Imans dröm - mot läkarprogrammet (KLAAR)

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Användarvisningsbild
Iman.1998
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1005
Blev medlem: ons 02 nov, 2016 13:31

Re: Imans dröm - mot läkarprogrammet (KLAAR)

Inlägg av Iman.1998 »

Tankarish skrev: mån 15 feb, 2021 17:33 Fett kul att du kom in, minns att du började plugga lite efter mig till HP. Vi syns som kollegor! :D
Så kul, vart pluggar du? And yesss :D
Från ett 0,45 till läkarstudent i Lund, min resa: https://hpguiden.se/forumet/Utbildning/ ... laar-17453
Användarvisningsbild
Iman.1998
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1005
Blev medlem: ons 02 nov, 2016 13:31

Re: Imans dröm - mot läkarprogrammet (KLAAR)

Inlägg av Iman.1998 »

Majgun skrev: fre 26 feb, 2021 12:49
Iman.1998 skrev: fre 05 feb, 2021 21:14
Majgun skrev: fre 29 jan, 2021 13:05 Så stolt över dig!! Terminstentor verkar vara en blessing och en curse på samma gång. Min kompis som läser jurist i UU har det och folk där kommer med resväskor fulla av böcker till sina tentor (innan corona) hahahhaha :(
Ja verkligen, fyfan.. Tack för dom fina orden <3 Tycker T2 är mycket tuffare än T1 (men mer intressant än tusen enzymer som ingår i metabolismen osv). Vi har anatomi och histologi parallellt med neurologi 8O Vad läser du?
Åh vi läser också flera kurser samtidigt det suger verkligen, men samtidigt hade våra program tagit 10 år istället för 5 om man hade en åt gången haha :-(((
Jag läser civilingenjör inom energi och miljö på kth idag! Längtar så mkt till nästa termin, nu i vår har vi massa elkretskurser som inte riktigt är min grej. Jag valde programmet för att jag senare vill välja massa kurser om miljövetenskap:) Lycka till till oss!!
Spännande, lycka till!!! Själv sitter jag och strugglar just nu med blodtillförseln till hjärnan.. Massa olika begrepp och namn man ska hålla koll på.. :? Innerst inne önskar jag att vi inte hade PBL för det ökar min stress, men samtidigt hade man inte haft samma disciplin utan haha.. Aja.. man får bita ihop och göra sitt bästa vid tuffa perioder (känns att jag har tuffa perioder för ofta? Minns inte någon lugn vecka..)
Från ett 0,45 till läkarstudent i Lund, min resa: https://hpguiden.se/forumet/Utbildning/ ... laar-17453
Användarvisningsbild
Iman.1998
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1005
Blev medlem: ons 02 nov, 2016 13:31

Re: Imans dröm - mot läkarprogrammet (KLAAR)

Inlägg av Iman.1998 »

Hellu, long time no see! En månad kvar till min andra terminstenta, ligger i sängen och kan inte riktigt sova än. Ska dessutom vara ordförande imorgon (big deal i Lund under PBL -.-) vilket är ännu en faktor, nervositet pga hetsig PBL grupp? Tror inte någon från Lund vet vem jag är och läser detta direkt så tänker skriva av mig..

Jag ångrar mig inte någonstans att jag valde läkarlinjen och denna väg. Ibland har jag dock undrat om Lund är verkligen rätt ställe för mig pga upplägget. Gillar inte terminstentor men får stå ut med det nu. Tycker inte heller det är alltid strukturerat, en vecka kan vi ha helt plötsligt anatomi om muskler när PBL handlar om något helt annat osv, kanske har o göra med att det är på distans? Vet inte hur T2 var förr på plats. Jag är inget stort fan av PBL heller, även om jag vet innerst inne att jag kommer utvecklas av det som person och så.. Men om jag ska vara ärlig tröttnar man på det till slut. Fan, detta är min pluggdagbok och kan skriva vad jag vill. Jag tycker PBL är jobbigt pga vissa människor man råkar hamna med. Har just nu en av dom värsta grupperna jag haft hittills (skriver det without shame 😂) och ser fram emot tills dessa 3 veckor med sista fallen är över. Vet att det är bra övning, men tycker det är så himla tråkigt när vissa känns så himla tävlingsinrikade och dumförklarar en när man råkar säga fel.. Okej nog om PBL.

