Felicias väg mot veterinärprogrammet HT21 (KLAR! 2.0<333)

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
FelEks
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 102
Blev medlem: lör 21 dec, 2019 17:01

Felicias väg mot veterinärprogrammet HT21 (KLAR! 2.0<333)

Inlägg av FelEks »

Hej!

Har efter en liten tids medlemskap här bestämt mig för att även jag ta och starta en pluggdagbok. Tvekade lite först, tänker att det är lätt hänt att det blir som när man var liten och gjorde några tappra försök att skriva dagbok; att man lätt vred till sanningen lite för att det skulle låta bättre (man är tydligen lite för stolt för sitt eget bästa). Eller, det kanske bara var jag som gjorde så, jag vet inte. Oavsett vad så tänker jag dock testa det här med pluggdagbok nu, och så får vi se vad det blir. Är en oerhört motivationsdriven människa så om det kan hjälpa till att höja motivationen bara lite så är det faktiskt värt det.

MÅLET:

Jo, som pluggdagbokens namn antyder så är målet att komma in på veterinärprogrammet HT21 och det helst med så lite osäkerhet som möjligt. Det innebär att jag vill sätta 1.7 eller högre, men det finns en chans att 1.65 och kanske till och med 1.6 räcker. Det vet man dock aldrig och nu, när jag går in på mitt andra år efter gymnasiet, skulle mardrömmen vara att inte komma in till hösten, och därför gör jag hellre "för mycket" än för lite. Veterinärprogrammet finns nämligen bara på en plats i Sverige (jag vill inte plugga utomlands) och de har dessutom bara intagning en gång om året.

DEN URSPRUNGLIGA PLANEN (PLAN A)

Min ursprungliga tanke var att ta ett sabbatsår, jobba lite, plugga något kul och sedan börja plugga till vet HT20. Sagt och gjort. Trodde jag. Som den obotliga optimist jag nyligen insett att jag är började jag plugga kreativt skrivande på 100%, jobbade 50% och tänkte göra både hp på hösten och, om jag blev tvungen, på våren. Hann plugga ett par veckor innan jag var tvungen att operera och rehaba (och det tar lång tid, ett helt jävla år) en korsbandsruptur. Beslutade mig iom den för att skita i höstens prov och satsa allt på vårens istället.

Den planen gick också åt helvete.

Till att börja med blev jag strax innan jul varslad vilket medförde att jag fick hoppa på ett jobb på 100%. Pluggade då alltså 100%, jobbade 100%, gjorde 1h sjukgymnastik 4grr/v samt försökte plugga hp 2-4h per dag. Ja, ni hör ju. Helvetet på jorden. Och sen kom då coronan och provet blev inställt. Attans. Inget veterinärprogram för mig i år.

PLAN B OCH PLAN C:

Avslutade 100%-utbildningen tidigt i somras och pluggade därmed hp 2h varje dag samtidigt som jag fortsatte jobba 100% och träna/rehaba med siktet inställt på höstens prov. Det var en trygghet att veta att även om jag inte klarade det så hade jag vårens prov också, en andra chans, men nu när höstens prov också ställts in har jag alltså bara en chans på mig om jag inte ska gå in i ett tredje jävla sabbatsår, vilket som sagt bara inte får hända.

Mitt andra smolk i bägaren för denna höst är att jag för nästan 2 veckor sedan fick akutoperera en lateral meniskruptur. Tydligen hade man missat att den var trasig inför första knäoperationen (det kunde man se när man tittade tillbaka på de första MR:bilderna) och nu bestämde sig alltså ena meniskhalvan sig för att flytta in till mitten av knäleden, vilket resulterade i att jag hade hel- till halvtaskig stabilitet och noll förmåga att räta ut knäleden. Är nu sjukskriven 100% i totalt 2 månader och tänker att jag ska utnyttja tiden så bra jag kan och varva rehab med hp. Började plugga igen igår eftersom jag nu inte längre går på något morfin och därför inte är en kokt potatis i huvudet.

PLAN C, MER INGÅENDE

Just nu ligger fokuset på att komma in i mattetänket igen. Har därför som mål att plugga 3h kvant per dag, 2 dagar XYZ, tredje dagen KVA osv. Därefter är målet att plugga 2h kvant/dag samt 1h verb/dag och med byte av område varje dag. Jag hade varit väldigt nöjd om verb också gick att utöka till 2h/dag men i nuläget så beror det lite på hur rehaben blir framöver. Har idag färdigställt 3h KVA-uppgifter/rättning.

TIDIGARE HP-ERFARENHET

Jag har tidigare gjort hp 2 gånger under gymnasiet, utan att plugga det minsta lilla till det. Första gången fick jag 1.4 och andra gången 1.55 med resultaten:

XYZ 21/24
KVA 17/20
NOG 8/12
DTK 11/24 (enbart gissningar pga tidsbrist)

Kvantitativ del 57/80

ORD 18/20
LÄS 18/20
MEK 20/20
ELF 16/20

Verbal del 72/80

Hela provet 129/160

Som ni ser är verb min starka del och kvant något jag verkligen måste förbättra. Som den naturare jag i grunden är har jag en viss tendens att pyssla för länge med uppgifterna. Det är inte att jag inte kan, jag måste bara räkna effektivare och säkrare för att ge mig själv tillräckligt mycket tid på DTK, vilket ju tyvärr innebär att jag måste förbättra mig på samtliga delar. Attans igen.

Jävligt o-fun fact är att intagningen på hp var historiskt låg i år, första urvalet låg på 1.55 (japp, det jag har) men vid lottningen hamnade jag på en 10:e placering och tills andra urvalet hade den bara sjunkit till en 8:e. Haha. Så jävla surt alltså. Tänk! Kunde alltså sluppit hp-pluggandet och stressen på vårens prov. Men men, får tänka att jag kommer ha fått in ett jävla bra plugg-flow fram tills jag faktiskt ska börja plugga på riktigt! Det är ju inte fy skam!

