Högskoleprovguiden • MIN väg till läkarprogrammet
Sida 1 av 4

MIN väg till läkarprogrammet

Postat: tis 05 dec, 2017 20:39
av bookworld
Det här är min första och, förhoppningsvis, enda pluggdagbok innan jag prickar 1,7-1,8 på högskoleprovet och söker till läkarlinjen. Jag är 19 år gammal och har drömt om att bli läkare sedan jag var ganska liten.

Jag har gjort högskoleprovet några gånger innan (1,1; 1,15; 1,35 och det senaste var 1,4) och har nu bestämt mig för att få minst 1,7 till vårens prov. Jag har svårt med den verbala delen, vilket var det som gjorde att jag inte fick 1,7. Jag har alltid haft lätt för matematik och även älskat att läsa mycket och varit ganska bra på språk. Men tydligen är räcker det inte för att man ska få bra resultat på högskoleprovet. Det är något som jag är medveten om och kommer jobba på för att förbättra.

Under hela mitt liv har jag varit den där eleven som alltid fått A i alla ämnen och varit duktig på allt. Men under min gymnasietid förändrades allt p.g.a. många olika saker. Lärare som trodde att de gjorde bra ifrån sig om de gjorde prov som var på för hög nivå för gymnasiet, min sjunkande ambitionsnivå och självkänsla. Hursomhelst, jag tänker inte gå in på detaljerna för att det inte ska framstå som att jag skyller min "misslyckan" på andra människor. Jag vet att det är mitt fel och mina val som har gjort att jag sitter här och inte på en föreläsning av en lärare på läkarprogrammet. Jag vill försöka glömma allt dåligt som har hänt mig under gymnasietiden för att jag ska kunna gå vidare och koncentrera mig på mitt mål. Jag ser på det hela som att jag har haft otur och att det är okej för att alla kan ha otur ibland. Jag vill alltså börja om från noll och få tillbaka mitt gamla jag som blev glad av att lära sig nya saker och spenderade sin fritid på att läsa. För jag var en människa som blev glad av att lära sig nya saker men den glädjen finns inte längre. Istället började jag se på mina studier som ett tvång för att tillfredsställa läraren för att kunna få A... Jag visste redan då att jag skulle ångra mig men det var svårt för mig att hitta tillbaka till det viktig när både lärarna och mina klasskamrater gjorde mig osäker, betygs-fixerad och att jag glömde att kunskapen var det som räkandes.

Men nog om det. Jag har som mål att skriva minst 1,7 på högskoleprovet och när jag väl har gjort det tänker jag skriva ett mejl till några lärare från min gamla gymnasieskola där jag "diplomatiskt" får dem att förstå att jag, oavsett deras agerande mot mig, lyckades komma in på läkarprogrammet och att jag trots allt som hände gick ut gymnasiet med heder. En specifik lärare tycket att jag inte borde satsa på att bli läkare eftersom det var för tidigt att bestämma sig redan då, tyckte hen. Hen sa att jag inte ska göra så. Men jag höll inte med för att det är min rätt att kunna få drömma och planer för min framtid. Läraren borde inte bry sig överhuvudtaget vad jag vill bli i framtiden, det är min ensak.

Allt detta jag har skrivit är mycket negativt, det är inga minnen som jag delar med mina föräldrar eller vänner för att jag är en människa som inte tycker om att tynga andra med mina problem. Så jag har valt att dela med mig här där ingen vet vem jag är och där ingen kan döma mig på samma sätt som människor jag känner kan göra.

Jag hoppas att jag någon dag tittar tillbaka på det här inlägget och inser att jag trots allt klarade det! Att jag kunde nå min dröm för att den är så genuin. Jag vill verkligen bli läkare. Jag vill vara en människa som räddar liv med min skicklighet och mina kunskaper. Jag vill verkligen med hela mitt hjärta vara en läkare som människor vänder sig till med sina problem och går hem med en känsla av att de kan börja om i livet för att de fick en andra chans.

