HP-plugg och småbarnsliv

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
mhall
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 96
Blev medlem: ons 25 okt, 2017 21:05

HP-plugg och småbarnsliv

Inlägg av mhall »

Hej på er!

Har länge funderat på om jag borde starta en pluggdagbok eller inte.
I bästa fall ger den mig den extra motivationen som behövs de dagar när det går trögt och i värsta fall blir den ett extra ok som bara hänger över mig. Efter mycket velande har jag nu bestämt mig för att det blir en dagbok. Dels för att jag har skrivit HP ett par ggr innan (bästa resultatet fick jag i våras (1,55), vill komma in på läkarlinjen i Linköping och behöver 1,6 men satsar på 1,65-1,7 för att vara säker), och jag känner att jag borde gör en förändring för att motivera mig i mina studier, samt att jag tänker att det kan vara bra att ha något att gå tillbaka till de dagar motivationen tryter och man känner att inget händer för att se att det faktiskt har hänt saker. Kan jag sedan motivera någon annan med småbarn eller egentligen vem som helst som befinner sig mitt i livet är det ett stort plus!

Varför läkare? Ja, det har inte varit självklart. När jag var yngre ville jag absolut inte jobba med människor utan ville bli veterinär (människor bara gnäller), men genom olika arbeten har jag kommit i kontakt med utsatta människor och hela tiden känt att jag vill göra mer. Målet är att antingen jobba på akuten eller som barnläkare.

Varför barn mitt i studiedrömmarna då? Jo, jag har alltid velat ha barn innan jag fyller 30 och skulle jag börja plugga vill jag dessutom jobba ett par år efter så jag känner mig bekväm i yrket innan man ska hem på föräldraledighet.

Jag har som sagt skrivit HP ett par ggr innan. Första gången var på gymnasiet, hade ett par kompisar som skulle skriva så jag hakade på. Hade aldrig sett ett prov innan. Gick ju som det gick, främst pga tiden. För ungefär 2,5 år sedan började läkardrömmarna titta fram, köpte ngn bok som jag gick igenom lite halvhjärtat och skrev två prov. Höjde mig ordentligt mellan proven trots knappa studier och började känna att det här skulle kunna gå. Gjorde ett riktigt ryck men höjde mig förra hösten bara från 1,35-1,4. Tappade all motivation! Hade lagt ner så mycket tid och det gav inte mer. Skrev i våras och hade pluggat lite halvhjärtat, dels pga bristande motivation och dels pga graviditet. Skrev 1,55. Hade dock samma poäng på både kvant och verb som i höstas, helt sjukt, så där ser man vad normeringen kan göra.

Hade precis kommit igång med plugget efter förlossningen när jag åkte på en sepsis och diverse komplikationer och allt fallerade. När det var dags för HP gick jag fortfarande på antibiotika men bestämde mig ändå för att gå dit, det är alltid en erfarenhet rikare. Resultatet blev som det blev av förståeliga själ. Mitt största problem är TIDEN! det märktes framförallt i höstas när jag inte haft möjlighet att träna. Hann ju ingenting. För övrigt har jag lättare för verb än kvant. So this is me. Långt första inlägg men nu vet ni vem jag är och vad jag har för mål. Läs om ni känner för det och vill ni komma med inputs är det supertrevligt! :D
mhall
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 96
Blev medlem: ons 25 okt, 2017 21:05

Re: HP-plugg och småbarnsliv

Inlägg av mhall »

OK, dagens plugg är gjort. Blev ca 2,5h. Får passa på när mini sover.
Är det ngt jag lärt mig sen tidigare är det att sätta realistiska mål. Det är roligare att hinna med mer än vad man tänkt än att inte hinna det man tänkt. Mitt mål är därför 2h/dag 3-4 dagar i v. I måndags lyckades jag få till 4h och även igår runt 4h, men allt beror på hur lillen sover.
Mitt upplägg ser just nu ut såhär:

ELF MEK
DTK NOG
LÄS ORD
XYZ KVA

Har idag arbetat med DTK och NOG, håller på med genomgångarna. NOG genomgången gick snabbt och har gjort 4*6st uppgifter.
Resultat: 3/6, 5/6, 6/6, 5/6.
Slutsats: Har alltid haft lättast för NOG och det sitter i bara jag kommer in i tänket. Svarade rätt men kände mig osäker på två indexuppgifter och repeterade det i All matte du behöver. Kommer få repetera igen.