ÖVRIGT

Just nu känns det som att jag gör samma fel om och om igen. Som att jag får ungefär lika många rätt varje gång jag gör uppgifterna, och drar över ungefär lika lång tid. Tänker därför lägga lite krut på att plugga smartare. Typ, göra en plugghörna på skrivbordet (associationskraft --> pluggmode, förhoppningsvis) och köpa en anslagstavla där jag kan sätta upp flashcards med saker jag har svårt att komma ihåg (typ att en billion inte är en biljon!!???!!!) så att jag ser dem varje dag. Har dock fått bättre och bättre resultat på de prov jag gjort för att öva vilket alltid är något. Förhoppningsvis innebär det att jag ändå lär mig något, och får in lite rutin på saken. Vill känna, på provdagen, att ah, bring it on. Det här kan jag. Det här är jag van vid. Det här vet jag precis hur jag ska hantera.

Annars då? Tänkte även försöka läsa minst 30min om dagen för att öva upp lite lässnabbhet samt känna att jag gör något annat än saker jag hatar (jobba, plugga, rehab) men vi får se hur det går med det.

AVSLUTNING

Avslutningsvis tänkte jag bara säga att det är JÄVLIGT imponerande om du orkat läsa igenom allt detta, och att jag blir glad om vi kan peppa varandra här på forumet, och få varandra att känna oss lite mindre miserabla och ensamma. Är det någon som har motivationstips så är de också välkomna, just eftersom jag är så ofantligt motivationsdriven. Tänkte sätta upp bilder på nån hund och universitetet på den där anslagstavlan också, haha. Och nån veterinärstudent jag sett på insta. Greppar efter motivations-halmstrån här ;)

Kanske finns det någon annan soon to be-veterinärstudent här? GE DIG TILLKÄNNA, i så fall! Haha! Det hade ju varit riktigt kul!!

Kram
Felicia
Senast redigerad av 2 FelEks, redigerad totalt 0 gång.
Användarvisningsbild
Rainbowgirl
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1324
Blev medlem: lör 20 okt, 2018 17:53

Re: Felicias väg mot veterinärprogrammet HT21

Inlägg av Rainbowgirl »

Här är en till ACL + menisk-opererad människa som också är opererad två ggr! ;)
Förstår frustrationen men fortsätt rehaba så mycket du bara kan, det kommer bli bra.
En annan sak vi har gemensamt är kreativt skrivande, jag hade tänkt söka den kursen men gjorde det aldrig trots att jag skriver väldigt mycket och tyckte kursen lät kul. Var det en bra kurs?

Hur som helst, tänkte önska dig lycka till och säga att du ändå har en väldigt bra grund att stå på. Borde inte vara några problem att få 1,6-1,7 :)
FelEks
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 102
Blev medlem: lör 21 dec, 2019 17:01

Re: Felicias väg mot veterinärprogrammet HT21

Inlägg av FelEks »

MÅNDAG 31/8-20

Hej!

Har idag lyckats med både plugg- och läsambitionen och därmed är 3h KVA avklarade, samt 30min läsning. Just nu läser jag Kallocain av Boye. Har hittills kommit halvvägs och tycker nog att den växer på mig. Från början var jag tveksam, dels var språket av påtagligt äldre variant och dels var den aningen trögstartad. Läste mycket när jag var yngre men de senaste åren har det bara blivit ett fåtal intensivare läsperioder där jag kanske läser tre böcker om sex dagar, en eller två gånger om året. Har därav mest läst böcker som går snabbt att läsa och inte blir påfrestande, typ kriminalromaner, så tror att det är bra för mig att få in läsandet som en del av vardagen igen. Dels är det en annan sorts avslappning än typ instagram, och dels blir man ju bekvämare i själva läsningen. Dessutom möjliggör det läsning av lite långsammare och mer torftiga böcker, vilket säkert är gynnsamt inför hp:s läsdelar. Vi får se om jag kan hålla i det här nu, jag hoppas det, för läsningen är en av få grejer jag känner att jag kommer ha nytta av även i framtiden (undantaget pluggvana, pluggdisciplin etc såklart) och som jag fortsätta med.

Angående dagens skörd regelrätt plugg har det då blivit 6st episoder av KVA, á 10 uppgifter/gång. Ingen direkt märkbar förbättring, testade att "räkna färdigt" lite mindre och gissade därmed lite mer vilket nog gjorde mig generellt aningen snabbare men även möjliggjorde en del fel jag annars inte skulle gjort. Fastnade dock stundtals på uppgifter som jag inte omedelbart visste hur jag skulle lösa och tar med mig framförallt följande:

BLI BEKVÄM MED ANDRA RÄKNESÄTT
(Var uppmärksam på att en variabel kan betyda olika saker beroende på vart den placeras i ekvationen, samt på parantesens placering före eller efter de andra termerna).

KLOTETS AREA/VOLYM

OBESTÄMT VÄRDE AV VARIABEL
(En variabels värde kan ej bestämmas om det visas av en division, där antingen nämnare eller TÄLJARE möjligtvis kan vara = 0).

Gjorde även en del slarvfel där jag antog att vissa sidor var lika långa bara för att figuren hade en mittpunkt, samt klassikern att värdet skiljer sig åt beroende på om x är positivt eller negativt, samt om det är ett heltal eller t.ex. ligger mellan 0 och 1. Sådana fel, samt att jag glömmer bort att skriva/uppmärksamma vissa siffror när jag skriver uträkningarna, får jag fanimej sluta göra. Så himla onödigt.

POÄNG OCH TID
1. 7/10, 6s över
2. 8/10, 30s under
3. 9/10, 5min över
4. 8/10, 50s över
5. 10/10, 2min över
6. 7/10, 3min över

Funderar även på om jag ska försöka göra någon mall för de här dagsuppdateringarna. Då kanske det både blir lite lättare för er och för mig att faktiskt följa någon form av utveckling eller definiera något särskilt ofta förekommande fel. Det vore nog bra. Får bara klura lite på hur, samt lära mig bemästra tekniken som erfordras. Mina teknik-skills är i nivå med gemene 45-årings så de här kommande inläggen blir väl allra mest en rad test.

