Från 1.05 till 1.5 :)

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
marryd
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 2
Blev medlem: ons 06 jan, 2016 20:34

Från 1.05 till 1.5 :)

Inlägg av marryd »

Hej!

Jag är en tjej på 24 år. För ett år sen, 28/3-2015, skrev jag mitt första högskoleprov på 1.05. För att inte ha pluggat sen jag tog studenten 2011, så är jag inte helt missnöjd med resultatet av min insats.

Däremot håller det inte, då jag vill bli antagen till Dietistprogrammet på Sahlgrenska i Göteborg nu i höst. Den som blev antagen med lägst resultat förra året, hade 1.3. Så för att säkra min plats hade jag gärna sett att jag får 1.4 eller ännu hellre 1.5.

Mitt förra resultat:

Kvantitativ del: 1.1
XYZ: 14 av 24
KVA: 7 av 20
NOG: 8 av 12
DTK: 19 av 24

Verbal del: 1.0
ORD: 6 av 20
LÄS: 14 av 20
MEK: 15 av 20
ELF: 12 av 20

Det är uppenbart att jag behöver träna mycket på KVA och ORD, där kan jag höja mig ganska bra tror jag. Jag tycker matte är roligt, men jag har ibland svårt att förstå grundprinciperna.

Hur borde jag lägga upp studierna? Jag jobbar heltid, men tänker att jag vill läga 2 timmar om dagen. Borde jag plugga varannan dag matte, varannan dag ord? Tar tacksamt emot alla synpunkter!

MVH
Sofia
Motmålet
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 102
Blev medlem: lör 19 dec, 2015 11:07

Re: Från 1.05 till 1.5 :)

Inlägg av Motmålet »

Du verkar ha koll på matten ändå som sagt..bra resultat på DTK!

2 h om dagen bör du kunna höja dig rätt bra på om du pluggar effektivt
Mitt tips är ju att göra några gamla prov och kolla vad det är du har svårt för. HP-guidens kvantitativa uppgifter är väldigt likt de uppgifter på provet till skillnad från vanliga gymnasieböcker.
I gymnasieböckerna osv finns ju de grundläggande reglerna du bör kunna samt alla formler men HP är ju lite mer "tänka" hur du ska använda de enka, grundläggande kunskaper på deras frågor. Därför tycker jag HP-guidens uppgifter är guld. Jag har själv kört mycket på Khan Academy som jag tycker är riktigt bra komplement till vanliga böcker där de skriver ut exakta lösningen och massa videos där de går igenom varje moment.

Om du kör 30 minuter matte sen 30 minuter svenska sen 30 min engelska osv spelar nog mindre roll så länge du pluggar effektivt och hittar något som fungerar för dig och du fokuserar på det du ska höja dig i.

ORD-plugg kan du få in genom att dels köra guidens väldigt bra listor men även memrise som är klockrent verktyg då du får skriva in orden själv. Finns flertalet bra listor om du kollar runt lite på forutom. Sen kör du enligt ett schema, säg 100 ord om dagen, antingen schemalagt eller på bussen till jobbet eller på raster osv. Sen att läsa väldigt mycket kan jag rekommendera då främst axess, under strecket, ja det vanliga källorna, du kommer garanterat öka din läsförståelse och även hitta massa ord du aldrig sett förut.

Nu hade du ändå "rätt bra" på LÄS så du kanske ska fokusera mer på ORD och engelsk litteratur samt att nöta massa matte! Det är ju inte jättelång tid kvar men ändå såpass att det plugget du kommer lägga kommer göra stor skillnad om du gör en bra plan.
Matten är ju relativt lätt att höja sig på kort tid och du verkar ju ändå ha bra grund!

Blev lite rörigt men men =)
Motmålet
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 102
Blev medlem: lör 19 dec, 2015 11:07

Re: Från 1.05 till 1.5 :)

Inlägg av Motmålet »

glömde en sak, om du går in på min bok ,så kan du se alla ord jag stött på genom att bara läsa mycket och brett under ca en månad! då förstår du vad jag menar att man lär sig nya ord genom att bara läsa och inte bara sitta och råplugga ord. Läste om en kille här som pluggade ord som bara fan, så gick det dåligt på provet så till nästa prov så struntade han i att nöta ord och då höjde han sig till 19/20 på ORD...säger inte att något är mer rätt än det andra men det är värt en tanke =)
marryd
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 2
Blev medlem: ons 06 jan, 2016 20:34

Re: Från 1.05 till 1.5 :)

Inlägg av marryd »

Tack så jättemycket för tipsen. Håller på nu med HPguidens ordlista, går jag genom 100 ord om dagen så har jag nötat igenom alla orden fram till provdagen. Något fastnar ju förhoppningsvis. Orden kan jag delvis göra på bussen till & från jobb, rasten osv.

Hemma kan jag repetera matematiken. Vill hinna göra alla utbildningarna här på hp-guiden, så det får bli en lugn vår med mycket plugg hemma och mindre utgång, det är det värt för att komma in på drömutbildingen!

Är klar med 300 ord, och snart klar med första rubriken, grunderna, i den matematiska repetitionen. 72 dagar kvar, och det är MYCKET kvar. :|
Skriv svar