifrågasätta sig själv och ge verbala instruktioner.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Prokrastinering

Hej.

Användarvisningsbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

Re: 1.7+ psykologprogrammet

Inläggav Zreeper » mån 28 jul, 2014 9:48

Sammanfattning längst ner.

Ordlista 1-24 är repeterad och klar, fick 100% på i princip alla listorna efter att ha blickat igenom orden en gång. Kommer att repetera allt igen några veckor innan provet.

Så, nu då? Eftersom att jag jobbar heltid men har mycket ledig tid på jobbet så har ordplugg varit väldigt enkelt att plugga på, nu är det alltså klart för tillfället och jag behöver nu lägga upp en plan för hur jag ska gå tillväga när det gäller plugg på jobbet, men också hemma. Just nu tänker jag mycket fokus på ELF, LÄS och MEK på jobbet, och matte hemma. Det blir helt enkelt simplast så känner jag. Skulle kunna se ut såhär:

Tid att avvara under arbetstid: ca 4-5 tim
Tid hemma: ca 4 tim

Arbetstid VERB:
MEK - 1.5 tim (MEK-programmet här på hpguiden)
LÄS - 1.5 tim (Blandar mellan Under strecket m.m. och LÄS-programmet)
ELF - 1 tim (Economist och hpguiden)

Hemma KVANT - 4 tim:
Har en ganska bra uppfattning över vad jag ska göra till en början, har en mapp på skrivbordet med länkar och filer om matten. Innefattar i stort Gorbys inlägg: http://www.hpguiden.se/forumet/topic/9274

Det är väl så det kommer att se ut nu de närmaste veckorna, sen får man ju uppdatera planen och kolla av läget allt eftersom. Känner mig för övrigt jävligt taggad och motiverad just nu, mycket på grund av att ordplugget är slut, så fruktansvärt monotont att hålla på med det så det ska bli riktigt kul att börja plugga resterande delar på allvar!

Sammanfattning:
- Ordlista 1-24 klar
- VERB på arbetstid
- KVANT hemma (Gorby)
- Ny motiation, nu kör vi.

Användarvisningsbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

Re: 1.7+ psykologprogrammet

Inläggav Zreeper » ons 30 jul, 2014 15:52

Här är statistik om hur många ord från gamla prov som man har återanvänt, från min kontakt person David, som var snäll och tog fram det här:

VT14: 3 ord
HT13: 2 ord
VT13: 5 ord
HT12: 4 ord

2-5 poäng alltså, det är därmed högst sannolikt att det ligger i det här spannet även nästa prov, och 5 poäng kan vara värda mycket. Går man igenom de gamla orden och ser till att kunna dessa så har man då troligen 2-5 säkra poäng till. Ordplugg är dock tidskrävande, och jag kommer personligen att fokusera på övriga delar i första hand och se om ett par månader hur mycket tid jag känner att jag har över.

Användarvisningsbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

Re: 1.7+ psykologprogrammet

Inläggav Zreeper » sön 03 aug, 2014 18:15

Gjorde nyss ett gammalt högskoleprov från 2010. Resultatet är som följer:

NOG: 20/22
ELF: 16/20
ORD: 30/40
DTK: 16/20
LÄS: 14/20

Genererade ett resultat på 1.6, två poäng från 1.7. Drog dock över några min på läs, men det hade blivit 1.6 ändå. Så ja, det är inte långt ifrån, mig veterligen så är dock det nya provet något svårare än det gamla.

LÄS blev jag inte helt nöjd med, vill ha minst 16 poäng där för godkänt, och dessutom med tanke på att jag drog över lite, en text om kupongskatt dödade massa tid för mig. Jag ska på allvar se över min teknik när det gäller LÄS, jag måste hitta något som passar mig och som känns tryggt.

Övriga delar var väl okej, ELFborde jag plocka ett par poäng till på egentligen då jag är rätt bra på engelska, tekniken här behöver också slipas.
ORD var väl också helt okej, med tanke på att de ord jag pluggat på inte finns med i gamla prov (som jag förstått det iallafall, dvs. ordlista 1-24).
DTK är en del som jag alltid har haft väldig tidspress på, vilket beror på att jag gör övriga delar lite för långsamt och att jag inte är supersnabb på DTK i sig, det här måste jag jobba med så kan jag plocka några poäng här också.
NOG finns inte så mycket att säga om, var oväntat enkelt faktiskt.