På pluggstationsfronten kan jag säga att det går sådär, och det är ju lite trist. Har låst mig vid att jag ska ha en fin anslagstavla att sätta upp flashcards och inspirationsbilder på universitetet på men upptäckt att 1. inga säljer typ anslagstavlor längre, samt 2. typ alla anslagstavlor är whiteboard eller någon ful plastvariant. Får leta vidare. Jag SKA ha en fin anslagstavla om jag så måste göra den jäveln själv!!!!

To be continued.

Kram
Felicia
FelEks
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 102
Blev medlem: lör 21 dec, 2019 17:01

Re: Felicias väg mot veterinärprogrammet HT21

Inlägg av FelEks »

Rainbowgirl skrev: sön 30 aug, 2020 20:20 Här är en till ACL + menisk-opererad människa som också är opererad två ggr! ;)
Förstår frustrationen men fortsätt rehaba så mycket du bara kan, det kommer bli bra.
En annan sak vi har gemensamt är kreativt skrivande, jag hade tänkt söka den kursen men gjorde det aldrig trots att jag skriver väldigt mycket och tyckte kursen lät kul. Var det en bra kurs?

Hur som helst, tänkte önska dig lycka till och säga att du ändå har en väldigt bra grund att stå på. Borde inte vara några problem att få 1,6-1,7 :)
Åh! Tro det eller ej, men det där var faktiskt väldigt skönt för mig att läsa! Då vet du vad jag går igenom, haha! Just att operationerna varit 2, samt den här jävla ortosen som låser fast benet så att man inte kan böja det, haha! Men men, nu ser man ju fram emot sådana enkla saker som att -kunna gå- igen, så det är ju alltid något att glädjas åt när man väl kan. ;)

Kul att du också gillar att skriva! Jag sökte den mycket för att ta chansen innan jag började plugga, eftersom jag ville läst det innan hela veterinärprocessen började, för att kunna ha med mig verktygen, och för att jag ville kunna fokusera på skrivandet innan det fick nedprioriteras till förmån för allt annat. Kan såhär med facit i hand säga att jag är kluven. På ett sätt är jag glad att jag läste det, för har fått med mig en gemenskap med andra skrivande personer, många verktyg och en hel del nya ögon på mina texter. Det gillar jag. Jag vill veta vad som landar rätt och fel och hur mitt skrivande uppfattas. Måste dock säga att det nog var lite överdrivet optimistiskt och för ett ögonblick tro att man skulle hinna med jobb, skrivande, sjukgymnastik/träning samt hp-plugg så i slutändan blev det nog varken hackat eller malet. Trött som fan, sisådär hp-plugg och skrivandet fick ju inte stå i det centrum som jag önskat, vilket ju var lite av poängen. Men men, gjort är gjort.

Vill också tacka för peppen! Hoppas att du har rätt, haha! Vill ju gärna ha 1.7 eller högre eftersom 1.65 och verkligen 1.6 i praktiken innebär att jag lider risk för att bli bortlottad, och det vill jag INTE ska hända igen!!!!! Det kommer ju också ha gått 2 år sedan mellan senaste gången jag gjorde hp och denna omgången och eftersom jag dessutom var betydligt mer inne i både provskrivarsituationer, läsning av vetenskaplig/torftig text samt matte när jag gick i gymnasiet så tror jag verkligen inte att jag återupptar vid 1.55 nu, så det är nog ändå en bit att vandra och jag ska nog inte vara alltför säker. Men vill åtminstone veta att jag gjort mitt bästa om jag misslyckas!!

Tack för att du tog dig tid att skriva, och hoppas att du haft en dunderstart på den här veckan!!
vendelasandell_
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 4
Blev medlem: lör 09 mar, 2019 13:49

Re: Felicias väg mot veterinärprogrammet HT21

Inlägg av vendelasandell_ »

Känner att jag måste skriva någonting eftersom jag har en väldigt lik historia som dig!

Skrev också högskoleprovet på gymnasiet och fick då 1.20, tog därefter ett sabbatsår och hade hoppats på att kunna börja plugga på högskolan nu denna hösten, men det inställda vårprovet ställde till det även för mig. Så nu siktar jag också på veterinär ht21 istället, men med ytterligare ett inställt prov och nu bara ett återstående prov känns inte mina chanser att komma in nästa år jättestora om jag ska vara ärlig. Men jag är verkligen inte sugen på ytterligare ett "mellanår", så jag kommer självklart göra mitt bästa ändå och hoppas att det räcker! Jag siktar också på att skriva 1.7 för att vara "safe", så jag behöver göra en höjning på hela 0.5. Jag har även kollat lite på att studera utomlands, men kommit fram till att det nog inte är för mig. Dessutom fick jag akutoperera både en främre korsbandsruptur och en lateral meniskruptur för två år sedan och rehaben har minst sagt varit jobbig, så det känns verkligen som vi sitter i samma båt på många sätt.

Vet inte riktigt vart jag ville komma med detta, mer än att vi hade sjukt mycket gemensamt. Tror inte du kommer ha några problem att komma in nästa år med tanke på vad nära du var i år. Kör hårt och lycka till, så ses vi kanske i Uppsala framöver!

Vendela
FelEks
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 102
Blev medlem: lör 21 dec, 2019 17:01

Re: Felicias väg mot veterinärprogrammet HT21

Inlägg av FelEks »

vendelasandell_ skrev: tis 01 sep, 2020 9:31 Känner att jag måste skriva någonting eftersom jag har en väldigt lik historia som dig!

Skrev också högskoleprovet på gymnasiet och fick då 1.20, tog därefter ett sabbatsår och hade hoppats på att kunna börja plugga på högskolan nu denna hösten, men det inställda vårprovet ställde till det även för mig. Så nu siktar jag också på veterinär ht21 istället, men med ytterligare ett inställt prov och nu bara ett återstående prov känns inte mina chanser att komma in nästa år jättestora om jag ska vara ärlig. Men jag är verkligen inte sugen på ytterligare ett "mellanår", så jag kommer självklart göra mitt bästa ändå och hoppas att det räcker! Jag siktar också på att skriva 1.7 för att vara "safe", så jag behöver göra en höjning på hela 0.5. Jag har även kollat lite på att studera utomlands, men kommit fram till att det nog inte är för mig. Dessutom fick jag akutoperera både en främre korsbandsruptur och en lateral meniskruptur för två år sedan och rehaben har minst sagt varit jobbig, så det känns verkligen som vi sitter i samma båt på många sätt.

