Påväg till målet som jurist

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
LouSan0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 69
Blev medlem: tor 18 mar, 2021 20:28

Påväg till målet som jurist

Inlägg av LouSan0 »

Hej,

Här är min pluggdagbok som jag alltid velat skapat. Det är också för att jag ska kunna se min utveckling och även hålla mig lite i check inför provet den 24:e oktober. Jag vet att jag absolut inte har all tid i världen och säkert tappat en del sen jag tog studenten. Men jag ska ge 110% inför detta prov. Och om det inte viljas sig, då får jag helt enkelt hitta andra vägar att nå mitt mål :)

Mitt mål är att komma in på juristutbildningen i Lund, det har varit en dröm av mig sen gymnasiet att plugga där.

Jag har gjort 2 st HP-Prov förut där jag landat på 0.7-0.8 vardera gånger. Och det var ungefär lite mer än ett år sen jag lämnade skolan med betyg som låg på 20.35 vilket tyvärr i dagsläget inte räcker till att komma in :/ Nu undrar ni kanske också varför jag inte enkelt läser upp de betygen jag vill. Och det är främst för att jag vet att jag gav mitt 100% i gymnasiet och vet att de kanske inte kommer göra en stor skillnad ifall jag läser upp de kurser jag har haft svårt med.

Nästa vecka börjar jag mitt heltidsjobb, så då kommer jag behöva strukturera om, planera annorlunda, och lägga fokus mer på helheten under helgerna och uppgifter under vardagarna när jag har mindre tid.

Dagens pluggdag 26/8-2021 - 59 dagar kvar till provet

Ord

Första 10 ord - 2/10
Andra 10 ord - 5/10
Tredje 10 ord - 5/10
Fjärde 10 ord - 6/10

Tankar: Generellt skulle jag säga att jag har en ganska bra koll på vardagligare ord, men att så fort nya dyker upp har jag svårt att gissa mig till dem eller kunna associera mig till dem med andra ord.

Artikel läsning:

Ni kan skrolla förbi nedan, endast en minnesanteckning för mig själv.

Fokus: Att öka läsförståelsen. Det är över ett år sen jag läste facklitteratur och det är något jag behöver komma i kontakt mera med.

Svenska läsningen:

Vårdfokus - Artikel om Cyberattacker i vården (inga svårare ord)
Vårdfokus - Artikel om arbetsmiljö för barnmorskor (Lite svårare uttryck som nollsummespel)
Advokaten - Upplagan 2021 (Hade rätt så många bransch enliga uttryck och skrivs väldigt annorlunda än en normal tidning eftersom de mesta ska vara rätt grundliga termer för den som läser som förmodligen arbetar inom denna sektion.
Krut - Artikel om sambandet mellan näringslivet och utbildning (Inga svårare ord)
Biologilärarna - Utdrag ur nr 1 2020
Engelska läsning:
Science - Artikel om antibiotika resistens bland svenska björnar (Inga svårare ord, men mer ord som man har sett flera gånger men som man nu först översätter och får synonymer på orden.)
Psychologies - Artikel om "fake it until you make it" (Svårare beskrivande ord som jag har sett förut men som inte vetat om definieringen på)
Nationalgeographic - Artikel om upptäckterna om Bennu astroiden (Hade många kluriga och svåra branschenliga uttryck som krävdes översättning + synonymer för att skapa en uppfattning)
Newstatesman - Artikel om hur idéerna kring västvärlden inte dör ut, utan lever vidare i kina (Många känsloladdade svåra ord förekommer i texten som behövs synonymer på för att förstå sammanhang)
Historytoday - Artikel om kinas första utbytesstudenter (Inga svåra ord)
Literaryreview - Recension om en bok som handlande om olika typer av konst (Svårare beskrivande ord som behövdes översättas, få synonymer men även sökas på Google för att få en överblick över vad begreppet innebar)

LÄS 10 uppgifter:

2 uppgifter från ett gammalt högskoleprov "Efter Ekot" - 1/2 + Felanalys: Testade mig fram med att skumläsa texten, men om man reflekterar på detta så mindes jag ingenting när det väl kom till att besvara frågorna och det gjorde att jag istället spenderade lång tid att läsa igenom texten igen och återgick till att kolla frågorna tills jag gissade på den sista för att tiden var över.

4 uppgifter från ett gammal högskoleprov "Ormbett" - 1/4 + felanalys: Testade att läsa igenom frågorna först för att sedan bestämma ordning på vilka som skulle ta längst tid och kortast tid. Sen började jag med första frågan och läsa första meningarna på alla styckena för att sedan försöka hitta svaret i texten. Tror att jag är väldigt stressad medan jag läser vilket gör att jag missar små detaljer + viktig information. Jag vet inte heller inte när jag ska sluta läsa ett stycke för att hoppa över till ett annat om jag ser att det inte innehåller infon jag söker.

4 uppgifter från ett gammal högskoleprov "Döp om domarna" - 2/4 + Felanalys: Denna gång tog jag det långsammare, men trots det hade jag 4 min över på själva provtiden, så ja må ha slarvat. Jag prioriterade även denna gång vilka frågor jag skulle ta först och vilka som tog längst tid. Fick fel på de två första frågorna eftersom jag inte faktiskt kollade på vad som fanns i texten för belägg utan gick på mitt "generella omdöme", som i för sig inte hjälper något i detta sammanhang.

