Från 1,5 till 2,0 på 100 dagar. HHS here I come!

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Nils Ericsons
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: mån 26 mar, 2018 14:57

Från 1,5 till 2,0 på 100 dagar. HHS here I come!

Inlägg av Nils Ericsons »

Jag ska plugga stenhårt till det kommande högskoleprovet för att få ett resultat som garanterar mig en plats på Business & Economics i Handelshögskolan i Stockholm. Jag har behörighet till utbildningen och behöver bara fokusera på att få ett bra resultat på HP. Det räckte med 1,7 för att komma in på Business & Economics 2018 men jag tänker satsa på 2,0 för att vara på den säkra sidan :D

Jag skrev HP senast i höstas utan att plugga och fick 1,5. Provet ser ni här nedanför.

Provdel Ditt antal rätta svar Antal uppg.
XYZ 21 / 24
KVA 18 / 20
NOG 11 / 12
DTK 22 / 24

Kvantitativ del 72 / 80 1.7

Provdel Ditt antal rätta svar Antal uppg.
ORD 16 / 20
LÄS 15 / 20
MEK 14 / 20
ELF 17 / 20

Verbal del 62 / 80 1.3

Hela provet 134 / 160 1,5

Det är framför allt den verbala delen jag behöver förbättra. Den kvantitativa delen borde jag kunna höja till 2,0 relativt enkelt med tanke på att jag fick 1.7 utan att repetera matten, som gjorde att uppgifterna tog längre tid att lösa och att jag gjorde en hel del slarvfel.

Den verbala delen kommer däremot vara långt ifrån enkel att höja till 2.0. MEK, ORD och LÄS är de delar jag har svårast för och det är här huvudfokuset kommer läggas. ELF har jag enklare för och jag lyckades få 17 av 20 rätt, trots att jag hade lite tid över för den här delen, efter att ha spenderat alldeles för lång tid på LÄS delen.

STUDIEPLANERING

ORDPLUGG
Jag ska gå igenom hela ordlistan "HP Ultimat" på memrise som består av 8670 ord och repetera dessa tills jag känner att jag kan dem. Det jag ska göra dag för dag är att jag ska lära mig 100 nya ord från den här listan och sedan efter ett tag repetera dem samma dag. Efter jag gjort detta ska jag repetera så många ord som möjligt (minst 100) som jag lärt mig från förr. Just nu har jag gått igenom 1300 ord och det betyder att 7370 återstår. Om jag följer den här rutinen varje dag så kommer jag ha gått igenom och repeterat alla ord på listan på ungefär 74 dagar, som lämnar 26 dagar för repetition och annat innan provet.

Emellanåt ska jag även repetera den allmänna lösningsmetoden för ORD-uppgifter som finns på "unika strategier och tekniker" på HPguiden. Jag ska använda den här metoden så ofta som möjligt när jag lär mig nya ord och när jag löser orduppgifter från gamla högskoleprov.

LÄSPLUGG
Jag siktar på att läsa två nya texter, och göra de tillhörande uppgifterna till dessa, sex dagar i veckan. LÄS-texterna jag pratar om kommer dels från HPguidens egenkonstruerade uppgifter (80 st) och dels från gamla högskoleprov innan 2011 (96 st). Dessa uppgifter är totalt 176 stycken, så gör jag 2 om dagen 6 dagar i veckan kommer jag nästan ha gjort dem alla innan nästa högskoleprov.

Jag ska emellanåt repetera HPguidens strategier och tekniker för läsdelen och använda dessa så ofta som möjligt när jag löser LÄS-uppgifter.

Ibland kommer jag även läsa DN artiklar (framför allt ledare och debatt) och texter från andra källor som rekommenderas av HPguidens "källanalys och lästips".

MEKPLUGG
Jag har inte hunnit planera hur mycket jag ska plugga per dag när det gäller MEK. I och med att MEK känns som en kombination av läsförståelse och ordkunskap borde allt plugg för ORD och LÄS göra att lite mindre fokus kan läggas på den här provdelen. Jag kommer plugga MEK genom att nöta in HPguidens strategier och tekniker för provdelen, och använda dessa när jag löser MEK-upgifter. Det finns totalt 624 uppgifter på MEK-programmet som inte är från gamla högskoleprov och jag ska göra så många som möjligt innan provet.

