Programmerare -> läkarprogrammet

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
lukayne
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 2
Blev medlem: mån 11 jul, 2016 18:07

Programmerare -> läkarprogrammet

Inlägg av lukayne »

(Ber om ursäkt för all text, men jag känner att det behövs för att skapa en bild om vem jag egentligen är och hur jag kom till beslutet att äntligen ta mig an drömmen om att bli läkare)

Hej,

Jag är snart 26 år gammal och jag har haft ett ganska hektisk liv när det kommer till yrken. När jag var 15 år fick jag upp ett extremt intresse för aktier och då påbörjade jag min resa för att leva på det. Det var något jag gjorde fram till och med att jag var 20 år gammal. Sedan insåg jag att det var en väldigt bra erfarenhet jag kan utnyttja mig utav i mitt sparande. Men det var inget som jag ville ha som en heltidssyssla.

Detta fick mig att blicka inför nästa karriär och med tanke på att jag lärde mig att programmera en hemsida när jag var 14 år var programmering något jag kunde tänka mig att jobba med. Därav blev siktet inställt på att läsa till systemutvecklare. Jag gjorde därför hp utan någon form av förberedelse och det resulterade i ett resultat på 1, ett resultat som räckte mer än väl för att komma in på programmet.

Något som dock var ständigt återkommande i mitt liv är drömmen om att bli läkare, men jag hade ju läst Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning ekonomi. Drömmen kändes alltså allt för långt bort, då hade jag behövt tenta av alla naturämnen och sedan säkra ett tillräckligt bra resultat på hp. Detta resulterade tragiskt nog i att jag valde att förtrycka drömmen och läsa något som kändes helt okej istället, nämligen systemutvecklare.

Mitt problem är att jag aldrig någonsin har behövt plugga för att få G/VG/MVG i skolan, jag har alltid pluggat dagen innan tentor eller ingenting alls. Jag har heller aldrig “kunnat” plugga då jag har haft ett enormt problem med fokus och att tidsplanera. Jag måste känna en enorm press för att ta plugga och allt detta bottnar i en odiagnostiserad ADHD. Detta ledde dessvärre till att jag hoppade av från universitet redan efter början på andra terminen.

Jag har jobbat med en massa yrken sen jag var 14 år gammal och ett av de är nämligen att jobba på förskola. Detta var något jag gjorde på heltid efter att jag hoppade av universitet. Ända fram tills att jag påbörjade ytterligare en utbildning, nämligen en YH för just programmering. Jag ville alltså inte ge upp programmeringsdrömmen innan jag väl hade arbetat som programmerare. Jag lyckades därför slutföra utbildningen och det var mestadels då kurserna var ofantligt lätta och vi hade en 20 veckors praktik. Det var på praktiken jag lärde mig att programmera för där var det en enorm press på en varje dag på jobb och man skulle konstant redogöra för vad man hade åstadkommit dagen innan. Jag säkrade ett jobb direkt efter att jag var klar med utbildningen och jag påbörjade då mitt jobb som apputvecklare för Sveriges största bank.

Mina 1.5 år som apputvecklare resulterade dock i en “uppenbarelse” och det var följande:
Jag måste vara sysselsatt konstant på jobb och därav tog jag mig an alla projekt jag kunde samt att jag bad om mer jobb. Detta var en lärorik upplevelse i form utav att jag sakta men säkert insåg att programmering inte riktigt var det jag ville syssla med i livet. Jag jobbade ofantligt mycket och lönen jag fick må ha varit hög för en “junior” men det speglade inte arbetet jag la ner. Detta ledde även till insikten att jag vill jobba med något där var timme jag lägger ner faktiskt bidrar med något “gott” till människor och inte ett företag. Jag gjorde upplevelsen bättre för användarna som nyttjade apparna men det var inget som jag kunde vara direkt stolt över. Ifall jag nu istället jobbar lika effektivt som läkare då bryr jag mig inte direkt om min lön för jag vet om att var timme jag lägger ner faktiskt gynnar någon. Och det där är något som jag verkligen vill uppleva, nämligen att rikta min passion och min tid i något som bidrar till något jag kan vara stolt över. Det var även därför jag sa upp mig och det är därför jag nu har påbörjat den drömmen som jag alltid har velat ta mig an.

Åter till dagens situation, jag läste som sagt inte natur i gymnasiet och jag kommer därför få behöva tenta av alla kurser som behövs för att bli behörig. Detta är något jag kommer lägga min fokus på denna hösten. Sedan har jag även äntligen fått min diagnos för just ADHD och det gör även hela resan ännu mer realistisk. Mitt dilemma när det nu kommer till hp är att jag aldrig någonsin har kunnat slutföra en endaste bok i mitt liv. Detta har lett till att mitt språk saknar flertalet byggstenar. Men jag har som tur är redan införskaffat mig mina första två böcker och läsandet är något som numera kommer bli en en del utav min vardag. Matematikdelen på hp lär inte vara ett “större” problem då jag alltid haft lätt för att förstå matematik, jag har även därför redan tentat av både matematik D och E.

Jag är väl medveten om att resan kommer bli tuff och att det kommer kräva flertalet månader av intensivt pluggande. Men detta är något jag väldigt gärna gör då jag vet vad det nu kommer leda till. Ett jobb där ens driv inte enbart resulterar i en högre lön utan snarare en bättre hälsa för människor. Ett jobb där man kan göra upptäckter, ett jobb där du ständigt tar till dig ny information om hur människan fungerar, ett jobb som även leder till möjligheter att helt och hållet byta område t.ex. Från neurokirurg till psykiatriker. Vare sig vilket område man nu än väljer så är det något som objektivt tillför något gott för andra. Och det där är mer än gärna något jag dedikerar mitt liv till.