ELF 10 uppgifter:

Shorts 2021 gamla högskoleprovet - 4/5 + Felanalys: Kortare texter är för mig enklare märker jag, eftersom jag kan läsa hela texten i min takt och sen kunna besvara frågan rätt säkert. Däremot tror jag slarvfelet låg i detta fall för att jag inte litade på min egna magkänsla där jag valde något annat än mitt första val, och att jag läste ett av svarsalternativen fel.

Long: "Mother and Daughter" 2021 gamla högskoleprovet - 2/5 + Felanalys: Hade ungefär 4 min kvar av provtiden. Som tidigare borde jag inte anta saker, utan jag måste hitta belägg. Dessutom för de saker som jag är osäker på, borde jag lita på magkänslan att det första jag hade valt är rätt. Tror även jag behöver läsa frågan noggrannare + svarsalternativen för att faktiskt kunna backa upp det med beläggen jag hittar.

Efter lunch

Matematik:

Tankar från genomgång av all matte:
Subtraktion uppställning hade jag glömt bort, t.ex att man måste byta plats på de båda ifall den ena är större än den andra för att uppställningen ska fungera. Och sen även addera ett minus tecken på slut resultatet för att det ska bli rätt i resultatet.

Division:
Att arbeta med vanliga division problem är för mig inte särskilt svårt om det handlar om simpla uträckningar som inte är riktiga ordfrågor. Kan vara bra påminnelse för mig att alla multiplikationstabeller ska sitta i ryggmärgen när det kommer till division med rest. Uppgiften där man ska undersöka tal som får en viss rest t.ex. som "x är ett positivt heltal. När x delas med 5 blir resten 2. När x delas med 6 blir resten 4. Vilken av svarsalternativen är ett möjligt värde på x?". Tror problemet ligger i att jag inte har bra grund att kunna försöka lösa uppgiften med kunskapen jag har idag. Tror att jag måste börja räkna tillsammans med svarsalternativen, så att jag inte sitter och funderar på vad som ska hända i alla steg.
Utöver detta har jag även problem med division decimaltal. Vet inte om jag överkomplicerar allt genom att det är ett decimaltecken som skiljer åt. Men jag vet att det är något jag behöver lägga extra krut på.

Sedan satt jag i ett discord samtal med min kompis som pluggar ett matematikrelaterat ämne om han kunde förklara för mig hur man använder division baklänges, för det var väldigt okänt område för mig. Och tack vare han så började jag få en större förståelse för i vilka sammanhang man kan använda det

Summering av dagen: Tycker jag har jobbat på bra, fått mycket utav dagen och sett vart mina svagheter och min styrkor finns. Självklart har jag långt kvar till där jag vill komma, men som tur är att jag har två månader kvar till provet ungefär.

Imorgon blir det ungefär samma upplägg med lite mer fokus på matten. Jag ligger ungefär på samma nivå på båda områdena, så ikväll ska jag skapa en ny plan inför imorgon.

Ha en bra kväll :D
LouSan0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 69
Blev medlem: tor 18 mar, 2021 20:28

Re: Påväg till målet som jurist

Inlägg av LouSan0 »

Dagens plugg: 27/8 -2021

Ord:
10 ord: 3/10
10 ord: 6/10
10 ord: 5/10
10 ord: 4/10

Tankar: Spridda resultat, men det är att göra med om det kommer många okända ord i ett pass så blir det såklart svårare att gissa.

Artikel läsning:
Tidskrift om litteraturvetenskap - En analys av en roman om feminism (Många svåra bransch och beskrivande ord)
socialmedecinsktidkskrift - En inslag om ideologin kring dagens sjukvård (Inga svåra ord)
Du&jobbet - Äldre ska få lättare sjukpenning (Något lite svårare beskrivningar)
Scientificamerica - Artikel om chip för elektriska bilar (Några få svåra ord som var bransch enliga ord)
The Economist - Artikel om bombningen i Kabul
HistoryExtra - En inslag om hur historian bakom Anne av Danmark levde på sin tid (Ganska svåra ord som var förknippade med tidsbeskrivningar)


Läs:
4 st frågor gammalt högskoleprov - ""Teknologi och slaver" (1/4) + Felanalys: Denna gång tog jag ändå rätt så lång tid på mig för att jag skulle hitta belägg på allt jag svarade på. Visade sig ändå att jag missade små detaljer som meningar som jag läst första gången lite halvdant kanske inte passade "bäst" till svaret på frågan.
4 st frågor gammalt högskoleprov - "Diderots planscher" (1/4) + Felanalys: För det mesta blev jag osäker på vad frågan menade och tolkade säkert frågan fel.
2 st frågor gammalt högskoleprov - (1/2) "Journalister" + Felanalys: Samma problem som ovan.
ELF:
5 st frågor gammalt högskoleprov - "How babies think" (3/5) + felanalys: Fortfarande måste jag jobba hårt för att förstå och läsa frågan ordentligt, men även sen kunna backa upp det med belägg från texten.
5 st frågor gammalt högskoleprov - "Shorts våren 2021 mars" (2/5) + felanalys: Ibland hjälper det en att få rätta svar om man litar på sin egna magkänsla och inte ändrar sig för att min blir osäker.

