Från 1.65 till 1.80 och Läkarprogrammet

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Användarens profilbild
Rainbows
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 14
Blev medlem: mån 31 dec, 2012 8:31

Från 1.65 till 1.80 och Läkarprogrammet

Inlägg av Rainbows »

Jag har 1.65 på högskoleprovet och jag har sedan början av förra året haft siktet på att komma in på läkarprogrammet. Mina senaste högskoleprovresultat: 1.5 (VT13), 1.65 (HT13), 1.65 (VT14). Jag läste upp behörigheten i vintras på komvux och jag sökte in nu till hösten mest för att se hur allting fungerade och se hur jag låg till. Jag blev lite förtvivlad när jag såg att mitt lägsta reservnummer var 138 vilket känns som långt ifrån någon chans till antagning. För att ha en rimlig chans att bli antagen i januari känner jag att jag måste få ett högre resultat på HP. Jag siktar på 1.75 - 1.80 vilket bör räcka för att bli antagen nu till våren. Jag vill verkligen komma in nu i januari, alternativet blir att jobba kanske ytterligare ett år om jag inte lyckas få ett högre resultat. Det känns inte särskilt lockande, det är dags för mig att gå vidare nu. Om jag skulle misslyckas så har jag en liten chans att komma in med 1.65 men då blir det struligt med reservantagning, jobbet och bostadssökande m.m. om man får reda på att man kommit in med väldigt kort varsel.

Mina två senaste HP i detalj:

HT13

XYZ 19/24
KVA 16/20
NOG 6/12
DTK 20/24

61/80 (1.7)

ORD 15/20
LÄS 13/20
MEK 18/20
ELF 18/20

64/80 (1.6)


VT14

XYZ 20/24
KVA 16/20
NOG 6/12
DTK 22/24

64/80 (1.8)

ORD 14/20
LÄS 12/20
MEK 15/20
ELF 18/20

59/80 (1.5)

Min taktik blir att få 2.0 på kvantitativa delen eftersom det endast krävs 69p för 2.0 jämfört med 73p för 2.0 på den verbala delen. Min starkare sida är också matematiken så det känns lättast att höja den. Behåller jag 1.5 - 1.6 på verbala delen så får jag då 1.75 eller 1.80.

Jag brukar börja med DTK på kvantitiva blocken eftersom jag då känner mig mindre stressad och det blir då lättare att plocka dessa enkla poäng. Det har fungerat bra de senaste två gångerna. Provet VT13 fick jag uruselt på DTK eftersom tiden tog slut när jag hade över 10 DTK-frågor kvar, därför ändrade jag till HT13 att jag började med DTK-delen. Jag känner dock att jag skulle behöva bli lite snabbare på DTK för att få mer tid över till de andra delarna.

NOG har jag inte riktigt lyckats med, jag behöver defintivt öva mer på det. Jag känner mig alltid stressad när jag kommer till NOG. Det är nog en kombination över att jag är lite för långsam på DTK och att jag har övat för lite på NOG. XYZ och KVA har jag hyfsad koll på men det är alltid en del regler och formler som jag inte kommer ihåg. På dessa delar behövs också mer övning.

ELF och MEK känns bra, jag behöver inte öva så mycket på de delarna. LÄS är jag riktigt dålig på. Senaste provet hann jag läsa igenom allting med mycket tid över men jag lyckades ändå inte svara rätt på mer än 12/20. Detta måste jag göra någonting åt så det inte blir värre till nästa gång.

ORD är lite lurigt för mig. Jag läser i princip ingenting förutom dagstidningar så gamla och ovanliga ord är jag nästan chanslös på. Jag har svårt att tro att jag kan höja mig mer än ett par poäng om jag skulle gå igenom alla ordlistor flera gånger. Jag vet inte om jag har tid till det, den tiden behövs nog till matematiken.

Jag kommer gå igenom alla uppgifter på de kvantitativa delarna här på HPGuiden och dessutom gå igenom gamla prov. LÄS och ORD behöver jag också ägna en del tid åt men jag vet inte riktigt hur jag ska lägga upp arbetet med de delarna. Hittills har jag gått igenom alla uppgifter på MEK här på HPGuiden och gått igenom MEK-uppgifterna på de 6 senaste högskoleproven och fått minst 8/10 på varje provpass och i snitt över 86% rätt. MEK känns därför relativt stabil och ELF känns också stabil med tanke på att jag fick 18/20 både HT13 och VT14.

