Från 1.02 till 1.2+

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Entek
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 9
Blev medlem: tor 04 jul, 2019 15:03

Från 1.02 till 1.2+

Inlägg av Entek »

Jag kommer inte ihåg hur många gånger jag gjort HP, men jag har aldrig förberett mig förut. Senaste resultatet, från våren '18, fick jag 1.02, vilket var ganska bra med tanke på att jag inte förberett mig alls och dessutom hade en rätt dålig dag när jag gjorde provet.

Nu har jag bestämt mig för att starta upp ett projekt, och satsa på att komma in på Etologi och Djurskydd på SLU - eftersom jag måste läsa till en hel hög med gymnasiekurser, och samtidigt vill slutföra en YH-utbildning jag för närvarande går, har jag gott om tid att samtidigt förbereda mig för att göra tillräckligt ifrån mig på högskoleprovet.

Min största svaghet är den matematiska delen, men även den verbala behöver ett lyft.

Mina nuvarande prioriteringar:
Lära mig multiplikationstabellerna upp till 12. Jag var ADHD-barn, mina lärare var låt-gå-are och mina föräldrar var inte pedagogiska, så det är en rest.

Lära mig kvadratrötter upp till 25^2.

Repetera grundläggande matematik genom matteboken.se och khanacademy.org samt medelst hjälp av matematik B och C kurslitteratur (repeterar även inför att läsa ma3 nästa år).

Spendera nån halvtimme-timme om dagen på MEMRISE för att utöka ordförrådet.

Lära mig av videos som går igenom XYZ- och DTK-delarna.

Jag försöker göra lite av allt varje dag.
Entek
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 9
Blev medlem: tor 04 jul, 2019 15:03

Re: Från 1.02 till 1.2+

Inlägg av Entek »

Gjort idag:
ORD: Memrise 45min/dag-inställning med 3 day streak, samt ord-övningar här på sidan, kommer inte ihåg hur många

Matematik:
Repeterat kvadreringsregeln, konjugatregeln och övat på faktorering. Tittat på algebra steg 2 videon på matteboken.se.

Tillverkat egna flipcards till min egengjorda flipcardlåda för kvadrering upp till 25^2 och flippat igenom dem en gång framlänges, en gång baklänges. Kom ihåg två av dem...

Flippat några av mina multiplikationstabellcards, men eftersom jag inte hade lust att äta lunch idag så vill hjärnan inte vara med (mitt eget fel).

Tittat på två videos från Khanacademy.

Ska ta en bild på min flipcardlåda och kort och lägga upp imorgon, men nu tänkte jag ta lite ledigt, äta, och dekorera nämnd låda, så den blir representabel. Kanske kör jag mer ord ikväll, jag har lättare för verbala saker så det brukar gå fast jag råkat snuva hjärnan på energi.
Entek
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 9
Blev medlem: tor 04 jul, 2019 15:03

Re: Från 1.02 till 1.2+

Inlägg av Entek »

Slut på tejp, därav ingen lådbild idag.

ORD: Håller hårt i mitt memrise streak - 4 days and going strong. Riktigt roligt att lära sig nya ord!

Matematik: Gått igenom några videos på Khanacademy, fick några bra tips vid subtraktion (kan verka basic, men jag har verkligen svårt att hålla siffror i huvudet när jag räknar, så det är bra när jag hittar sätt att bli mer effektiv när jag tänker på de enklare stegen).
Lyckats, med flipådans hjälp, lära mig kvadratrötterna till 225 (15), 576 (24), 324 (18) och 144 (12) på ytlig nivå, en bra start för en som har svårt att komma ihåg siffror. Två kort till ska in i leken imorgon.

Har i övrigt haft en lite sämre dag och inte gjort lika mycket som jag velat, fast å andra sidan tror jag att hjärnan suger åt sig bättre om man låter den pausa någon gång då och då.
Entek
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 9
Blev medlem: tor 04 jul, 2019 15:03

Re: Från 1.02 till 1.2+

Inlägg av Entek »

Hoppsan, glömde skriva igår, men jag ansträngde mig även då, jag lovar.

ORD: Håller hårt i mitt streak. Har även börjat läsa en bok som heter "Kvantbiologi: vetenskapens frontlinjer" som är väldigt intressant.