MEK:

5 st frågor gammalt högskoleprov: (2/3) + felanalys: Måste bli bättre på att stryka alternativ. För då tror jag det blir lättare för mig att gissa mig fram till svaret ifall jag har mindre alternativ att välja på.

Matematik:

Kände mig väldigt trött idag. Men jag klappar mig ändå själv på axeln. Hann klart de gröna grunderna i all matte kapitlet. Planen var egentligen att även köra 10 frågor av varje arbetsområde (zyx, kva, nog och dtk), men eftersom jag inte känner mig i bästa form så får det hamna inne på morgondagens planering. Plus att det är fredag och lite snäll får man vara åt sig själv och få lite fritid inför helgens kommande plugg.

Vi ses imorgon, och då blir det att testa sig på riktiga prov :)
LouSan0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 69
Blev medlem: tor 18 mar, 2021 20:28

Re: Påväg till målet som jurist

Inlägg av LouSan0 »

Dagens plugg: 28/8-2021

56 dagar kvar till provet

Humör: Eftersom det är helg och lördag så valde jag att sova så länge jag kunde. Vilket i för sig gjorde så att jag vaknade på bra humör och redo att vara fokuserad.

Disclaimer: När jag har pluggat förut så har jag på vissa pluggat på dessa delar, så allt jag ser är inte helt nytt. För jag har gjort båda kvant förut fast utskrivet och inte via hpguiden. Och Verb delarna har jag gjort några enstaka uppgifter på om ni kollar vad jag har studerat tidigare på här i min pluggdagbok. Det är kanske därför vissa delar går bättre och vissa har jag fortfarande kvar att bli bättre på.

Våren 2021 Andra provet (Gammalt högskoleprov)

Verb 1: 27/40
Ord: 5/10
LÄS: 6/10
MEK: 6/10
ELF: 10/10 YEY! :D

Resultat 1.1

Felanalys:
Ord: De flesta ord var väldigt bekanta, men som jag inte vetat definitionen på. Så jag må ha sett det i ett annat sammanhang men i just dessa fall, svarade jag fel eftersom jag inte var helt säker på vad ordet betydde.
LÄS: Som tidigare försök på LÄS tror jag att jag läser alldeles för snabbt trots att jag har tid. Jag måste verkligen försäkra mig även att beläggen jag hittar besvarar frågan "bäst".
MEK: Måste förbättra på att hålla koll på om grammatiken överensstämmer med hur meningen låter. Sedan även fundera över svarsalternativens svåra ord, att inte bara stryka dem eftersom jag inte vet deras betydelse. Hitta en annan lösning genom att t.ex kolla de andra luckorna.

Nya ord från MEK:
Sedimenterade - Avsätta/lagra
Kausalitet - Orsakssamband
Tryffera - Matlagningsord
Decimera - minska (i antal)
Plombera - Stänga/försegla
Patinera -Ge ytbeläggning som intryck av hög ålder

Kvant 1:
XYZ: 8/12
KVA: 4/10
NOG: 4/6
DTK: 8/12

Resultat: 1.0

Felanalys:
XYZ: Arbeta mera med hur man testar sig fram om det är ett primtal.
En annan del jag även behöver öva mer på är att översätt text till ekvation.
KVA: Som tidigare måste jag kunna omvandla information till rätta ekvationer. Måste även jobba mer med bråk där man tar ut till exempel 1/4 ur en 1/5 osv. Dessutom att vara noggrann med att jag dubbelkollar min uträckningar så att jag inte missförstår mina egna uträckningar för att jag kanske råkat ändra en 2 som förut var en 4.
NOG: Undersök alla svarsalternativ. För att sen att sen kunna stryka dem för att lättare komma fram svaret.
DTK: Läs frågan noggrannare så att du förstår vad du till exempel ska räkan ut/se skillnaden på.

Verb 2:
Ord: 4/10
Läs: 7/10
MEK: 5/10
ELF: 7/10

Resultat: 0.9

Felanalys:
Ord: Många nya ord :/
Läs: Läs svarsalternativen innan man svarar så att man inte svarar ett annat än det som ska besvara frågan.
MEK: Håll koll på grammatiken ;)
Nya Ord:
Attrapper - efterbildningar eller imitationer
Luttrade - Festivalbesökare som är vana vid intriger
Aviserat - Tillkännage något
Ajournerat - Skjuta upp något
ELF: Håll koll på grammatiken + bindeord som ändrar meningens riktning


Kvant 2:
xyz: 8/12
Kva: 7/10
Nog: 2/6
DTK: 5/12

Resultat: 0.9

Felanalys: Tror att jag var rätt trött vid det här laget och gissade mig till svar när jag inte orkade räkna mer :/ Vet att det är dåligt att köra på den metoden, men jag vet att jag kommer bygga upp uthålligheten så att jag klarar 4 pass om dan.
Xyz: Att fräscha upp formelbladet på hur man räknar ut area på olika former är något jag måste refreasha.
Kva: Fortfarande samma problem med överföring med texter till ekvationer
NOG: Måste verkligen försöka skriva eller bilda det informationen ger ut innan jag börjar svara. Dessutom att stryka alternativ som inte funkar.
DTK: Nu antar jag att jag var extremt ofokuserad och kunde inte tänka klart. Så i princip så gissade jag till större delen eftersom min hjärna inte kunde förstå alla diagram och tabeller :(