Det blir många "jag" i detta inlägg men jag kan inte finna ord som beskriver hur mycket jag vill bli läkare och hur stark min längtan är till att kunna börja utbilda mig. Jag vet att läkaryrket inte är någon dans på rosor och jag vet att jag inte är någon ängel som kan rädda alla liv. Men så är det inom alla yrken; man lyckas inte alltid med allt man gör och det är jag fullt medveten om. Jag vill bli en bra läkare och även en bra människa.

För tillfället känns det som att jag befinner mig mellan att antingen lyckas eller misslyckas i livet. Antingen kommer jag in på läkarprogrammet eller så gör jag inte det. Jag kallar det misslyckas för att jag endast har en dröm i livet (just nu) och det är den drömmen som får mig att vilja leva vidare och ändra på mitt liv. Missuppfatta mig inte, jag har ett bra liv men det här är inte det liv som jag ser någon mening i. För mig är det inte viktigt att äga ett stort hus, bil och köpa allt som jag vill ha. Jag anser att alla dessa saker är sekundära eller till och med sist på listan. För mig är det viktiga i livet att man blir lycklig genom att finna en mening i den och försöka uppfylla sin uppgift. Så länge jag ser en mening i mitt liv så är jag nöjd.

Nog med det filosofiska. Jag kände bara att jag behövde dela med mig av hur det är för att kunna koncentrera mig hur och vad jag ska göra för att nå mitt mål. Jag kommer att försöka sätta upp delmål varje vecka och skriva några inlägg per vecka. Jag vill bara använda den här pluggdagboken som ett hjälpmedel för att kunna hålla motivationen uppe och för att jag inte ska känna mig helt ensam när jag har svåra stunder under den här resan.

Jag hoppas att det finns fler som mig där ute som vill/kan följa med mig på den här resan.

Re: MIN väg till läkarprogrammet

Postat: tis 05 dec, 2017 21:05
av Iman.1998
Lycka till!

Re: MIN väg till läkarprogrammet

Postat: ons 06 dec, 2017 6:28
av bookworld
Idag är min plan att jag ska läsa en anatomisk lärobok som jag har lånat. Jag började lite smått igår och är faktiskt lite väntansfull tills jag får börja.
Jag vill dessutom hinna med att läsa DN och liknande.

Re: MIN väg till läkarprogrammet

Postat: ons 06 dec, 2017 11:09
av ankan1577
Välkommen! Modigt av dig att delge allt detta. Jag tycker det är en fin egenskap att våga blotta sina tankar. Du säger att den verbala svårare. Hur såg din fördelning ut på det senaste provet? jmf med tidigare? Har du reflekterat över vilka komponenter det är som gör att du inte nått dit du vill idag? Har du någon övergripande plan över studerandet? Har du studerat inför HP hittills?

Stort lycka till iaf. det ska bli intressant att få följa din resa!

Re: MIN väg till läkarprogrammet

Postat: ons 06 dec, 2017 13:21
av Zodiac
Tråkigt att din upplevelse av gymnasiet blev som den blev. Det är otroligt svårt att få tillräckligt bra betyg på gymnasiet för att komma in på läkarprogrammet så det är få förunnat att komma in genom BI-kvoten. Min gymnasieupplevelse på NV var liknande då jag började trots att jag inte hade samma ambitioner som dig. Jag hade väldigt bra betyg på högstadiet men sen så kom gymnasiet som en chock då det kändes som att skolan innan bara hade varit lekstuga jämfört med vad som krävdes på gymnasienivå.

Jag tycker också det är konstigt att läraren sa till dig att du inte bör välja om du ska bli läkare eller inte under gymnasiet, inte bara för att det är svinigt men också eftersom det blir högre konkurrens om platserna om du kompletterar efter gymnasiet och hamnar i BII-kvoten.

Det går självklart att höja sig nog på högskoleprovet för att komma in på läkarprogrammet och jag tror faktiskt att det är lättare än komplettering av betyg för de flesta. Jag hoppas att du kommer in på läkarprogrammet och åter finner glädjen av att lära dig. Lycka till!