Vet inte riktigt vart jag ville komma med detta, mer än att vi hade sjukt mycket gemensamt. Tror inte du kommer ha några problem att komma in nästa år med tanke på vad nära du var i år. Kör hårt och lycka till, så ses vi kanske i Uppsala framöver!

Vendela
Nej men alltså, jag tror inte att du förstår hur glad jag blir över att du tar dig tid att skriva. Då vet du EXAKT känslorna i kroppen just nu (både ang. utbildning/prov/knähelvete) och jag vet EXAKT hur du känner! Pendlar hejdlöst mellan motivation och självförtroende, motivation och motsatsen till självförtroende (idag satte jag t.ex. stabila 50% rätt på NOG på en uppgiftsomgång, haha :? ), tilltro till processen och tappad tilltro på att det ens finns någon process och så vidare. Du fattar. Speciellt i dessa tider, när man ser folk börja på VHC och kåren som kör aktiviteter och folk som får lägenheter och kurser som introduceras. Det värker i mig. Jag vill också.

Har precis som du också åtminstone begrundat möjligheten att studera t.ex. i Danmark, eftersom det är avsevärt mycket lättare att komma in där, men har precis som du kommit fram till att det är på VHC jag vill studera, och att jag nog varit besviken på mig själv i framtiden om jag inte vågade satsa på det, och jag hade nog undrat genom hela livet hur mitt liv hade sett ut istället. Det vill jag inte, så det är inget alternativ. Jag, och du med, har potential att lyckas och det kommer bara kräva mer eller mindre tid. Så är det. Och då får jag väl låta det vara så också.

Jag vet inte om du har någon relation till VHC eller ultuna/uppsala? Jag kan inte påstå att jag har någon nämnvärd, bor en ordentlig bit bort. Har dock varit där en heldag, de har ett initiativ där man kan följa med en student på en hel skoldag, och det var efter det jag blev säker. Lokalerna, lärarna (var t.ex. med på ett litet seminarium med en sviiiinduktig hjärtspecialist), djuren, asså jag bara kände att det var DÄR jag ville vara, haha! Om du inte gjort något liknande kan jag verkligen rekommendera det, för shit vad det höjde motivationen!

Jag vill också säga att jag definitivt också känner paniken som du beskriver över att det bara finns ett provtillfälle kvar. Utan att veta något om dina pluggrutiner/jobbsituation (har du en pluggdagbok?) så vill jag dock säga att jag tror på dig. Vi har faktiskt 227 dagar kvar på oss och pluggar vi ordentligt, alltså verkligen ordentligt (och det låter det ju som att du är redo att göra), under den tiden så är det inte alls omöjligt att göra en REJÄL höjning. Bara man läser folks gamla pluggdagböcker eller recensionerna här på hpguiden så inser man ju att det är fullt möjligt, folk gör det hela tiden så varför skulle inte vi kunna? Sedan är det ju så att när man ska upp på de poängen som vi ska (för jag tror att årets 1.55 kommer vara ett undantag och att andra urvalet kommer landa på typ 1.65 eller åtminstone 1.6 nästa år) så måste man ha ett viss mån av tur dock. Man kan råka låsa sig på en uppgift, göra ett slarvfel för mycket, det är sådant som händer men vi har kanske inte marginalerna för det. Och det suger verkligen. Men, om jag har sådan otur i vår (gud förbjude) så vill jag åtminstone veta att jag gjort allt jag kan och pluggat det jag skulle. Tror att det är så man får tänka. Och sedan får man ju tänka på att man DEFINITIVT kommer komma in nästa år pga 2 ytterligare chanser och ett helt år, samt att man kommer få en superbostad men en gång, eftersom man ju stått i bostadskö ett tag vid det laget, haha!

Med det sagt, jag har ett litet sammanfattningsproblem som du kanske märker, jag ville egentligen bara säga att jag verkligen håller tummarna för dig, att jag tror på dig (oss!) och att det vore svinkul om vi kunde peppa varandra lite här via forumet! Och att det ska bli svinkul sedan NÄR vi är kursare sedan HT21 och har klarat av allt det här!<3

Kram
FelEks
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 102
Blev medlem: lör 21 dec, 2019 17:01

Re: Felicias väg mot veterinärprogrammet HT21

Inlägg av FelEks »

Tisdag 1/9-20

Hej allihopa!

Har sedan igår klurat på någon form av struktur som ska hjälpa både er och mig att få en överblick över den här pluggdagboken, och kommit fram till en liten prototyp som jag kommer testa nu ett par gånger. Kanske fungerar den inte alls som jag tänkt och då får jag väl göra om alltihop, men annars tänker jag att den slutgiltiga strukturen får växa fram. Nedan följer i alla fall det nuvarande formatet.

Känsla

Dagens känsla då. Blandat. Sådär, kanske till och med. Tänker att känsla utgörs av dels regelrätt känsla men också av en blandning av motivation och engagemang för uppgifterna. Har idag sett massa studenter börja på vhc och motivationen är därmed skyhög. Det finns inget jag tänker på mer eller vill hellre. Engagemanget för uppgifterna... ja, det kunde nog varit bättre. Gjorde NOG idag och de har jag ju inte gjort på ett antal veckor nu, förmodligen var det bara det som märktes nu men de första 2 timmarna hade jag jättesvårt att liksom tänka till på uppgifterna vilket förstås medföljde att tiden var duglig men felen alldeles för många. Eller, de flesta gånger hade de nog funkat i en provsituation om jag satt tiden men det förutsätter 1. att tidsbegränsningarna för de andra kategorierna följs, samt 2. att jag inte gör ovanligt många fel på någon av de andra områdena. Då är 75% rätt helt okej. Det funkar. MEN, eftersom jag inte kan vara säkert på någon av de ovanstående punkterna känns dagens antal rätt lite som ett misslyckande. Det är svårt att inte jämföra sig med de som kommit in, även om jag vet att det finns t.ex. en lottningsaspekt i det.

