Fyra år och framåt

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Användarens profilbild
konkis
Stammis
Stammis
Inlägg: 160
Blev medlem: mån 26 okt, 2009 6:32

Fyra år och framåt

Inlägg av konkis »

Hej!

Jag har funnits här ett litet tag men bara postat då ett behov av svar, tips eller då övriga funderingar dykt upp.
Inte förrän nu har jag bestämt mig för att få ett nedpräntat perspektiv på fyra års djupt lidande.
Jag hoppas att det här är den första och sista pluggdagboken jag kommer göra.

Min historia är väldigt krokig och jag har hört många gånger att jag borde ge upp läkardrömmen och göra något annat. Jag är 23, 24 i februari och har varit studielös, utan alternativa vägar till mitt mål sedan sista terminen på gymnasiet. Högskoleprovet visade sig vara mer som en vägg i mitt liv än en möjlighet och skapar ofta mycket stor ångest i min tillvaro, men ibland lite glädje också (när jag märkt att pluggandet har gett resultat, om än oproportionerligt mycket små).

Jag tänker inte ens försöka att i ord beskriva energin och mängden tid jag lagt ner under dessa år (snart ett halvt decennium). Jag har känt mig mycket ensam, till och med här på forumet, och faktiskt aldrig mött någon i samma sits som jag, med samma styrkor och svagheter eller sätt att tänka (snarare inte lyckas förstå enkla saker).
Att studera med andra har i slutändan inte ändrat på mitt resultat avsevärt.

Jag kan lika gärna skamset erkänna att jag skrev mitt åttonde högskoleprov idag. Så här har mina resultat sett ut under åren:



Termin-------VERB-------KVA-------NORM
2013VT--------1,6--------1,6---------1,60
2012HT-------1,5--------1,6---------1,55
2011HT-------1,7--------1,0---------1,40
2011VT---------------------------------1,30
2010VT---------------------------------1,20
2009HT---------------------------------1,20
2009VT---------------------------------1,20



Mitt mål har alltid varit minst 1.7.

Jag har mycket ihärdigt och beständigt haft problem med mattedelarna, NOG och KVA och DTK i synnerhet. Med andra ord kan jag inte resonera matematiskt och gör det inte naturligt, och i vardagen inte alls. Jag minns formler och kan de mest grundläggande reglerna för vart man stoppar in x och hur man får a ensamt, jag vet att om x > 0 betyder det inte att det enbart är ett heltal, men jag saknar helt en instinktiv känsla för matte. Kort sagt är jag en hopplös idiot.

I och med det nya provet ändrades lite saker. Det slutade bara vara NOG och DTK och jag såg min chans. Jag har alltid varit otroligt bra på den verbala delen och har således inte brytt mig om den. Jag lade allt mitt krut på matten efter VT11, där jag bara fick 1.0 på den kvantitativa delen. De två följande proven, HT12 och VT12 fick jag fantastiska 1.6 på den kvantitativa delen. Till HT12 pluggade jag som ett as, och till VT12 ingenting alls.

Nu har jag, efter rättningen, slutat på 1.3. 48/40 på den kvantitativa delen var det som sänkte mig, 24/40 & 24/40 på båda trots att jag tyckte det gick hur bra som helst på den sista delen. Det är en helt ofattbar sänkning med tanke på att jag pluggade matte i två veckor innan det här provet. Det får mig att vilja ge upp, men jag förmår inte göra det när jag är så nära att klara det.

Jag har slut på alla idéer om hur jag ska fortsätta med pluggandet från och med denna kväll, men hyser ett enormt förtroende för böcker som hjälp och så småningom räddning.

