Kakarotts pluggdagbok till 1.8 (nått 1,85)

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Användarvisningsbild
PerryKaty
Stammis
Stammis
Inlägg: 193
Blev medlem: tor 02 sep, 2010 19:44

Re: Kakarotts plugg dagbok till 1.8 (Avklarat)

Inlägg av PerryKaty »

Grattis Kakarott! Lycka till med framtida studier och ta med dig vanan att sitta och plugga 24/7 så kommer du få en fin framtid :).

Användarvisningsbild
Kakarott
Stammis
Stammis
Inlägg: 242
Blev medlem: tor 06 jan, 2011 13:48
Ort: Kiruna

Re: Kakarotts plugg dagbok till 1.8 (Avklarat)

Inlägg av Kakarott »

Tack så mycket för alla grattis, det värmer!

ajmal09: Jag ligger på gränsen vid KVA och om det höjs med 1 poäng så hamnar jag på 1,8. Vild gissning för att ta det säkra för det osäkra :)

Mronbicycle: Häftigt grattis :)! Vart har du sökt som första val då? Du kommer ju in på ditt första val med 1,8.
All in mot göteborg

Användarvisningsbild
Kakarott
Stammis
Stammis
Inlägg: 242
Blev medlem: tor 06 jan, 2011 13:48
Ort: Kiruna

Re: Kakarotts plugg dagbok till 1.8 (nått 1,85)

Inlägg av Kakarott »

Gud vad skönt att ha det på papper, 1,85 blev det denna gången. Extremt nöjd! Skall bli ett nöje att ändra bästa HP här på hpguiden från 1,65 till mitt nya fina 1,85!

Resultatet blev

Kvantitativa (+- från tidigare resultat)
XYZ:22/24 +2
KVA:16/20 -2
NOG:10/12 +4
DTK:21/24 +1
=2.0

Verbal
LÄS:17/20 -1
ELF:17/20 +2
MEK:18/20 +6
ORD:15/20 -2
=1.7

TOTALT: 1.85
All in mot göteborg

Rozeya
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 300
Blev medlem: tis 19 nov, 2013 22:27

Re: Kakarotts plugg dagbok till 1.8 (nått 1,85)

Inlägg av Rozeya »

Heej, Grattis för resultatet, levande bevis på att det går om man vill. Jag undrar vad du gjorde när du ökade från 0.6->1.1->1.25? Jag skulle vilja veta i ju med att man redan sett hur du gick till väga när du studerade inför 1,65 men ska du skriva ner hur du gjorde för att få 1,85?

Användarvisningsbild
Kakarott
Stammis
Stammis
Inlägg: 242
Blev medlem: tor 06 jan, 2011 13:48
Ort: Kiruna

Re: Kakarotts plugg dagbok till 1.8 (nått 1,85)

Inlägg av Kakarott »

JasmineAl skrev:Heej, Grattis för resultatet, levande bevis på att det går om man vill. Jag undrar vad du gjorde när du ökade från 0.6->1.1->1.25? Jag skulle vilja veta i ju med att man redan sett hur du gick till väga när du studerade inför 1,65 men ska du skriva ner hur du gjorde för att få 1,85?
Tack så mycket, tanken är att jag skall skriva lite hur jag nått mitt mål och min resa.
All in mot göteborg

Användarvisningsbild
Kakarott
Stammis
Stammis
Inlägg: 242
Blev medlem: tor 06 jan, 2011 13:48
Ort: Kiruna

Re: Kakarotts plugg dagbok till 1.8 (nått 1,85)

Inlägg av Kakarott »

Sammanfattning plugg och liv från 1,65-1,85

Jag skrev 1,25 HP för ett år sedan 2012 oktober. Det var första gången jag satsade på att skriva ett högskoleprov seriöst och dessutom det nya högskoleprovet. Jag förberedde mig från september till oktober med HPG och var tvungen att lära mig och repetera mycket matematik som glömts eller ibland ej lärts in tidigare under min gymnasietid. Min åsikt är att jag helt oförberedd utan träning inför HP är att jag skulle skrivit 0,9-1.0 då XYZ/KVA är mycket svårt att göra första gången och dessutom novis på matematik delen.

