Läkardagboken. Mål 1.7

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
ylvak94
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 37
Blev medlem: lör 29 feb, 2020 13:47

Läkardagboken. Mål 1.7

Inlägg av ylvak94 »

Då var det dags att starta en dagbok för att hålla fokus på studierna. Planen är att plugga lite varje dag, om det så bara är att läsa, träna ord eller öva på huvudräkning. Åtminstone varannan dag ska jag försöka göra ett delprov, och 2/3 av dessa ska helst vara kvantitativa då det är min svagare sida.

MÅLET:

Som titeln säger är jag en av många som har läkarprogrammet som mål, för mig är det Umeå som gäller. Just nu går jag på folkhögskola för att läsa in grundläggande behörighet samt matematik 4, och kommer vara färdig i maj 2021. Läsåret 2021/22 blir det ett naturvetenskapligt basår för att läsa biologi, fysik och kemi. Jag siktar alltså på att bli antagen till läkarprogrammet HT2022. Då BF-gruppen är mycket begränsad tänker jag jobba för ett högt resultat på HP för att öka mina chanser att bli antagen på första försöket, även om jag med stor sannolikhet kommer få ett fint studieomdöme från folkhögskolan.

UTGÅNGSLÄGET:

Hittills har jag jobbat av och till med studier specifikt riktade mot HP. Kvantitativa delarna är som tidigare sagt min svagare sida och där snittar jag runt 1.5 vid genererade- eller gamla provpass på tid. I verbala delprov ligger snittet runt 1.7. Det är alltså matematiken och logiken som jag behöver lägga mest krut på.

Matematiken är egentligen inget större problem, utan det är att jag jobbar för långsamt och blir slarvig under stress. Jag får regelbundet resultat som motsvarar 2.0 om jag gör kvantitativa delprov utan tidspress (vilket jag inte längre gör).

I de verbala delproven är problemet nästan detsamma. Jag läser texter för snabbt och gör slarvfel, och jag missar ofta ett par poäng på ORD.

PLANEN:

Allmänna åtgärder är att lära mig matematiska knep för att räkna snabbare för att underlätta tidspressen, samt att lära mig lämna uppgiften direkt efter att jag fått tillräckligt med information för att hitta svaret. För den verbala delen måste jag lära mig läsa mer noggrant, då jag är tillräckligt snabb för att inte behöva stressa igenom läsningen. Jag ska även öva på att stryka under viktiga delar av texter medan jag läser dem. ORD blir jag bättre på genom att slå upp alla ord jag stöter på som jag inte känner igen, samt genom att använda Memrise. I övrigt ska jag försöka hålla studierna på en rimlig nivå för att undvika utbrändhet och tappat intresse.

Så efter den långa utläggningen kommer här dagens studier.

20200817

LÄSNING:

Papperstidningen på nätet (eVK), samt ett par artiklar från Dagens Juridik, Dagens Medicin, SMHI och The Guardian. Läste inte allt i VK, då jag tycker kultursidorna och sporten är så himla tråkiga.

Ca. 20 sidor skönlitteratur på svenska och 80 sidor skönlitteratur på engelska. Förmodligen utökas detta under kvällen då jag läser innan jag ska sova.

TEKNIK & KUNSKAP:

50 ord i Memrise samt repetition av tidigare ord. U/A.
Ett antal nivåer i Math Tricks, främst multiplikation. Märker att jag får problem när talen blir större.
Påbörjat en kurs för effektiv läsning på Skillshare. För tidigt att säga något om resultat.

DELPROV:

Ett genererat verbalt delprov.
Resultat: 35/40 eller 1.7.
Tid: Knappt 28 minuter.
Kommentarer: 3 fel på ORD, 1 fel på MEK och 1 slarvfel på LÄS.
Åtgärder: Fortsätter med Memrise för att bli bättre på ORD. Felet på MEK var ett missförstånd och jag kommer läsa noggrannare och ta mer tid på mig om jag är osäker. På LÄS kom det ett slarvfel då jag läste texten för snabbt och inte kontrollerade tillräckligt noggrant. Då jag hade 27 minuter kvar av provet är det tydligt att jag kan ta god tid på mig med läsningen.