Tips om övningar i en valfri Ma A-bok är inte så välkommet eftersom jag har varvat dessa flera gånger om, tyvärr. Det är uppenbarligen inte det som felar (eller ger resultat). Jag behöver böcker OM matematik, som förklarar vad fan det är för något. Varför? Jag har många teorier om det som ger ett svar, men det hela grundar sig på att att jag som barn var misstänkt överbegåvad (men aldrig utredd). Detta togs inte tillvara på, och istället för att hoppa upp i klasserna fick jag sitta och rita. När jag i sjuan upptäckte att jag inte förstod matten alls var det för sent. Från och med tretton års ålder har jag kämpat tyst, hemligt men envist med att inte få IG (och jag har lyckats hålla mig på en medelnivå).
Tills för två år sedan trodde jag att jag hade en bokstavskombination som gjorde mig mindre begåvad än genomsnittet. Det visade sig vara precis tvärtom och jag fick på papper att jag tillhör 1% av befolkningen som är överbegåvad.
Detta gjorde och gör allt mycket svårare, och jag hade hellre hört motsatsen. Till viss del skäms jag otroligt mycket över att en sådan som jag har rätten att få denna stämpel när det finns massor av personer som är normalbegåvade som jag beundrar för deras logiska förmåga att tänka. Men då är då och jag vägrar älta i mer än någon timme om det. Detta är bara intressant då jag (och andra) ska analysera mig själv och mina tankemönster.

Jag behöver skriva av mig här för att inte sjunka ner i en mycket svår depression. Att läsa andras berättelser här på forumet har varit bra och nyttigt och jag har hållt mig på mattan.
Men nu krisar det alltså på riktigt och det är dags för mig att ventilera minst några gånger i veckan för att få perspektiv.

Jag är inte så bra på att berätta spontant om mig själv och vad jag gillar att göra i övrigt, men jag har tagit till mig idéerna om fysisk träning parallellt med den mentala. Jag yogade relativt regelbundet förra hösten och i våras och nu har jag planer på att börja klättra för att testa på en annan typ av träning. Jag läser väldigt mycket och målar.

Att göra matriser och köra råa logiska spel med symboler finner jag otroligt roligt, men det är fusk eftersom jag är bra på detta. Vad jag själv tror behövs är att träna mitt matematiska arbetsminne på ett systematiskt sätt som involverar spel och inlärningskurvor så jag faktiskt kan se vad som händer med min förmåga över tid.

Just nu ska jag försöka ta det lugnt, andas och ta igen mig lite. När jag gör det hoppas jag att det finns någon där ute som kan känna igen sig åtminstone lite, som kanske har ställt en bra fråga, eller som kan tänka sig att plugga med mig.

Nästa post kommer jag skriva ner så förenklat som möjligt vad jag är dålig på inom matematiken (och bra!). Hade det varit så enkelt att jag visste precis vad jag gjorde för fel hade jag inte varit här. Tyvärr har ingen annan som har försökt lyckats se ett mönster i mina misstag och svagheter heller. Det är det som är det jobbiga. Min eviga inkonsistens.
Senast redigerad av konkis den lör 26 okt, 2013 19:10, redigerad totalt 2 gång.
Användarens profilbild
uoyevoli
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 58
Blev medlem: tis 06 nov, 2012 19:12

Re: Fyra år och framåt

Inlägg av uoyevoli »

Jag tycker absolut inte att du ska ge upp. Har just nu inga tips på vad du kan göra, men behöver du peppas eller något så finns jag här! :) själv höjde jag mig inte alls på denna högskoleprov(var andra gången) men jag lägger inte av bara för det, det är bara det att man behöver lite uppmuntran, och detta är något som man kan få här på forumet.
SÅ Vi ska kämpa på tills vi får de resultaten vi förtjänar, för de kommer en dag! :D
Användarens profilbild
konkis
Stammis
Stammis
Inlägg: 160
Blev medlem: mån 26 okt, 2009 6:32