Totalt blev resultatet: 0.95

Jag har ändå höjt mig 0.3 från 0.7 än så länge på typ 3-4 dagars hårdpluggande så det är jag väldigt stolt över. :D

Men nu har vi helg! :D Och det ska man vara tacksam för :)
LouSan0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 69
Blev medlem: tor 18 mar, 2021 20:28

Re: Påväg till målet som jurist

Inlägg av LouSan0 »

Dagens plugg: Måndag30/8-2021

54 dagar kvar till provet

Tankar: Idag sov jag ut och gick upp när jag ville. Hade en lång arbetsdag igår vilket var därför jag kände att det var viktigare att fokusera på att vila upp mig så att jag skulle kunna komma tillbaka starkare. Jag vet att jag sätter väldigt hög standard på mig själv, vilket är då extra viktigt att ta riktiga ordentliga dagar där jag inte sätter så mycket press på mig själv.

Insåg inte att jag hade lagt ner tid på special konstruerade ord förut när jag pluggat :( Så nu framöver kommer det bara vara ord från gamla högskoleprov som jag kommer öva på. För de special konstruerade uppgifterna brukar vara onödigt mer komplicerade :cry:

Repetition + nya ord 2020-2021 gamla högskoleprovet:
17/30
7/10

MEK Högskoleprovet 2021:
6/10
6/10

Artiklar:
Läkartidningen - Artikel om nya läkarutbildningen (Inga svåra bransch ord)
Pyskologtidningen - Artikel om att psykologerna är färre inom bup (Inga svårare bransch ord)
Scientificamerican - Artikel om hur pupillerna i ögat är ett mått för ens intelligens (Svårare bransch ord)
New international - Artikel om situationen om medicinsk gas i Indien (Svårare beskrivande bransch ord)

All matte:
Repeterade båda områdena om Bråk och decimaler. Fick med mig en ny strategi att dela upp så att det blir enklare att räkna ut.

Inte haft jättestor motivation att plugga idag. Men jag ska göra en plan inför imorgon som jag ska försöka hålla mig till så att jag hinner med att få in alla områdena imorgon.

Vi ses imorgon :)
LouSan0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 69
Blev medlem: tor 18 mar, 2021 20:28

Re: Påväg till målet som jurist

Inlägg av LouSan0 »

Dagens plugg: 31/8 - 2021

53 dagar kvar till provet

Tankar: Idag är jag fortfarande seg. Men jag tränade och gjorde saker som var bra för mig innan jag satte mig och började plugga. Fortfarande att jag kämpar fram och tillbaka med motivationen och att bara sätta mig ner och kötta.

All matte:

Gick igenom:
Procent kapitel
Avrundning kapitel
Koordinatsystem + räta linjer kapitel
Ekvationer kapitel
Funktioner kapitel
Olikheter kapitel

Ord:
15/30
6/10

Artiklar:
Karolinska institutet - Artikel om långtidscovid (Inga svåra bransch ord)
Tidskrift scandia - Artikel om att Sverige är ett multikulturell scen (Inga svåra bransch ord)
New Africa - Artikel om den nya drömmen för Afrika (Inga svåra bransch ord)

MEK:
Gamla högskoleprovet 2021
17/20

Tankar inför framöver:

Spännande att börja mitt nya arbete imorgon, men också lite orolig för hur mycket jag kommer hinna plugga och även träna på det, eftersom att det är ett 40h arbete i veckan. Förut låg min heltid på 37,5, inte jättestor skillnad men det krockar lite med hur tidigt jag behöver gå upp på morgonen eller hur sent jag kommer hem från jobbet. Dessutom jobbar jag även som tränare på söndagar i 3 timmar + 1 timmes resväg fram och tillbaka. Klart det är lite kämpigt att göra båda sakerna och sen även plugga. Men jag har varit väldigt noga nu att inte ta på mig för mycket som jag hade gjort i våras där jag jobbade heltid, jobbade fler pass i veckan som tränare och pluggade samtidigt till hp. Får tänka realistiskt och sen även komma ihåg att vänner och familj måste även prioriteras.
Fram till nu har jag lagt ner många timmar för att halvt kompensera lite för de jag inte kommer hinna med framöver. Men varje kväll kommer jag förmodligen försöka lägga upp en så realistisk plan över vad jag kommer plugga dagen därpå så att själva planeringen är gjord och att jag bara kan börja med den efter jobbet.

Tips välkomnas alltid! :D

Vi ses igen imorgon 8-)
LouSan0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 69
Blev medlem: tor 18 mar, 2021 20:28

Re: Påväg till målet som jurist

Inlägg av LouSan0 »

Dagens plugg: 1/9 -2021

52 dagar kvar till provet

Tankar: Idag börjar jag mitt heltidsjobb, men jag lyckades klämma in lite studietid på min morgonrutin så att jag har åtminstone har gjort något om det skulle vara så att jag inte plugga ikväll.