Inför tidigare prov har jag gjort några uppgifter här och där på varje del men inför detta prov tänker jag gå igenom en del i taget för att känna att jag kommer någonstans. Mitt första mål blir att gå igenom alla DTK-uppgifter här på HPGuiden och därefter alla DTK-delar på de 6 senaste proven. 22/24 rätt på varje tidigare HP känns som ett bra mål. Alla fel och misstag ska jag gå igenom noggrant. Jag gör inte proven på tid nu, det blir i ett senare skede när jag gått igenom hela kvantitativa delen en gång först.

Eftersom min semester är slut och jag jobbar heltid nu känns en vecka som en rimlig tid att klara detta mål på. Deadline blir alltså 20/7 och då kommer jag med en uppdatering.
magkon
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 17
Blev medlem: tor 13 feb, 2014 17:56

Re: Från 1.65 till 1.80 och Läkarprogrammet

Inlägg av magkon »

Intressant att läsa ditt inlägg.
Min svaga punkt är nämligen DTK, dvs att hinna med den.
Jag har därför funderat på att börja KVA delen bakifrån i stället.

Håller du koll på tiden när du börjar med DTK, dvs så att du inte drar över dom rekommenderade 20 min och riskerar att inte få tid över till resten eller kör du på tills du är klar med DTK och hoppas hinna med resten?

Sen blev jag nyfiken, sökte du alla läkarprogramm?
Användarens profilbild
Rainbows
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 14
Blev medlem: mån 31 dec, 2012 8:31

Re: Från 1.65 till 1.80 och Läkarprogrammet

Inlägg av Rainbows »

Hej magkon,

De två senaste HP jag gjorde DTK på tog det nog lite längre tid än 20 min så jag var tvungen att stressa igenom resten. Det brukar gå bra att stressa på XYZ och KVA men inte på NOG.

Ja, jag sökte alla läkarprogram. Man kan inte vara kräsen när man har 1.65. Jag var dock långt ifrån att komma in nu i höst, vilket inte var förvånande men ändå lite oroande. Känslan är att det kan bli svårare att komma in med 1.65 nästa vår än det varit tidigare. Vi får se.

Jag gick igenom hela DTKprogrammet denna vecka, jag har dock inte gjort några gamla högskoleprov. Jag tänkte att det kan vara smart att spara dem till senare när jag gått igenom alla uppgifter på den kvantitativa delen en gång. Då går jag igenom gamla HP på tid och ser vad jag behöver förbättra.

De vanligaste misstagen jag gjorde när jag gick igenom uppgifterna i DTKprogrammet var:
Missförstå informationen
Läsa av från fel tabell
Läsa av rätt värde från en tabell men glömma bort att omvandla till rätt enhet
Inte märka att flera liknande tabeller har olika enheter

Jag hoppas jag kan undvika många av dessa misstag när jag gör gamla högskoleprov om några veckor.

Nästa mål blir att gå igenom XYZprogrammet. Det innehåller 1118 uppgifter så det kanske är rimligt med 2 veckor för den delen. Då blir det ca 80 uppgifter per dag i snitt.

Ett problem jag har är att jag gärna prokrastinerar. Jag tänkte börja plugga inför höstens HP redan i april men jag har inte kommit igång förrän nu, det är jag inte nöjd med. Det var nätt och jämt att jag hann klart DTKprogrammet på en vecka eftersom jag inte gjorde någonting tisdag - fredag. Hade jag inte startat denna "dagbok" så hade jag nog inte gjort någonting alls denna vecka heller. Så illa är det. Jag måste ta tag i det här ordentligt nu annars kommer jag garanterat misslyckas.

Jag återkommer 27/7 och då ska 50% av XYZprogrammet vara klart. Förhoppningsvis gör jag 80 uppgifter per dag och inte sparar det mesta till helgen.
Användarens profilbild
Rainbows
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 14
Blev medlem: mån 31 dec, 2012 8:31

Re: Från 1.65 till 1.80 och Läkarprogrammet

Inlägg av Rainbows »

Nu har jag gått igenom 50% av XYZprogrammet och som jag misstänkte var det en hel del jag inte hade koll på. Jag hade bättre disciplin denna vecka. Jag nådde målet 80 uppgifter per dag varje dag utom igår då jag var bortrest hela dagen. Jag lärde mig en del nytt om bl.a. delbarhet och jag märkte att jag kommer behöva repetera några formler.