Matematik: Repeterade mest på KhanAcademy idag, och har fått många bra nya knep. Halvkan sex av kvadratrötterna jag övat på. Om jag ändå hade lika lätt för att memorisera nya siffror som jag har för att memorisera nya ord...
Entek
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 9
Blev medlem: tor 04 jul, 2019 15:03

Re: Från 1.02 till 1.2+

Inlägg av Entek »

ORD: Fortsatt nöta med memrise, gick igenom en gammal verbal del (minus engelskan som inte var med) för skojs skull, 22 av 30, så det finns förbättringsmöjligheter.

Matematik: Hittade en rolig video om multiplikationstabellen - får titta på den några gånger till, men den hjälpte faktiskt, det är redan några som fastnat. Har även fortsatt på Khan Academy - det känns lite segt att gå igenom grundläggande matematik, men samtidigt så ger det mycket, och framförallt blir det en hjälp när man inte får använda miniräknare.
Entek
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 9
Blev medlem: tor 04 jul, 2019 15:03

Re: Från 1.02 till 1.2+

Inlägg av Entek »

Ett par dagar utan rapport har gått - jag har jobbat på under tiden.

ORD: Fortsatt nöta memrise, pressade mig själv att lägga till fler nya ord än vad jag är helt bekväm med, men det verkar gå bra.

Matematik: Gått igenom matematik 1 på matteboken till och med delen som hanterar potenser. Behövs några genomläsningar av alltihop innan formlerna sitter, men jag kom ihåg mer av bråk än jag först trodde, är bara lite rostig. Har även tittat på gamla nationella prov i matte 1 och uppåt. Väldigt bra att de finns att tillgå, för det vad längesedan jag såg ett prov, och av proven har jag fått hjälp att se vad det är jag helt och hållet har glömt och behöver lägga mer krut på.

Och så idag, då.

Jag ska inte ljuga, imorse kände jag mig omotiverad och gammal. En elak del av min hjärna frågade mig vad det är jag håller på med, och varför jag envisas? Det känns som att jag kommer vara alldeles för gammal när jag "blir färdig", som att det är dumt av mig att inte vara nöjd med den utbildning jag går just nu.

Men jag vill inte vara nöjd! Det är bra att ha en backup, så den utbildningen ska jag gå färdigt, men jag vill inte bara nöja mig med playing it safe! Livet är till för att levas! Att tänka på att "Jamen, hur många år kommer jag få glädje av den utbildningen?" är för det första korkat, för så himla gammal är jag inte, och för det andra, så finns det ingen förutbestämd livslängd. Jag bär alltid med mig de kamrater jag mist, saknade vänner som inte ens fick bli vuxna... det finns ingen garanti för hur länge man lever. Så varför inte passa på?

Därför envisas jag.

Det värsta med att ha en elak del av hjärnan, är att den lyssnar jävligt dåligt...

Så jag har kollat lite på matematiken idag, behöver repetera negativa potenser, det går ju, så att säga, jämt ut med min hjärnas sinnesstämning.

Dagens ord på memrise har jag också redan maxat. Ikväll ska jag köra igenom dem igen. För livet är till för att leva, för att jag är envis. Så det så.
Användarens profilbild
aristofanes
Bronspostare
Bronspostare
Inlägg: 705
Blev medlem: tor 15 nov, 2018 16:27

Re: Från 1.02 till 1.2+

Inlägg av aristofanes »

Kul att du studerar de vanligaste kvadratrötterna. Det är en av de viktiga basfärdigheterna.
Har du noterat att skillnaden mellan två närliggande kvadrater är summan av de två talen. Krångligt sätt av mig att förklara, men vi kan ju att 15*15=225. Då gäller att 16*16= 225+15+16=256. Och 14*14=225-15-14=196.

Och konjugatregeln för två närliggande tal är väldigt användbar. Om 15*15=225 så gäller att 14*16 blir ett mindre. Alltså 14*16=(15-1)*(15+1)=15*15-1*1=224.
Undan för undan lägger jag ut några videor på Youtube om mina hp-erfarenheter. Kolla gärna. Sökord Högskoleprovet Aristofanes eller Högskoleprovet Jon
Skriv svar