Artiklar:
Dn ledare - Artikel om hur Kina hotar och skämmer ut sig själva genom att försöka tysta svenska journalister. (Lite svårare beskrivande ord som motvärn, raljerande, mästrande)
DN Debatt - Debatt artikel om att sjukvården ska ägas av staten. (svårare ord som förstatligande, sällanhändelser)

The guardian - Artikel om Storbrittaniens risk för att kabul skulle falla.

Matte:

2 Delar av geometri kapitel i all matte

Tankar: Var fruktansvärt trött efter jobbet, så jag vill inte bränna ut mig :( Så det får bli dagens plugg :)

Vi ses imorgon :)
LouSan0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 69
Blev medlem: tor 18 mar, 2021 20:28

Re: Påväg till målet som jurist

Inlägg av LouSan0 »

Dagens plugg: 2/9 -2021

51 dagar kvar till provet

Tankar: Idag kändes det bättre än igår, tror jag börja halvt vänja mig vid att vara uppe så tidigt. Dock vaknade jag lite sent och hann inte plugga innan jobbet :(

Ord:

2021-2020 gammalt högskoleprov: 6/14
2018-2020 gammalt högskoleprov: 11/20 & 3/6

NOG: Gammal högskoleprov 2021
4/5 (Blev enklare när jag hade kollat igenom all matte på hur man omvandlar text till ekvationer)
4/5

All matte:
Läste klart Geometri och Trianglar kapitlen

xyz: Gammalt högskoleprov 2021
5/10

Tankar än så länge: Det är väldigt tufft att jobba en hel dag, sen komma hem och hitta motivationen till att plugga. Idag fick jag ändå mer saker gjorda där jag arbetade främst med saker som jag tycker är svårast. Jag har långt att gå men jag ger järnet så långt det räcker till! :D
Nishti
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 2
Blev medlem: tis 18 aug, 2020 9:03

Re: Påväg till målet som jurist

Inlägg av Nishti »

Ge inte upp! Du kan klara det och nå ditt mål! De som hjälper mig när jag jobbat men vill plugga nåt ändå, är att jag kollar på recensionerna och känner mig peppad varje gång :)
LouSan0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 69
Blev medlem: tor 18 mar, 2021 20:28

Re: Påväg till målet som jurist

Inlägg av LouSan0 »

Nishti skrev: tor 02 sep, 2021 22:46 Ge inte upp! Du kan klara det och nå ditt mål! De som hjälper mig när jag jobbat men vill plugga nåt ändå, är att jag kollar på recensionerna och känner mig peppad varje gång :)
Tack för tipset! Jag cirkulerar ändå och läser andras pluggdagböcker, specifikt dem som är i liknande situation som mig. Men det blir lätt hänt att man kanske jämför sig med dem även fast man vet att de ligger på ett annan del av sin utveckling. Men jag ska försöka mitt bästa för att hålla mig motiverad in i det sista! :D
LouSan0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 69
Blev medlem: tor 18 mar, 2021 20:28

Re: Påväg till målet som jurist

Inlägg av LouSan0 »

Dagens plugg: 4/9 -2021

49 dagar kvar till provet

Tankar: Igår blev det vilodag eftersom det var fredag. Men idag känner jag mig utvilad, och planen är att jag ska göra ett fullt prov idag. Wish me luck!

Verb 2:
Ord: 6/10
Läs: 3/10
Mek: 6/10
Elf: 4/10

Resultat: 0.7
19 rätt, 21 fel

Tankar:
Det som gick otroligt dåligt denna gång är LÄS och ELF delarna där det kräver mycket letande, läsande och förståelse för frågorna. Denna gång checkade jag ifall jag verkligen hade läst och förstått frågorna. Men att jag ändå valde fel svar på grund av mina belägg jag hade hittat i texten.
MEK och Ord delarna hade jag liknande resultat på, men ändå så är det så att jag stressar mig igenom dem för någon konstig anledning trots att jag har tid.

Kvant 3:

Xyz: 9/12
Kva: 7/10
Nog: 5/6
Dtk: 8/12

Resultat 1.3
29 rätt och 11 fel

Tankar: Svagheter ligger definitivt kring rätta avrundningar, och förståelsen bakom dem. Även att kolla igenom formelbladet skulle hjälpa i att t.ex räkna med area och omkrets på en cirkel.

Verb 4:

Ord: 6/10
Läs: 5/10
Mek: 5/10
Elf: 5/10

Resultat 0.8
21 rätt, 19 fel

Tankar: Denna gång testade jag att läsa hälften av texten och sen försöka mig på de frågor som jag kunde svara på och sen läsa vidare med resten av hälften. Tycker ändå det gick bättre för då kunde jag lättare navigera i texten eftersom det var färskt i minnet. ELF grammatik har jag nästan glömt bort, så fler artiklar måste jag läsa för att studera hur de använder ord och hur deras meningsuppbyggnad ser ut.

Kvant 5:

Xyz: 10/12
Kva: 7/10
Nog: 3/6
Dtk: 8/12

Resultat 1.2
28 rätt, 12 fel

Tankar: Tror att jag behöver fräscha upp mig igen på hur man räknar med Pythagoras sats igen, för den verkar inte sitta i bakhuvudet ännu. Fortfarande rätt så svårt att överföra text till ekvationer som man behöver i NOG uppgifterna.