Det känns rimligt att göra klart XYZprogrammet nästa vecka, det kommer dock krävas lite mer jobb när bara de svårare uppgifterna är kvar. Efter XYZprogrammet blir det förmodligen 2 veckor för KVAprogrammet och 2 veckor för NOGprogrammet. Jag är inte säker på om det räcker med 2 veckor för NOGprogrammet men det märker jag då.

I början av september kommer jag ha gått igenom alla uppgifter inom det kvantitativa blocket. Då tänkte jag gå igenom gamla högskoleprov på tid (endast kvantitativa delen) och se vad som behöver förbättras. Det borde ta 1-2 veckor. Då är det en del tid över, kanske 5 veckor innan provdagen. Jag funderar på att arbeta med både ORD och LÄS samtidigt då i några veckor. 1 eller 2 veckor innan provdagen ska jag göra hela högskoleprov på tid.

Det blir intressant att se urval 2 om drygt en vecka, det kan ge lite insyn i hur det kommer se ut i vårens antagning. Det verkar ha blivit lite större konkurrens om platserna i denna antagning, åtminstone i HP-gruppen. Jag har kanske varit överdrivet pessimistisk om mina chanser med 1.65, det borde vara en hyfsad chans att komma in i Umeå och även en liten chans i Örebro. Som sagt blir det dock som reserv med alla problem det medför, dessutom är varken Umeå eller Örebro mitt första val. Lyckas jag dock inte få högre än 1.65 och ändå kommer in i Umeå eller Örebro kommer jag tacka ja och försöka lösa alla problem som uppstår.

Nästa uppdatering kommer 3 augusti och då ska XYZprogrammet vara klart. Lycka till alla ni andra som också försöker nå era mål. Har ni inte börjat plugga redan så börja nu, annars kommer ni ångra er när det bara är några dagar kvar.
Xanan
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 334
Blev medlem: mån 05 mar, 2012 11:40

Re: Från 1.65 till 1.80 och Läkarprogrammet

Inlägg av Xanan »

Bra jobbat!

jag märker hur jag slackar efter i KVA programmen och hur jag behöver göra fler uppgifter för hinna klart med alla delar och uppgifter innan provet.

Hur lägger du upp ditt plugg för dagen?
Användarens profilbild
Rainbows
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 14
Blev medlem: mån 31 dec, 2012 8:31

Re: Från 1.65 till 1.80 och Läkarprogrammet

Inlägg av Rainbows »

Hej igen!

Jag underskattade hur mycket jobb det var på slutet när bara de svårare uppgifterna var kvar. Det går verkligen långsamt då. Jag har 210 uppgifter kvar på XYZprogrammet som jag tänker försöka bli klar med nästa vecka. Det blir ca 30 uppgifter per dag. Jag började lite på KVAprogrammet också, jag har gjort 100 uppgifter där nu.

KVAprogrammet innehåller 1184 uppgifter, det blir ca 85 uppgifter per dag i 2 veckor. Nästa veckas mål blir alltså att göra 595 uppgifter i KVAprogrammet och de resterande 210 uppgifterna i XYZprogrammet. Det känns ganska bra att ha kommit igång nu i alla fall. Det blir intressant senare när jag börjar med de gamla proven och går igenom alla fel ordentligt. Just nu försöker jag mest få en överblick över alla olika typer av uppgifter så jag har sett allting en gång åtminstone.

Jag tror jag har kapacitet att höja mig till ca 1.75 men samtidigt så är det inte säkert att jag lyckas på just nästa prov. Det är mycket som kan gå fel och jag behöver nog lite tur med frågorna också. Jag känner en ganska stor press på mig att klara det. Jag får hoppas att mina förberedelser kommer vara tillräckliga.

Tiden går fort nu, nästa inlägg kommer den 10:e augusti, då kommer vi också ha resultatet från andra urvalet. Jag hoppas att åtminstone Umeå och Örebro sjunker till 1.70, gärna något lärosäte till. Jag tittade lite på antagningsstatistik idag. Jag blev förvånad när jag såg att nu på hösten är det ca 3000 - 3500 reserver i HP-gruppen efter urval 1 och i våras var det ca 1500 - 2000. Det är verkligen en stor skillnad och det känns lite märkligt att det skiljer så mycket. Det förklarar varför det är lättare att komma in på våren.

