Att förbättra 1.3 med råge

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
LudwigWittgenstein
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: sön 17 feb, 2019 10:38

Att förbättra 1.3 med råge

Inlägg av LudwigWittgenstein »

Hej! Jag har för närvarande 1.3 som bästa resultat på högskoleprovet och jag studerade väl en vecka inför det eller så om jag minns det rätt.

Studerar fristående kurser och tänkte göra det i höst också men sen så börjar det bli dags att studera ett program.

Nu är det 47 dagar kvar.

Matematikdelen
Min metod är att räkna tal ifrån matematik B då jag under gymnasiet inte räknade särskilt mycket på kurserna A och B för att på proven så fick man tid på sig att klura ut svaren utan att vara bombsäker på reglerna. Man kunde alltid prova att räkna två tal som var lika och sedan göra "allmängiltiga regler" av talen som man sedan kunde använda i uträkningarna på proven. Om det gäller för två liknande tal så gäller det för fler. Saken är den att den metoden inte fungerar på högskoleprovet för att man helt enkelt inte har tid. Behöver alltså kunna reglerna till matematik B utantill. Personligen så behöver jag då träna på att räkna matematik B vilket känns lite komplexfyllt såklart. Skulle givetvis ha räknat mer matematik i gymnasiet - känns skitdumt. Tänker komplettera det med att titta på tal ifrån tidigare högskoleprov och göra liknande tal åt mig själv.

DTK-delen vet jag inte riktigt hur jag ska kunna träna till men det är klart att det går. Får utveckla någon metod genom att se på hur andra har gjort eller genom att bli medlem och fråga någon som dels har fått bra på högskoleprovet och vet hur man lär någon metoder för att klara av högskoleprovet med bravur.

ORD delen brukar jag ha hyfsad koll på och väljer personligen bort att träna på den. Det är den svåraste delen att träna på enligt mig för ORD är väl tänkt som ett stickprov på ens ordföråd och för att gå från 16-17 av 20 på den ORD-del i ett provpass till 20 så måste man väl utöka sitt ordförråd med 15-25% om det ska vara representativt. Det är kanske inte i propotion till ens vokabulär men jag väljer bort att träna på ORD för jag tänker att det vore lite orimligt att jag ska kunna utöka mitt ordföråd så mycket på 47 dagar. Om man ska vara ekonomisk med sin tid så bör jag fokusera på att räkna matematik istället för DÄR återkommer olika typer av uppgifter på ett sätt som går att förbereda sig för.

LÄS delen hade jag tänkt träna på genom att läsa mycket själv och den delen ska förbättras genom att jag läser kurser på universitetet och då får jag läsa svåra texter (mest på engelska). Ska plugga dubbla kurser snart så det blir mycket läsa. Såklart en annan sak på provdagen med nerver och allt men övning kan nog ge såpass mycket färdighet att jag kan ha en marginal som nervositeten inte äter upp helt enkelt.

Sedan får man ha koll på vilka typer av frågor som ställs på läs-delen och det tänker jag bryta ner senare.

Tänkte tidsmässigt lägga upp det på så sätt att jag läser mycket (inklusive pluggtexter) och räknar matematik nu i 20-30 dagar och sedan så tänkte jag fokusera på DTK, se vilka typer av frågor som ställs på LÄS och så.

Kommer att loggföra för att det känns mycket trevligare att dela med sig. Vet inte riktigt vilket resultat jag kan förvänta mig och är rädd att det skulle innebära press att sätta någon gräns som jag bör komma över som jag tycker är jättehög. Tanken är dock att jag ska ta mig in på en utbildning med resultatet. Lite abstrakt och ospecifikt i och med att jag inte anger någon drömutbildning men jag kör på och ser hur det går. Beskriver processen medan jag studerar till högskoleprovet!
Användarens profilbild
elisaastrid
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 61
Blev medlem: tis 17 apr, 2018 11:28

Re: Att förbättra 1.3 med råge

Inlägg av elisaastrid »

Lycka till, jag tror du gör helt rätt i att känna att du inte har ett mål som du "måste" uppnå, det medför en hel del press!
Skriv svar