Normerad poäng: 1.05

Ord: Gammalt högskoleprov 2018-2019
17/30

Tankar från hela dagen: Generellt har jag höjt mig otroligt mycket på kvant delen vilket jag är super stolt över. Men sen så har det gått sämre för mig på verb delarna. Och jag vet absolut inte hur man tränar för att bli bättre på dem :( Har läst igenom tips och strategier för dem men förstår fortfarande inte hur man söker i en text och hittar belägg :( Om någon har mer tips än dem som står redan så skulle det uppskattas! :)

Ha en trevlig kväll, vi ses imorgon igen :)
LouSan0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 69
Blev medlem: tor 18 mar, 2021 20:28

Re: Påväg till målet som jurist

Inlägg av LouSan0 »

Pluggdag 6/9 -2021

47 dagar kvar till provet


Tankar: Igår hade jag en till vilodag för att jobbet var lite krävande. Så idag kör vi full speed :)

Artiklar:

Svenska läsning:

https://ki.se/forskning/darfor-raknas-v ... dagsmotion
https://www.alkoholochnarkotika.se/vald ... -boendena/
https://www.umu.se/globalassets/organis ... m muséet)


Engelsk läsning:

https://literaryreview.co.uk/a-convivia ... ily-astray
https://www.historyextra.com/period/tud ... ge-thomas/
https://www.newsweek.com/number-america ... ge-1624663


Ord: Gammalt högskoleprov 2018-2019

8/10
3/10
4/10
7/10
18/27

Xyz: Gammalt högskoleprov 2020
21/23

Kva: Gammalt högskoleprov 2020
15/20

Nog: Gammalt högskoleprov
10/12

- felanalys, tänk en extra gång när jag ska översätta text till ekvationer eller bilder, blir enklare att visualisera. (Glömde skriva ner felanalysen för de andra delarna)

Generellt: Jag kommer ihåg väldigt lätt svaret när jag har sett det, men jag jobbar med att bli bättre på att alltid försöka lösa ut uppgiften när jag testar mig på samma frågor igen. Men ibland tar man den snabba vägen :/

Det var allt för idag :D Ses imorgon!
LouSan0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 69
Blev medlem: tor 18 mar, 2021 20:28

Re: Påväg till målet som jurist

Inlägg av LouSan0 »

Helloj dagboken!

Länge sen :/ Haft fullt upp med andra grejer att jag helt enkelt inte hunnit uppdatera här. Men jag har loggat allt så att jag vet vad jag har gjort :)


Pluggdag 7/9 -2021

46 dagar kvar till provet

All matte du behöver:
Statistiska mått kapitel

Pluggdag 8/9 - 2021

45 dagar kvar till provet

All matte du behöver:
Förhållande kapitlet
Potenser kapitlet

DTK: Gammalt högskoleprov 2020
10/12

Ord: Gammalt högskoleprov 2016-2017
5/10
8/10
6/10
6/10

Mycket nya ord som jag aldrig har sett förut :/

Kvant 1:
xyz: 6/12
kva: 4/10 :(
nog: 4/6
dtk: 4/12 :(

Resultat: 0.7
18 rätt, 22 fel

Tankar: Tror att jag var väldigt stressad under detta provpass. Känns som att grunderna för just geometri fortfarande inte sitter som de ska.

Pluggdag 9/9 - 2021

44 dagar kvar till provet

Tankar: Idag hade jag sovmorgon ifrån jobbet så idag vart jag utvilad. Dessutom hade jag inget tajt schema på jobbet vilket gjorde att jag hade lite tid att plugga dessutom.

Ord: Memrise
Lärde mig 50 ord i memrise
Gjorde speed review: 50/50

Har aldrig testat memrise men jag tyckte det gick bra och det kändes lättare att lära sig nya ord med appen.

+ Felanalys av kvant provet jag gjorde igår. Hann tyvärr inte göra det när jag var klar.
Tankar: KVA har jag ganska svårt för. Främst tror jag att det har med att kunna ställa upp rätta ekvationer och sen slutföra dem. För att jag tror så fort att jag faktiskt löser kvant 1 och 2 så ser jag direkt svaret. Men eftersom jag känner mig lätt stressad så missar jag hela den processen.
Dessutom att kunna omvandla roten ur för att jämföra dem är svårt också. Vet inte exakt något sätt att klura ut sådana frågor.


Läs:
Text Istid: 1/2 - Förstod inte en av frågorna, så jag gissade på det som jag trodde var det de hade menat med i texten.
Text talande träd: 1/4 -Vet helt inte ärligt om det är så att jag bara inte fattar frågan eller om jag tänker på helt andra områden i texten som inte har med frågan att göra.
Text Övergångar: 1/4 - Denna gång körde jag med att läsa halva och svara på dem som det gick på. Och jag var extra noga med att läsa alla svarsalternativ och frågorna. Men ändå blev det nånstans fel :( En av frågorna var ställda så att det handlade om en lärares uppfattning och dens kommentar. Frågan var, vad ville personen ha sagt med det? Men Jag baserade det som en slutsats mer än vad läraren faktiskt menade. Eftersom jag tyckte det passade bäst. Men vad frågan egentligen innebar var bara synen på undervisningen och lärarens syn. Alltså ingen slutsats som jag drog.