1.6 ser jag som ett godkänt resultat, det är trots allt en hel del tid kvar innan provet, så jag förväntar mig stora förbättringar tills dess.

Användarvisningsbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

Re: 1.7+ psykologprogrammet

Inläggav Zreeper » tor 07 aug, 2014 9:33

Har varit en del på jobbet den här veckan så jag har inte fått så jättemycket gjort. Delvis en ursäkt, men också sanning, jag hade dock kunnat göra mer hemma. Det får jag för fan ta och ändra på. Kommer från och med nu att jobba halvtid ett litet tag till, och sedan tar jag ledigt fram till högskoleprovet

MEK
Har gjort en del MEK på hpguiden, men jag presterar inte så bra som jag vill. Har legat på runt 14-15 av 25 rätt i snitt, och ligger nu de senaste gångerna på runt 17, om det är en slump eller inte vet jag inte. Det räcker inte hur som helst. Jag upplever att majoriteten av alla MEK-uppgifter enbart är ordkunskap, på nästan varje uppgift så vet jag vilket ord som eftersöks men jag är inte säker på vilket av alternativen som är synonymt med det ord jag vet passar in.

Det verkar inte som att så många av MEK-orden är med på ordlista 1-24, det finns åtminstone en hel del ord som inte är med där och det är väl bra i det avseendet att man lär sig fler ord, men jag tror också att det är en anledning till att jag presterar sämre på MEK på hpguiden än vad jag senast gjorde på det faktiska högskoleprovet.

Push!
Har för övrigt gjort en överenskommelse med en kompis som också pluggar att pusha varandra och kolla av varandra så att vi faktiskt gör det vi ska. Jag har läst att chansen är betydligt större att man gör något man sagt att man ska göra, om man har en utomstående person som faktiskt checkar av om man har gjort det eller inte, vilket ter sig ganska logiskt när man tänker efter.

Det här är ett enkelt sätt att se till att man gör det man ska, jag är personligen en person som gärna vill tro att jag klarar av saker själv, men svälj stoltheten och be någon kolla dig är mitt tips. Det är alltså vetenskapligt belagt att det fungerar på det här sättet, så självklart bör man använda sig utav det.

Användarvisningsbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

Re: 1.7+ psykologprogrammet

Inläggav Zreeper » fre 08 aug, 2014 16:03

Kommer nu in i en ny period, mina jobbtider ändras och jag måste därför uppdatera min pluggplan något. Blir nu halvtid ett tag, vilket gör att jag har mer tid till plugg, samtidigt kräver det mer disciplin då jag kommer att befinna mig hemma, fullt av andra distraktioner. Från ca kl.14 till kl.21-22 är nu det tidsspannet där jag kommer att ägna mig åt plugg, inkluderat pauser.

MEK är klart nu, dvs det som finns på hpguiden. På de "förklarade meningarna" snittar jag på 13/20 rätt, vilket inte alls räcker. Dock så är det ordförståelsen som brister här. På övningsmeningar snittar jag däremot 16.7/20 rätt, vilket jag ser som godkänt. Nu är jag dock inte på det klara med hur jag ska fortsätta träna på MEK då alla uppgifter är gjorda, det blir en uppgift att ta reda på.

Användarvisningsbild
koffas
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 273
Blev medlem: sön 22 jul, 2012 18:05

Re: 1.7+ psykologprogrammet

Inläggav koffas » fre 08 aug, 2014 17:53

Hej!

Fick du något svar angående om man bör plugga på de gamla provens ordlistor? Skummade precis igenom tråden efter att vi pratat och kan inte se att du har nämnt något sådant.

Fö. hur går du mer exakt igenom ORDprogrammet? Kör du igenom 200 frågor och kollar vilka du kan och sedan när du har resultatet så nöter du där tills du kan alla frågor?

Användarvisningsbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

Re: 1.7+ psykologprogrammet

Inläggav Zreeper » lör 09 aug, 2014 3:12

koffas skrev:Hej!

Fick du något svar angående om man bör plugga på de gamla provens ordlistor? Skummade precis igenom tråden efter att vi pratat och kan inte se att du har nämnt något sådant.