Pluggdisciplin

Pluggdisciplinen då, hur har det varit med den? Jo, men det har nog varit rätt bra. Pluggat koncentrerat i 3h det jag skulle, varav 2h blev gjort redan på förmiddagen, och därtill även läsningen så det känns på det hela taget bra.

Stats

1.9/12, 9s tillgodo
2. 7/12, 30s tillgodo
3. 6/12, 2min tillgodo
4. 9/12, 1min 17s över

Brister och förbättringsåtgärder

Ja, som ni kan se är tiderna helt okej men resultaten instabila och 6/12 samt 7/12 inte riktigt okej. Som vanligt är det en hel del slarvfel (dock inte lika mycket som igår) men den största bristen är definitivt att jag hade skitsvårt för att ställa upp en ekvation och tolka det som stod. Jag kan inte påminna mig om att jag direkt brukar ha supersvårt med det så vet inte riktigt om det berodde mycket på ovana eller om jag faktiskt hunnit bli rätt dålig på det? Upplever också att det kanske är en sådan sak som är lite svår att nöta in. Skrev i alla fall ett flashcard där jag snabbpåminner mig själv hur andelssumman förändras beroende på andelstermerna, om nu den formuleringen makes sense, för har för mig att jag stött på (och misslyckats med) den typen av uppgifter innan. Det har ju potential att gå riktigt snabbt och istället går det för mig nu riktigt långsamt, haha!

I alla fall, jag ska göra morgondagens NOG, samt nästa pluggstruktur (dvs 2h NOG ytterligare en gång) och sedan får vi utvärdera igen hur det ser ut. Är det fortfarande lika illa får jag väl försöka kolla upp om det finns uppgifter där man specifikt övar på att ställa upp ekvationer för NOG (det finns det säkert) och traggla det lite innan jag ger mig på ett övningsprov.

Avslutande reflektioner

Inte så mycket direkt för närvarande. Pluggstationsprojektet är där vi senast lämnade det (dvs det är inte alls för närvarande). Vill dock säga att jag är tacksam för er som tagit er tid att läsa/skriva. Det känns roligt och man känner sig lite mindre ensam i hela situationen. Håller tummarna för er också!!

Kram
FelEks
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 102
Blev medlem: lör 21 dec, 2019 17:01

Re: Felicias väg mot veterinärprogrammet HT21

Inlägg av FelEks »

Onsdag 2/9-20

Hejsan!

Klockan är i skrivande stund 20:21 och jag har precis avslutat rättningen av dagens sista uppgiftsomgång. Känner mig rätt trött så ska försöka fatta mig relativt kort.

Känsla

Dagens jobbigaste, faktiskt. Engagemanget för den specifika uppgiften jag har haft framför mig har egentligen varit något högre än igår, och resultaten visar ändå en liten förbättring. Trots det; superjobbig känsla. Är förstås lika motiverad innerst inne som igår men den svajade nog till lite när det blev en liten osäkerhet kring vårens prov också och just idag innebar det att känslan av hopplöshet blev den regerande. Får försöka nollställa den känslan lite inför imorgon och börja på ny kula. Oavsett vad det blir så kan ju inte jag göra något åt det mer än att fortsätta plugga, och oavsett vad så är det hursomhelst på tok för tidigt för att ta ut förlusten i förskott. Egentligen.

Pluggdisciplin

Helt okej. Aningen ofokuserad stundom och aningen ineffektiv. Har ändå fått det jag skulle gjort och tror att jag kompenserade ineffektiviteten genom att plugga lite längre än mina förutbestämda 3h.

Stats

1. 8/12, 1min 19s tillgodo
2. 10/12, 2min 35s tillgodo
3. 10/12, 2min tillgodo
4. 6/12, 1min 30s över
5. 7/12, 35s tillgodo

Brister och förbättringsåtgärder

Minoritet slarvfel idag. Fortsatta problem med ekvationsuppställning, även om de inte var lika märkbara som igår. Har en tendens att anta att ekvationen inte fungerar så fort jag inte fattar hur jag ska ställa upp den, och ofta visar det bara sig att det är jag som drabbats av en sudden släng dum i huvudet. Nåväl. Skrivit flashcards på några typer och inser att jag nog får gå igenom specialdesignade uppgifter samt den egna uppgiftsgruppen och försöka öva specifikt på det framöver.

Avslutande reflektioner

Ja, oavsett känslan gick det faktiskt bättre idag än igår, och imorgon behöver jag faktiskt inte göra NOG mer, då är det dags för DTK istället, och eftersom man börjar om på noll då har man mindre att jämföra sig med. Det är bra. Jag får tänka så. Får också försöka restarta lite inför morgondagen och se till att få en bra start med en gång, och få mycket gjort tidigt under dagen. Har man underpresterat med uppgifterna kan man i alla fall prestera på pluggdisciplinsfronten och det tänker jag se till att göra.

Har idag åtminstone läst strax under en timme, alltså nästan dubbelt så mycket som utsatt dagligt mål. Det känns bra. Har snart läst ut boken.

So long

/Felicia
evelinaernstrom
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 187
Blev medlem: tor 04 okt, 2018 16:43

Re: Felicias väg mot veterinärprogrammet HT21

Inlägg av evelinaernstrom »

Gud vad roligt att läsa någon som ger lite mer reflektioner över hur man mår osv när man pluggar. Känns som att man själv skriver böcker i varje inlägg medan andra mer staplar upp siffror hehe.

Ja jag håller verkligen med dig, sitter på jobbet nu lite deppig efter att ha läst inlägget där det står att vårens prov kanske inte heller blir av, eller inte för alla i alla fall.. Vad ska man göra liksom? Jag har pluggat inför provet sedan januari 2020 - ska jag fortsätta fram till oktober 2021? Försöker att inte låta de tankarna ta över men det stör en så mycket av att gå runt i den här ovissheten :(
FelEks
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 102
Blev medlem: lör 21 dec, 2019 17:01

Re: Felicias väg mot veterinärprogrammet HT21

Inlägg av FelEks »

Torsdag 3/9-20

Hej!