I denna pluggdagbok kan ni läsa hur jag gick från 1,25-1,65 på 5 månader av 'rent' hp plugg. Det kan ni läsa om om ni går till sida ett här i tråden. Kortsagt så hade jag gott om tid och började därför lära mig grunderna inom allting mycket noggrant, särskilt matematiken. Därefter byggt mina kunskaper uppåt likt en pyramid.

Mitt mål var 1,8 när jag skrev 1,65. Det var tufft att få beskedet att hamna ett poäng från 1,7 som i min värld skulle ge mig möjlighet att komma in på något läkarprogram i Sverige åtminstone. Då jag fick beskedet i april efter provet då jag skrev över mina svar på en lapp så var jag tvungen att tänka ut framtiden. Min framtid var fullspäckad av jobb och resor samt heltids studier av basår.

Jag samlade mina tankar och gjorde en översikts plan, som inkluderade att från april-maj/juni så fanns HP inte på kartan. Jag var tvungen att få en paus, jag hade säkerligen kunnat börja direkt igen men hade tappat orken halvvägs och allt hade skitit sig. Det gäller att ta pauser när man behöver det.

April/Maj 2013
Fokus framtid, fokus basår och livet. Hämta andan och samla kraft för framtida HP studier.

Juni 2013

Jag känner ingen jätte stark motivation fortfarande men min filosofi inför HT 13 provet är exponentiell träning. Börja lite med ofta och öka efterhand. Många bäckar små.
Under Juni månaden (skön sommar) så börjar jag med skönlitterär engelsk läsning blandat med svensk litteratur. Jag börjar läsa mycket, även understrecket och economist samt svenska dagbladet. Den Verbala delen på HP provet tar lång tid att bygga upp och det gäller att man är i form, den är också bekvämast att plugga inför på ett sätt.

Juli 2013

Jag gick här igenom lite ord sporadiskt varje dag, då jag känner att jag inte kan alla ord lika bra som jag kunde i april. Jag förbereder mig också på att lära mig ytterligare ord från ordprovs listan i dropbox mappen här på HPG, nu när jag har tid. Jag fortsätter med mycket läsning samt ord. Jag läser mycket dagstidningar Svenska dagbladet och Dagens nyheter i pappers form.

Augusti 2013

Jag gör upp en plan på vad jag kan plocka poäng på hos högskoleprovet. Min bedömning är att mitt resultat 6/12 NOG går att förbättras då jag generellt sätt är mycket bra på NOG. Detta gäller även MEK som jag fick 12/20. Jag gör MEK uppgifterna cirka 5-10 per dag här på HPG. Börjar göra gamla prov DTK,NOG,ELF,LÄS/ELF. Gör kanske 3 prov per vecka med blandade resultat vissa bra vissa mycket dåliga. Här lägger jag in matematiken också och lägger fokus på XYZ (ej KVA då jag senast fick 18/20 jämför med 18/24 på XYZ).

September 2013

Fullt upp med HP studier, pluggar ord varje morgon och kväll. Läser in på mp3 och lyssnar när jag tränar. Läser mycket varje dag. Gör särskilt många DTK/NOG prov och lägger stor vikt vid XYZ här på HPG. Jag känner också att jag skall göra högskoleprovet på ett annat sätt än tidigare. Jag har kapacitet att skriva nästan max på allting på KVA om jag har tillräckligt med tid. Att avsluta med DTK känns alltid SKIT.

Jag gör bedömningen att följa åsnefisk(se hans grymma pluggdagbok och resa) råd att börja med DTK först på Kvantitativa delen. Jag känner dock att det är krångligt med att börja huller om buller och skriva uppgift 28 först osv osv. Jag tar risken och bestämmer mig sedan för att göra DTK först därefter NOG och sen XYZ,KVA i den ordningen. Detta för att DTK och NOG kan jag nästan maxa poängen om jag inte stressar. XYZ/KVA kan man stressa på i min erfarenhet och ändra prestera.

Oktober 2013

Fokus framför allt på XYZ/DTK (när det gäller DTK för att spara tid och kunna lägga mer tid på övriga provet och därför tjänar jag poäng på detta). KVA/NOG/MEK läggs också mycket tid på. Många högskoleprov skrivs. Mentala förberedelser och taktiker präntas in inför högskoleprovet. Värt att notera är att jag göra alla högskoleprov på 85% av ordinare tid för att förbättra mig och känna press.