Fö. hur går du mer exakt igenom ORDprogrammet? Kör du igenom 200 frågor och kollar vilka du kan och sedan när du har resultatet så nöter du där tills du kan alla frågor?
Se åttonde inlägget, fick tag på exakt statistik om det :)
När det gäller ordprogrammet så började jag med att rensa bort alla ord jag redan kan i listorna genom att lägga in alla svåra ord som "favoritord". Sedan körde jag mer eller mindre enligt Guldbollens schema. Här svarade jag någon om detta som förklarar lite mer hur jag gör nu: http://www.hpguiden.se/forumet/topic?p=124062#124062

Användarvisningsbild
koffas
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 273
Blev medlem: sön 22 jul, 2012 18:05

Re: 1.7+ psykologprogrammet

Inläggav koffas » lör 09 aug, 2014 7:55

Tack för svaret.

Jag har nästan hela mitt liv haft problem med uppskjutning (prokrastinering) och har nu de senaste månaden kört en metod som helt har ändrat mitt sätt att studera och att inte skjuta upp mitt HP-plugg.

Så här gör jag:

Jag lade upp en plan på daglig basis som jag ska följa till 100%, inga ursäkter. Jag lade in alla mål som en påminnelse i min iPhone så att jag hela tiden visste vad jag skulle göra varje dag. Men jag märkte ganska snabbt att jag fortfarande ville skjuta upp vissa av grejerna till dagen efter om det blev jobbigt. Det var där världens bästa app (i min värld) kom till nytta. Jag läste om don´t break the chain här på HPGuiden faktiskt och började sätta mig mer in i det. Sedan laddade jag ner en app där man kan anpassa schemat efter sina egna behov. Appen jag laddade ner (som jag rekommenderar) heter Goal Streaks till iPhone. Där har jag en egen tråd till varje viktig grej.

Mina trådar är följande:
Pomodoro (mån-tors 8 pomodoro, fre 6, lör-sön 4 pomodoro [minst])
Promenera (Promenera minst 15 000 steg/dag)
Under Strecket (läs dagens under strecket)
Dagens mål (Vara klar med dagens mål innan jag sover)

Den sista har blivit avgörande för mig, den gör att jag ALDRIG skjuter upp något och får mig att sätta igång i tid för att inte behöva vara uppe sent för att göra klart de sista uppgifterna. Fördelen med Goal Streaks är också att man kan göra anteckningar vid varje kryss - säg t.ex. att du gjorde 10 pomodoro en dag då kan du anteckna det för att berömma dig själv och motivera dig att göra mer om du är klar tidigt med dagens mål.

En annan viktig sak för mig är belöningar. Det behöver inte handla om att köpa saker som man kan tro utan för mig handlar det om att t.ex. se en dokumentär om jag är klar med dagens mål innan klockan 18:00 osv. Belöningar är viktiga för att fortsätta orka och uppmuntra sig själv för sitt hårda arbete man lägger ner.

Kör hårt!

Användarvisningsbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

Re: 1.7+ psykologprogrammet

Inläggav Zreeper » lör 09 aug, 2014 13:00

Tack för dessa tips. Appen finns dock inte på Android, och "don't break the chain" var ju helt värdelös, det finns ju alldeles för få alternativ i appen där man kan anpassa upplägget efter sina personliga behov (i princip inga). Hittade en annan app, men den var precis likadan. Hittade en till, men den var tydligen till för att man skulle prokrastinera och uppmuntrade en istället att ta en kall öl. Är lite lost just nu och en aning irriterad, men någon bra app för Android måste det ju finnas?

Edit: Yes! Hittade det jag sökte efter tillslut, appen heter "Get shit done" och jag kommer att använda den varje dag innan jag ska börja en plugg-session. Innefattar ett stort mål för dagen indelat i delmål, med pauser. Finns en hel del alternativ man kan använda sig utav och upplägget är som att en stor svart man står och skriker att man inte ska vara en "pussy" osv, vilket passar mig jättebra. Man får även lägga in straff och belöning. Så just nu har jag en stor timer som räknar ner från 6 timmar, märkte på mig själv att jag genast fick tummen ur röven och känner press på mig bara av att jag skriver det här, så nä nu har jag inte tid mer, annars kommer den stora svarta mannen och börjar skrika på mig!


Sociala medier
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
ARBITRAGE
handel (med valutor eller varor med mera) med utnyttjande av kursskillnader på olika (börs)platser
Nästa prov

4/4 - 2020 kl 8:10
kvar att studera!

Sista anmälningsdag:
3/2 - 2020 kl 23:59