Ny dag, nytt svaj. Antar att ni, precis som jag, fått beskedet att UHR:s linje är att vid begränsad grupp (och man framhåller inte som osannolikt att det blir så), så kommer man prioritera förstagångsskrivare. Ett sådant beslut skulle innebära att mitt egentliga sabbatsår förvandlas till inte bara två, utan tre ofrivilliga. Och ärligt talat, jag kommer ha svårt orkesmässigt och framförallt ekonomiskt att rodda en sådan situation. Det tog lite knäcken på mig idag. Tårar hände. I alla fall, jag är inte redo att ge upp det här och skulle det vara så att det fortsätter vara UHR:s linje kommer jag protestera med varenda cell i min varelse. Har engagerat mig politiskt och har lite erfarenhet av att driva frågor och jag är fan redo att mobilisera all den erfarenheten i så fall. Namnlistor, artiklar, insändare, kontaktande av reportrar/riksdags- och regeringspersoner/lokala politiker/UHR. You name it. Jag är inte redo att ge upp vårens hp without a fight. Och - jag tror att om vi är flera som jobbar längst samma linje så finns det goda chanser att t.ex. dels visa att gruppbegränsning inte är att föredra öht, och dels att om det nu nödvändigtvis verkligen är tvunget, att det åtminstone vore rättvist att de som var anmälda till våren -19 borde få skriva.

Det var det. Nu till dagens känsla.

Känsla

Som tidigare nämnt: initialt rätt bra motivations- och engagemangsmässigt. Sedan helomvändning med tårar, frustration, ilska, hopplöshet och allt däremellan. Det irritationsmomentet som fanns även i början berodde dock till stor del på att jag inte alls är kompis med hpguidens DTK-verktyg. Det tar hundra år att mäta, ställa in avstånd, skriva ned vad det egentligen är man ska mäta osv. Och ändå mäter man (läs: jag) fel med det typ 1/2 av gångerna. Därav blir både poäng- och framförallt tidsaspekten i resultatet helt skev. Irriterande. Haha.

Pluggdisciplin

Likadant här. Initialt absolut till belåtenhet med stor del av uppgifterna gjort tidigt på dagen, samt all läsning. Post UHR-besked: kaos. Men, det må vara mig lite förlåtet faktiskt. Fullt förståeligt. Hade ju precis återhämtat mig lite från gårdagen haha. Att man ska behöva plugga hp med allt vad det innebär, hantera övriga livet OCH nu på köpet detta. That's a 'lil bit too much.

Stats

1. 7/10, 26min över
2. 3/4, 3min över
3. 4/10, 17min över

Brister och förbättringsåtgärder

Majoriteten fel var slarvfel. Mätte rätt men såg fel, tryckte på fel knapp, räknade med klockan som tior ist för sexor, glömde att Sveriges utsläpp som landade i det egna landet skulle räknas till landets totala utsläpp, räknade fel på additioner med i förväg kända värden osv. Dessutom, tar helt sjukt mycket längre tid med DTK-verktyget än utan. Skulle verkligen behöva skriva ut diagrammen men iom att vi inte har skrivare hemma och eftersom jag är nyopererad vet jag inte riktigt hur detta ska gå till. Möjligtvis kan jag be någon skriva ut dem åt mig och sedan lämna datorn på tills nästa dag, men då finns ju risken att jag hinner bli utloggad och uppgifterna försvunna... hmmm. Någon som har en bra lösning på det där?

Funderar i nuläget på att tjuvstarta med nästa period istället för att köra DTK imorgon, och sedan kanske köra DTK dagen efter det, om jag (eller ni) kommer på ett sätt att lösa den här diagramproblematiken. Jag vill ändå ha tids- och poängvärden som är representativa.

Avslutande reflektioner

Ja, upp och ned idag igen. Känns helt okej nu i alla fall. Har tagit en dusch och nu känns det som att jag ändå har en handlingsplan och som att jag ändå är försiktigt hoppfull för att få skriva provet i höst. Skulle vi på hpguiden lyckas dra igång en organiserad protest är jag hoppfull för att det ska kunna gå vägen. Hoppas verkligen det innerligt.

(Fun fact är att jag fick reda på vad de som börjat veterinärlinjen nu börjar läsa. Hundens och hästens kärl och nerver, varav hundens enbart inte var mindre än 94st. Därtill tror jag även det tillkom muskler på de båda djuren, om jag är rätt informerad. Hela kalaset på latin och tentan om fyra veckor. Kanske skulle man ta kvällskurs i latin på folkis istället för att jobba om det blir förlängt? Känns ju definitivt som att man borde lära sig vad orden betyder innan man ska kunna namnge och placera ut dem. Annars blir det ju, så att säga, rena grekiskan.)

Ta hand om er därute

kram
Användarvisningsbild
Rainbowgirl
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1324
Blev medlem: lör 20 okt, 2018 17:53

Re: Felicias väg mot veterinärprogrammet HT21

Inlägg av Rainbowgirl »

Jag brukar göra DTK på datorn, om jag inte skrivit ut ett helt provpass, men då använder jag inte HPGs verktyg utan mäter med egen linjal på datorskärmen. Det kanske inte är superoptimalt, men det är inte lika jobbigt som det låter att ställa in avstånd etc är.

Försök att släppa UHR och vårens prov. Vi vet inte vad som händer, allt kan faktiskt hända. Ibland lever vi för mycket i framtiden och låter det påverka oss mer än vad det borde göra. Det är så klart okej att känna sig ledsen, inget konstigt med det, men låt det inte ta för mycket energi.

Vi är många i samma båt, vi får peppa varandra :)
FelEks
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 102
Blev medlem: lör 21 dec, 2019 17:01

Re: Felicias väg mot veterinärprogrammet HT21

Inlägg av FelEks »

Fredag 4/9-20

Hej!

Ett positivt inlägg kommer lastat! Och dessutom tidigt på dagen! Jösses! Kul! Yey! Utropstecken!