Re: Fyra år och framåt

Inlägg av konkis »

uoyevoli skrev:Jag tycker absolut inte att du ska ge upp. Har just nu inga tips på vad du kan göra, men behöver du peppas eller något så finns jag här! :) själv höjde jag mig inte alls på denna högskoleprov(var andra gången) men jag lägger inte av bara för det, det är bara det att man behöver lite uppmuntran, och detta är något som man kan få här på forumet.
SÅ Vi ska kämpa på tills vi får de resultaten vi förtjänar, för de kommer en dag! :D
Klart man inte ska ge upp. Vad fint att du orkade läsa allt, tack!
Användarens profilbild
pornstudio
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 80
Blev medlem: tis 10 jul, 2012 23:13

Re: Fyra år och framåt

Inlägg av pornstudio »

Ett tips jag kan ge dig kring matematiken är att gå igen om A-E, reflektera över vad de olika matematiska verktygen verkligen betyder.

Jag anser att det ger oerhört mycket förståelse och matematiskt tänkande när man börjar lära sig att härleda och bevisa olika satser eller teorem. Kanske skulle kursen Matematik I vara något för dig. Den innehåller analyskurserna, envariabel och flervariabel samt delar av linjär algebra.

När det kommer till typiska hpuppgifter, försök att skriva ner rätt tillvägagångssätt och skapa en generell strategi hur du ska ta tackla den. Skriv väldigt utförligt, så att din mor skulle kunna förstå strategin och lösa uppgiften. Kolla mer på "the feynman technique".

Kämpa på, du kommer nå ditt mål tillslut!!
What I cannot create, I do not understand - Richard Feynman
Användarens profilbild
Fling
Stammis
Stammis
Inlägg: 115
Blev medlem: tor 27 okt, 2011 19:34

Re: Fyra år och framåt

Inlägg av Fling »

Hej Konkis! Intressant att få läsa om din väg. Trodde att du hade kommit in efter förra provet då tråden om ambigriösa alternativ skrevs, vill minnas att du diskuterade där.

Sett till matten så tänkte jag först på det två varianter av sommarmatte kurser (distans) som finns, ena benämnt som A och andra som B, vilket även skulle vara den som inriktade sig mer på själva förståelsen för matematiken. Denna kurs är även den kurs som tas upp i matte tråden om 2.0 på XYZ,KVA.... parallelt med materialet på KhanAcademi, vilket du kanske redan sett?

Magkänsla säger att det kanske inte riktigt är det du söker, men det kan eventuellt ge dig någon idé som i sin tur mynnar ut i något annat.
Användarens profilbild
konkis
Stammis
Stammis
Inlägg: 160
Blev medlem: mån 26 okt, 2009 6:32

Re: Fyra år och framåt

Inlägg av konkis »

pornstudio skrev:Ett tips jag kan ge dig kring matematiken är att gå igen om A-E, reflektera över vad de olika matematiska verktygen verkligen betyder.
Jag har gått igenom Ma A väldigt många gånger om. För min del är det alldeles för stelt och resulterar i att jag ännu mer skräckslaget stirrar in i trafikljuset när mina rådjursben hamnar på en fråga som inte är självklart matteboksformulerad; börjar fundera på varför jag inte känner igen något alls. Jag har redan problem att snabbt skriva ner en lösning på frågor jag direkt ser vad jag ska göra på - om jag måste fundera på OM jag gör rätt hinner jag inte, inte om jag lär mig resonera matematiskt.
Tillämpning och översiktligt resonerande är mitt stora problem och har alltid varit, så jag söker mig fräst till hjälpmedel som han åtgärda detta i första hand.

pornstudio skrev:Kämpa på, du kommer nå ditt mål tillslut!!
Tack!
Fling skrev:Denna kurs är även den kurs som tas upp i matte tråden om 2.0 på XYZ,KVA.... parallelt med materialet på KhanAcademi, vilket du kanske redan sett?
Faktiskt inte... jag känner till och har följt tråden med tipsen för Khan Academy och det där otroligt komprimerade mattekompendiet redan, det gjorde jag för ett år sedan. Funderar på att göra det igen trots att det inte känns som det jag behöver eller ens som det mest effektiva. Men någon kurs har jag inte sett något om, ska kolla upp ditt tips![/quote]
Fling skrev:Magkänsla säger att det kanske inte riktigt är det du söker, men det kan eventuellt ge dig någon idé som i sin tur mynnar ut i något annat.
I min situation är alla tips värda lika mycket och jag följer alltid upp på samtliga. Tackar!