Har fått ett par aha-tips vad gäller DTK och ser nu fram emot att träna lite uppgifter. DTK har jag oftast svårast för och jag förstår inte varför, känner spontant att det ska väll inte vara så jäkla svårt att läsa av en tabell. Efter att ha börjat med genomgångarna av DTK förstår jag att jag underskattat dem.
EmelieBerg
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 58
Blev medlem: tor 10 okt, 2019 12:13

Re: HP-plugg och småbarnsliv

Inlägg av EmelieBerg »

Heja heja
Användarvisningsbild
Aristofanes
Stammis
Stammis
Inlägg: 355
Blev medlem: tor 15 nov, 2018 16:27

Re: HP-plugg och småbarnsliv

Inlägg av Aristofanes »

Klart att du inte nådde ditt max, när du var sjuk. HP handlar inte mest om att kunna något utan mer om att få ut det man redan kan i den stressiga tidsknappa situation man försätts i.

Jag tycker samma om DTK. Hur svårt kan det vara att läsa av en tabell tänker man, innan man försökt. Min lilla video om linjaler kan tyckas enkel, men det ligger mycket tänkande och experimenterande bakom linjalvalen till DTK.

Lycka till!
Undan för undan lägger jag ut några videor på Youtube om mina hp-erfarenheter. Kolla gärna. Sökord Högskoleprovet Aristofanes.
mhall
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 96
Blev medlem: ons 25 okt, 2017 21:05

Re: HP-plugg och småbarnsliv

Inlägg av mhall »

Tack Aristofanes!

Igår blev det inget plugg. Vår lilla mr är en riktig nattsuddare. Somnade inte förrän 00. Trodde han skulle sova länge men icke, 06.30 var det fullt ös igen. Får trösta mig med att han är glad iaf ;) Gick och la mig med honom vid åtta och tänkte sova en timme men både han och jag däckade och vaknade inte förrän halv 11! Han brukar inte vara grinig men då hade han definitvt vaknat på fel sida, hade dessutom tvättid så när sambon kom hem kände jag mig helt död. Har dock hunnit mer än vad jag räknat med den här veckan så det känns ändå bra. Ska försöka få ngr timmar med LÄS och ORD idag också. Sen blir det nog lite julledigt en vecka men tanken är att jag åtminstone ska försöka läsa en sv och en eng artikel om dagen :)
mhall
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 96
Blev medlem: ons 25 okt, 2017 21:05

Re: HP-plugg och småbarnsliv

Inlägg av mhall »

Lyckats få till ca 2h idag. Klar med genomgången för LÄS och har nu ikväll läst två texter. En kort där jag fick 2/2 och en lång där jag fick 2/4. Vet att jag läser långsamt men det blir påtagligt nu när jag sitter med enbart LÄS-uppgifter och inte ett helt prov. Ett av felen fick jag pga tidsbrist, det andra då ordet ALLTID förekom i ett av alternativen. Kände egentligen att det borde vara rätt svar men har lärt mig att alternativ som innehåller absoluta ord som t.ex ALLTID och ALDRIG ofta är felaktiga. Måste komma ihåg att de ofta är det men de måste inte vara det.

När det gäller ord arbetar jag med morfemen, det svåra är att hitta ett eller gärna flera ord på det morfemet, bara jag gör det har jag oftast rätt.

Har varit riktigt trött idag. Tror mini har tänder på gång för han dreglar, biter på fingrarna och sover väldigt oroligt. Dessutom verkar han helt plötsligt ha kastat om sina sovtider helt och hållet. Tidigare har han varit vaken 1,5-2h och sedan sovit en timme. Har passat på att sova en timme med honom första gången på morgonen för att vara pigg resten av dagen. Sedan igår sover han bara en längre stund på dagen och en kort på em. Har räknat med att han kommer vara vaken mer och mer och att det kommer bli mindre tid för plugg men inte riktigt än och inte såhär snabbt. Hoppas att han bara är inne i en fas. Även om han kan underhålla sig själv en stund i babygymmet eller i babysittern vill jag helst inte plugga när han är vaken utan verkligen ägna tid åt honom.
mhall
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 96
Blev medlem: ons 25 okt, 2017 21:05

Re: HP-plugg och småbarnsliv

Inlägg av mhall »

Äntligen tillbaka!