REFLEKTIONER:

Idag har det varit väldigt mycket verbal träning. I morgon får jag försöka göra lite mer kvantitativa övningar. Blir nog lite mer Math Tricks med fokus på multiplikation och division och kanske en del youtube-videor med specifika tips inför HP-matten. Ska även försöka läsa en del om kvantitativa övningar i en bok med HP-strategier. Över lag kändes studierna ganska bra idag.
Senast redigerad av ylvak94 den fre 21 aug, 2020 19:05, redigerad totalt 1 gånger.
abiralmo
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 200
Blev medlem: ons 21 aug, 2019 17:17

Re: Läkardagboken. Mål 1.7.

Inlägg av abiralmo »

Det kommer bli kul att följa din resa! Fortsätt och kämpa på :)
ylvak94
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 37
Blev medlem: lör 29 feb, 2020 13:47

Re: Läkardagboken. Mål 1.7.

Inlägg av ylvak94 »

Tack för uppmuntran! Jag jobbar på så gott jag kan och förhoppningsvis räcker det. Har ju ett gäng högskoleprov innan det gäller så jag har god tid på mig att förbättra mitt resultat. :D


20200818

LÄSNING:

Har läst mestadels engelsk skönlitteratur idag, ca. 70 sidor. Ska även läsa svensk skönlitteratur och lite enkel fakta ikväll. Hamnar förmodligen runt 40 sidor respektive 20 sidor eller så. Förmodligen blir det lite mer engelska också framåt sovdags.

Sedan även nyheterna på eVK där jag tvingade mig igenom ett par sport- och kulturartiklar, och jag läste ett gäng artiklar på Dagens Medicin, Dagens Juridik, SMHI och The Guardian som vanligt.

TEKNIK & KUNSKAP:

Dagens 50 ord på Memrise samt repetition av tidigare ord.
Math Tricks; multiplikation och division, en del potenser och multiplikationstabeller. Känner att jag haltar lite när tabellerna överstiger 11-12 så jobbar vidare på det. Sedan blev det även en del "svårare" addition med större tal. Egentligen är väl inte den här biten är den viktigaste för ett bra resultat på kvantitativa delarna av HP, men det kan ju inte skada att kunna några genvägar till snabb huvudräkning.

DELPROV:

Ett genererat kvantitativt delprov.
Resultat: 33/40 eller 1.6.
Tid: Drygt 51 minuter.
Analys: 2 fel på XYZ, 1 fel på KVA, 3 fel på NOG, 1 fel på DTK.

XYZ: Första felet var ett slarvfel där jag måste fått hjärnsläpp, inga problem att snabbt räkna ut i efterhand. Andra felet var även det ett slarvfel, då om jag tagit några sekunder extra hade hittat ett enklare och noggrannare sätt att hitta svaret.

KVA: Ytterligare ett slarvfel, här i form av att jag rörde ihop det när jag räknade potenser. 3³ är 27, men min hjärna tänkte på något sätt att 3³ = 9². 8O

NOG: Första felet var på grund av bristande kunskap om räta linjer. Det andra felet känns så himla dumt då jag valde rätt svar från början men sedan tänkte för mycket och ångrade mig. Tredje felet var på grund av att jag inte tänkte hela vägen, utan jag blev stressad och hoppade över ett par steg.

DTK: Var inte tillräckligt noggrann och missade att räkna ett par staplar.

Åtgärder: Till stor del är problemet att jag gör slarvfel. För att bli bättre på det kommer jag fortsätta att arbeta med matematiken under tidspress för att sedan analysera som jag gjort här. Jag tänker att detta är ett sätt att få in mer rutin och rätt tänk för att lösa uppgifterna effektivt. För de felen som inte var relaterade till slarv behöver jag bland annat gå igenom räta linjer och koordinatsystem igen, vilket jag kommer igång med om någon vecka. Jag behöver även bli mer säker på mina svar så jag inte velar och väljer fel.

