Hildas plugg(ångest)dagbok

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
hildanyqvist
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 13
Blev medlem: tor 22 sep, 2016 10:53

Hildas plugg(ångest)dagbok

Inlägg av hildanyqvist »

Hej!!
Tänkte bedriva pluggdagbok i samband med HP-plugget. Mest för att skrika av mig i etern, alternativt kunna bolla tankar med likasinnade som ev. råkar hitta in. Jag heter iallafall Hilda, är 22 år och bosatt i Umeå. Flyttade till Umeå med min sambo för att plugga civilekonomprogrammet (han pluggar civ.ingenjör datavet.) men jag insåg rättså snabbt att ekonomi inte är mitt livs kall. Just nu känns det som hela mitt liv hänger på att skriva ett bra HP för att på det sättet sparka upp dörrar in i framtiden. Som tråden hintar om så är jag dock vilsen. Jag tror att juridik skulle kunna vara någonting för mig, då det dels är ganska vetenskapligt och konkret, samtidigt som man kan dra nytta av språkliga/verbala förmågor. Rent krasst så måste jag med stor pinsamhet säga att jag drivs till största del av pengar och prestige. Jag har alltid velat bli pilot och inte flygvärdinna, läkare och inte sjuksköterska, osv. Jag är rädd för att min uppväxt som ""särbegåvad"" samt tonår som pluggtjeja motiverar mig till att göra något för att bevisa mig snarare än vad jag faktiskt vill. Otippat nog har jag även en hemlig dröm om att bli läkare. Med betoning på dröm. Vad gör man ens för att komma underfund med vilsenheten?

Jag har skrivit HP en gång tidigare, VT18 med 1,05 i resultat. Varav 1,4 i verbala samt 0,7 kvantitativa. Till detta försök pluggade jag inte överhuvudtaget.

Long story short, jag kommer från och med nu plugga intensivt till VT20. I denna tråd kommer jag skriva av mig lite hp/uni-relaterad ångest samt lägga in lite övningsresultat löpande. Hör av er! Jag kan även besvara frågor om CEP eller UMU. Kanske är det någon här som överväger juristprogrammet vid UMU HT20?

Haaade 8-)

hildanyqvist
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 13
Blev medlem: tor 22 sep, 2016 10:53

Re: Hildas plugg(ångest)dagbok

Inlägg av hildanyqvist »

Nu har några dagar gått, och pluggschemat ser ut som följande:
- 2 timmar här på hemsidan (först mattegrunder, sen övningar, sen gamla hp)
- 2 artiklar på svenska
- 2 artiklar på engelska
- minst 10 minuter på ord-appen

Sedan tänkte jag lägga till ytterligare tio minuter "basic" matte i app-form. Har ännu inte hunnit hitta en lämplig app. Mitt mål är alltså att plugga drygt 2,5 timmar om dagen, iom att jag har heltidsjobb (och extrajobb, hehe). Det har dock hittills blivit så att jag pluggat kanske 2-6 h när jag haft möjlighet, och vissa dagar har jag inte pluggat alls. Jag känner mig dock inte så himla stressad än, då jag vet att det kommer bli enklare med rutiner efter julledigheten. Min plan är att efter julen avsätta tid för pluggande direkt efter att jag slutat jobbet kl 15. Då jag jobbar på universitetet i Umeå så är det extra lämpligt att sätta sig i biblioteket efter jobbet. Så tanken är att plugg mellan 15-17 ska bli vardagsrutin. Detta kommer garanterat vara lättare sagt än gjort. Så om det är någon i Umeå som vill ha pluggsällskap så hittar ni mig i biblioteket eller humlab (som dessutom är ett himmelrike i ett annars så dystert universitet) :D

Jag har även gjort en excelfil för att hålla reda på tidsfördelningen mellan kvantitativa vs. verbala delarna. Detta då jag måste vara extra försiktig med att inte lägga för mycket tid på den kvantitativa delen, trots att det är den jag haft svårast för tidigare.