Känsla

Man kan lätt luras att tro att det är fredagsfeelingen som smugit sig på men då mitt nervsystem knappast lyckats förstå att det inte är typ onsdag idag så tror jag helt enkelt att jag fått nog av de två senaste dagarnas känslosvajningar och därmed bestämt mig för att ha en bra dag idag. Känslan, som ni förstår, har därmed varit toppen. Känner att jag är på banan, att jag följer min plan, pluggar effektivt och engagerat när jag pluggar och dessutom är motivationen på topp! Tror det även kan bero på att jag idag befinner mig i det där perfekta men ibland lite svåråtkomliga tillståndet när man fått sin koffeinkick men inte har stigit över den där gränsen mellan trivsamt koffeinkickad och icke trivsamt så, haha!

Skrev ju igår att jag sett att veterinärstudenterna nu kört igång ordentligt med en hel drös sakkunskap, dessutom på latin. Jag vet inte om det är dumt, kanske borde jag fokusera på det jag verkligen ska lära mig nu, men jag funderar på att lägga in lite allmänna begrepp och träna på? Jag menar, om jag lär mig det under mer än sex månader lär det väl knappast ta fokus från det egentliga pluggandet? Och om det gör mig mer glad och motiverad? Hehe. Ni hör ju, övertalningskampanjen är igång. Är en master procrastinator.

Pluggdisciplin

Oklanderlig! Perfekt! Koncentrerat och effektivt och klar innan lunch. Har även hunnit läsa 1h i ny bok (läste ut Kallocain igår). Denna gången blir det, föga förvånande, en kriminalare. Har egentligen tänkt försöka läsa annat än bara det, men nu kom mormor förbi i förrgår med en som hon läst ut, och, ja. Haha. Andra genrer får vi ta en annan gång!

Stats

1. 8/10, 9min över
2.7/10, 20min över
3. 4/5, 9min över

Brister och förbättringsåtgärder

Mestadels slarvfel idag igen. Om vi ska göra ett urval så kan jag konstatera att jag i fortsättningen gärna får:
- räkna mer än 1/2 av uppgiften innan jag klickar i svaret
- läsa frågan så att jag beräknar rätt saker
- inte missa att saker i diagram och på kartor kan finnas mer än en gång
- notera kompassens riktning... den jäveln kan vara avvikande från normen.

Har därtill fortsatta problem med att mäta på skärmen. Fick tips om att mäta med linjal istället för med DTK-verktyget men alltså, antingen har jag en liten skärm eller anmärkningsvärt dålig syn, för måste ändå in i DTK-verktyget och zooma och ha mig. Hade velat ha korrekta tidsangivelser och i fortsättningen tror jag därför att jag trots knä ska försöka bege mig till biblioteket inför nästa DTK-session. Får/kan inte gå riktigt utan kryckor än och om jag stödjer på det en längre tid gör det ont, men fan, jag får ge det ett försök. Hoppas att det är märkbar skillnad i knät om 4 dagar bara.

Avslutande reflektioner

Nehepp, klart slut för idag då. Tror jag ska ge mig på att carpa den här resterande delen av energi och motivation som jag har kvar. Städa? Göra iordning en pluggstation trots att anslagstavla fortfarande saknas? Är det möjligt ens? Kan en människa öht vara så hutlöst flexibel? Det återstår att se!

Sayonara, bitches.
Senast redigerad av 1 FelEks, redigerad totalt 0 gånger.
vendelasandell_
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 4
Blev medlem: lör 09 mar, 2019 13:49

Re: Felicias väg mot veterinärprogrammet HT21

Inlägg av vendelasandell_ »

Känner VERKLIGEN igen mig i att pendla mellan känslan att I can do this! och att allt känns hopplöst. Var verkligen så skönt för mig att hitta någon som sitter i samma båt och som också kämpar på. För min egen del kommer jag ge allt inför vårens prov, som förhoppnings blir av och så får vi helt enkelt se hur långt det räcker. Expecting the worst, but hoping for the best!
idaaviktoria
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: ons 02 nov, 2016 12:06

Re: Felicias väg mot veterinärprogrammet HT21

Inlägg av idaaviktoria »

Gud vad kul att läsa din historia. Jag försöker också komma in på veterinärprogrammet och har som mål att komma in HT21. Har skrivit hp tidigare och mitt bästa resultat är 1,2 så behöver höja mig en hel del för att vara säker på att komma in. Känner precis som dig en stress över att vi nu endast har en chans på oss att komma in för jag vill börja plugga nu, nu, nu. Orkar inte vänta ytterligare ett år. Men vi fixar det, ser fram emot att förhoppningsvis bli kursare med dig:))

Och tips för motivationen, om du har möjlighet så åk till SLU och bara gå runt och andas in atmosfären. Tänk att här ska jag gå om ett år, det hjälper massor. Sen precis som du har skrivit så har jag en anslagstavla med söta djurbilder, lite motivationsbilder med olika citat för att dagligen bli påmind om att du är bäst och kan klara allt. Lycka till med plugget!
FelEks
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 102
Blev medlem: lör 21 dec, 2019 17:01

Re: Felicias väg mot veterinärprogrammet HT21

Inlägg av FelEks »

Fredag 18/9-20

Hej!

Long time, no see. Pga anledningar hamnade jag lite efter i schemat och har velat komma ikapp där innan jag uppdaterade här igen, eftersom det annars hade blivit så rörigt. Är ikapp nu men inser förstås att eftersom såhär pass mycket senare så kommer det bli rörigt oavsett. Ska trots det göra mitt bästa för att försöka strukturera upp det här så att allting kommer med utan att det blir alltför långdraget. Om jag kommer lyckas? Ja, det återstår väl att se. Trots allt en del information.

Känsla

Vi börjar som vanligt, va? Just idag känns det väl inte så kul med tanke på de besked vi precis fått. Försöker dock att inte tänka så mycket på det och istället fokusera på att göra det jag har framför mig för dagen. Skulle inte palla göra både och. Det är så fruktansvärt uttröttande att vara frustrerad och ledsen och orolig.

Annars känns det som om jag har ...stabiliserats i motivation och engagemang. Båda är där, men inte så att jag kan rida på någon nämnvärd våg. Hoppas ju såklart att det vänder och att jag får göra det fortsättningsvis men just nu känns det ändå helt okej. Lite halvavstängd är ändå ett normaltillstånd för mig, och därmed något jag ändå vet hur jag ska hantera.