Ha en bra vecka och lycka till med pluggandet! I oktober ska vi vara redo!
Användarens profilbild
Rainbows
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 14
Blev medlem: mån 31 dec, 2012 8:31

Re: Från 1.65 till 1.80 och Läkarprogrammet

Inlägg av Rainbows »

Nu är jag klar med XYZprogrammet också. KVAprogrammet har jag 50 uppgifter kvar i till 50%, så det gör jag klart nästa vecka.

Uppgifterna är bra, jag märker att jag har lärt mig flera nya saker, framförallt hur man kan tänka på några av de svårare uppgifterna. De svåra geometriuppgifterna kan vara riktigt kluriga.

Överblick över Kvantitativa blocket:

DTK 100%
KVA 45.8%
NOG 0%
XYZ 100%

Antagningsstatistiken från andra urvalet bekräftade att det är hårdare konkurrens om platserna för HP-gruppen. Detta innebär att 1.65 troligtvis inte kommer räcka till något annat än reservantagning i Umeå i vår. Det var inte vad jag hade hoppats på om man säger så. Nu ökade pressen ytterligare att lyckas med nästa prov.

Nästa vecka ska jag försöka bli klar med KVA. Därefter blir det 2-3 veckor med NOG innan jag börjar med gamla prov.

Anmälan till högskoleprovet öppnar 15/8 och det är bara 11 veckor kvar nu till provdagen. Jag återkommer 17/8 med en till uppdatering.
Användarens profilbild
Rainbows
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 14
Blev medlem: mån 31 dec, 2012 8:31

Re: Från 1.65 till 1.80 och Läkarprogrammet

Inlägg av Rainbows »

Hej igen!

Tyvärr blev det en oväntad paus i pluggandet p.g.a. att det har varit extremt mycket att göra på jobbet de senaste veckorna. Jag har helt enkelt inte orkat med. Nu tror jag det kommer vara lite lugnare i ett par veckor framöver så jag passar på att börja igen.

Man kan säga att det gick väldigt långsamt med uppgifterna här så jag bestämde mig därför att börja med gamla prov innan jag var helt klar med uppgifterna. Jag har nu gjort tre gamla prov på tid och jag ska göra tre gamla prov till men jag vill även börja analysera mitt resultat av proven jag har gjort. Dels vill jag analysera tidsåtgången på varje del och därefter alla fel och kunskapsbrister.

Resultat i korthet:

2012 HT: 73/80 Rätt = 2.0
2012 VT: 74/80 Rätt = 2.0
2011 HT: 73/80 Rätt = 2.0



Tidsåtgång:

2012 HT Provpass 1

Antal rätt: 38/40

DTK 14 min 30 sek
NOG 6 min 30 sek
XYZ 8 min
KVA 6 min

Totalt 35 min
Tid kvar 20 min

2012 HT Provpass 4

Antal rätt: 35/40

DTK 15 min
NOG 7 min 30 sek
XYZ 12 min
KVA 10 min

Totalt 44 min 30 sek
Tid kvar 10 min 30 sek

2012 VT Provpass 3

Antal rätt: 38/40

DTK 19 min
NOG 6 min
XYZ 12 min
KVA 9 min

Totalt 46 min
Tid kvar 9 min

2012 VT Provpass 5

Antal rätt: 36/40

DTK 18 min 30 sek
NOG 9 min
XYZ 10 min 30 sek
KVA 8 min 30 sek

Totalt 46 min 30 sek
Tid kvar 8 min 30 sek

2011 HT Provpass 2

Antal rätt: 40/40

DTK 18 min
NOG 7 min 30 sek
XYZ 8 min
KVA 6 min 30 sek

Totalt 40 min
Tid kvar 15 min

2011 HT Provpass 4

Antal rätt: 33/40

DTK 16 min
NOG 6 min
XYZ 9 min 30 sek
KVA 10 min
* 5 min 30 sek

* = uppgifter jag fastnade på som jag gick tillbaka till

Totalt 47 min
Tid kvar 8 min



Analys

DTK tog mellan 14,5 min och 19 min
NOG tog mellan 6 min och 9 min
XYZ tog mellan 8 min och 12 min
KVA tog mellan 6 min och 10 min

Jag är väldigt nöjd med DTK. Där hämtar jag hem flera värdefulla minuter. Övriga delar är väl ungefär som man kan förvänta sig, ibland går det snabbt och ibland är det några klurigare uppgifter. Att börja med DTK fungerar utmärkt för mig.