Re: MIN väg till läkarprogrammet

Postat: ons 06 dec, 2017 19:05
av Montytjejen
Kämpa på! Vet hur det känns med revanschlusta, låter man den driva en så kan man komma hur långt som helst :D kom ihåg att ge dina drömmar den tid som de tar. Ibland tar det längre tid än planerat :) Men jag tror på dig och önskar dig lycka till!

Re: MIN väg till läkarprogrammet

Postat: ons 06 dec, 2017 20:30
av bookworld
ankan1577 skrev: ons 06 dec, 2017 11:09 Välkommen! Modigt av dig att delge allt detta. Jag tycker det är en fin egenskap att våga blotta sina tankar. Du säger att den verbala svårare. Hur såg din fördelning ut på det senaste provet? jmf med tidigare? Har du reflekterat över vilka komponenter det är som gör att du inte nått dit du vill idag? Har du någon övergripande plan över studerandet? Har du studerat inför HP hittills?

Stort lycka till iaf. det ska bli intressant att få följa din resa!
Eftersom jag fick frågan om hur min fördelning är på hp har jag gjort en förenklad tabell på mina resultat. Jag har större benägenhet att öka resultatet på den verbala delen än den kvantitativa eftersom de fel som gör på den kvantitativa är slarvfel medan det på den verbala delen handlar om läs och förståelse samt ordkunskaps brister. Jag kommer därmed vara tvungen att jobba dubbelt så hårt på verbala än den kvantitativa.
Jag har tränat till alla prov men inte som jag hade planerat. Jag hade väldigt strukturerade planeringar men kunde inte följa dem eftersom jag på den tiden gick på gymnasiet och hade svårt med att få ihop det. Dessutom har jag ett jobb (även nu) som gör att jag ibland inte orkar/har lust för att träna. Det som gör det extra svårt är..vad är det jag ska träna och hur? Detta är inget vanligt prov som du kan läsa till vilket gör det nästa omöjligt att veta hur man ska träna.

Det jag däremot har hört av andra är att man ska läsa mycket tidningar, läsa böcker, forskningsartiklar, lyssna på radio, öva snabbläsning och lästekniker samt repetera matematiken från gymnasiet. Det är ungefär så jag har övat men jag var inte tillräckligt ambitiös.

Vad gäller ordförrådet har jag aldrig suttit och försökt lära mig nya ord. Jag är en språkbegåvad människa men jag tycker inte att det är kul att lära sig svenska ord. Det är mycket roligare när man lär sig nya ord vid inlärning av ett nytt språk. Jag behöver därmed hitt någon metod för att kunna bygga upp mitt ordförråd eftersom det är både bra för ORD, MEK och LÄS. Det är otroligt mycket lättare att svara på en ORD fråga än en DTK eller LÄS fråga, vilket innebär att man egentligen borde försöka öka poängen på ORD delen. Det här är en ny tanke som jag har fått. tidigare kändes det nästan omöjligt för mig att jag skulle kunna höja ORD genom att lära mig ord från en tråkig lista bara.

Om ni har några tips till hur man kan förbättra sig så tar jag tacksamt emot dem. Inga idéer och metoder är dåliga och jag uppskattar alla svar; även de som bara önskar mig lycka till eftersom jag för tillfället behöver mycket pepp från alla. Jag är i en lite deprimerad period i mitt liv, det känns som att inget går som jag hade önskat och att jag har tappat mitt "glada jag". Jag har börjat känna mig väldigt ensam på sistone fastän jag är omgiven av människor hela tiden. Kanske är det besvikelsen av att jag inte kom in i höst som smyger sig på mig lite i efterhand, kanske är det årstiden eller kanske beror detta på att jag helt enkelt är deprimerad. Men det spelar ingen roll. Jag har alltid tagit mig ur svåra perioder själv utan någons hjälp och jag har alltid inombords vetat att det aldrig är lätt för någon att nå sina drömmar. Man måste kämpa för att nå framgång eftersom man då uppskattar det mer när man väl har nått målet.