Allmänt: Helt ärligt vet jag inte om mitt sätt att plugga är så effektivt för min utveckling. Men jag testar mig för och se vad som funkar helt enkelt. Så länge jag vet att jag utvecklas och lär känna mig själv bättre så hoppas jag att det slutar bra.

Det var allt för de senaste dagarna :)
LouSan0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 69
Blev medlem: tor 18 mar, 2021 20:28

Re: Påväg till målet som jurist

Inlägg av LouSan0 »

Hej hej allihopa, längesen jag uppdaterade min pluggdagbok. Mycket att hinna med under dagen med jobbet och sen mycket efter dagen med andra planer. Men jag har försökt att trycka in plugget där i mellan så fort jag till exempel får en paus. Dessutom får jag lite extra hjälp av min kompis som bor hos mig just nu med kvant delarna, så när jag fel analyserar saker och ting har jag en person åtminstone att fråga.

Pluggdag 10/9

43 dagar kvar till provet

Memrise:

60 ord

1 speedreview 51 rätt :/

Läs:

Text Vård för samhällets bästa: 1/4 :(

Text Rent mjöl i påsen: 0/4 Asså vad händer :/

Tankar: Jag testade i första texten att läsa halva och sen försöka svara på frågorna tillsammans med svarsalternativen. Och i den andra läste jag 2-3 stycken för att sen kolla på första frågan och svarsalternativen. Vet inte om det gjorde så att det blev mycket otydligare för mig vad frågan var eller om jag inte kunde komma ihåg vad jag hade läst.

Pluggdag 11/9 -2021

42 dagar kvar till provet

Läs:

Text Koppling till medelhavet: 0/2
- Analys: Måste börja tänka efter noggrannare om vad frågan egentligen ställer innan jag svarar på den.
Text Överklagan av mål 4452-10 och 4313-11
Analys: Tror att det även hör till vissa känsloladdade ord, alltså om jag inte förstår ett ord så måste jag ändå kunna försöka förstå om det är positivt eller negativt så att man kan lista ut sammanhanget.

Mek: gammalt högskoleprov 2019
2/5
2/5
- Analys: Här handlar det för mig att främst försöka gissa orden först innan jag kollar på svarsalternativen. För det brukar hjälpa mig. Men sen när det finns ord i svarsalternativen som jag inte kan så måste jag ändå försöka lista ut om de passar in eller ej. Vilket jag har svårt för. Att träna ord mer kommer kanske hjälpa mig mer med mek uppgifterna.

Söndagen 12/9 blev en vilodag :)

Pluggdag 13/9 - 2021

40 dagar kvar till provet

Ord:
50 ord memrise

All matte du behöver:
Talföljder kapitel
Rörelse kapitlet
Ordningar och ordningsföljd kapitel
Sannolikhet kapitel

Pluggdag 14/9 -2021

39 dagar kvar till provet

50 Ord Memrise + repetition av 200 ord

Kvant 4 hösten 2019
xyz: 5/12
kva: 2/10
nog: 5/6
dtk: 6/12

Resultat 0.7
18 rätt, 22 fel

- Felanalys: Mycket slarv fel i att jag läser och tolkar frågor fel när jag är stressad. För att i efterhand när jag går igenom frågorna och reflekterar i min takt vad de letar efter så kan jag för de mesta räkna ut svaren.
Problem med att bryta ut flera termer under ett roten ur tecken måste jag även öva på.

Pluggdag 15/9 -2021

38 dagar kvar till provet

50 ord memrise

xyz:
Gammalt högskoleprov 2019: 6/10

Pluggdag 16/9 -2021

37 dagar kvar till provet

xyz: Gammalt högskoleprov 2019
2/5
4/10
8/10

- enhetsomvandling behöver jag träna mer på
- Även vara noggrannare med att läsa igenom frågan ifall det finns t.ex. flera färger i en sannoliks hetsfråga
-Bryta ut och skriva om när man har flera termer under samma roten ur tecken

Artiklar:

https://www.lararen.se/nyheter/lararutb ... t-gora-fel

https://www.historisktidskrift.se/index ... ew/295/249

https://www.historyextra.com/period/vik ... ut-canute/

Tankar: Måste börja strukturera upp en plan för nästa dag bättre, så att jag vet vilka områden och övningar jag vill hinna med den dagen. För jag tror att jag för de mesta bara gått på känsla på vad jag tror jag hinner och inte faktiskt på vad jag hinner. Så att det kanske har kört ihop sig och blivit lite stressigt när jag suttit och pluggat.

Det var allt för detta inlägg, vi ses de närmaste dagarna igen :)
LouSan0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 69
Blev medlem: tor 18 mar, 2021 20:28

Re: Påväg till målet som jurist

Inlägg av LouSan0 »

Pluggdag 20/9 -2021

33 dagar kvar till provet

50 ord memrise

Pluggdag 21/9 -2021

32 dagar kvar till provet

50 ord memrise
1 speed review 55 rätt
50 ord repetition

xyz: högskoleprovet 2019 hösten
9/10
28/34

- Felanalys: Termer som överförs från ena sidan till den andra i ekvation, termen måste ändra värde eftersom den går från positivt till negativ.

Kva: Gamla högskoleproven 2019
9/20

- Felanalys: Testa alltid om svarsalternativen stämmer. Så om man har en ekvation, att man testar till exempel på vilket värde på x skulle kunna förändra i ekvationen.