Jag trodde faktiskt inte att jag skulle få 2.0 på varje prov, det var en överraskning. Jag hoppas de tre kommande proven går lika bra. Jag ska gå igenom felen lite mer men just nu känns kvantitativa delen ganska bra. Jag har märkt att det blir ca 3-4 slarvfel och 1-2 uppgifter jag inte kan på varje prov. Jag återkommer troligtvis nästa söndag med resultatet av ytterligare 3 prov och lite genomgång av felen jag har gjort.
Dr.Kim
Stammis
Stammis
Inlägg: 132
Blev medlem: tis 15 apr, 2014 20:17

Re: Från 1.65 till 1.80 och Läkarprogrammet

Inlägg av Dr.Kim »

Hej!
Fantastiska resultat må jag säga!
Hur har du pluggat på den kvantitativa delen?
Har du hela tiden gjort gamla prov?
Hur gör du på LÄS? Vad har du för taktik där? :)
Användarens profilbild
Rainbows
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 14
Blev medlem: mån 31 dec, 2012 8:31

Re: Från 1.65 till 1.80 och Läkarprogrammet

Inlägg av Rainbows »

Jag gjorde hela DTKprogrammet, hela XYZprogrammet och halva KVAprogrammet. Jag har inte gjort gamla prov förrän nu i helgen. LÄS är min svagaste punkt, jag kommer nog börja med att göra lite uppgifter här och sedan gamla prov. Jag blev besviken på LÄS i våras när jag hade gott om tid kvar men ändå inte lyckades få särskilt många rätta svar. Jag behöver defintivt öva mycket på LÄS. Jag vet inte riktigt hur jag ska använda överstrykningspennan på bästa sätt. Har någon tips på bra strategier för LÄS och gärna ORD också så tar jag gärna emot dem. Verbala delen blir svårare att få bra resultat på för mig.
Dazeenax
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 23
Blev medlem: tis 15 okt, 2013 14:11

Re: Från 1.65 till 1.80 och Läkarprogrammet

Inlägg av Dazeenax »

Rainbows skrev:Jag gjorde hela DTKprogrammet, hela XYZprogrammet och halva KVAprogrammet. Jag har inte gjort gamla prov förrän nu i helgen. LÄS är min svagaste punkt, jag kommer nog börja med att göra lite uppgifter här och sedan gamla prov. Jag blev besviken på LÄS i våras när jag hade gott om tid kvar men ändå inte lyckades få särskilt många rätta svar. Jag behöver defintivt öva mycket på LÄS. Jag vet inte riktigt hur jag ska använda överstrykningspennan på bästa sätt. Har någon tips på bra strategier för LÄS och gärna ORD också så tar jag gärna emot dem. Verbala delen blir svårare att få bra resultat på för mig.
Hej!

jag pluggar till högskoleprovet likt dig och har svårt för läsdelen likt dig med. Frågan om överstrykningspenna har jag funnit att om man läser frågorna först så kan man oftast ta ut ett nyckelord ur frågan. Sedan när man ser den i texten man läser så kan man stryka över vad som sägs om det efterfrågade ordet. sen när man går till frågorna och behöver läsa igen så blir det lättare att hitta. Har funnit iallafall någon framgång i detta mot att inte använda överstrykningspenna alls.
J0hani
Stammis
Stammis
Inlägg: 264
Blev medlem: fre 18 apr, 2014 19:29

Re: Från 1.65 till 1.80 och Läkarprogrammet

Inlägg av J0hani »

Fantastiska resultat på proven!! Bra jobbat! Hur lång tid tog det att gå igenom dtk programmet? Skrev du ut diagrammen? :-D
Siaa
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 6
Blev medlem: tis 22 jul, 2014 16:10

Re: Från 1.65 till 1.80 och Läkarprogrammet

Inlägg av Siaa »

Suveränt, rainbows!

Själv har jag svårt för DTK uppgifterna, antingen är uppgiften för klurig eller så tar jag för lång tid på mig. Du råkar inte ha några råd om hur en kan bli bättre på DTK? :roll:

Lycka till! :-D
Skriv svar