Min väg mot 2,0

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Salma
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 166
Blev medlem: tis 10 mar, 2015 13:03

Min väg mot 2,0

Inläggav Salma » fre 02 dec, 2016 11:00

Jag har skrivit HP ett ex antal gånger och nu hade jag tänkt att satsa på riktigt! Inför höstens prov skrev jag 1,3 och då pluggade jag heltid i drygt två månader. Har tagit november ledigt, men känner att det är dags nu igen. Stor skillnad att få förbereda sig i fem månader kontra två. (Plus de två i bagaget.) Jag skriver en pluggdagbok för jag tänker gör man saker som man alltid gjort så kommer man ju alltid få samma resultat. Så nu är det dags att göra något annorlunda, men det sagt behöver jag också lägga upp en ny strategi.

Under hösten brukade jag köra 12-15 pomodoro varje dag och variera vad för del jag ville satsa på. Men det var alltid 3 pomodoro Ordlistor varje morgon. Vet inte hur effektiv jag blev. Tydligen inte tillräckligt då jag direkt efter provet kände att jag borde ligga på 1,4-1,5. Blev ändå rätt depp när jag faktiskt fick mitt resultat. Jag lånade lite matteböcker från bibblan men känner att jag egentligen inte räknade igenom de. Så det ska jag göra. Mot slutet gjorde jag supermånga gamla HP, men känner att jag borde strukturera upp det mer denna gång och framförallt ta tid, för jag föll lite på tidspress och slarv. Behöver jobba upp självförtroendet mer ockkså, det var en del uppgifter som jag svarade rätt från början och pga osäkerhet ändrade svaret i sista minuten.

Jag känner att lägger jag mycket tid på en bra plan kan jag bara kötta fram till April. Såklart ska upplägget vara flexibelt och jag kan ju ändra om jag inte trivs. Eller trivs är väl inte rätt ord, om jag tycker att det är ineffektivt. Och jag känner att jag är redo och taggad!

Mål: 2,0 i HP.
Syfte: komma in på universitet.
Hur: med galen disciplin och mycket hårt arbete.
Första utmaningen: lägga upp en hållbar plan.

Tips på lite andra sidor osv än HP-G är mycket välkommet. Har lite ideer med Khan Academy och lite andra gratissidor.

Nu kör vi!

Salma
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 166
Blev medlem: tis 10 mar, 2015 13:03

Re: Min väg mot 2,0

Inläggav Salma » tis 06 dec, 2016 16:29

Hej hej!
Så idag började jag min resa på riktigt. Har lagt upp en bra plan över helgen å nu gäller det att följa den. Tanken är att jag ska göra 12 pomodoro/dag denna vecka, 15 nästa vecka och sen 18/dag från och med januari. På helgerna ska jag göra 9 pomodoro/dag. Viktigt att öka långsamt så man vänjer sig. Är helt slut idag efter 12! Har inte köpt HP-G än det tänkte jag göra på torsdag. Därför har jag fått vara lite kreativ med upplägget (burkar vilja öva ordlistan varje dag). Såhär såg det ut idag iaf:

2 pom: artiklar. (Läste SVD - Under strecket och DN-Debatt)
5 pom: Khan Academy. (Essentials of arithemtics och pre-algera)
3 pom: Matte på Matematik 3000 kurs b (Statistik kapitelt)
2 pom: Engelska artiklar (The Times och The Guradian)

Dagens plus: Khan Academy var lite lätt i början tyckte jag, men sen ökade svårighetsgraden och det blev utmanande! Riktigt kul. Ska göra mycket där nu. Jag har tidigare tyckt att det var onödigt att öva gymnasiematte, men lånade hem två böcker från bibblan å det visar sig att det ger så mycket mer än jag först trott. Speciellt eftersom jag kör utan miniräknare. Ska räkna igenom hela boken, även om det är lätt vissa stunder så blir det snäppet svårare när man ska försöka estimera utan miniräknare.

Dagens minus: Det var sååå svårt att börja vakna tidigt igen. Tanken är att jag ska vara uppe 7 oh börja plugga 8. Men gick upp 8, haha. Behöver bli bättre på det. Men det är även en vanesak. Det visar sig också att man bara har ett begränsat antal artiklar (per månad!!!!) som man kan läsa på SVD. Det suger.. Om någon är prenumerant där får de mer än gärna dela med sig! Nu förtjänar jag ett gympass och sen middag! :)

FrankAdrian
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: mån 05 sep, 2016 18:46

Re: Min väg mot 2,0

Inläggav FrankAdrian » tis 06 dec, 2016 16:38

Hej Salma!
Du har bra framförhållning och alla chanser att lyckas på vårens prov.