Förresten gick det väldigt bra för mig på den verbala delen denna gång. Läsalternativen kändes ambiguösa (i en fråga var det till och med tre svarsalternativ som enligt mig kunde stämma oerfekt) men jag har upptäckt flera trick som jag inte tidigare har tänkt på som gav helt fantastiska resultat och oväntat rätt svar. Jag ska försöka att sammanställa en sammanfattning med både frågor och svar och tankegångar här i dagboken, lite senare (det kommer nog ta tid att formulera precis hur jag gick tillväga). Både mitt framtida bruk och för de som vill testa något lite mer precist.
Så här kämpar jag (pluggdagbok): http://www.hpguiden.se/Forums/viewtopic/t=10982.html
Louisee
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 33
Blev medlem: tis 20 dec, 2011 11:38

Re: Fyra år och framåt

Inlägg av Louisee »

Vilken kämpe du är! Ge för allt i världen in upp och ge dig själv cred för det du har åstadkommit hittills. Du är ju fantastisk!
Användarens profilbild
konkis
Stammis
Stammis
Inlägg: 160
Blev medlem: mån 26 okt, 2009 6:32

Re: Fyra år och framåt

Inlägg av konkis »

Louisee skrev:Vilken kämpe du är! Ge för allt i världen in upp och ge dig själv cred för det du har åstadkommit hittills. Du är ju fantastisk!
Tack! Det jag åstadkommit bleknar i jämförelse med hur lång tid det har tagit, men ibland känns det bra att det har gått åt något håll, åtminstone.

- - -

Nu har jag samlat mig i några dagar och försökt att hitta ett nytt sätt att resonera kring mina problem. Jag har läst på lite om arbetsminne och olika typer av intelligens och kommit fram till att det finns "neutrala" sätt att träna upp det som inte har att göra med ett nötande av NOG eller KVA.

Det som framförallt verkar fela är min flytande och kristalliserade intelligens (förkortade som gF och gC). Båda har självklart sin grund i ren kunskap, men med bara den kunskapen kommer man inte lyckas lösa en fråga man inte har sett förut eller tillämpa ekvationslösningssystem. Efter att ha läst om dessa typer av intelligens kände jag att det verkligen finns något att jobba på där, för mig, och samtidigt undrar jag varför sådana saker sällan tas upp eller pratas om i skolan.

Man kan sammanfatta det som att flytande intelligens (gF) är förmågan att finna ordning i kaos och lösa nya problem. Kristalliserad intelligens (gC) är förmågan att använda erfarenheter och kunskap i relativt logiskt presenterade problem.

Jag har hittat ett spel för att träna på gF. Det tränar hjärnan med ett koncept som kallas n-back och går ut på att man ska komma ihåg två egenskaper hos ett objekt (eller en symbol). Symbolen visas löpande under övningen och man ska matcha egenskaperna som de såg ut förrförra gången. Sedan ökar man på själva intervallen. Eftersom det finns några seriösa vetenskapliga belägg för att det kan fungera tänker jag att det inte kan skada att testa. 20-25 minuter per dag borde räcka men jag kommer göra det lite oftare i början för att höja nivån.