ELFPLUGG
Jag har inte planerat hur mycket jag ska plugga när det gäller ELF heller. Pluggandet kommer som vanligt bestå utav att gå igenom strategier och tekniker för provdelen och avverka så mycket som möjligt av ELF-programmet. I ELF-programmet finns det 58 egenkonstruerade texter och 92 texter från gamla högskoleprov innan 2011. Totalt finns det alltså 150 texter med tillhörande uppgifter som jag kan göra, men jag tvivlar på att jag kommer göra dem alla. Jag har som sagt enklare för ELF än de andra verbala delarna och kommer därför lägga mindre fokus på den här provdelen.

PLUGG FÖR KVANTITATIVA DELEN
Till en början kommer jag repetera den grundläggande matten från årskurs 3 i grundskolan till matte 1 i gymnasiet. Jag kommer först repetera matten på Matteboken.se och sedan ska jag repetera matten på HPguidens "All matte du behöver". Sedan när jag är klar med repetitionen ska jag planera hur och hur mycket jag ska plugga till de olika kvantitativa delarna.

PLUGGSCHEMA

Måndag-Lördag
100 nya ord.Repetera dem en gång.Repetera minst 100 ord från förr(memrise)
Läsa två texter och lösa tillhörande uppgifter. (LÄS-programmet)
Läsa svåra texter från källorna i "källanalys och lästips" (om man pallar)
Repetera den grundläggande matten som behövs för högskoleprovet i minst 1 timme om dagen. (Matteboken.se och/eller "All matte du behöver" HPguiden)

Söndag
100 nya ord.Repetera dem en gång.Repetera minst 100 ord från förr(memrise)
Skriv ett gammalt högskoleprov (2011 och framåt) och gå igenom provet noggrant. Följ samma tidsschema som på provdagen. (Högskoleprovtränaren)


Jag ska ge mig själv en mjukstart i 3 dagar innan jag börjar följa det här schemat så jag hinner komma in i HP plugget lite och så att jag hinner planera hur mycket ELF och MEK jag ska stoppa in i pluggschemat. Efter att de 3 dagarna har passerat och jag har uppdaterat mitt pluggschema ska jag försöka hålla mig till det schemat ända fram till högskoleprovet. Och om allt går som det ska får jag 2.0 :mrgreen:
gullefiia
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 34
Blev medlem: lör 23 aug, 2014 20:10

Re: Från 1,5 till 2,0 på 100 dagar. HHS here I come!

Inlägg av gullefiia »

Heey! Tänkte också plugga HP till HHS liksom du, men 1.7 var det väl inte?? Har 1.7 och jag kom inte in haha :((( Kom bara in på den andra linjen, retail!
Står 1.8 på urval 2 på antagningsstatistik, var har du hört att det var 1.7? Och vet du om det var en liten kull som sökte 2018 eller kan det vara så att man tagit tag i HP-fuskandet och skräckt bort folk?

Lycka till!! :)
Nils Ericsons
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: mån 26 mar, 2018 14:57

Re: Från 1,5 till 2,0 på 100 dagar. HHS here I come!

Inlägg av Nils Ericsons »

gullefiia skrev: tor 27 dec, 2018 23:45 Heey! Tänkte också plugga HP till HHS liksom du, men 1.7 var det väl inte?? Har 1.7 och jag kom inte in haha :((( Kom bara in på den andra linjen, retail!
Står 1.8 på urval 2 på antagningsstatistik, var har du hört att det var 1.7? Och vet du om det var en liten kull som sökte 2018 eller kan det vara så att man tagit tag i HP-fuskandet och skräckt bort folk?

Lycka till!! :)
Hey!
Jag såg att antagningskvoten för HP var 1,7 här: https://www.hhs.se/sv/utbildning/bsc/bs ... statistik/
Informationen från deras sida borde ju vara mer pålitlig. Det står att 1,7 var det lägsta HP resultatet, så det kan ju betyda att de sista platserna lottades ut till de med 1,7 och i så fall hade du oturen att inte bli en av dem :( .