Hade tänkt komma igång med plugget redan förra veckan men när minis första tand ÄNTLIGEN trängde fram samt vaccination på det var inte hans humör tiptop direkt. Han har dessutom sovit extremt oroligt (troligtvis pga tanden), legat och kastat sig fram och tillbaka och gnällt i sömnen och vissa nätter har han vaknat och illskrikit, hela förra veckan tillbringades därmed mestadels i sängen och att försöka sova så fort han gjorde det. Men nu är vi i fas igen!

Har haft lite andra ärenden idag men har gjort ett XYZ med 12 uppgifter. Fick 9/12. Tiden var inget jätte problem. Hann dubbelkolla och de uppgifterna jag inte kunde kunde jag inte helt enkelt. Jag har ju skrivit HP ett par ggr nu så jag har inte satt mig och repeterat all matte igen, utan jag blandar uppgifter, går igenom dem noga när jag rättar och de uppgifter jag har fel på repeterar jag. Hitills tycker jag att det känns bra. Tidigare har jag alltid repeterat all matte inför varje prov och jag tycker det är svårt att hålla fokus på de delarna jag känner att jag kan. Har även börjat titta på videoklippen istället för att läsa texten. Har upptäckt att jag lätt skummar igenom texten för att komma vidare. Videon tar den tid den tar och jag kan inte hasta igenom.

Minis andra tand skymtar men humöret vände så snart första bröt fram och jag hoppas verkligen att det håller i sig!
Användarvisningsbild
Aristofanes
Stammis
Stammis
Inlägg: 355
Blev medlem: tor 15 nov, 2018 16:27

Re: HP-plugg och småbarnsliv

Inlägg av Aristofanes »

Hej, kul att du är på banan igen.

Jag tränade också så att jag nötte gamla prov. Proven är ju ganska lik. Så jag körde som sagt prov efter prov, och repeterade den matte som jag studsade på.
Undan för undan lägger jag ut några videor på Youtube om mina hp-erfarenheter. Kolla gärna. Sökord Högskoleprovet Aristofanes.
mhall
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 96
Blev medlem: ons 25 okt, 2017 21:05

Re: HP-plugg och småbarnsliv

Inlägg av mhall »

Aristofanes skrev: ons 15 jan, 2020 21:39 Hej, kul att du är på banan igen.

Jag tränade också så att jag nötte gamla prov. Proven är ju ganska lik. Så jag körde som sagt prov efter prov, och repeterade den matte som jag studsade på.
Jag funderar faktiskt väldigt starkt på att gå över till att bara köra gamla prov istället för att sitta med enstaka uppgifter. Mitt största problem har ju alltid varit tiden. Ev att jag hade gjort extra DTK-uppgifter då det är dom jag är sämst på.
mhall
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 96
Blev medlem: ons 25 okt, 2017 21:05

Re: HP-plugg och småbarnsliv

Inlägg av mhall »

Dags för en uppdatering!

I tis gjorde jag KVA. Fick 6/10, besvikelse. Men jag brukar alltid få sämst första gången jag sätter mig och gör uppgifter innan jag kommer i tänket. Stötte på en uppgift som jag visste hur jag skulle lösa men kände att det kommer ta lite tid och att det måste finnas ett snabbare sätt. Till sist löste jag den men fick tidspress på slutet. När jag gick igenom lösningarna var sättet jag löst den på det korrekta. NOTE: Om du inte direkt kommer på ett uppenbart snabbare sätt att lösa uppgiften på, lös den på det sätt du kan.
Började rep grunderna på de uppgifter jag hade fel på.

Ons: Fortsatte rep gnrunderna från gårdagen.