REFLEKTIONER:

Det kändes rätt bra att göra det kvantitativa delprovet idag, men jag blir också så himla mycket tröttare i huvudet av det än jag blir när jag gör verbala. Får bita ihop och fortsätta med det ändå. Hann inte läsa specifikt om kvantitativa strategier idag, utan det får bli en annan dag. Nyhetsläsningen kändes ovanligt seg på förmiddagen. Nya tag i morgon, men över lag en helt okej studiedag.
Användarens profilbild
Just_permanently
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 520
Blev medlem: mån 07 okt, 2019 17:13

Re: Läkardagboken. Mål 1.7.

Inlägg av Just_permanently »

En sak du skulle kunna göra för att motverka dina slarvfel är att mentalt markera (eller på papper) vilka uppgifter du ska kontrollräkna ifall du har gott om tid över efter att du löst alla uppgifter. En till sak du skulle kunna göra är att snabbt lösa samtliga uppgifter och sedan ta din tid med DTK och de uppgifter du spontant inte kunde lösa
Första hp: 1,2 —> Mål:1,8(avklarad)—> Antagen till Lund HT21—> T5 (HT22) --> T7 (VT24)
ylvak94
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 37
Blev medlem: lör 29 feb, 2020 13:47

Re: Läkardagboken. Mål 1.7.

Inlägg av ylvak94 »

Tack för tipsen! Jag försöker att markera uppgifterna jag känner mig osäker på och sedan gå till baka till dem om jag har tid, och ofta lyckas jag lösa dessa korrekt då. Slarvfelen kommer ofta på andra uppgifter tyvärr, så jag får jobba på att identifiera när jag slarvar medan jag löser uppgifterna.

Skrev inte någon studiedagbok igår så här följer både dagens och gårdagens studier.

20200819

LÄSNING:

Läste en del engelsk skönlitteratur på förmiddagen, knappt 50 sidor, samt eVK och några artiklar i Dagens Medicin, Dagens Juridik, SMHI och The Guardian. Det blev inte lika mycket läsning idag som jag skulle önskat.

TEKNIK & KUNSKAP:

50 ord på Memrise och repetition av tidigare ord.

DELPROV:

Inget delprov idag.

REFLEKTIONER:

Det blev inte mycket plugg idag då jag varit väldigt trött och haft annat att göra. Försökte att i alla fall göra något, så det blev läsning, nyheter och Memrise. Ska försöka ta som rutin att lösa några matteuppgifter varje dag också, även när jag har kort om tid eller energi.




-------------------------



20200820

LÄSNING:

eVK inklusive artiklar från kultur- och sportsidorna. Artiklar från Dagens Medicin, Dagens Juridik, The Guardian och SMHI Kunskapsbanken.

26 sidor skönlitteratur på svenska, 58 sidor skönlitteratur på engelska

TEKNIK & KUNSKAP:

Cirka 90 minuter matematik, geometri i M3C.
50 ord på Memrise samt repetition.

DELPROV:

Ett genererat kvantitativt delprov.
Resultat: 31/40 eller 1.5.
Tid: Drygt 52 minuter.
Analys: 3 fel på XYZ, 2 fel på KVA, 1 fel på NOG, 3 fel på DTK.

XYZ: Ett av felen var återigen på grund av att jag tappat en del kunskap om räta linjer och koordinatsystem. Måste även få in som rutin att kolla om jag kan använda svarsalternativen för att lösa uppgiften snabbare. Ett annat fel var på grund av att jag glömt en bråkregel (x/(y/z) = (x*z)/y). Det sista felet känner jag mig fortfarande osäker på och kommer kolla mer på det imorgon.

KVA: Första felet kom för att jag gick tillbaka och ändrade mitt svar och det andra felet var en feluppställning.

NOG: Felet var på ämnet medelvärden, vilket jag vanligtvis är riktigt bra på. Hade kunnat hitta rätt svar genom att kontrollera antalet okända och antalet ekvationer men jag fastande i att räkna och glömde bort mig.

DTK: Här blev det stressigt och slarvfelen kom. Hade också en del problem med ett cirkeldiagram, och jag märker att DTK blir svårare än det behöver vara när jag gör det på en datorskärm.