Än så länge har jag inte kommit fram till hur jag bäst kan träna gC.
Så här kämpar jag (pluggdagbok): http://www.hpguiden.se/Forums/viewtopic/t=10982.html
Användarens profilbild
konkis
Stammis
Stammis
Inlägg: 160
Blev medlem: mån 26 okt, 2009 6:32

Re: Fyra år och framåt

Inlägg av konkis »

Nu har jag gjort en profil på http://cognitivefun.net/, en hemsida med mer omfattande kognitiva spel och test (n-back inkluderat). Efter att ha gjort några övningar visar grafen klart och tydligt att mitt arbetsminne ligger under snittet. Min perception ligger däremot en bra bit över medel. Jag planerar att tillbringa minst två timmar varje dag de följande tre veckorna på den sidan, med en paus antingen lördag eller söndag. För att ha koll på hur mina poäng förändras över tid ska jag posta grafer varje tisdag, med start idag:

Bild

Den blå linjen visualiserar medelpoängen.

För er som blir nyfikna och osäkra samtidigt så verkar det vara en relativt vettig sida med några standardiserade tester för att mäta olika kognitiva förmågor. Den är dessutom gratis!
Så här kämpar jag (pluggdagbok): http://www.hpguiden.se/Forums/viewtopic/t=10982.html
SofieSjo
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: ons 13 nov, 2013 20:21

Re: Fyra år och framåt

Inlägg av SofieSjo »

Hej Konkis!
Jag har läst din historia och känner med dig! Du verkar mycket målmedveten och driven vilket är mycket beundransvärt!

Jag ser fram emot att följa din resa samtidigt som jag börjar min egna :)
Mauritz
Stammis
Stammis
Inlägg: 100
Blev medlem: tor 05 sep, 2013 14:17

Re: Fyra år och framåt

Inlägg av Mauritz »

Du är snart 24 år. Låt oss ponera att du kommer in på Läkare VT 2015, det innebär att du kommer vara klar när du är 30. Du har alltså klarat den bästa utbildningen i Sverige, som är 5.5 år lång, och du är fortfarande 30. Jag har träffat 32-åringar som vill börja läsa till läkare, så du borde absolut inte oroa dig för åldern! Jag tror inte heller att arbetsgivare inom vården bryr sig om du är 30 eller 26 när du är klar, både patienter och arbetsgivarna föredrar nog att ha en äldre och mer mogen person istället för en nyexaminerad 24-åring. Det är inte som på HHS där tunga företag vill att du ska ha ett fläckfritt CV med högsta betyg och helst sökt in direkt efter gymnasiet för att visa att du har högsta målmedvetenhet.

Läkarprogrammet är, om jag minns rätt, en av de programmen med högst medelålder eftersom den har svårast behörighet och svårast intagningspoäng av alla program. Med tanke på att du förmodligen kommer att jobba tills du är minst 70 så har du 40 år kvar. Ett år här eller där är ingenting när du kan komma in på Sveriges bästa program.
Användarens profilbild
konkis
Stammis
Stammis
Inlägg: 160
Blev medlem: mån 26 okt, 2009 6:32

Re: Fyra år och framåt

Inlägg av konkis »

Bestämde mig för att uppdatera lite vad som händer just nu. Imorse vaknade jag upp med en riktigt tung ångest efter en dröm om Högskoleprovet. Jag drömde att jag blev flera timmar sen efter en väldigt lång tids förberedelse. Det värsta var kanske att jag i drömmen kände att jag inte skulle klara mitt mål, trots förberedelserna och trots att att jag i drömmen var ute i god tid på morgonen. Det är, otroligt nog, första gången jag har en mardröm om Högskoleprovet och det är en ångest utan nåd.

Att ens tänkta på HPGuiden har gett mig ångest. Fick resultatet 1.6 på höstens prov, det vill säga, precis samma som jag hade i våras. Jag förstår inte hur två så olika prov (i mitt tycke) kunde gå precis likadant (med avseende på den kvantitativa delen). VT13 kändes riktigt svårt, HT13 lätt. Jag inser att jag har ingen kontakt med mitt omdöme och jag har ingen aning hur andra människor gör.

