Pluggdagbok. Mållinje vid 1.6

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Kayaman
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 7
Blev medlem: mån 30 nov, 2015 13:07

Pluggdagbok. Mållinje vid 1.6

Inlägg av Kayaman »

Snubbe, 19 år, skrivit provet 3 gånger, förberett mig 1 gång. Tänker börja med att beskriva min startpunkt.

“Aldrig varit en bokmal”. Tycker den formuleringen kastas runt i alla jävla referenser. Skrikande subjektivitet. Så för att inte bli månadens hypokrit, ska jag specificera.
I mina 19 levda år har jag läst klart totalt 2 skönlitterära böcker. En på svenska, en på engelska. "Snabba cash", och någon bok man fick välja ut i ettan på gymnasiet. Valde den tunnaste jag kunde hitta.

Haft föräldrar som tjatat om att läsa tidningen varje morgon, och precis så har jag registrerat det. Som “tjat”. “Gör det imorgon, tar 10 min extra sömn idag, är fett trött”.

Säger allt om inställningen jag haft.

När det gäller matten har jag haft E, motsvarande G, i alla gymnasieår. Fick för mig i ettan att jag hatade matte. Gjorde väl som alla andra i klassen. Matematik och spanska har av någon anledning blivit kursplanens slagpåsar.

Är väl inte så mycket mer att säga. Var slö och oambitiös de första två åren av gymnasiet, ergo mitt betygsnitt är dåligt. 17 med merit för att vara exakt. Hämtade upp mycket i 3an. Gick ekonomi-linje. Fått högsta betyg i alla ekonomi-kurser, enda som intresserat mig i skolväg.

Nu vill jag börja plugga...finish the sentence...ekonomi, precis. Helst på Uppsala eller Lunds Universitet pga ranking. Och det här är min chans att nå dit.

Mina tidigare resultat på högskoleprovet är: 0.85, 1.15 och nu senast 1.2.

Bästa resultat utan plugg: 1.15

XYZ: 14/24
KVA: 11/20
NOG: 7/12
DTK: 14/24
1.0
ORD: 12/20
LÄS: 14/20
MEK: 14/20
ELF: 17/20
1.3

Efter runt 7 veckors plugg (7 timmar per dag) skrev jag 1.2.

XYZ: 16/24
KVA: 14/20
NOG: 10/12
DTK: 16/24
1.3
ORD: 12/20
LÄS: 13/20
MEK: 9/20
ELF: 17/20
1.1

Slö-pluggade ordlistor, struntade i engelska och slarvade massa med läsningen, så dessa VERB resultat är jag inte så intresserad av. Den enda delen jag verkligen pluggade till, när det gällde VERB, var MEK. Gjorde hela hpguidens MEK program. Kändes “sådär”, snittade runt 7/10. Hade ju redan fått 14/20 på provet innan men såg det mer som att jag “säkrade” ett 14/20 resultat.

Under rättningen samma kväll ser jag en sänkning mig med hela 5 poäng. Kändes helt overkligt. Fick inte ens så dåligt på MEK när jag skrev 0.85, då blev det 11/20. Fick heller inte känslan av att MEK-delen var extra svår den här gången.

Säger inte att hpguidens MEK-program är värdelöst, men jag tror personligen att mycket läsning kombinerat med en tydlig MEK strategi är det viktiga. Som sagt slarvade jag mycket med läsningen, vilket förmodligen rubbade min MEK "känsla". Tycker också att MEK-programmet på hpguiden är väldigt centrerat kring ordkunskap, till skillnad från provet.
Hpg MEK=mycket ordkunskap, lite läsförståelse. Prov MEK=lite ordkunskap, mycket läsförståelse. Endast baserat på egen observation dock, kan såklart ha fel.

Riktigt missnöjd med matten. Skrev 1.6, 1.7, och senast 1.8 på prov-simulationerna jag gjorde innan provet. Men höjde mig ändå på alla delar så ingen anledning att börja grina. Bara att bita ihop och köra hårdare den här gången. Kommer köra igenom hela Matte 5000 1c innan jag går tillbaka till VIP-uppgifter och gamla prov. Märker att jag saknar lite grundkunskap och "tänk" som ni naturvetare har i ryggmärgen.


Mitt mål är 1.6, för att då ha en säker plats på antingen Uppsala eller Lund. Kommer med ett plugg-schema senare i veckan (lär bli cirka 7-8h per dag). Börjar på måndag, men åker nog ändå till bibblan några gånger denna vecka för att förbereda. Fila på schema, läsa, skumma igenom matteboken etc. Siktar på att detta blir mitt sista HP.

Delar med mig av ett klassiskt sport-citat för er som redan börjat.

“All men are created equal,

Some work harder in pre-season.”
Theodor93
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 289
Blev medlem: fre 12 jul, 2013 15:23

Re: Pluggdagbok. Mållinje vid 1.6

Inlägg av Theodor93 »

Ser många likheter som jag kan relatera till mig själv. Har ungefär gjort lika stora höjningar. Nu senast till 1.3.

Håller med ang. MEK. På de riktiga proven känns det som att man ska ha en gedigen läsförståelse och ha rätt känsla för vad som ska vara rätt alternativ.