Åtgärder: Som jag sade häromdagen ska jag kolla upp koordinatsystem och räta linjer när jag är tillbaka i skolan till veckan. Jag ska även sätta upp en liten lapp för att påminna mig själv om att alltid kolla svarsalternativen innan jag börjar med uppgifter i XYZ och DTK. Bråkreglerna ska jag skumma igenom för att fräscha upp minnet. Behöver få in rutin på hur jag snabbt ställer upp antalet okända och antalet oberoende ekvationer för NOG, så får öva på det. DTK är som sagt svårt på skärmen då det inte går att markera och mäta effektivt. Ska försöka skriva ut ett gäng prov när jag har tillgång till skrivare så jag kan arbeta på papper istället. Sen ska jag försöka sluta med att gå tillbaka och peta i svaren om jag är osäker då jag ser att jag ofta gissar rätt första gången.

REFLEKTIONER:

Delprovet kändes tungt idag, hade väldigt lite självförtroende när jag skickade in svaren så resultatet var över förväntan men lägre än jag önskat. Läsningen har dock känts bra. Jobbade lite matematik som inte var direkt riktat mot högskoleprovet men som jag behöver för att få behörighet och det kan inte skada inför HP heller. Var några svåra uppgifter som tog lång tid att räkna ut, vilket kan ha påverkat mitt delprov ikväll då hjärnan var trött på matematik.

Tog lång tid att somna igår kväll och hade svårt att stiga upp i morse. Inte helt optimala förutsättningar men det kunde varit värre, det har gått relativt bra ändå. Imorgon blir det förmodligen ett verbalt delprov.
Senast redigerad av ylvak94 den tor 20 aug, 2020 20:31, redigerad totalt 1 gånger.
ylvak94
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 37
Blev medlem: lör 29 feb, 2020 13:47

Re: Läkardagboken. Mål 1.7

Inlägg av ylvak94 »

20200821

LÄSNING:

Skumläsning av eVK, samt artiklar från Dagens Juridik, Dagens Medicin, SMHI och The Guardian.

23 sidor skönlitteratur på svenska.

TEKNIK & KUNSKAP:

50 ord i Memrise samt repetition av tidigare ord.

DELPROV:

Ett genererat verbalt delprov.
Resultat: 35/40 eller 1.7.
Tid: Drygt 47 minuter.
Kommentarer: 2 fel på ORD, 1 fel på LÄS, 2 fel på ELF.

ORD: Ett ord som jag aldrig hört förut och ett ord som jag missförstått betydelsen av.

MEK: -

LÄS: Felet kom av att jag tyckte frågan var väldigt svår, det var inget alternativ som kändes självklart även när jag läst igenom texten ett par gånger. Jag kunde utesluta två alternativ men gissade fel mellan de två kvarvarande. Texten var en litteraturanalys.

ELF: På båda frågorna valde jag rätt svarsalternativ först, men ångrade mig när jag gick igenom delprovet och valde då fel.

Åtgärder: ORD är svårt att direkt åtgärda men jag fortsätter med Memrise och slår upp okända ord jag stöter på när jag läser. För LÄS ska jag försöka att läsa kultursidorna i tidningen oftare för att bekanta mig med olika sorters analytiska texter och recensioner. Problemen med ELF var som jag sedan tidigare förstått att jag måste sluta att överanalysera mina svarsalternativ när jag känner mig osäker. Att byta från ett svar till ett annat om jag inte är helt säker verkar sällan fungera.

REFLEKTIONER:

Kände mig väldigt omotiverad till studier under för- och eftermiddagen så jag har inte fått lika mycket gjort som jag hade planerat, men jag är i alla fall glad att jag gjorde ett verbalt delprov. Med mig från det tar jag att jag måste hitta en strategi för att påminna mig själv om att inte tvivla på magkänslan så ofta, samt att det är viktigt att läsa varierade texter. För mig är kultur och sport det svåraste då jag tycker det är väldigt tråkigt, men jag lägger till en artikel från Tidningen Kulturen i min dagliga läslista ändå. I helgen kommer jag förmodligen inte att ha tid för delprov då jag måste arbeta lite extra med matematik 3, men jag kommer göra vad jag kan ändå.
ylvak94
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 37
Blev medlem: lör 29 feb, 2020 13:47

Re: Läkardagboken. Mål 1.7

Inlägg av ylvak94 »

20200822

LÄSNING:

eVK inklusive artiklar från kultur- och sportsidorna. Artiklar från Dagens Medicin, Dagens Juridik, The Guardian, Tidningen Kulturen och SMHI Kunskapsbanken.