Jag sitter i lite samma sits som dig, arbetade också mycket med pomodoros inför senaste provet (25:minuters intervaller).

Däremot tror jag att det är bättre att kanske köra 55 minuters pomodoros, alltså som ett hp pass är! Håller själv på att arbeta koncentrerat under 55 minuter för att sedan ta en paus, förhoppningsvis kan jag på så sätt jobba in en bra koncentrationsförmåga under 55 minuter.
Om du lär kroppen att den ska få en paus efter 25 minuter så finns det en risk att du blir okoncentrerad efter 25 minuter på själva hp passet. Om du däremot lär kroppen att hålla full koncentration under 55 minuter så kommer kroppen vara van vid själva HP-passets utformning.

Detta är någonting som jag precis har börjat testa och vet inte om det fungerar särskilt bra, men jag tycker det låter logiskt!

Vad tror du? Kan vara värt ett försök.


Lycka till!
Mvh
Frank

Salma
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 166
Blev medlem: tis 10 mar, 2015 13:03

Re: Min väg mot 2,0

Inläggav Salma » tis 06 dec, 2016 17:07

Hej!
Det låter faktiskt logiskt, jag var helt slut efter sista kvantitativa passet i oktober vilket var synd för jag förlorade mycket på slarvfel. Jag har faktiskt svårt att komma in i ett bra flow på bara 25 min, och jag tar alltid lite längre pauser än 5 för jag klockar inte mina pauser. Å då blir det som att börja om inför varje pomodor. Låter riktigt logsikt att köra 55 nu när jag tänker efter, frågan är om jag ska försöka komma in i en bra rutin igen nu bara och sen i januari börja göra lite "längre pomodors" och till sist öka till 55 min. Smart ide! Du får säga till hur det går för dig! Vilket betyg satsar du på?

Salma
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 166
Blev medlem: tis 10 mar, 2015 13:03

Re: Min väg mot 2,0

Inläggav Salma » ons 07 dec, 2016 17:59

Idag har jag kört ett liknande upplägg som igår. Har gått lite halvknackigt, men visst lyckades jag även med 12 pomodors idag. Känns dock som om jag läst allt som finns på DN och SVD och vill hitta lite andra svårare hemsidor. Kanske nån rättslig sida så man får med juridiska ord också.

3 pom: Svenska artiklar (DN-ledare, SVD och riksdagens hemsida)
2 pom: Engelska artiklar (The Guardian. sååååå bäst btw. Den här hemsidan äger!!)
4 pom: Gymnasie matte (Gjorde klart kapitel 1 som var statistik. Börjar med funktioner imorgon.
3 pom: Khan Academy (Aritmetik)

Bra: gick relativt lätt med svenska artiklarna, men det betyder bara att jag måste höja nivån och hitta något svårare att läsa. Har i övrigt gått väldigt bra idag. Körde gymnasiematten i 50 min intervaller och det var faktiskt väldigt tufft.

Behöver förbättras: Statistik! Har inte insett hur knackig min statistik kunskap är. Tror jag måste kolla lite på Youtube lektioner. Försov mig idag igen och det är ju okej när jag bara gör 12 pomodoros. Men när jag ska upp i 18 nästa månad så funkar det liksom inte att äta frukost vid 9:30. Det förstår liksom hela dagen på nått sätt, när man försover sig. Så bättring behövs där!

Salma
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 166
Blev medlem: tis 10 mar, 2015 13:03

Re: Min väg mot 2,0

Inläggav Salma » tor 08 dec, 2016 18:24

Har äntligen köpt VIP och kunde sitta å nöta lite ORD idag. Nu kommer jag börja göra uppgifter här på HP-G :) Hamnade på typ 700 reserv på läkarlinjen. Hade inte förväntat mig att komma in med 1,3... Ändå kände jag en uns av besvikelse :(

Men jag köttade på min 12 pomodoros idag. Refkleterat över hur mycket jag egentligen tjänar på att bra läsa artiklar, förutom att jag övar på tålamod, för att jag väljer alltid de tråkigaste... Har läst att iaf på LÄS delen kan man lära sig hur frågorna är uppbyggda för att sen kunna svara.