Dagens arbete: Blev klar med rep av grunderna. Gjorde fyra korta engelska texter, fick 4/4 med 3,5 min marginal. Gjorde därefter en lång. Fick bara 1/4!! Vad hände?! Kände mig helt lost i texten. hittade inte svaren alls. De brukar ju komma i ordning i texten. Nytt test och fick 3/4 vilket var mer godkänt. Brukar inte ha så många fel på eng. Upptäckte att i övningsprogrammet kommer inte alltid svaren i ordning. Tog lite längre tid att lösa varje uppgift och fick lite tidspress på slutet. Jag läser väldigt "noga" vilket går långsamt och när jag vet att jag måste läsa fort blir jag stressad och missar info. Har tidigare gått igenom snabbläsningskursen och försöker jobba på det varje gång jag läser.
Användarvisningsbild
Aristofanes
Stammis
Stammis
Inlägg: 355
Blev medlem: tor 15 nov, 2018 16:27

Re: HP-plugg och småbarnsliv

Inlägg av Aristofanes »

var den svåra KVA-uppgiften från ett publicerat prov?
Undan för undan lägger jag ut några videor på Youtube om mina hp-erfarenheter. Kolla gärna. Sökord Högskoleprovet Aristofanes.
mhall
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 96
Blev medlem: ons 25 okt, 2017 21:05

Re: HP-plugg och småbarnsliv

Inlägg av mhall »

Aristofanes skrev: tor 16 jan, 2020 19:02 var den svåra KVA-uppgiften från ett publicerat prov?
Nej det var den inte men typen har förekommit. Frågan var ju såklart vad som var störst? 1/2 +1/4.....+1/16 eller 14/15.

Vet ju att man ska förlänga bråket men fick för mig att man skulle kunna göra det på ett snabbare sätt. Hade jag tänkt till lite så hade jag ju sätt att det skulle sluta i 15/16 som då blir större än 14/15.
fridab92
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 4
Blev medlem: ons 09 jan, 2019 19:28

Re: HP-plugg och småbarnsliv

Inlägg av fridab92 »

Heja dig!
Att du satsar att plugga till läkare med småbarn är så inspirerande för mig, håller tummarna för att vi båda når våra mål till nästa prov, jag tror på dig!
mhall
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 96
Blev medlem: ons 25 okt, 2017 21:05

Re: HP-plugg och småbarnsliv

Inlägg av mhall »

Idag har det blivit lite MEK, hoppas hinna ngn omgång till. Jag går alltid (oavsett vad det är för delprov) även igenom mina korrekta svar. Händer ju att man är lite osäker på ngn och då vill jag se varför det var rätt och inte nöja mig med att jag chansade rätt. Det tar tid men hoppas att det är värt det i slutet :) Lite blandade resultat, jag brukar sätta 10/10 på MEK, ev att jag ibland har ett fel. De fel jag hade var meningar med bara en lucka där nyckelordet för att lista ut vad som fattades var ett ord jag inte kunde, alt att det väldigt tidigt i texten kom två tomma luckor. Tycker de är ganska svåra, för mig är det enklare när luckan kommer en bit in så jag hinner få en uppfattning om "tonen" i texten.

Resultat:
8/10 ca 1 min tillgodo
7/10 2,5 min tillgodo
9/10 ca 1 min tillgodo

Känner mig väldigt stressad över att få till tid till pluggandet just nu. Mini har gått från att sova 3 ggr på dagen till 2. Första sovstunden brukar jag också lägga mig en stund för att orka med dagen vilket innebär att det finns en sovstund kvar för plugg och dyker något annat upp då är det kört. Dessutom kan den sovstunden vara allt från 40 min till 2h. Dock har han till och från börjat sova över nattmålet och sova hela nätterna. Hoppas, hoppas att det fortsätter. Skulle han sova över nattmålet för jämnan borde jag inte behöva sova ngt på dagen även om han då vaknar tidigt på morgonen.
mhall
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 96
Blev medlem: ons 25 okt, 2017 21:05

Re: HP-plugg och småbarnsliv

Inlägg av mhall »

fridab92 skrev: fre 17 jan, 2020 14:44 Heja dig!
Att du satsar att plugga till läkare med småbarn är så inspirerande för mig, håller tummarna för att vi båda når våra mål till nästa prov, jag tror på dig!
Tack! Behöver lite pepp just nu! :) Alltid extra roligt när man kan hjälpa till att inspirera andra att fortsätta kämpa mot sina mål med :D Vad är din drömutbildning?
Skriv svar