80 sidor skönlitteratur på svenska.

TEKNIK & KUNSKAP:

Cirka 165 minuter matematik, geometri i M3C.
50 ord på Memrise samt repetition.

DELPROV:

Inget delprov idag.

REFLEKTIONER:

Det gick förvånansvärt bra att ta sig igenom kulturartiklarna och sporten under nyhetsläsningen i morse, jag trodde det skulle kännas tungt då jag verkligen inte tycker det är kul. Sen arbetade jag intensivt med matematiken så jag blev klar med det jag behövde göra i helgen, så har jag tid imorgon blir det ett kvantitativt delprov under dagen. Memrise är rätt kul men det känns lite tröttsamt att köra repetition och femtio ord varje dag. Jag ska försöka uthärda men vi får se om jag justerar planeringen för Memrise om det verkligen inte känns hållbart i längden.

Utöver studierna gick jag på biblioteket och lånade ett gäng böcker att läsa under de kommande veckorna. Den här gången blev det främst skönlitteratur, däribland några klassiker som Moby Dick och Den Store Gatsby. Hade reserverat några böcker och alla blev tillgängliga samtidigt, men i framtiden ska jag försöka att låna mer varierade titlar än bara skönlitteratur.

ylvak94
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 37
Blev medlem: lör 29 feb, 2020 13:47

Re: Läkardagboken. Mål 1.7

Inlägg av ylvak94 »

20200823

LÄSNING:

Artiklar från Dagens Medicin, Dagens Juridik, The Guardian, Tidningen Kulturen och SMHI Kunskapsbanken. Nyhetsartiklar från SVT.

229 sidor skönlitteratur på svenska.

TEKNIK & KUNSKAP:

50 ord på Memrise samt repetition.

DELPROV:

Ett genererat kvantitativt delprov.
Resultat: 34/40 eller 1.7.
Tid: 59 minuter.
Kommentarer: XYZ: 1 fel. KVA: 2 fel. NOG: 1 fel. DTK: 2 fel.

XYZ:
1. Räta linjer som spökar igen. Hur man löser ut K från ett koordinatsystem.

KVA:
1. Glömde att subtrahera ena ledet med tre och fick fel svar.
2. Slarvfel. Uppgiftsinformationen innehöll en median och ett medelvärde och jag blandade ihop dem under uträkningen.

NOG:
1. Jättedumt fel, hade jag tagit några sekunder till på mig när jag ritade ut uppgiften hade jag löst det men jag tänkte inte hela vägen fram.

DTK:
1. Avrundade fel.
2. Slarvfel. Måste ha blandat ihop de olika staplarna när jag valde svaret.

ÅTGÄRDER:
Det blir att plugga räta linjer som jag tidigare sagt, eller egentligen är det att läsa av koordinatsystem som är problemet. Får jag räta linjen på ekvationsform har jag inga problem. Sen är det de eviga slarvfelen som återkommer, jag ska se om det inte går bättre när jag skriver på papper igen och har mer tid att kontrollera uppgifterna. Hatar verkligen DTK digitalt. Jag har inte hunnit öva på att ställa upp antalet okända och antalet oberoende ekvationer än, men det är också något jag ska jobba på för att bli mer effektiv på NOG.

REFLEKTIONER:

Delprovet kändes inte alls bra idag, jag var stressad och trodde att jag skulle landa runt 1.4, så jag blev nästan gråtfärdig när jag ändå nådde 1.7. Provet drog ut lite på tiden men det är okej, då jag skriver DTK mycket snabbare när jag har det på papper och kan markera och mäta mer effektivt. Läsningen känns så mycket bättre nu när jag har lite roligare läsmaterial. Jag försöker huvudsakligen ta mig igenom en tungläst roman av en rysk författare men det är skönt att även kunna läsa lite mer lättsamma böcker vid sidan om. Memrise kändes även det bättre idag. Imorgon är det skolstart, så ska låna en M1C-bok för att plugga specifikt på de kvantitativa delarna jag är skakig på.