________________________________________

Enskilda tips

* Gör en översiktlig plan, inte en detaljerad. Du kommer inte klara av en detaljerad plan under lång tid. Gör upp endagars planer och ha en översiktlig plan som säger att du skall lägga tid på en viss del

* Tidtagare och öronproppar

* Lägg fokus på rätt delar, ligger du på 16-18 på LÄS och 10/24 på XYZ. Fokusera mest på matematiken då.

*Börja tidigt och slarva inte, lägg in pauser samt paus dagar om så behövs.

* Gör många gamla högskoleprov och GÅ ALLTID IGENOM FEL SÅ ATT DU EJ GÖR OM DEM!!!!!!!!!!!!!

*När du skall börja göra gamla högskoleprov, börja från senaste datumet och gå bakåt eller från tidigaste. Annars så är risken att du har gjort så många efter ett tag att du inte hittar några nya. Jag lovar dig den tidpunkten kommer om du är flitig.

* Köp fina pennor, pennfack, suddigummi, anteckningsblock så du har ordning och reda på dina studier.

* För egen pluggdagbok hemma eller här på HPG

*Sätt inte för stora mål, sätt hellre mindre mål men plugga inte mindre för det! Många sätter målen skyhögt och arbetstempot lågt, gör tvärtom!

* Det är mycket, mycket svårt för många att höja sig efter 1,5 och uppåt. Det som påverkar mycket är dagsformen, och baskunskaperna tillsammans med spjutspets kompetens och tid allokering. Du må sätta 2,0 på ett gammalt KVA men det gäller att kunna sätta 2,0 på ett KVA prov som du får alla de jobbigaste uppgifterna på som du hoppades inte skulle komma.

*Tänk på att begåvade människor är begåvade för att de har lagt ner tid och hårt arbete på deras gebit. Det är sällan någon är begåvad på ett högskoleprov och skrivar 2.0 utan att lagt ner mycket tid under gymnasiet på matematik eller aldrig läst en bok...

* (VIKTIGT) Har du flickvän/pojkvän, berätta för dem hur ditt mål ser ut och att du kommer försöka träna och behöver tid. Om du har tur så stöttar dem dig aktivt, eller ger dig den tid du behöver. Det är lätt att ens respektive tar för mycket tid, berätta att du behöver tid för dina studier och TA DIG TID!!!!
*Uppdatering 1: La till angående partner.
All in mot göteborg

roeh
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 8
Blev medlem: fre 21 jun, 2013 0:30

Re: Kakarotts plugg dagbok till 1.8 (nått 1,85)

Inlägg av roeh »

Börjar först med att gratulera dig stort, du förtjänade verkligen det! Jag följde din dagbok lite här och där, målmedveten är vad du är! Jag har några frågor angående basåret du tog. Var tog du basåret och hur var det? Är basåret för mycket för att man ska kunna lägga ner tid på sina studier samtidigt som hp-pluggandet?

DrKim
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 36
Blev medlem: ons 20 nov, 2013 7:58

Re: Kakarotts plugg dagbok till 1.8 (nått 1,85)

Inlägg av DrKim »

Hej!
Jag gjorde HP för första gången och fick 0,7.
Jag vill gärna komma in på ett svenskt läkarprogram, jag har alltså tre gånger på mig att skriva HP samtidigt som jag går i gymnasiet (har mycket att plugga här också går natur).
Skulle du kunna hjälpa mig hur jag ska förbereda mig inför den verbala delen?
Jag är inte en så van läsare, jag läser cirka 200 ord/minut (svenska texter) och engelska texter läser jag cirka 150 ord/minut.
Hur ska jag förbereda mig inför HP? Jag har massor med tidskrifter, såsom time, national geographic, tempus och new scientist som jag har börjat läsa (för att träna upp intresset för liknande texter inför HP).
Kan du ge mig lite tips om hur jag ska träna?