Jag blev förvånad över att HP kvoten sjönk ända ned till 1,7 så jag skickade ett mail till HHS:

"Hej!
Såg på eran hemsida (Antagningsstatistik - Stockholm School of Economics) att antagningspoängen för Business & Economics sjönk från 1.9 till 1.7 på urvalet högskoleprovet. Jag blev väldigt förvånad över den plötsliga sänkningen och undrar om det beror på att ni höjt andelen som kan få en plats i utbildningen via högskoleprovet från 5% som det tidigare varit."

antagning@hhs.se svarade:

"Det stämmer att antagningssiffran för högskoleprovet har sjunkit just för detta års intag, men vi har inte gjort några ändringar kring hur många vi tar in via den kvoten. Det beror alltså helt på hur många som söker in till skolan och hur höga eller låga deras poäng är. Antagningsstatistiken kan alltså variera från år till år."

Det är svårt att säga varför antagningspoängen sjunkit. Det var bara 300 fler sökanden förra året, som inte är en så märkvärdig skillnad, och då var HP kvoten 1,9 så det förklarar det inte direkt. Fast sen så kan ju andelen av de totalt sökande som söker via HP ha minskat utan att vi kan se det på antagningsstatistiken. Varför förre skulle söka utbildningen via HP vet jag dock inte. HP kvoten ska tydligen ha sjunkit för läkarlinjerna också. Förhoppningsvis har allt detta något med att fler som fuskar blir påkomna.

Vi får i alla fall se till att få så bra HP resultat att vi inte behöver oroa oss över antagningsstatistiken till nästa antagning!

Lycka till du med så ses vi på HHS! :)
Nils Ericsons
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: mån 26 mar, 2018 14:57

Re: Från 1,5 till 2,0 på 100 dagar. HHS here I come!

Inlägg av Nils Ericsons »

99 DAGAR KVAR

Idag var inte den bästa pluggdagen, men ändå helt okej.
Jag lärde mig 100 nya ord.
Repeterade dem en gång.
Repeterade 110 ord som jag lärt mig från förr.
Och jag gick igenom hälften av HPguidens strategier och tekniker för läsdelen.

Imorgon ska jag försöka:
plugga orden som vanligt
gå igenom resten av strategierna och teknikerna för LÄS
läsa två texter i läsprogrammet och svara på frågorna
gå igenom strategier och tekniker för MEK
Nils Ericsons
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: mån 26 mar, 2018 14:57

Re: Från 1,5 till 2,0 på 100 dagar. HHS here I come!

Inlägg av Nils Ericsons »

98 DAGAR KVAR

Idag kom det tyvärr upp mycket annat som skulle göras så jag hann inte riktigt med allt plugg jag hade planerat.

Idag lärde jag mig 100 nya ord och repeterade dem en gång (hann inte repetera ord jag lärt mig från förr).

Jag gick igenom resten av strategierna och teknikerna för LÄS.
Och jag löste 4 uppgifter till en längre text ifrån LÄS-programmet.

Imorgon ska jag:
plugga orden som vanligt,
läsa två texter ifrån LÄS-programmet och göra tillhörande uppgifter,
och gå igenom strategierna och teknikerna för MEK.
Batanero23
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 97
Blev medlem: ons 09 aug, 2017 13:36

Re: Från 1,5 till 2,0 på 100 dagar. HHS here I come!

Inlägg av Batanero23 »

Hur gör du när du går igenom orden på memrise? Trycker du bara förbi dom så snabbt som möjligt eller gör du mems? Jag upplevde inför förra provet att jag glömde majoriteten av orden jag stressade mig igenom. Antar att det är olika för alla och är glad för dig att du verkar hitta ett bra tillvägagångssätt för att lära dig nya ord!
Nils Ericsons
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: mån 26 mar, 2018 14:57

Re: Från 1,5 till 2,0 på 100 dagar. HHS here I come!

Inlägg av Nils Ericsons »

Batanero23 skrev: lör 29 dec, 2018 23:44 Hur gör du när du går igenom orden på memrise? Trycker du bara förbi dom så snabbt som möjligt eller gör du mems? Jag upplevde inför förra provet att jag glömde majoriteten av orden jag stressade mig igenom. Antar att det är olika för alla och är glad för dig att du verkar hitta ett bra tillvägagångssätt för att lära dig nya ord!
Jag brukar kolla upp synonymer för orden först på synonymer.se så jag får en lite djupare förståelse för dem och så att jag kan läsa exempelmeningar och på så sätt få de nya orden i ett sammanhang. Efter jag gått igenom typ 10-15 ord så gör jag dem på memrise och sen börjar jag om processen tills jag gått igenom 100 ord.