Senast redigerad av ylvak94 den mån 24 aug, 2020 18:20, redigerad totalt 1 gånger.
ylvak94
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 37
Blev medlem: lör 29 feb, 2020 13:47

Re: Läkardagboken. Mål 1.7

Inlägg av ylvak94 »

20200824

LÄSNING:

eVK, inklusive sport och kultur. 1-2 artiklar vardera från Dagens Juridik, Dagens Medicin, The Guardian, Tidningen Kulturen och SMHI Kunskapsbanken. Alla artiklar ur nyhetsbrevet från forskning.se 23/8.

78 sidor skönlitteratur på svenska.

TEKNIK & KUNSKAP:

Memrise: 50 ord samt repetition av 120+ ord.

DELPROV:

Ett genererat verbalt delprov.
Resultat: 38/40 eller 2.0.
Tid: 38 minuter.
Kommentarer: LÄS: 2 fel.

LÄS:
1. Uppfattade inte att rätt svarsalternativ förekom tydligt i texten.
2. Ångrade mig och gick inte på magkänslan och första alternativet som kändes rätt.

ÅTGÄRDER:
Det blir att läsa texten mer noggrant och hålla koll på hur lång tid jag har kvar så jag inte stressar. Kanske kolla hur lång tid det tar för mig att läsa en längre LÄS-text och svara på frågorna, och sedan arbeta utifrån det resultatet. Sen var vi tillbaka vid att hålla fast vid magkänslan.

REFLEKTIONER:

Åh vad bra det kändes att skriva ett delprov med 2.0! Har inga andra kommentarer runt det, hade gott om tid över när jag var färdig och hade kunnat gå igenom provet ytterligare en gång men jag kände mig säker. För övrigt vad det första skoldagen idag och hela den här veckan kommer bara vara att planera och lära känna de nya deltagarna i klassen, men jag har lånat en M1C-bok så jag kan börja plugga på det som jag har svårast för på kvantitativa, det vill säga främst geometriska formler och koordinatsystem. Jag ska under veckan skriva ut några kvantitativa delprov så jag kan göra DTK utan att konstant bli frustrerad över datorskärmen.

Kristinakm
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 83
Blev medlem: ons 20 feb, 2019 17:37

Re: Läkardagboken. Mål 1.7

Inlägg av Kristinakm »

Härlig dagbok! Inspirerande plugg :) kul att följa då jag också har läkarprogrammet i Umeå som mål!
ylvak94
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 37
Blev medlem: lör 29 feb, 2020 13:47

Re: Läkardagboken. Mål 1.7

Inlägg av ylvak94 »

Vad kul! Hoppas det går bra för dig också! Vet inte om du hunnit vara något på Umeå universitet men jag tycker det är supertrevligt där. :)

20200825

LÄSNING:

Snabb läsning av eVK. 1-2 artiklar vardera från Dagens Juridik, Dagens Medicin, The Guardian, Tidningen Kulturen och SMHI Kunskapsbanken.

Ingen läsning än men ska försöka hinna läsa knappt 100 sidor skönlitteratur ikväll. (85)

TEKNIK & KUNSKAP:

Memrise: 50 ord samt repetition av tidigare ord.

DELPROV:

Inget delprov idag.

REFLEKTIONER:

Det är mycket på gång nu under första skolveckan så jag har inte hunnit med lika mycket som jag först hade tänkt; idag blev det inget delprov då jag verkligen behövde vila under kvällen. Under veckan ska jag göra några flashcards med bland annat geometriska formler för att kunna nöta in dessa enkelt när jag har tid över under dagen, till exempel på rasterna. Läsningen kommer främst att förläggas på kvällar och helger framöver, så jag uppdaterar sidantalet inom parentes dagen efter. Känner dock att HP-plugget kan behöva vila lite under den här första veckan så jag hinner komma in i skolrutinerna igen, men vi får se.

