Pluggdagbok HP2021 - Juristprogrammet

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
hp2021math
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 2
Blev medlem: ons 17 mar, 2021 17:36

Pluggdagbok HP2021 - Juristprogrammet

Inlägg av hp2021math »

Hej!
Hittade till forumet för bara någon dag sen, och det är verkligen en tröst att det är så många som sitter i samma båt (eller har gjort det). Man blir ju lätt ganska isolerad i allt pluggande.
FAN vilka kämpar ni är allihop! <3

Bakgrund:
Jag har så länge jag kan minnas velat bli jurist. Men under gymnasiet var jag inte på topp, tänkte att det var kört med juristutbildning om jag inte pallade gymnasiet, så jag hoppade av. Sen styrde jag upp det med slutbetyg via Komvux men ansträngde mig inte för några höga betyg.

Sen tog jag en kandidatexamen, och tänkte vafan? Jag fixade en universitetsutbildning med majoritet av högsta betyg och tänkte, varför gör jag inte det jag egentligen vill göra?
Enda chansen för mig är nu HP.
Jag har sökt alla juristprogram i Sverige till hösten 2021.
Jag har har läst Matematik 2b via Komvux (jan-mars) för och komma igång med matten (jag har inte läst matte sedan 2009 innan). Jag fick slutbetyg D i Matematik 2b.

Nu har jag pluggat till HP sedan Mars (med ökad intensitet de senaste veckorna).
Jag vill komma in på juristutbildningen till hösten 2021.
Jag ska göra högskoleprovet första gången nu på lördag.

Mål
1,5.. Jag vet med mig att det är förmodligen är ganska orimligt för första gången på HP och mycket begränsade matematik-kunskaper. Plus att jag ångrar att jag inte började plugga till högskoleprovet tidigare och förstår att nerverna kommer ställa till det. Men jag vill känna mig säker för en plats på juristutbildningen! (ca 1,20 som lägst).

Aktuell "nivå":
(Inom 55 min/pass) Testprov 1: 0,9 Kvant, 1,3 Verb. Totalt: 1,1.
Kändes förjävligt.
(Inom 55 min/pass) Testprov 2: 0,8 Kvant, 1,5 Verb. Total: 1,15.
HATAR matte. Insåg här att det är ingen idé att sitta och göra gamla prov om jag inte förstår några metoder eller "grundkunskapen bakom" frågorna. Började gå igenom lösningsförslag på YouTube, repetera matematik via matteboken.se.
(Inom 55 min/pass) Testprov 3: 1,1 Kvant, 1,3 Verb. 1,2. Total: 1,2
Insåg att jag "snabbar" mig för mycket genom verb, gör klart på 20 minuter istället för 55.. På kvant gör jag frågorna ännu krångligare än vad de redan är..
(Utan tidsgräns) Testprov/Felanalys 4: 1,3 Kvant, 1,5 Verb. Total: 1,4.
Ville testa mig själv på vilka frågor som jag upplevde en osäkerhet för hur jag skulle lösa. Fick ihop att jag måste öva på: potenslagar, ekvationslösning (minimera slarv) och primtalsfaktorisering. Återigen, för slarvig på verb. Har också ett problem med att jag lägger in "egna värderingar" i LÄS-delen, jag gör något slags tillägg för vad jag tror de menar bakom det de sagt!?
(Inom 55 min/pass) Testprov/Felanalys: Verb 1,7..
Ska göra kvantdelarna imorgon.
Tog längre tid på mig för verb denna gång (44 min) och det verkar ju vara en fördel.

Sämst resultat får jag i: NOG, KVA.
Bäst resultat: ORD, MEK.

Tankar idag (3 dagar innan provet):
Igår hade jag verkligen ett mental breakdown och känner att jag aldrig kommer nå mitt mål. Det känns som jag inte kan "egentligen", utan att jag typ memorerat svaren istället på typ alla frågor på HP från 2018.. Kan inte öva mycket mer via passgeneratorn eller högskoleprovtränaren för jag "vet" svaren, men är kass på själva uträkningarna känns det som (Försökt täcka alternativen men jag vet svaren i huvudet ändå haha). Vilket blir ett riktigt problem med ett nytt prov på lördag. Hur ska jag göra!?

Jag har ju också "bränt" alla ORD i tidigare HP, och jag är orolig att ORD-delen kommer dra ner mig ordentligt på lördag.. Plus de poäng jag kommer förlora på stress och att jag har väldigt svårt att koncentrera mig bland andra människor.. Kör nu iallafall ungefär 60 ord per dag via Memrise (sve och eng).

Imorgon ska jag öva ELF, DTK och göra kvant-passen i det senaste testprovet/felanalysen..
Melliz_066
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 72
Blev medlem: ons 19 feb, 2020 16:00

Re: Pluggdagbok HP2021 - Juristprogrammet

Inlägg av Melliz_066 »

Hej!

Roligt att du hittat hit! Min största dröm är också att komma in på juristprogrammet och jag har velat det i cirka fem år nu. Jag har bara inte försökt nå drömmen och lagt den åt sidan tills för ett halv år sedan. Jag var också väldigt dålig i gymnasiet, inte för att jag var osmart på något sett utan mer att jag sket i skolan. Jag brydde mig inte om betyg eller dylikt alls. Tillslut hoppade jag av och läste upp på folkhögskola och ansträngde mig och fick nästan högsta betyg. Det jag inte visste då var att högskolekvoten är så liten att de knappt tar in folk från den kvoten samt att 4:or är det ända som kommer in till juristprogrammet. Min enda väg är också HP om jag inte har tur. Jag läste juridisk grundkurs i januari och tog tjänstledigt från mitt jobb och fick då högsta betyg, efter det satsade jag allt på HP. Jag har nu pluggat i tre månader fulltid till HP men snittar på runt 1.3 på kvant och 1.1 på den verbala delen.. Jag har mycket lättare för matten.. Läs och Elf drar ner mig totalt. Det är första gången jag skriver HP nu på lördag också och jag vet att jag inte kommer nå mitt mål som är 1.4! Jag kan bara söka in i Göteborg då jag har familj. Jag är 29 år nu och ville verkligen komma in denna höst men ser ut som om jag måste göra HP i höst igen.. Kommer ju max få 1.2 nu.... Vi kanske skall peppa varandra? :) Jag försöker tänka på att det inte är hela världen om jag börjar läsa när jag är 30, delvis nästa år. Visst, jag är så redo jag bara kan bli detta året!! Men jag måste förstå att det inte är helt lätt att få 1.4 första gången.... Jag hade dessutom inte pluggat varken matte eller svenska på länge innan kursen samt hp plugget nu då så man har gjort en stor skillnad.... Jag skall försöka se provet på lördag som en testomgång bara så att jag vet hur det är osv... Visst känns galet segt att vänta ännu ett år på sin dröm men ja... Vi sitter i samma båt!!!!
Skriv svar