Jag upplever precis som du säger att många av orden jag "lärt" mig är bortglömda efter ett tag och det beror på att jag inte repeterar orden tillräckligt ofta. Om man ska lära sig så effektivt som möjligt när man använder memrise ska man repetera ordet varje gång det kommer upp i reviewlistan. Till första repetitionen dröjer det fem timmar, sen kommer det dröja ett dygn till nästa gång eller kortare om man svarar fel på ordets betydelse. Desto fler gånger man repeterar orden och svarar rätt på dem desto längre mellanrum blir det mellan repetitionstillfällena och till slut har man verkligen lärt sig de nya orden.

Om man är som jag och inte är den bästa på att repetera de inlärda orden kommer man märka att högen av ord att repetera bara blir större och större och just nu har jag över 1300 ord på min repetitionslista. De nya orden jag lär mig nu ska jag se till att repetera så fort de kommer upp på review i memrise och det var det jag borde ha gjort från början. Men men man lär sig av sina misstag :D
Nils Ericsons
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: mån 26 mar, 2018 14:57

Re: Från 1,5 till 2,0 på 100 dagar. HHS here I come!

Inlägg av Nils Ericsons »

Idag lärde jag mig 100 nya ord, repeterade dem en gång och repeterade 100 ord från förr.

Jag gick igenom teknikerna och strategierna för MEK (förutom grammatikdelen).

Jag läste en längre text ifrån LÄS-programmet och löste tillhörande uppgifter.


Planering för nästa vecka:

Jag ska sänka de dagliga orden till 50 och istället fokusera på att repetera ord
jag lärt mig från förr. Det här kommer fortsätta tills jag känner att jag kan dem orden någorlunda bra och sen kommer jag gå upp till 100 ord per dag igen.

LÄS ska jag plugga på måndagar, onsdagar och fredagar.

MEK ska jag plugga på tisdagar, torsdagar och lördag.

ORD ska jag plugga varje dag.

Söndag ska jag göra två gamla verbala delprov.

ELF och det KVANTITATIVA plugget får vänta till nästa vecka.
gullefiia
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 34
Blev medlem: lör 23 aug, 2014 20:10

Re: Från 1,5 till 2,0 på 100 dagar. HHS here I come!

Inlägg av gullefiia »

Batanero23 skrev: lör 29 dec, 2018 23:44 Hur gör du när du går igenom orden på memrise? Trycker du bara förbi dom så snabbt som möjligt eller gör du mems? Jag upplevde inför förra provet att jag glömde majoriteten av orden jag stressade mig igenom. Antar att det är olika för alla och är glad för dig att du verkar hitta ett bra tillvägagångssätt för att lära dig nya ord!
Bara nyfiken, vad är mems? Tänker på samma sak som du, gör också HP- ultimat men upplever att man klickar förbi i en rasande fart. Hade förut en egen lista på 4000 ord och jag körde med inställningen att man var tvungen att själv bokstavera ordet i början och lite då och då, och upplevde att man då tvingades lära sig orden mer noggrant, eftersom det är lättare om man ser svarsalternativen.. Vet nån möjligtvis om man kan köra med den inställningen på HP ultimat-listan och var man isåfall ändrar det?
Nils Ericsons
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: mån 26 mar, 2018 14:57

Re: Från 1,5 till 2,0 på 100 dagar. HHS here I come!

Inlägg av Nils Ericsons »

Jag glömde/hann inte skriva vad jag gjorde igår så jag gör det idag istället.

Jag lärde mig 50 nya ord och repeterade dem en gång.

Repeterade 233 ord från förr.

Det var en ganska dålig pluggdag, men det var trots allt nyårsafton.
Batanero23
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 97
Blev medlem: ons 09 aug, 2017 13:36

Re: Från 1,5 till 2,0 på 100 dagar. HHS here I come!