Re: MIN väg till läkarprogrammet

Postat: ons 06 dec, 2017 21:21
av tota
Är på liknande resa och jag ser fram emot att följa din. Precis som alla andra som har skrivit här innan kan det ibland ta lite längre tid än vad man har trott, men din vilja finns där så det är självklart att du kommer att klara det!
Lycka till! :)

Re: MIN väg till läkarprogrammet

Postat: ons 06 dec, 2017 21:59
av Iman.1998
bookworld skrev: ons 06 dec, 2017 20:30 Jag är i en lite deprimerad period i mitt liv, det känns som att inget går som jag hade önskat och att jag har tappat mitt "glada jag". Jag har börjat känna mig väldigt ensam på sistone fastän jag är omgiven av människor hela tiden. Kanske är det besvikelsen av att jag inte kom in i höst som smyger sig på mig lite i efterhand, kanske är det årstiden eller kanske beror detta på att jag helt enkelt är deprimerad. Men det spelar ingen roll. Jag har alltid tagit mig ur svåra perioder själv utan någons hjälp och jag har alltid inombords vetat att det aldrig är lätt för någon att nå sina drömmar. Man måste kämpa för att nå framgång eftersom man då uppskattar det mer när man väl har nått målet.
Jag är i EXAKT samma sits som dig och kände igen mig i nästan allt du skrev i ditt första inlägg. Vill bara att du ska veta att du är inte ensam, I feel you. Ska vara helt ärlig nu, blev berörd av ditt inlägg för det kändes som om det var jag som talade. Det kändes helt i hjärtat utan att överdriva. I ettan hade jag en lärare som alltid sa att jag läkarlinjen är för tufft för mig, att jag bör kolla annat. Hen fick mig och känna som om jag redan misslyckats trots att jag bara gick i ettan. Well, depression gjorde hela röran värre och ettan förstörde hela min dröm. Ville inte inse att det var redan kört, så jag fortsatte. Blev utbränd i slutändan, sjukt utmattad av att slita trots hopplösheten.

Sedan trean då det verkligen sjönk in i min skalle att jag inte kommer få slutbetyg som krävs för läkarlinjen kändes allt som ett stort fail. Vet hur det känns att man inte vill börja på annan linje och ge upp sin dröm, tycker inte heller man ska göra det. Du har den inre glöden av att vilja lyckas och den kan ta dig långt.

Angående ORD-delen så kan du prova appen memrise, den är faktiskt rolig när man väl kommer in i det och vänjer sig. Känns mindre tråkigt att plugga på ord med appen.

Du kan verkligen höja dig tillräckligt inför nästa gång och jag tror på dig! Du har redan fått fina resultat och det ser ljust ut för dig. Kommer följa din resa! :)

Re: MIN väg till läkarprogrammet

Postat: ons 06 dec, 2017 22:54
av vittvatten
Du ska ALDRIG ge upp! Om du inte ger upp har du inte misslyckats. Du har en dröm om vad du vill göra och det är många som saknar det och skulle vilja veta vad de vill bli. Många har åsikter om vad som är svårt/omöjligt/ingen lyckas med men de som lyckas med sina drömmar är de som jobbar för det och inte ser ur negativa vinklar, inte ger upp. Att inte vara en ’talang’ gör att du måste jobba på att nå ett mål. Vad som är positivt i detta är att du lär dig på vägen till ditt mål hur du ska uppnå det. Om du hade glidit på en räkmacka in på läkarpr skulle du kanske inte kunna ta dig igenom det.
Se det som en del av din livsresa, du lär dig nu hur du ska lägga upp ett arbete för att nå ditt mål och när du har gjort det kommer du vara redo för tuffare resor. Du har egentligen 3 val. Ge upp och utbilda dig till något annat, plugga utomlands eller jobba hårt för att få 1.7 på HP. Om du inte vill plugga utomlands så finns det bara alternativ 3 kvar. Kämpa för din dröm och lyssna inte på vad folk säger till dig vad du inte kan, vad som är omöjligt eller för svårt.