Jag har hållt mig till övningarna för att träna upp arbetsminnet, men det går otroligt sakta fram. De börjar bli jobbigare att göra varje dag, koncentrationen blir sämre och under julveckan har jag knappt gjort något. Detta är också anledningen till att jag inte har postat mina resultat varje tisdag - de har varit i princip orörliga. Det som har förändrats är att jag vissa dagar numera jobbar med 3 objekt i minnet (istället för 2, en förbättring alltså), men eftersom det inte alltid funkar måste jag hoppa tillbaka till 2. Därför förändras inte grafen så mycket åt det positiva hållet som jag gärna vill att den ska göra.

Person J, som hjälpte mig hitta tillbaka till mina verbala förmågor i och med förra högskoleprovet (gick från 1.6 till 1.9), ska hjälpa mig med matten. Målet är att upptäcka var och hur jag gör systematiska fel i olika frågor, men än så länge är det inte helt tydligt. Att det inte är uppenbart varför och hur jag gör fel är definitivt orsaken till att jag åter igen ska göra ett HP. Det gör inget, det finns tid. Vi satt tillsammans i tre timmar med ett enda (gammat) NOG-prov på 22 frågor, mitt resultat blev 19/22 när jag fick all tid i världen att öppet diskutera frågorna och försökta övertyga Person J om varför jag har rätt. Det är bra träning och jag rekommenderar denna metod för folk som känner att de har svårt att övertyga sig själva om varför de har svarat rätt på frågan. Passa er dock för att ty er för mycket på bollplanken - de kommer inte finnas bredvid på det riktiga provet.

Allt som allt har jag egentligen knappt pluggat, men mardrömmen talar om för mig att det kanske är dags. Från och med nästa vecka börjar allvaret. Jag har ingen vettig tidsplanering i huvudet än, men jag ska försöka tänka ut någon bra i samråd med Person J. De funderingarna som ger mig mest ångest är följande:

> Hur ska jag träna upp min hastighet i matten utan att kompromissa för korrekta, genomtänkta svar?

> Hur ska jag lära mig känna igen min egna säkerhet då jag har svarat rätt, och justera känslan så att jag verkligen vet när jag missat något?

> Hur ska pluggschemat se ut; kommer jag orka med det?
SofieSjo skrev:Hej Konkis!
Jag har läst din historia och känner med dig! Du verkar mycket målmedveten och driven vilket är mycket beundransvärt!

Jag ser fram emot att följa din resa samtidigt som jag börjar min egna :)
Tack för att du tog dig tid. Jag tror vi alla känner igen oss i våra väldigt olika berättelser här på pluggdagböcker-forat eftersom jag är övertygad att oron, hoppet, pluggandet är densamma för alla, oavsett nivå eller mål. Lycka till!
Mauritz skrev:Du är snart 24 år. Låt oss ponera att du kommer in på Läkare VT 2015, det innebär att du kommer vara klar när du är 30. Du har alltså klarat den bästa utbildningen i Sverige, som är 5.5 år lång, och du är fortfarande 30. Jag har träffat 32-åringar som vill börja läsa till läkare, så du borde absolut inte oroa dig för åldern! Jag tror inte heller att arbetsgivare inom vården bryr sig om du är 30 eller 26 när du är klar, både patienter och arbetsgivarna föredrar nog att ha en äldre och mer mogen person istället för en nyexaminerad 24-åring. Det är inte som på HHS där tunga företag vill att du ska ha ett fläckfritt CV med högsta betyg och helst sökt in direkt efter gymnasiet för att visa att du har högsta målmedvetenhet.