Senast redigerad av ylvak94 den ons 26 aug, 2020 18:26, redigerad totalt 1 gånger.
Disa00
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 23
Blev medlem: mån 20 jan, 2020 17:44

Re: Läkardagboken. Mål 1.7

Inlägg av Disa00 »

Hej! Har aldrig använt memrise och tänkte bara höra hur det funkar? När jag går in får jag bara välja på språk (inte svenska) hur hittar jag orden jag kan plugga?
ylvak94
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 37
Blev medlem: lör 29 feb, 2020 13:47

Re: Läkardagboken. Mål 1.7

Inlägg av ylvak94 »

Disa00 skrev: ons 26 aug, 2020 16:36 Hej! Har aldrig använt memrise och tänkte bara höra hur det funkar? När jag går in får jag bara välja på språk (inte svenska) hur hittar jag orden jag kan plugga?
Hej! Jag hittade den här länken inne på forumet och har använt den. Fick gå in på länken via datorn för att lägga till den på min profil men sen funkar det via appen också.
http://www.memrise.com/course/202894/
ylvak94
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 37
Blev medlem: lör 29 feb, 2020 13:47

Re: Läkardagboken. Mål 1.7

Inlägg av ylvak94 »

20200826

LÄSNING:

eVK inklusive sport och kultur. 1-2 artiklar vardera från Dagens Juridik, Dagens Medicin, The Guardian, Tidningen Kulturen och SMHI Kunskapsbanken.

Hittills 40 sidor skönlitteratur på svenska. Siktar på 40 sidor till under kvällen. (112)

TEKNIK & KUNSKAP:

Memrise: 50 ord samt repetition av tidigare ord.

DELPROV:

Inget delprov idag.

REFLEKTIONER:

Inte mycket plugg alls idag, då vi spenderat dagen utomhus och det fortfarande är många nya intryck att hantera. I morgon ska jag börja tillverka mina flashcards så jag kan plugga på matten. Tråkigt att inte ha energi att göra så mycket som jag skulle vilja men det kommer att jämna ut sig snart, och nästa HP är ju inte förrän till våren (hoppas vi :? ). I morgon slutar jag förmodligen efter lunch, och fredagar är alltid kortdagar så jag är hemma vid halv ett. Hoppas kunna få lite mer gjort då!

ylvak94
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 37
Blev medlem: lör 29 feb, 2020 13:47

Re: Läkardagboken. Mål 1.7

Inlägg av ylvak94 »

20201003

Hej igen! Nu är jag tillbaka efter ett längre uppehåll från omfattande HP-studier. Skolstarten har varit krävande, men jag känner mig äntligen redo att lägga fokus på högskoleprovet igen. Det kanske inte blir riktigt lika mycket som tidigare, men jag kommer köra på efter bästa förmåga.

Under veckorna som gått har jag fortsatt läsa skönlitteratur och biografier på svenska och engelska, och jag har läst en bok om HP och fört anteckningar som kommer att hjälpa mig hitta en effektiv problemlösningsmetod. Nyheterna har jag läst dagligen, dock främst via SVT:s app istället för papperstidningen på nätet. De andra källorna jag brukat använda mig av har fått vila under den här perioden. Sedan har jag har av och till använt mig av instuderingskort för geometriska formler, och jag har under dagen samt gårdagen gjort nya uppdaterade kort att skriva ut och laminera till veckan. Utöver detta har jag gått igenom en del övningsuppgifter för matematik 1 på matteboken.se för att se vilka områden jag behöver jobba med.

Memrise har jag lagt ned, då det för mig inte gett tillräckligt mycket för att motivera tidsåtgången. Jag har lärt mig betydligt mer genom att skriva ned obekanta ord och begrepp jag stöter på under läsningen, för att sedan kolla upp betydelsen och föra över till ett digitalt dokument. På så vis får jag en del repetition på köpet. Jag har även lagt till instuderingskort med olika prefix och suffix som ska skrivas ut tillsammans med de geometriska formlerna på måndag. (Om någon är intresserad av att använda fysiska instuderingskort kan jag ladda upp dem när jag kollat så allt fungerar med utskriften.)

Tyvärr har jag inte tränat jättemycket på gamla delprov på senaste tiden, men jag gjorde i alla fall ett kvantitativt delprov under förra helgen med relativt gott resultat. (Provpass 4 från hösten 2019, 34/40.)

Uppdateringarna här kommer framöver inte vara dagliga, utan jag skriver nog en sammanfattning en eller två gånger i veckan istället.

Vi hörs nästa gång!
Skriv svar