Repetera Matte 5000 1c låter klokt. Det gör jag med ska tilläggas.

Hoppas du når ditt mål! Att skriva 1.15 utan plugg tyder på att du borde ha kapacitet för > 1.5. Utan plugg skrev jag 0.7 första gången, så har vandrat en lång väg :)

Lycka till!
Senast redigerad av Theodor93 den ons 02 dec, 2015 12:04, redigerad totalt 1 gånger.
Användarens profilbild
johwin
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 36
Blev medlem: sön 01 nov, 2015 21:17

Re: Pluggdagbok. Mållinje vid 1.6

Inlägg av johwin »

Intressant, jag siktar på 1.5 VT 16, för komma in på KTH. Fick 1.1 senast, siktar cirka 6-7 h plugg varje dag därför blir det intressant att följa denna tråd om motivationen tryter. runt 800 h plugg inför vårterminen alltså
Kayaman
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 7
Blev medlem: mån 30 nov, 2015 13:07

Re: Pluggdagbok. Mållinje vid 1.6

Inlägg av Kayaman »

Kul att höra från er båda! Hoppas vi kan motivera varandra, och lycka till!

Här kommer ett schema för kommande månaden eller så, lär ju ske ändringar på vägen, men det här blir grundstrukturen.

Verb
För att höja verbala delen kommer jag ha en rutin som jag gör varje pluggdag. I schemat antecknas detta som “VERB”. Exklusive bokläsning uppskattar jag att detta tar 3h, 6 pomodoro. Rutinen består av följande:
1. Läsa runt 5 artiklar. Markera ord. Kort diskussion. 1,5h allt som allt.
2. Överföra markerade ord i egen ordlista. Lägg till synonym. Skriv ner en menings-implementering av ordet om det är extra svårt. 30 min.
3. Ordplugg, 1h.
Läsning av valfri skönlitteratur innan läggdags, minst 30 min.

Kommer inte ha någon mall med frågor som ställs efter varje text. Poängen är bara att ha en kort diskussion med mig själv om innehållet. Exempel på generella punkter: Ton hos författaren, negativ, positiv eller neutral? Framgår författarens åsikt? Går den att tyda mellan raderna? Typ av text, argumenterande, analyserande etc. Vad är centralt?
Viktigt att inte tänka “Jo men den här texten fattar jag” och sen skita i diskussionen. Formulera egna meningar, förklara.
Uppdaterar kring utfallet, hur diskussionen blir etc. Just nu är det bara en idé jag vill testa.

Tänkte börja köra guldbollens schema i och med nästa vecka. Syftet med “Ordplugg” för tillfället är att ta reda på hur lång tid 1 ordlista tar att gå igenom. Fått bilden av att det är individuellt, men att det går snabbare och snabbare med tiden. Poängen med denna vecka är då att “få upp hastigheten lite”, jobba igenom det oskönaste nu, för att som sagt nästa vecka börja med gulbollens schema.

Skönlitteraturen jag börjat med är “Den som vässar vargars tänder” av Carina Rydberg. Bör vara utläst i veckans slut, skriver då en kort recension.

Kvant
Nu i början kommer jag bara jobba igenom boken Matte 5000 1c. Vet inte hur lång tid detta kommer ta, men siktar på att vara klar med all matematisk repetition (boken + khan academy, och i slutet snabb genomgång av hpguidens repetition) om 1,5 månader. Såklart inte skrivet i sten, men siktar på det.

Så i detta schema är matten väldigt straight forward, köra igenom Matte 5000 1c, kapitel för kapitel.

Kommer använda mig av pomodoro-tekniken. Gissar att majoriteten känner till den, om inte är det bara att fråga.

Preliminärt schema

Måndag: VERB 6 pomodoro + 8 pomodoro jobb med Matte 5000 1c. Bokläsning minst 30 min.

Tisdag: VERB 6 pomodoro + 8 pomodoro jobb med Matte 5000 1c. Bokläsning minst 30 min.

Onsdag: VERB 6 pomodoro + 8 pomodoro jobb med Matte 5000 1c. Bokläsning minst 30 min.

Torsdag: VERB 6 pomodoro + 8 pomodoro jobb med Matte 5000 1c. Bokläsning minst 30 min.

Fredag: Ordplugg 2 pomodoro + 8 pomodoro jobb med Matte 5000 1c. Bokläsning minst 30 min.

Lördag: Ledig.

Söndag: 4 pomodoro VERB exklusive ordplugg, detta täcktes på fredag. Bokläsning minst 30 min.

Det är alltså ett 5 dagars schema där jag flyttat fredagens artikelläsning till söndag. Anledningen är helt enkelt egna preferenser. Pallar inte sitta på biblioteket till stängning på en fredag, ska trots allt göra detta i 4 månader. Juste har inte nämnt det, kommer åka till närmsta bibliotek för koncentrationens skull. Har en hund att ta hand om under morgon och tidig förmiddag, så sitter i bibblan från 13-21.

Planerar också att fortsätta träna 3 gånger i veckan för att upprätthålla kognitiv förmåga. Träningen blir bestående av löpning, boxning och bas-övningar i styrketräning.

Allt för denna gång. Ciao.
Skriv svar