Re: MIN väg till läkarprogrammet

Postat: tor 07 dec, 2017 17:31
av bookworld
vittvatten skrev: ons 06 dec, 2017 22:54 Du ska ALDRIG ge upp! Om du inte ger upp har du inte misslyckats. Du har en dröm om vad du vill göra och det är många som saknar det och skulle vilja veta vad de vill bli. Många har åsikter om vad som är svårt/omöjligt/ingen lyckas med men de som lyckas med sina drömmar är de som jobbar för det och inte ser ur negativa vinklar, inte ger upp. Att inte vara en ’talang’ gör att du måste jobba på att nå ett mål. Vad som är positivt i detta är att du lär dig på vägen till ditt mål hur du ska uppnå det. Om du hade glidit på en räkmacka in på läkarpr skulle du kanske inte kunna ta dig igenom det.
Se det som en del av din livsresa, du lär dig nu hur du ska lägga upp ett arbete för att nå ditt mål och när du har gjort det kommer du vara redo för tuffare resor. Du har egentligen 3 val. Ge upp och utbilda dig till något annat, plugga utomlands eller jobba hårt för att få 1.7 på HP. Om du inte vill plugga utomlands så finns det bara alternativ 3 kvar. Kämpa för din dröm och lyssna inte på vad folk säger till dig vad du inte kan, vad som är omöjligt eller för svårt.
Tack för ditt motiverande inlägg! Ibland behövs det för att min inre styrka ska få kraft. Tack.

Re: MIN väg till läkarprogrammet

Postat: tor 07 dec, 2017 21:00
av bookworld
Hej Allesammans!

Idag har jag inte gjort så mycket som jag borde ha gjort. Det är svårt när man jobbar 07-16 och sen har mycket att hinna med hemma. Dessutom är jag en person som blir trött om jag jobbar med människor som bara pratar om jobbet, alltså människor som inte vill/vågar vara sig själva på jobbet. Just idag jobbade jag dessutom med kollegor som är väldigt negativa i alla sammanhang och då menar jag verkligen, I Alla Sammanhang. Så det har varit en lite tiff dag för mig. Hoppas att jag inte behöver uppleva fler dagar som idag...

Jag har gjort en plan/önskan om vad jag vill få på vårens högskoleprov för att komma in på läkarlinjen. Jag bifogar den och hoppas att ni kan komma med lite respons på om den planen är realistisk och om det är möjligt att jag kan hoppa från 1,4 till 1,7. Jag vet att ingen kan förutspå hur det kommer att gå för just mig men jag vill ändå dela med mig av mina tankar och förhoppningar.

Jag hoppas att ni har haft en bättre dag än min.
Ha det bra mina vänner!

Re: MIN väg till läkarprogrammet

Postat: fre 08 dec, 2017 14:05
av bookworld
Hej Alla!

Idag kom antagningsbeskedet. Visa blev glada medan visa fick ett svar som de blev besvikna over. Jag är en av de senare...tyvärr. Men jag är otroligt glad för dem som har lyckats komma in. Grattis! Jag menar det verkligen. Jag hoppas att jag får uppleva samma glädje för ht2018.

Ni som har lyckats; hur gjorde ni? Vad kan jag göra för att bli bättre? Jag har ett inlägg med mitt resultat från tidigare år. Kan ni snälla försöka komma med tips? Jag uppskattar alla svar :P !

Re: MIN väg till läkarprogrammet

Postat: fre 08 dec, 2017 23:58
av bookworld
Har ni några tips?

Re: MIN väg till läkarprogrammet

Postat: lör 09 dec, 2017 0:25
av Montytjejen
Om du inte vill skaffa VIP inför nästa prov så är mitt bästa tips att ta hjälp av någon hp-bok (om du inte redan gjort det). Min favorit är högskoleprovsboken av Andreas Rahim, upplevde att den täckte alla delar på proven väl och hade framförallt bra tips. Kanske värt att kolla upp? :)