Användarvisningsbild
Kakarott
Stammis
Stammis
Inlägg: 242
Blev medlem: tor 06 jan, 2011 13:48
Ort: Kiruna

Re: Kakarotts plugg dagbok till 1.8 (nått 1,85)

Inlägg av Kakarott »

roeh skrev:Börjar först med att gratulera dig stort, du förtjänade verkligen det! Jag följde din dagbok lite här och där, målmedveten är vad du är! Jag har några frågor angående basåret du tog. Var tog du basåret och hur var det? Är basåret för mycket för att man ska kunna lägga ner tid på sina studier samtidigt som hp-pluggandet?
Läste NTI skolan, kan säga att Biologi och Kemi kurserna var okej att plugga HP samtidigt, men Fysik och Matematik så krävdes det större delen av ens tid till just basåret tyvärr. NTI skolan var bra, krävs dock mycket själv disciplin och att man är aktiv och frågar om hjälp eller söker på internet.


DrKim:Fokusera på att läsa mycket och förstå sammanhanget, att läsa fort har ingen betydelse är min åsikt om du läser normalt men har FULL förståelse. Läs texter du gillar samt texter du o gillar, regelbundet gör det till en vana.
Motivation tips för er som läser till läkare eller har det som mål så har jag ett par videor som handlar om AT läkare i liverpool. Dem är mycket lärorika och man får se hur läkarna har det och hur hårt dem behöver arbete och dessutom allt som händer på sjukhuset. Rekommenderas, finns 8 episoder.

Episod 1: http://www.youtube.com/watch?v=jPdYB6GJxrE
De andra episoderna går att hitta genom att söka, eller så ligger dem i fliken till höger när man kollat klart ett avsnitt.
All in mot göteborg

DrKim
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 36
Blev medlem: ons 20 nov, 2013 7:58

Re: Kakarotts plugg dagbok till 1.8 (nått 1,85)

Inlägg av DrKim »

Kakarott skrev:
roeh skrev:Börjar först med att gratulera dig stort, du förtjänade verkligen det! Jag följde din dagbok lite här och där, målmedveten är vad du är! Jag har några frågor angående basåret du tog. Var tog du basåret och hur var det? Är basåret för mycket för att man ska kunna lägga ner tid på sina studier samtidigt som hp-pluggandet?
Läste NTI skolan, kan säga att Biologi och Kemi kurserna var okej att plugga HP samtidigt, men Fysik och Matematik så krävdes det större delen av ens tid till just basåret tyvärr. NTI skolan var bra, krävs dock mycket själv disciplin och att man är aktiv och frågar om hjälp eller söker på internet.


DrKim:Fokusera på att läsa mycket och förstå sammanhanget, att läsa fort har ingen betydelse är min åsikt om du läser normalt men har FULL förståelse. Läs texter du gillar samt texter du o gillar, regelbundet gör det till en vana.
Motivation tips för er som läser till läkare eller har det som mål så har jag ett par videor som handlar om AT läkare i liverpool. Dem är mycket lärorika och man får se hur läkarna har det och hur hårt dem behöver arbete och dessutom allt som händer på sjukhuset. Rekommenderas, finns 8 episoder.

Episod 1: http://www.youtube.com/watch?v=jPdYB6GJxrE
De andra episoderna går att hitta genom att söka, eller så ligger dem i fliken till höger när man kollat klart ett avsnitt.
Tack så mycket för ditt svar!
Jag hoppas att skriva minst 1,7 på de tre försöken jag har kvar!

Elle93
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 73
Blev medlem: lör 19 feb, 2011 13:55

Re: Kakarotts pluggdagbok till 1.8 (nått 1,85)

Inlägg av Elle93 »

Hej!

Jag undrar hur du gjorde när du gick genom Matte 1c, gjorde du alla uppgifter i boken eller gick du genom kapitlen bara?

Jag gjorde nämligen alla uppgifter här på hpguiden inför det senaste provet men vill gå genom matteboken den här gången för att se om jag har missat något.

Rozeya
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 300
Blev medlem: tis 19 nov, 2013 22:27

Re: Kakarotts pluggdagbok till 1.8 (nått 1,85)

Inlägg av Rozeya »

Hej, kakarott! Jag undrar vilken metod du använde gör att lösa läsuppgifterna? Hur kunde du hitta svaren och på helhetsfrågorna? Använder du samma metod för ELF?

Skriv svar