Emmas pluggdagbok 1,1 -> 1,6

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
ypperligt
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 25
Blev medlem: fre 25 okt, 2019 20:52

Emmas pluggdagbok 1,1 -> 1,6

Inläggav ypperligt » mån 04 nov, 2019 15:37

Hej!

Först en liten presentation.

Jag blir 31 år den här veckan. Mitt liv fram till högskoleprovet våren 2020 består av föräldraledighet med lite extrajobb. Jag har två barn, tvillingar, som är fem månader.

När jag blir stor vill jag bli psykolog! Om poängen tillåter kommer jag att söka programmet i hemstaden Karlstad HT-20. Killen har sagt att han är öppen för flytt om jag kommer in nån annanstans så jag kanske slänger in ett andrahandsval i ansökan. Men helst bor jag kvar här.

Jag har skrivit högskoleprovet en gång tidigare, hösten 2018 och jag fick då 1,1. 1,5 på verbala och 0,7 på kvantitativa. Jag gick dit, gjorde det och gick hem. Inga som helst förberedelser, tror inte ens att jag googlade på hur ett högskoleprov är upplagt. Jag ville prova på.

Mina svagheter är helt klart allt som rör matte för det har jag inte läst sen gymnasiet och då var intresset för ämnet inte speciellt stort. NOG missuppfattade jag helt när jag skrev provet.

Just nu går jag igenom grunderna i ”all matte du behöver”. Jag har inte kontaktat min coach. Bör man göra det nu?

Jag behöver nog strukturera upp mitt pluggande lite. Hur mycket är rimligt att göra på en dag?

B0lters
Stammis
Stammis
Inlägg: 115
Blev medlem: mån 14 okt, 2019 19:34

Re: Emmas pluggdagbok 1,1 -> 1,6

Inläggav B0lters » mån 04 nov, 2019 15:55

Det låter onekligen som att det finns potential, eftersom du redan har lätt för den verbala delen. Den kvantitativa kan ofta relativt enkelt att studeras upp, då den är högst kunskapsbaserad. Vad gäller tidsåtgång för studier så är det väl mycket upp till barnen, och där bedömer du ju själv hur mycket tid som det tar för dig och vad du gör annars under dagen. Rent spontant så känns det ju inte som att det vore en orimlighet för dig att lägga 4-6 timmar per dag på studier iallafall. Det viktiga är mest att det är strukturerat, så om du kör två timmar på förmiddagen och två timmar på eftermiddagen så borde det bli utmärkt.

ypperligt
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 25
Blev medlem: fre 25 okt, 2019 20:52

Re: Emmas pluggdagbok 1,1 -> 1,6

Inläggav ypperligt » mån 04 nov, 2019 19:55

Tack för svar!

Två separata pluggsessioner per dag låter som ett bra upplägg för mig.

Idag har det inte blivit mycket gjort. Jag har varit ensam med barnen och alla tre är förkylda. Natten var hemsk för dom var så täppta så jag vakade istället för att sova.

Jag satt och läste mattegrunder när ena bebisen sov, den andra satt i babysittern och tittade på och pratade. Det positiva är att det jag läser fastnar, jag känner igen det från förr och jag förstår varför jag behöver dessa kunskaper för att få ett bra resultat på provet. Det motiverar mig mycket! Nya tag imorgon, jag hoppas vi mår bättre och då jobbar killen halvdag (skööönt!)

ypperligt
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 25
Blev medlem: fre 25 okt, 2019 20:52

Re: Emmas pluggdagbok 1,1 -> 1,6

Inläggav ypperligt » lör 09 nov, 2019 3:42

Låt mig se här. Jag startade dagboken i måndags och nu är det mycket tidig morgon lördag.

Jag får inte mycket plugg gjort på dagarna när jag är själv med barnen. Dom går fortfarande igenom sin första förkylning och är lite extra krävande. Planen för nästa vecka är att lämna hemmet för biblioteket så fort min kille kommit hem från jobbet. Det är ett måste för att kunna plugga effektivt. Anledningen till att jag inte gjort det denna vecka är för att jag själv har varit krasslig med halsont. Härliga årstid! Men mitt halsont har inte stoppat mig från att göra andra saker...

Tisdagkväll: restaurang med jobbarkompisar.
Onsdagkväll: ”mingel” i en affär med min mamma.
Torsdagkväll: födelsedag! Killen lagade god mat och det bjöds på vin.
Fredagkväll: nattjobb från 20 fram till 08 idag. Och likadant ikväll.