Jag har dessutom kollat antagningsstatistik för juristprogrammet i Umeå, som hade låga 1.2 HT19. Detta sänkte min stress ytterligare då jag egentligen "bara" behöver höja mig med 0.15. Min plan är dock att plugga lika hårt oavsett, dvs. 10-20 h i veckan. Jag kanske lika väl vill plugga något annat när jag väl sitter med ett bra hp-resultat i handen.

Nu ska jag påbörja dagens plugg-session!

hildanyqvist
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 13
Blev medlem: tor 22 sep, 2016 10:53

Re: Hildas plugg(ångest)dagbok

Inlägg av hildanyqvist »

Hej igen!
Nu har jag kommit hem från julledigheten hos mina föräldrar, och pluggandet har varit betydligt mycket enklare. Jag har haft några riktigt produktiva dagar där jag spenderat mellan 2-4 timmar på plugg, och lyckats bocka av samtliga delar av min dagliga pluggrutin. Utöver detta så har resten av dagarna spenderats produktivt med träning och ordentlig mat (vilket inte säger sig själv om man har långvariga psykiska problem!) :D Jag känner mig väldigt optimistisk, då mina grundkunskaper i matte inte var så dåliga som jag trodde att de skulle vara. Det mesta av matte-repetitionerna har glidit på otroligt smidigt. Jag har även läst fyra artiklar om dagen, och känner att jag börjar hitta lämpliga längder och svårighetsgrader på artiklar. Nyhetskällorna jag främst använder mig utav är för svenska; DN, Läkartidningen och Svensk Juristtidning. (Tips på fler?) För engelska; BBC, The Times, The Independent och the Guardian. Det känns på något sätt viktigt att fördela läsningen jämnt mellan amerikanska och brittiska tidningar, för att bredda mitt ordförråd så mycket som möjligt.

ORD-övningar med hjälp av appen Ordspelet har funkat jättebra, dock måste jag alltid hejda mig från att starta ett nytt spel när jag misslyckats. När tävlingsinstinkten tar över är det svårt att försöka komma ihåg att jag spelar för att lära mig, och således bör läsa ordens betydelse. Det enda jag känner att jag behöver komma igång med är huvudräkningsmatrisen, så det ska jag försöka göra idag.

Gamla tankar om sjuksköterskeutbildning börjar dyka upp igen, och jag har sökt en distanskurs i Naturvetenskap 2 för att komplettera min behörighet, ifall jag skulle få för mig att söka till programmet. Lönestatistiken avskräcker mig dock, då ingångslönen är på samma nivå som den lön jag har idag inom städ. Det är nog främst en lust att forska inom området som driver mig mot ssk-spåret. Jag ska försöka att inte ägna allt för mycket mer tid på denna tankebana.

Nu ska jag köra minst två timmar mattegrunder!
Haaaade

hildanyqvist
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 13
Blev medlem: tor 22 sep, 2016 10:53

Re: Hildas plugg(ångest)dagbok

Inlägg av hildanyqvist »

Det var länge sen jag skrev här. Förra veckan hade jag en svacka och nådde inte mitt mål på totalt 17h HP-plugg (per vecka) utan landade på typ 7 h. I början av förra veckan fortsatte jag med mattegrunderna, men motivationen försvann helt när saker började bli svårt, hehe. Jag beslutade för att ta to-lö ledigt för att återfå lite motivation, och det verkar ha funkat! Idag, måndag, har jag hunnit plugga i 4 timmar! Dvs. 1,5 över målet :) Jag registrerar min plugg-tid i ett excelark, så jag lättare kan se fördelningen av tid mellan kvant. och verb. och för att kunna se ev mönster över vilka dagar som går bäst/sämst. På detta sätt kan jag se ifall t.ex. onsdagar är min bästa dag och fredag min sämsta dag, och på det sättet kanske lägga någon extra timme på onsdagar för att fredagens svacka inte ska påverka veckan överlag.