Pluggdisciplin

Också helt okej. Det kändes lite övermäktigt när jag hamnade back men har ju ändå gjort det jag ska och kommit ikapp.

Stats

Detta kan eventuellt bli lite rörigt men jag ska försöka att få ned allting. Viss info har jag tyvärr glömt att spara men på det stora hela borde det mesta finnas med. Starting från där vi senast lämnade och avslutar med dagens resultat.

XYZ
1. 9/10, 1min 13s över
2. 9/10, 7min över
3. 9/10, 7min över
4. 9/10, 3min 30s tillgodo

ORD
1. 14/20, 1min 32s tillgodo
2. 15/20, 1min 11s tillgodo
3. 14/20, 1min 53s tillgodo
4. 11/20, 38s tillgodo

KVA
1. 8/10, 3min över
2. 10/10, 2min över
3. 10/10, 2min 50s över
4. 6/10, 11min över

LÄS
1. 1/2, 33s tillgodo
2. 2/2, 2min 9s tillgodo
3. 1/2, 1min 2s tillgodo
4. 3/4, 1min 18s tillgodo
5. 3/4, 43s tillgodo
6. 2/2, 40s tillgodo

NOG
1. 8/12, 2s över
2. 10/12, 2min 30s över
3. 10/12, 14min 17s över

MEK
1. 17/20, 4min 38s tillgodo
2. 6/10, 2min 19s tillgodo
3. 17/20, 6min 23s tillgodo
4. 17/20, 6min 37s tillgodo

DTK
1. 8/10, 9min över
2. 8/10, 7min över

ORD
1. 6/20, 1min 55s tillgodo
2. 7/10, 1min 37s tillgodo

ELF
1. 5/5, 8min 38s tillgodo
2. 6/7, 5min 23s tillgodo
3. 6/8, 4min 50s tillgodo
4. 5/5, 46s tillgodo
5. 4/4, 3min 16s

XYZ
1. 8/10, 1min 14s över
2. 10/10, 55s över
3. 9/10, 41s över
4. 8/10, 59s över

LÄS
1. 2/4, 37s tillgodo
2. 2/4, 46s tillgodo
3. 4/4, 53s tillgodo
4. 2/4, 15s tillgodo
5. 2/2, 16s tillgodo

KVA
1. 9/10, 1min 10s över
2. 9/10, 2s över
3. 9/10, 40s över
4. 7/8, 1min 20s över

MEK
1. 22/30, 10min 59s tillgodo
2. 22/30, 6min 11s tillgodo
3. 4/5, 1min 10s tillgodo

NOG
1. 6/12, 3min 46s över
2. 10/12, 5min 41s över

ELF
1. 4/4, 39s tillgodo
2. 2/2, 2min 47s tillgodo
3. 3/4, 1min 56s över
4. 4/4, 32s tillgodo
5. 5/5, 5min 43s tillgodo
6. 3/3, 3min 56s tillgodo

DTK
1. 9/10, 9min över
2. 3/3
3. 1/1, 8s över

ORD
1. 14/30, 4min 26s tillgodo
2. 23/30, 4min 37s tillgodo
3. 21/30, 3min 20s tillgodo

XYZ
1. 10/10, 2s över
2. 9/10, 2min 42s över
3. 8/10, 1min 4s över
4. 9/10, 4s över

ORD
1. 17/30, 4min 40s över

LÄS
1. 3/4, 26s tillgodo
2. 4/4, 2min 50s tillgodo
3. 4/4, 1min 26s tillgodo
4. 4/4, 1min 36s tillgodo
5. 3/4, 59s tillgodo
6. 1/1, 1min 31s tillgodo

KVA
1. 9/10, 42s tillgodo
2. 8/10, 29s tillgodo
3. 8/10, 55s tillgodo
4. 6/10, 31s tillgodo
5. 10/10, 1min 49s över

ORD
1. 21/30, 4min 23s tillgodo
2. 20/30, 6min 11s tillgodo

NOG
1. 11/12, 2min tillgodo
2. 12/12, 3min 32s över
3. 11/12, 49s tillgodo

MEK
1. 27/30, 9min 18s tillgodo
2. 26/30, 12min 5s tillgodo
3. 28/30, 12min 35s tillodo
4. 4/5, 2min 12s tillgodo

DTK
1. 8/10, 12min 31s över

ORD
1. 12/13, 3min 6s tillgodo
2. 19/30, 5min tillgodo
3. 17/30, 4min 26s tillgodo

XYZ
1. 9/10, 2min 28s över
2. 9/10, 2min 31s över
3. 10/10, 37s tillgodo
4. 9/10, 50s över

ELF
1. 4/4, 7s över
2. 4/4, 4min 32s tillgodo
3. 3/4, 1min 47s tillgodo
4. 3/5, 3min 30s över
5. 3/3, 2min 10s tillgodo

Förbättringsåtgärder

Ja, det blir väl lite svårt att säga med tanke på den här kvantiteten. Kan säga att DTK-verktyget fortsätter att sakta ned mig på ett sätt som gör att tiderna inte alls känns representativa, och att jag förbluffande ofta inte läser frågan ordentligt, trycker i fel alternativ eller räknar fel på typ 6 gånger 2. Kul. Om ni ser att ORD-statistiken ser förjävlig ut så beror det på att jag nu gjort ett försök att lära mig orden i min uppgiftsgrupp. Som ni ser går det lite för lång tid mellan gångerna för att jag ska lyckas med detta, varför jag nu beslutat att köra 15min ORD varje dag, utöver de andra verb-delarna. På XYZ-dagen, då jag egentligen skulle göra enbart ORD i en timme, gör jag 15min, och repeterar saker jag skrivit upp på flashcards resterande tid.

Avslutande reflektioner

Nöjer mig med att avslutningsvis på det här gigantiska inlägget konstatera att jag kommer köra hela alltet i 2 vändor till (idag inkluderat) och sedan är det dags för att göra ett övningsprov.

Tack och hej,
vi ses imorgon.
Skriv svar