Det är oftast lugnt på jobbet på natten och här har jag faktiskt fått tid och ro till att läsa några timmar. Så skönt och lyxigt! Jag har gått igenom ett stort sjok av ”all matte du behöver” och har börjat kika på strategier för dom kvantitativa delarna. Jag kände att jag behövde varva teorin med praktiska tips för högskoleprovet för att hålla motivationen uppe. Ibland kan jag känna rastlöshet när jag betar av grunderna. Och lite ”hur ska jag komma ihåg alla regler???” Jag tror att jag måste återvända till ”all matte du behöver” många gånger för att jag verkligen ska känna mig trygg med vad jag håller på med.

Repetition is the mother of learning?

nollkommatre
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 11
Blev medlem: tor 11 jul, 2019 13:31

Re: Emmas pluggdagbok 1,1 -> 1,6

Inläggav nollkommatre » mån 11 nov, 2019 9:55

Hej!
En till Emma här (33år), som också drömmer om psykologprogrammet :)
Starkt jobbat av dig att plugga kombinerat med familjelivet med småttingar och jobb.
Mina barn är 11 och 8 år, jag har läst upp min behörighet 300poäng, så nu är det dags för högskoleprovet.
Drömmen är att komma i n i Uppsala
Lycka till på resan, spännande att följa

Melissa.Ab
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 277
Blev medlem: tor 26 okt, 2017 7:09

Re: Emmas pluggdagbok 1,1 -> 1,6

Inläggav Melissa.Ab » mån 11 nov, 2019 16:59

Skulle defintivt säga att du kan kontakta din coach nu, denne kan hjälpa dig med schema som passar och om du behöver tips etc. Du har ju liksom betalt för tjänsten så se till att verkligen utnyttja den, det kan hjälpa. Vidare skulle jag säga att om du har pressat schema så tåls det att du inte pluggar så många timmar (men att du verkligen gör det varje dag), då du har börjat så tidigt innan nästa prov.

Lycka till med allt!

ypperligt
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 25
Blev medlem: fre 25 okt, 2019 20:52

Re: Emmas pluggdagbok 1,1 -> 1,6

Inläggav ypperligt » mån 11 nov, 2019 17:09

Emma, bra jobbat med dom 300 poängen! Då har du studievanan inne inför högskoleprovet :D Jag följer gärna din framtida pluggdagbok.

När jag jobbade natt i lördags skrev jag klart mina svar på startfrågorna och skickade all text till min personliga coach. Mer orkade jag inte göra gällande plugg på jobbnatten men det var ett litet steg i rätt riktning i alla fall. Coachen svarade snabbt och sent igår fick jag mitt skräddarsydda upplägg på mailen. Pepp!

Dagens plugg:
2 st pomodoro LÄS
2 st pomodoro ORD
2 st pomodoro ELF
11 st avsnitt av ”Ordresan”

Jag är så nöjd att jag har lyckats få till 150 effektiva minuter! Detta trots att min kille jobbade heldag idag.

Att göra:
Få tag på ”Matte 1c”. Jag ska försöka att köpa den boken begagnad för bibliotekslån stressar mig lite.

ypperligt
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 25
Blev medlem: fre 25 okt, 2019 20:52

Re: Emmas pluggdagbok 1,1 -> 1,6

Inläggav ypperligt » tis 12 nov, 2019 22:41

Dag två.

2 st pomodoro LÄS
2 st pomodoro ORD
2 st pomodoro ELF

Samma som igår. 2,5 timmars effektivt pluggande och jag känner mig lika nöjd idag. Detta med pomodoros funkar verkligen för mig! Att jag inte lärde mig tekniken tidigare?

Natten till idag var ganska hemsk. Det lät som min lilla tjej hostade lungorna ur sig så sömnen blev väldigt upphackad och jag har inte vilat idag. Pojken sov som en stock och vaknade pigg och glad vid 7 så det var bara att gå upp då.

Min kille slutade 12.30, direkt när han kom hem lämnade jag hemmet och åkte till en mycket gravid kompis. Fint att träffas innan hon försvinner in i bebisbubblan och välbehövlig egentid för mig.

Det blev studier istället för tv-serier på kvällen. Eftermiddagar och kvällar är inte min bästa tid för plugg egentligen. Jag ska försöka förlägga så mycket som möjligt på förmiddagarna då jag känner mig mer alert. Eller jag kanske till och med ska försöka plugga lite innan barnen bestämmer sig för att det är dags att gå upp...