2 pom: ORD
3 pom: Svenska Artiklar (dagensjuridik och Bi-lagan)
1 pom Eng artiklar (The guardian och the times book review)
3 pom GY-Matte (Matte B 3000. Räknade funktion.
3 pom: Khan Academy (gjorde klart aritmetik å började på pre-algebra.)

Bra: fick öva ORD, matten gick riktigt bra. Det är när man är som tröttast i huvudet som man bara ska fortsätta kämpa. Idag insåg jag också att jag kommer kunna söka in till KI läkarlinje med det alternativa urvalet PIL. Så det ska jag söka, till HT 17.

Behöver förbättras: tappar fokusen så lätt när det är något tråkigt. Tror inte artiklar ger mig lika mycket som att kanske läsa en bok med massa svåra ord. Jag behöver frågor så jag kan tänka igenom å reflektera ver innehållet. Än att bara läsa rakt upp å ner. Undra om jag ska börja analysera texterna jag läser, tex vart är argumentet och vart är motargumentet osv.

Salma
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 166
Blev medlem: tis 10 mar, 2015 13:03

Re: Min väg mot 2,0

Inläggav Salma » fre 09 dec, 2016 16:05

Jag insåg att jag är inte riktigt van med att plugga på fredagar, har alltid haft min lediga dag då. Sitter liksom lite mentalt. Så tänkte att jag byter plats på fredag å lördag. Så gör 9 pomodoro på fredagarna å mina vanliga 12 på lördagarna istället.

1 pom Gy-Matte (Matte B 3000, funktioner)
3 pom ORD
3 pom Khan academy (aritmetik å pre-algebra)
2 pom MEK (börjar om med MEK)

Bra: Jag började i tid å jobbade på som bara den, speciellt på förmiddagen. Sen la det sig lite. Annars har jag varit riktigt fokuserad å det var kul att plugga idag! :)

Behöver förbättras: Jag bör börja klocka mina raster, insåg att jag får mycket bättre flow om jag tar några korta raster på rak å sen en längre rast. När jag inte klockar de så försvinner en halvtimme bara sådär! Så blir man seg på eftermiddagen å slarvas. Detta behöver ses över!

Nu? fredagsmys!

DiaMam
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: tis 09 aug, 2016 22:44

Re: Min väg mot 2,0

Inläggav DiaMam » fre 09 dec, 2016 19:42

Heej! Har precis börjat här. Vad betyder pom egentligen? Kram

Salma
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 166
Blev medlem: tis 10 mar, 2015 13:03

Re: Min väg mot 2,0

Inläggav Salma » lör 10 dec, 2016 13:58

DiaMam skrev:Heej! Har precis börjat här. Vad betyder pom egentligen? Kram
Hej!

Om du går in på VIP utbildningen och trycker sen på studieteknik eller studieupplägg kanske det heter. Så finns det en metod som heter pomodoro metoden. Vilket innebär att man jobbar effektiv 25 min och sen rast på 5 min och fortästter i 4 pomodoros (alltså 4*25 min) och sen en längre rast på 15 min. Då klockar man sig, och under en pomodoro (25 min) får man absolut inte göra något annat än 100% plugg. Detta för att effektivisera sin tid. Som jag skrev, när jag inte klockar mina raster så försvinner en halvtimme bara sådär! Och ibland tycker jag att åhhh vad mycket jag jobbat, snart är det rast, så har bara 10 min gått. Man pressar sig själv helt enkelt att verkligen plugga den 25 tills klockan ringer. För man orkar alltid mer än man tror. Metoden ger riktigt bra struktur faktiskt. Men gå in å läs där, det är en superbra teknik som jag önskar att jag visste om tidigare.
Lycka till! Kram

Salma
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 166
Blev medlem: tis 10 mar, 2015 13:03

Re: Min väg mot 2,0

Inläggav Salma » sön 11 dec, 2016 18:51

Så... Helgen hade inte gått som planerat. Hade planerat 12 pomodors igår oh 9 idag. Har inte pluggat en enda minut fast jag haft massa ledig tid. Varit så himla trött å utmattad. Behöver lägga mig tidigare på vardagarna och vakna tidigare, jag får alltid mest gjort på förmiddagen. Men nu stryker jag denna helg och börjar om på nytt på måndag. Ska få det till åtminstone 14 pomodoros om dage. Än känner jag ingen söndagsångest, men vi får se lite senare ikväll! Behöver hur som helst åer hitta motivationen och rutinen!
puss!