Läkarprogrammet är, om jag minns rätt, en av de programmen med högst medelålder eftersom den har svårast behörighet och svårast intagningspoäng av alla program. Med tanke på att du förmodligen kommer att jobba tills du är minst 70 så har du 40 år kvar. Ett år här eller där är ingenting när du kan komma in på Sveriges bästa program.
Självklart har du rätt! Det är bland annat denna insikt som driver mig till att fortsätta, och jag har inte långt kvar alls. Tack för din uppmuntran!
Så här kämpar jag (pluggdagbok): http://www.hpguiden.se/Forums/viewtopic/t=10982.html
Användarens profilbild
konkis
Stammis
Stammis
Inlägg: 160
Blev medlem: mån 26 okt, 2009 6:32

Re: Fyra år och framåt

Inlägg av konkis »

Har gjort två stycken NOG-prov där jag satt med Person J och tog mig så lång tid som jag ville och diskuterade helt fritt på uppgifterna. Jag känner ofta att jag utan Person J inte kommer komma fram till samma svar, och ofta har det visat sig att jag har rätt på de uppgifter jag är osäker på MEN bestämt säger "Jag ser verkligen inte hur det kan vara något annat vad du än tycker."

2013.12.21 Gjorde jag ett gammalt NOG-prov och fick 19/22.
2014.01.04 (ikväll) Gjorde jag ett gammalt NOG-prov och fick 20/22, egentligen 21/22 eftersom det var en fråga som Person J verkligen övertygade mig att svara C på, när jag bestämt hävdade att det var E.

Jag själv stör mig ofantligt mycket på semantiken i den kvantitativa delen. Jag och Person J hade en lång diskussion om runda bord och hur sex kvinnor kan sitta, i förhållande till varandra, kring bordet. Person J anser att förhållandet bör tolkas som "mittemot" eller "vem som sitter längre ifrån vem" medan jag anser att det blir en helt annan sak beroende på vid vilken kvinna man står och tittar ut över bordet. Jag hade i det här fallet rätt, men frågan är fortfarande lite för öppen för att jag ska sova skönt inatt.
Så här kämpar jag (pluggdagbok): http://www.hpguiden.se/Forums/viewtopic/t=10982.html
Användarens profilbild
empezar
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 6368
Blev medlem: tis 24 okt, 2006 2:00

Re: Fyra år och framåt

Inlägg av empezar »

Angående åldersnoja så började jag när jag var 25 och har tagit två terminers uppehåll utan att känna någon stress. Jag tog även ett halvårs paus från studier mellan komvux och läkarprogrammet. Det ångrar jag inte heller.
Användarens profilbild
konkis
Stammis
Stammis
Inlägg: 160
Blev medlem: mån 26 okt, 2009 6:32

Re: Fyra år och framåt

Inlägg av konkis »

Gjorde ett gammalt prov för några timmar sedan, fick 19/22 i långsam takt och med diskussioner på varje fråga. Trots att det till synes är ett bra resultat vet jag innerst inne att det inte duger. Så fort det handlar om tid, och snabba matematiska överblick kommer resultatet sjunka till 12-15/22.

Fick fel på de två sista frågorna, blev rätt arg på mig själv speciellt eftersom jag hade otroligt svårt för den näst sista. Jag visste inte alls hur jag skulle tackla den, satt säkert i fem minuter och försökte skriva upp någon ekvation. Sedan satt jag och försökte bara tänka. Ingenting var logiskt, inget klaffade. Det var helt tomt i huvudet. Trots att jag har löst liknande uppgifter förut kan jag inte applicera erfarenheten från dessa. Jag vet inte hur man tränar på sådant heller. Det mesta känns hopplöst just nu. Har lånat ett par böcker för kurserna Ma A och Ma C, men upptäcker att jag redan kan allt i dem. Har ingen aning om hur jag ska gå vidare. Ångesten släpar sig långsamt in.

empezar skrev:Angående åldersnoja så började jag när jag var 25 och har tagit två terminers uppehåll utan att känna någon stress. Jag tog även ett halvårs paus från studier mellan komvux och läkarprogrammet. Det ångrar jag inte heller.
Det tror jag inte du gör heller - det låter skönt att låta sig ta pauser och verkar vettigt. Hellre det än att gå in i väggen. Jag har faktiskt planerat att göra samma sak när jag väl kommer in.
Så här kämpar jag (pluggdagbok): http://www.hpguiden.se/Forums/viewtopic/t=10982.html
Skriv svar