Nån annan som läser till provet under föräldraledigheten? Jag läser gärna era pluggdagböcker!

Nu ska jag gå och lägga mig, äntligen!

ypperligt
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 25
Blev medlem: fre 25 okt, 2019 20:52

Re: Emmas pluggdagbok 1,1 -> 1,6

Inläggav ypperligt » ons 13 nov, 2019 22:43

Dag tre.

Plugg:
2 st pomodoro LÄS
2 st pomodoro ORD

Idag är jag trött. Barnen har varit sjuka i över två veckor. Inatt hostade båda, ena rossligt och andra torrt. Jag försökte hitta tips på hur man lindrar hosta hos bebisar på 1177 men där fanns inget. Då provade jag det gamla husmorsknepet att ställa skålar med lök och kokat vatten under sängarna och på sängbordet. Och vet ni vad? Det funkade! Så det har jag gjort ikväll också. Det luktar verkligen för jävligt men det är det värt!

Jag hade som ambition att hinna med två pom ELF också men det får jag ta imorgon. Min plan är att plugga minst en timme varje vardag och idag blev det 100 minuter så minimikravet uppfylldes ändå med råge.

Jag har läst klart strategierna för LÄS, ORD och ELF och börjat jobba med uppgifterna i programmen. Jag har fått många aha-upplevelser! Jag följer min coachs upplägg och rekommendationer helt och hållet. På veckorna nöter jag det verbala för att bli bättre på det jag är bra på. På helgerna när jag är ledig eller jobbar natt ska jag studera kvant och verb parallellt.

Nu ska jag sova i den härliga lukten av lök, godnatt!
Senast redigerad av 1 ypperligt, redigerad totalt 0 gånger.

ypperligt
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 25
Blev medlem: fre 25 okt, 2019 20:52

Re: Emmas pluggdagbok 1,1 -> 1,6

Inläggav ypperligt » tor 14 nov, 2019 18:34

Dag fyra.

2 st pomodoro ELF
2 st pomodoro LÄS
(Uppgifter i respektive program.)

Engelskan gick riktigt bra, inte ett enda fel och det fanns gott om tid kvar vid rättningarna. Skön känsla att få skryta lite, både för killen och här i dagboken. Frågorna på LÄS kan däremot vara riktigt kluriga för mig. Konstigt nog fick jag högre poäng på LÄS än ELF den gången jag skrev provet på riktigt. Jag tror det berodde på att jag använde upp all tid på LÄS och var tvungen att läsa och svara snabbt på ELF, d.v.s. många tråkiga slarvfel. Nästa prov kanske jag ska göra ELF före LÄS... Det är nog lättare poäng för mig.

Min kille jobbade heldag idag så jag nöjer mig med 100 minuters läsande. Jag tror att mina barn äntligen är friska så jag håller tummarna att jag kan ta igen sömnen snart.

Ha en fin kväll!

ypperligt
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 25
Blev medlem: fre 25 okt, 2019 20:52

Re: Emmas pluggdagbok 1,1 -> 1,6

Inläggav ypperligt » fre 15 nov, 2019 18:22

Dag fem.

2 st pomodoro ORD
4 st pomodoro mattegrunder
2 st pomodoro ELF

Idag har jag följt schemat för ”helg”, min kille är föräldraledig på fredagar och jag ska jobba 9-21 imorgon. Så imorgon blir det 4-6 st pomodoros som på en vardag. På söndag har jag bjudit hem min familj på enkel middag för att fira min födelsedag i efterskott. Jag undrar hur mycket jag kan plugga då... Jag måste städa, handla och laga mat. Och det gamla vanliga - ta hand om två bebisar, haha. Jag får nog ta igen det nästa vecka, en dag när min kille jobbar halvdag. Livspusslet alltså! Men jag är av uppfattningen att jag måste plugga lite varje dag för även en kort stund kan leda till nya kunskaper och insikter.

Ha en fin kväll! Själv ska jag ta det lugnt med ett glas rött, skål!

ypperligt
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 25
Blev medlem: fre 25 okt, 2019 20:52

Re: Emmas pluggdagbok 1,1 -> 1,6

Inläggav ypperligt » lör 16 nov, 2019 22:54

Dag sex.

2 st pomodoro ORD
2 st pomodoro LÄS
9 st avsnitt av ”Ordresan”

Idag har jag jobbat 12 timmar och som vanligt är jag nöjd att jag har pluggat såpass ”mycket” som jag har gjort. Hitta en nöjdare hp-pluggare I dare you! Vill ni läsa om ångest får ni leta vidare eller återkomma närmare provet.