Salma
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 166
Blev medlem: tis 10 mar, 2015 13:03

Re: Min väg mot 2,0

Inläggav Salma » mån 12 dec, 2016 15:42

Ååååå det är måndag igen! Veckan har startat igång på allvar och även om jag hade en liten settback i helgen har jag försökt kommer igång så gott jag kan. Hamnade i gamla vanor och gick å la mig sent. Vaknade sent och har idag bara hunnit med 10 pomodoros. Och jag är redan helt slut!

3 pom ORD
2 pom Gy-matte. Matte B 3000
1 pom artikel-läsande
2 pom KA Pre-algebra.
2 pom MEK

Är så slut! Har kämpat på bra även om det totalt bara blev fem timmar idag. Ska kura ihop mig å läsa min bok och hoppas det gills som lite "plugg" i alla fall. Mycket att bättra på idag, man märker att rutinen inte sitter helt å hållet än. Men snart så! :)
Ha en fin måndag!

Användarvisningsbild
hypea
Moderator
Moderator
Inlägg: 695
Blev medlem: ons 09 nov, 2016 20:16

Re: Min väg mot 2,0

Inläggav hypea » mån 12 dec, 2016 20:30

Fem timmar är inte så lite! Bra jobbat, kämpa på!
She believed she could, so she did.

Salma
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 166
Blev medlem: tis 10 mar, 2015 13:03

Re: Min väg mot 2,0

Inläggav Salma » tis 13 dec, 2016 15:46

hypea skrev:Fem timmar är inte så lite! Bra jobbat, kämpa på!
Tack!! :)

Salma
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 166
Blev medlem: tis 10 mar, 2015 13:03

Re: Min väg mot 2,0

Inläggav Salma » tis 13 dec, 2016 15:51

Idag vaknade jag med lite feber å kände mig hängig. Tog en sovmorgon och gjorde därav inte mina vanliga 12 pomodoros. Men det blev 10 (låååååångsamma) varav en blev en 50 minutare.

3 pom ORD
3 pom ELF
2 pom Khan Academy
1 pom MEK

Nu när jag skrev det här insåg jag att det bara blev 9. Så borta var jag imorse. Ska försöka klämma in 25 min till under kvällen haha.

Lite lättare att sitta med den verbala delen när man inte är på topp. Jag har även gjort en liten analys på hur mycket jag behöver höja mig. Kom fram till tio poäng på Kvant och 10 poäng på Verb. (Detta för läkarlinjen). Men jag vill ju ha 2,0! Det är målet. Så behöver höja mig betydligt mer än 20 poäng totalt. Imorgon ska jag upp i tid och göra minst 12 (helst 14) pomodoros. Ska försöka räkna lite mer matte imorgon också.

Salma
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 166
Blev medlem: tis 10 mar, 2015 13:03

Re: Min väg mot 2,0

Inläggav Salma » ons 14 dec, 2016 17:36

Idag lyckades jag med 12 pomodoro! Trots en värkande tand efter tandläkarbesök och att jag lyckades tappa fokus konstant.

4 pom ORD.
3 pom Gy-matte.
3 pom NOG
2 pom ELF.

Jag har sakta men säkert börja implementera 50 min pomodoros och sedan 10 min rast. Men jag vill alltid kolla klockan på mobilen hela tiden, och då stör alla notifikationer mig. Så jag har numera mobilen på sängen, så den är out of my way. Och sen ska jag bara kolla mobilen varannan rast. Blir helt störd av den.

En sak jag också insett är att när det gäller ELF (och antagligen LÄS också). När det är halvlånga texter med bara två frågor per text, är det en superbra ide att läsa frågorna först, dock inte fästa för mycket energi vid de. Jag har aldrig gillat iden med att läsa frågorna först för det har alltid gjort mig okoncentrerad och stressad. Men det hjälper verkligen vid de semi-långa texterna (två frågorstexter). Fick alla rätt (två rätt dvs) nästan varje gång. På ELF fick jag 16/20 och engelska borde vara min starka sida. Vill få upp det resultatet i April.

NOG gick jättebra idag också, förutom när jag tappade fokus. I det stora hela en bra pluggdag. Behöver leta efter en bra engelska bok nu för snart har jag jgort allt på ELF programmet :)


Sociala medier
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
SNOPPA
nypa eller skära av spets på eller utskjutande delar av; snoppa av snäsa av
Nästa prov

6/4 - 2019 kl 8:10
kvar att studera!

Sista anmälningsdag:
1/2 - 2019 kl 23:59