Har inte heller hittat en amazing gang från klassen man kan plugga o hänga med, tyvärr.. Det hade underlättat en hel del..

Vet inte, om jag ska vara ärlig känner jag att den där glöden var starkare under hp-perioden. Jag saknar det där självförtroendet.. Ibland tvivlar jag på mig själv i läkarprogrammet, speciellt nu när tentan närmar sig och man inte kan alls anatomin och histologin ordentligt (vi har anatomi, histo och PBL parallelt) men ska försöka mitt bästa..

Jag vill bli en grym läkare, men vissa dagar känner jag mig bristfällig vilket resulterar i att jag inte har motivation. Andra dagar är jag mer positiv och produktiv, mer avslappnad och tror på mina förmågor. Det är som berg o dalbana.

innan jag började läk önskar jag nu i efterhand att jag sökte upp mer om olika studietekniker och förberedde mig på det sättet. Önskar också att jag hade bestämt en bra struktur tidigt än det jag lever i just nu. Önskar också att jag hade grävt mig in i hur dom olika uppläggen skiljer sig i olika lärosäten och satsat allt på att komma in i det som verkar passa mig met. Visste till exempel inte att lund hade terminstentor utan hörde bara att det hade ett gott rykte. F ryktet känner jag. Om du ska välja ett läkarprogram är det bäst att kolla noga på hur upplägget ser ut samt hur staden är generellt.

Minns när man kände sig omotiverad under sin hp resa och man fick stöd här. Saknar det just nu ❤️

Sjukt ostrukturerat och slarvigt inlägg såhär sent mitt i natten men nu har ni fått en inblick i mitt liv efter att ha uppnått målet och om hur det kan upplevas i läkarlinjen i Lund.


Till alla som fortsätter kriga; det är värt all slit såklart, men bara för att man börjar läk kommer inte ens liv bli perfekt. Det bästa tipset jag kan ge är att försöka hitta ett bra upplägg innan + kolla upp olika tips om effektiva studietekniker och rutiner som läkarstudent. Du ska förväntas plugga 24/7 om du vill klara studierna galant, så se det långs hp-plugget som träning inför det.

Aja , nu måste jag försöka sova. Wish me goodluck tomorow som ordförande i en jobbig PBL grupp :p
Från ett 0,45 till läkarstudent i Lund, min resa: https://hpguiden.se/forumet/Utbildning/ ... laar-17453
Användarvisningsbild
Aristofanes
Stammis
Stammis
Inlägg: 420
Blev medlem: tor 15 nov, 2018 16:27

Re: Imans dröm - mot läkarprogrammet (KLAAR)

Inlägg av Aristofanes »

Hej Iman,
Kul att läsa hur du har det.
Du lade ju verkligen ner din själ i att lyckas på hp, och den som klarar det du gjorde har ju förmågan att studera vilket ämne som helst vid vilket lärosäte som helst.
Som du vet har jag lagt ut rätt många videor om hp. Om inte annat har jag lärt mig. Bl.a. får jag en massa statistik från Youtube, och veckan före provet exploderar användningen.
Detta får mig undrande, och det är tvärtemot hur du arbetade. Att läsa till läkare är ju att göra ett åtagande om att studera hårt i kanske 10 år fram till specialist. Då tycker jag att man ska börja hårt minst ett halvt år före provet.
Med ditt metodiska arbete kommer det att gå bra!
Undan för undan lägger jag ut några videor på Youtube om mina hp-erfarenheter. Kolla gärna. Sökord Högskoleprovet Aristofanes.
Liolenio
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 16
Blev medlem: tis 21 jul, 2020 20:02

Re: Imans dröm - mot läkarprogrammet (KLAAR)

Inlägg av Liolenio »

Iman! Kan du prata mer om läkarprogrammet i Lund? Skriv av dig kring allt du tänker! ❤️ Du kan absolut räkna med fortsatt stöd härifrån, även om det inte gäller HP. Samtidigt är det så givande för de (mig, haha) som undrar kring programmet. Räds inte för att vara ostrukturerad.