Jag satt och jobbade lite i ORD-programmet under en lugnare stund idag och sa högt;
”Ränsel. Vad betyder ränsel?”
Min norska kollega svarade snabbt;
”Ränsel är ryggsäck på norska iallafall.”

Det var korrekt och nu kommer jag aldrig att glömma det!

Godnatt!

VicBos
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 98
Blev medlem: ons 28 nov, 2018 0:03

Re: Emmas pluggdagbok 1,1 -> 1,6

Inläggav VicBos » lör 16 nov, 2019 23:40

Snacka om produktiv dag du har haft!
Visst är det bra med sådana liknelser, orden etsar sig fast och blir kopplade till en händelse. Förhoppningsvis kommer även jag att minnas "ränsel" nu.

Ser fram emot att läsa dina kommande inlägg.
//V

ypperligt
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 25
Blev medlem: fre 25 okt, 2019 20:52

Re: Emmas pluggdagbok 1,1 -> 1,6

Inläggav ypperligt » sön 17 nov, 2019 22:08

VicBos skrev:
lör 16 nov, 2019 23:40
Snacka om produktiv dag du har haft!
Visst är det bra med sådana liknelser, orden etsar sig fast och blir kopplade till en händelse. Förhoppningsvis kommer även jag att minnas "ränsel" nu.

Ser fram emot att läsa dina kommande inlägg.
//V
Hej V! Vi får hålla tummarna att ränsel finns med på ORD till våren 😄 Jag läser din dagbok också, extra spännande när någon vill läsa till psykolog tycker jag.

Dag sju.

2 st pomodoro ORD
2 st pomodoro ELF
11 st avsnitt av ”Ordresan” (nu har jag lyssnat klart på serien en andra gång...)

Idag har jag grejat mycket hemma, handlat och haft middagsbjudning för min familj. Jag har pluggat enligt upplägget för vardag.

Har ni hört talas om ”don’t break the chain”? Jag håller på med det nu för att få in den goda vanan att studera. Varje dag som jag pluggar sätter jag ett rött kryss i min kalender. Helst ska man ha en väggkalender över hela året för då får man en visuellt riktig kedja av röda kryss. Jag tänkte köpa en sån inför 2020 och hänga upp på kylskåpet, det finns säkert på Lagerhaus. Min tanke är att hålla i kedjan fram till jul och sen återuppta den efter några dagars ledighet. Nån måtta får det ju vara.

Sov så gott!

VicBos
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 98
Blev medlem: ons 28 nov, 2018 0:03

Re: Emmas pluggdagbok 1,1 -> 1,6

Inläggav VicBos » mån 18 nov, 2019 9:45

ypperligt skrev:
sön 17 nov, 2019 22:08
VicBos skrev:
lör 16 nov, 2019 23:40
Snacka om produktiv dag du har haft!
Visst är det bra med sådana liknelser, orden etsar sig fast och blir kopplade till en händelse. Förhoppningsvis kommer även jag att minnas "ränsel" nu.

Ser fram emot att läsa dina kommande inlägg.
//V
Hej V! Vi får hålla tummarna att ränsel finns med på ORD till våren 😄 Jag läser din dagbok också, extra spännande när någon vill läsa till psykolog tycker jag.


Har ni hört talas om ”don’t break the chain”? Jag håller på med det nu för att få in den goda vanan att studera. Varje dag som jag pluggar sätter jag ett rött kryss i min kalender. Helst ska man ha en väggkalender över hela året för då får man en visuellt riktig kedja av röda kryss. Jag tänkte köpa en sån inför 2020 och hänga upp på kylskåpet, det finns säkert på Lagerhaus. Min tanke är att hålla i kedjan fram till jul och sen återuppta den efter några dagars ledighet. Nån måtta får det ju vara.

Sov så gott!
Haha, ja det får vi göra. Då kan vi i varje fall ett ord :D
Kul att du läser min pluggdagbok och också vill läsa till psykolog.
Jag tror på ”don’t break the chain”, bättre att göra något litet varje dag som för en närmare målet än att komma ur sina rutiner.

Grymt förresten att skriva 1,5 på verbala utan några som helst förberedelser. Keep up the good work!


Sociala medier
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
NORNA
(fornnordisk) ödesgudinna; (orkidé)
Nästa prov

4/4 - 2020 kl 8:10
kvar att studera!

Sista anmälningsdag:
3/2 - 2020 kl 23:59