Inlägg av Batanero23 »

gullefiia skrev: mån 31 dec, 2018 1:33
Batanero23 skrev: lör 29 dec, 2018 23:44 Hur gör du när du går igenom orden på memrise? Trycker du bara förbi dom så snabbt som möjligt eller gör du mems? Jag upplevde inför förra provet att jag glömde majoriteten av orden jag stressade mig igenom. Antar att det är olika för alla och är glad för dig att du verkar hitta ett bra tillvägagångssätt för att lära dig nya ord!
Bara nyfiken, vad är mems? Tänker på samma sak som du, gör också HP- ultimat men upplever att man klickar förbi i en rasande fart. Hade förut en egen lista på 4000 ord och jag körde med inställningen att man var tvungen att själv bokstavera ordet i början och lite då och då, och upplevde att man då tvingades lära sig orden mer noggrant, eftersom det är lättare om man ser svarsalternativen.. Vet nån möjligtvis om man kan köra med den inställningen på HP ultimat-listan och var man isåfall ändrar det?

Låter intressant. Har inte använt den inställningen på memrise än men skulle gärna vilja prova. Har bara varit med om att man får lägga ihop orden själv när det är en mening med viss betydelse. Mems är minneskort på memrise som man kan lägga till på varje ord. Använder det via datorn för att skriva meningar till orden och associera orden med olika bilder. Upplever att jag lär mig mycket mer av detta.
Nils Ericsons
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: mån 26 mar, 2018 14:57

Re: Från 1,5 till 2,0 på 100 dagar. HHS here I come!

Inlägg av Nils Ericsons »

95 DAGAR KVAR.

Idag har jag:

Lärt mig 50 nya ord, repeterat dem en gång och repeterat 150 ord från förr.

Läst två längre texter med 4 uppgifter vardera ifrån LÄS-programmet.

Löst 10 MEK-uppgifter från MEK-programmet.

Orden rullar på som vanligt och jag börjar känna att jag verkligen kan orden jag har repeterat 3-4 gånger.

På läs uppgifterna jag gjorde fick jag 3/4 rätt på första texten och 2/4 rätt på andra texten. Det jag framför allt behöver förbättra i LÄS som jag märkt hittills är att jag behöver läsa fler svårläsliga texter. Det tar mig för lång tid att läsa vissa av texterna i LÄS-programmet och jag förstår för lite av vad jag läser.

MEK gick helt okej fick 7/10. Två av felen fick jag eftersom jag inte förstod innebörden av orden som användes. Jag märker redan nu att ordplugget kommer göra står skillnad för MEK eftersom 3 av de många nya orden jag lärt mig från HP Ultimat ordlistan kom upp som alternativ, och om jag inte hade förstått vad dem orden betydde hade det varit betydligt svårare att svara rätt på dem uppgifterna.
Nils Ericsons
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: mån 26 mar, 2018 14:57

Re: Från 1,5 till 2,0 på 100 dagar. HHS here I come!

Inlägg av Nils Ericsons »

Idag har jag:

lärt mig 50 nya ord och repeterat 30 ord från förr.

läst 3 ledare och 1 debattartikel.

läst en text med 4 uppgifter från LÄS-programmet.
Nils Ericsons
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: mån 26 mar, 2018 14:57

Re: Från 1,5 till 2,0 på 100 dagar. HHS here I come!

Inlägg av Nils Ericsons »

Igår lärde jag mig 50 nya ord, repeterade dem en gång och repeterade 260 ord från förr.

Jag läste 6 artiklar från olika källor och om olika ämnen. (Läkartidningen, Lärarnastidning, DN ledare och DN debatt.)

Jag gjorde 15 MEK-uppgiter.


Orden rullar på som vanligt inte mycket att säga om dem.

Jag läste mycket igår och det är något jag definitivt ska försöka få in i mitt dagliga plugg. Jag känner mig redan nu, efter att ha läst en del längre artiklar igår, mycket mer bekväm med LÄS delprovet.

MEK gick bra igår fick 12/15 rätt, och än en gång var det framför allt att jag inte förstod ett av orden i alternativen eller i meningen som gjorde att jag fick de 3 felen.
En del av meningarna från MEK-programmet var även svåra att förstå och jag var tvungen att läsa dem 3 gånger innan jag verkligen förstod dem. Något som borde hjälpa för det här är att läsa artiklar som innehåller ett komplicerat språk så att jag stöter på svåra meningar så ofta som möjligt och på så sätt förbättrar min förståelse för dem.
Hampus123
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 2
Blev medlem: sön 23 sep, 2018 15:18

Re: Från 1,5 till 2,0 på 100 dagar. HHS here I come!

Inlägg av Hampus123 »

är i precis samma situation som du! mot tvåan och mot Stockholm!
Skriv svar