Går i samma tankar kring PBL och val av Lund. Hoppas såklart att du inte känner såpass mycket vemod att du fullkomligt ångrar stads-/universitetsvalet - men hade du valt samma ändå om du stått inför samma val igen? Vilket annat uni/stad sneglar du på när du tänker tillbaka på valet?

Vad hade du önskat att du visste om PBL/staden som du nu vet först efter att ha upplevt det?

Lunds studentlivet i övrigt, lyckas du hitta folk utanför programmet som du klickar med? Tänker att det kanske kompenserar för att finna någon kursare att plugga med?

Hoppas att ordförandeskapet gick bra idag! Hur ofta får ni byta grupp? Så himla trist att folk ska dumförklara en. Känns så gammalt. Personen verkar ha valt en av två sätt att verka större i förhållande till andra - puffa upp sig eller kapa ner andra. Du verkar ändå lyckas se igenom och skapa distans till beteendet. Ibland kan det vara kul att observera vilket av de två (eller båda) beteende sådana personer väljer för dagen haha. "Aaaah, hen valde gläfsig chihuahua. Skoj, lol."

Stoltheten över att ha rätt, ens ego och rädslan över att ha fel kommer i slutändan bara hindra den personen från att lära sig, som bekant, men är i synnerhet också bland de värsta egenskaperna man kan besitta som vetenskapligt verksam. (Hall of fame i detta: Macchiarini, Andrew Wakefield)

Lyx ändå, (PB)lärande i både medicin och hur man inte ska bete sig på samma gång. 😉
hultisen
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 80
Blev medlem: lör 13 jul, 2019 21:42

Re: Imans dröm - mot läkarprogrammet (KLAAR)

Inlägg av hultisen »

Jag läser på LiU och vi har nog mer PBL. Håller med dig om att det kan vara enormt tröttsamt och man blir tokig på sina gruppkompisar emellanåt. Men om man vänder på det så finns det typ inget annat sätt att bryta ner och tillgodogöra sig den enorma mängd information man ska lära sig. Det är egentligen det enda sättet. Dessutom kommer det kännas mer naturligt senare när man jobbar med case - både på tentor och ute på klinik.

Läkarprogrammet är tävlingsinriktat. Studenterna är begåvade och högpresterande. Jag är äldre vilket kanske gör att jag inte bryr mig ett dyft om sånt. Precis som du skriver, vill jag bli en bra läkare. Inte nån överpresterande översittare. För visst finns det många sådana! Har dock haft turen att träffa en och annan skönis och vi håller ihop.

Det kommer nya PBL-grupper. Det blir ny termin. Det blir sommar och sommarlov. Det blir bättre! :)
skyfall
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 4
Blev medlem: sön 12 maj, 2019 9:21

Re: Imans dröm - mot läkarprogrammet (KLAAR)

Inlägg av skyfall »

Hej Iman! Hur känns programmet nu? Vore kul med en uppdatering!
Claudlina
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 63
Blev medlem: mån 13 apr, 2020 20:30

Re: Imans dröm - mot läkarprogrammet (KLAAR)

Inlägg av Claudlina »

Den här tråden ger mig tårar, vilken otrolig resa! Kommer tillbaka hit för att läsa igenom allt mer noggrant igen. Är 20 och fick 1,1 på senaste provet efter någon månads plugg. Vill verkligen bli läkare och kör hp i höst. Hoppas höja mig så det räcker till iallafall PIL. Så denna tråd ger mig så mycket motivation.

Önskar dig all lycka till i världen!
Who
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 2
Blev medlem: tis 29 jun, 2021 17:35

Re: Imans dröm - mot läkarprogrammet (KLAAR)

Inlägg av Who »

Off Topic
Hej, har sökt till läkarprogrammet i Lund, men överväger att stryka det från min ansökning. Undrar ifall man kan ställa några frågor? (Har du en mejladress eller en discord som man kan skriva till?)

Tack!
Skriv svar