NOG: Gamla högskoleproven 2019
12/18

- Felanalys: Måla alltid upp eller översätt texten till ekvationer så att man har något att kunna förstå vad varje information ger en och om det går att lösa den. Mitt största problem är just förståelsen och tolkning av informationen. Jag läser så otroligt snabbt att det jag inte förstår vad jag läser

Pluggdag: 22/9 -2021

31 dagar kvar till provet

50 ord i memrise (Blev klar med 301-400)
1 speed review 35 rätt

DTK: Gamla högskoleprovet 2019
19/36

4 min över
- Felanalys: Svårt att avläsa rätt information från grafer. Kan ha att göra med att jag kollar fel datum eller kollar fel linje som man ska undersöka. Att veta hur man ska avrunda är rätt svårt. För i stunden trots att jag har gått igenom avrundningskapitlet. Kan jag fortfarande inte resonera efter avrundningen om det kommer vara större eller lägre.
En annan svaghet som jag märkte var att jag inte läste texterna under tabeller och grafer, vilket jag i slutändan ändå behövde göra för att förstå uppgiften, vilket gjorde min förståelse osammanhängande.

Pluggdag 23/9 -2021

30 dagar kvar till provet

100 ord memrise
3 st speed review
50 ord review

Läs:

Resande folk och romer i historisk belysning 2020: 3/4
- Felanalys: Jag testade denna gång att ta ut nyckelord från frågorna och sen sök läsa i texten efter ämnen eller stycken som jag trodde hade med ämnet att göra. Det gjorde att jag bara behövde läsa dem delarna där jag visste jag kunde använda informationen för att svara på frågorna. Detta är en bra strategi för mig som lätt läser väldigt snabbt och har ett kort minne för det jag läser. Men den var inte helt fläckfri, för jag missade lite information. Men jag antar att desto mer man gör det desto lättare blir det att sök läsa och hitta rätt.

Utbildningspolitik och pedagogisk forskning 2020: 4/4

Mål om rättsprövning 2019: 0/2
- I första frågan så gjorde jag missen av att ta ett svarsalternativ som hade delvis stöd i texten. Och jag kände mig lite mer stressad vilket gjorde att jag inte tänkte efter ifall det alternativen svarade bäst på frågan.
Andra frågan handlade om att jag missade att läsa målnumren rätt i texten, så jag missade informationen när jag läste stycket som gav mig svaret på frågan.

Barns utveckling 2019: 1/2
- Läste inte svarsalternativen tillräckligt noga

Den goda litteraturen 2019: 2/4
- Läste även här svarsalternativen inte tillräckligt noga

Att återskapa muskelfunktion 2019: 3/4
- Lärde mig ett nytt sätt att summera hela texten på, genom att summera halvt varje stycke för att få en helhetsbild från sättet man kan lösa en sån fråga. Nu fick jag ändå korrekt på den frågan ändå, men kan komma i användning i framtiden.

Gamla påhopp 2019: 1/2
- Denna gång gissade jag mig lite fram för att det blev knapert med tid. Och när jag stressar lite så är inte de första för mig att läsa mer noggrant :/

Mek: Gamla högskoleprov 2019
9/20

- Det är en blandning av ordförståelse och kass grammatik som gör att jag gör många fel. Även kanske till och med frågorna jag ställer till svarsalternativen. Tror att jag får spetsa mig upp lite på grammatikens struktur från till exempel svenska 1-3 från gymnasiet. Har säkert lite gammalt material från dem kurserna hemma. Och fortsätta kämpa med memrise för ordförståelse.

Övrigt: Jag har varit väldigt upptagen på senaste tiden, vilket är därför jag uppdaterar min dagbok sällare. Däremot så kommer jag komma tillbaka nu starkare än någonsin och kommer uppdatera varje dag. Nu är det exakt en månad kvar innan provet. Äntligen lyckats att hitta en strategi som funkar för mig på läs.
Som vi ser har jag mycket slip kvar såsom DTK, KVA, MEK. Har ännu inte testat mig så mycket på ELF eftersom jag inte haft större problem med den delen. Men imorgon förväntar jag mig att testa mig på lite ELF uppgifter. Måste även fila lite på grammatiken på engelska också. Nu har jag lite tur där mitt jobb involverar lite engelska men det är mest muntlig med förekommande av skrift.

Aja långt inlägg! Men vi ses imorgon :)
LouSan0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 69
Blev medlem: tor 18 mar, 2021 20:28

Re: Påväg till målet som jurist

Inlägg av LouSan0 »

Pluggdag: 24/9-2021

29 dagar kvar till provet

ELF:

Giant pandas våren 2021: 3/5
- Måste börja lita mer på mig själv att jag får ändra svar när jag har klickat i något. För jag blir väldigt osäker på mig själv om jag ser något som passar in ungefär lika bra.

Shorts: Högskoleprovet våren 2019: 3/5
- Läste inte alla svarsalternativen noggrant så att jag missade ett svarsalternativ som var bättre.

Australian history våren 2021: 2/5

100 ord memrise (Kapitel 501-600)
2 speed review

Kva:
8/20
16/20

Det var allt för idag :) Nu äre helg!
Skriv svar