Idag har jag bl.a. gjort ett gammalt provpass kvant, som jag skrev 1.2 på varav 10/10 på KVA. Jag är sjukt imponerad av mig själv, speciellt med tanke på att jag skrev samma prov för två år sedan (dvs på dess provtillfälle) och fick typ 0.4 på kvant. då. Jag har även förbättrat kvant. sedan jag gick med i HP-guiden med 0.2. Alltså en förbättring med 0.2 på mindre än en månad. Visserligen så är underlaget för att kora denna förbättring tunt, massa faktorer kan ju ha påverkat. Dock så går det ju åt rätt håll! Kort sagt blir jag peppad av att se förbättringen.

Jag hoppas att resten av min vecka fortsätter i denna anda, dock så tänkte jag vara lite smartare och "jobba in" timmar för att på så sätt slippa plugga (om jag inte känner för det) någon dag under helgen.

Om du läser dethär, lycka till i dina studier!
Kraaaam

Användarvisningsbild
Scelyx
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 829
Blev medlem: mån 14 sep, 2015 11:58

Re: Hildas plugg(ångest)dagbok

Inlägg av Scelyx »

Lycka till! :)
"Nothing worth having comes easy"

hildanyqvist
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 13
Blev medlem: tor 22 sep, 2016 10:53

Re: Hildas plugg(ångest)dagbok

Inlägg av hildanyqvist »

Scelyx skrev:
mån 20 jan, 2020 19:45
Lycka till! :)
Tack, detsamma! :D

hildanyqvist
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 13
Blev medlem: tor 22 sep, 2016 10:53

Re: Hildas plugg(ångest)dagbok

Inlägg av hildanyqvist »

Nu var det länge sedan jag skrev någonting här, men veckorna har rullat på och jag har nätt och jämnt nått mitt mål på 15h i veckan. Dock så har jag blivit mer omotiverad då jag skrev 1.15 på ett gammalt HP, vilket är en bit under var jag hade hoppats på. Jag har börjat överväga att dra ner på mängden plugg, då jag dels är allmänt omotiverad (och då lär jag mig ändå inte särskilt bra) samt att jag lyckades bryta svanskotan häromveckan, och är lite allmänt ofokuserad pga smärta och smärtstillande. Har även fått svårt att minnas basic saker, så det känns verkligen som ett tecken på att jag borde varva ner och låta plugget vara sekundärt ett tag.

Jag känner mig "färdig" med den verbala delen på så sätt att jag läst igenom strategierna och känner att jag konsumerar än bra mängd böcker och artiklar över lag. Dock behöver jag i princip plugga i ORDprogrammet som om det vore rena glosor - det har visat sig att jag är betydligt mycket sämre på ORD än vad jag först trodde, och det är uteslutande ORD som drar ner mitt resultat på den verbala delen.

När det gäller kvantitativa delen så går det segt, jag har gjort all grundläggande matte, men det känns som att få saker fastnar. Jag försöker att nöta Matteprogrammet istället för att kasta mig in på XYZ-programmet osv. Jag har så tur som hittat bra stöd i matten i form av min sambo, som är mycket duktig på matte. Oftast känner jag att det hjälper att jag förklarar hur jag räknar ut någonting, så hör jag själv vad som blivit tokigt!

Någonting som däremot är väldigt motiverande och glädjande är att provanordnaren har beviljat min ansökan om anpassad provmiljö! Jag kommer få skriva provet i ett eget rum, och är SÅ lättad över att inte längre behöva oroa mig för panikångest på provdagen.

Hade!

matand24
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 34
Blev medlem: mån 08 apr, 2019 15:45

Re: Hildas plugg(ångest)dagbok

Inlägg av matand24 »

Jag vet hur det känns när progressionen går sakta, jag hade tre veckor under mitt hp plugg där det kändes som att jag inte utvecklades någonting. Som tur är släpper detta om man bara vägrar att ge upp, du kommer garanterat nå ditt mål om du fortsätter lägga ner timmar! Lycka till och kämpa på!

Skriv svar