Detta är därför min plan för hösten:
Tenta av kemi 2, fysik 1, fysik 2, biologi 1 och biologi 2 genom prövningar. Jag har redan tentat av kemi 1 och matematik D och E. Den 7:e och 8:e september har jag prövningar för biologi 1 och fysik 1 och det kommer bli intensivt då jag började mitt pluggande förra veckan (10:e augusti). Men med tanke på att jag kommer söka in till läkarprogrammet via hp behöver jag enbart bli godkänd i ämnena, därav är jag fortfarande hoppfull om att jag kan få det att fungera. Sedan hoppas jag på att bli klar med resterande ämnen innan december. Jag är lite sorgsen över att jag inte har mer tid att ta till mig allting i biologi 1 då jag tycker att det är väldigt fascinerande att läsa om. Det är även därför jag nu ibland djupdyker lite för mycket i vissa ämnen. Men det är något jag helt enkelt får spara till ett senare tillfälle om jag nu ska klara av mitt mål.

Förhoppningsvis lär jag bli klar med alla ämnen denna hösten och då kan jag äntligen lägga min fokus på högskoleprovet. Detta kommer dock ske i samband med att jag nu har planer på att jobba heltid som programmerare för att tjäna ihop tillräckligt till en bostadsrätt. Ifall jobbet nu skulle ta för mycket fokus från högskoleprovet då får jag helt enkelt säga upp mig och återgå till att plugga på heltid.

I nuläget sitter jag och läser igenom de olika momenten i biologi 1, jag har aldrig haft någon form utav studieteknik men jag följer flertalet forum för läkarstudenter. Därav har jag nu börjat använda mig utav flashcards (Anki) för att förstå informationen jag tar mig till och för att få det att fastna. Kan verkligen rekommendera Anki! Där kan man lägga till bilder och vilken form utav information man vill och därefter skriver man exempelvis frågor som man sen får besvara och därefter se baksidan. Sedan får man 3 alternativ där man nu ska vara ärlig, därefter repeteras exempel man inte kunde lika bra och de andra repeteras mer när som helst. Memrise kör med lite liknande koncept och det leder till att man verkligen förstår och kommer ihåg. Den funktionaliteten finns dessvärre inte i fysiska flashcards, i sådana fall måste man göra ett system för det själv.

Tänkte skriva lite uppdateringar här då och då och förhoppningsvis fräschar det upp minnet om att man faktiskt varit produktiv.
MedicaUltimata
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 91
Blev medlem: fre 16 jun, 2017 5:17

Re: Programmerare -> läkarprogrammet

Inlägg av MedicaUltimata »

Ska bli intressant att följa din resa, stort lycka till! Vilket universitet lutar det sig åt i dagsläget? Vill passa på att påminna om det faktum att du inte behöver ha läst steg 1 av biologi, kemi och fysik för att uppnå behörighet. Det går lika bra att endast tenta av de faktiska steg du behöver.

Såklart är det så att steg 2 av kurserna är baserade på kurs 1. Av erfarenhet vet jag dock att du kan till exempel skippa biologi 1 då biologi 2 har större fokus på fysiologi, vilket man inte läser mycket av i den första kursen. Har du lätt för matte torde inte fysiken vara en svår nöt att knäcka heller. I och med att du gör prövningar har du ju större flexibilitet i hur du lägger upp studierna, så då väljer du hur du vill. Detta kanske du redan visste, men tänker att det också kan vara ett tips till de som läser din dagbok. :)
lukayne
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 2
Blev medlem: mån 11 jul, 2016 18:07

Re: Programmerare -> läkarprogrammet

Inlägg av lukayne »

BreRaj skrev: mån 17 aug, 2020 15:20 Ska bli intressant att följa din resa, stort lycka till! Vilket universitet lutar det sig åt i dagsläget? Vill passa på att påminna
Tusen tack för ditt inlägg.

Jag tror inte jag kan beskriva hur glad jag blev när jag fick bekräftelse från både Komvux och Lund om att det du skrev faktiskt stämmer. Detta kommer spara mig ofantligt mycket tid. Nu blir det alltså att djupdyka i fysik 2 och biologi 2, prövningar i oktober och november. Ifall någon annan nu vill gå samma väg då är det via prövningar detta går.

Läkarprogrammet är ändå strukturerat så att den första kursen (Kunskap och lärande) är en någorlunda uppfriskningskurs.

Det lutar mestadels åt Lund då det är närmast men jag kan även tänka mig att plugga på Karolinska.

Apropå biologi 2 och fysik 2, utifrån den informationen jag stött på verkar biologi 2 vara en ganska "separerad" kurs. Det är bara viss information man lärt sig från biologi 1 som är nödvändig. Om det nu skulle vara något fenomen som jag nu inte förstår, då är det bara att backa tillbaka och läsa på om just det fenomenet.

Har läst att många anser att fysik 2 är den absolut svåraste kursen av allt som naturlinjen har att erbjuda. Jag har dock en nära vän som tidigare jobbat med privatundervisning i fysik. Om jag nu helt och hållet kör fast på något då är det han jag får vända mig till. Men med tanke på min programmeringsbakgrund har jag blivit en klippa på att använda mig utav Google. Borde alltså förhoppningsvis kunna få fram mina svar själv. Men jag siktar egentligen bara på godkänt i ämnena och det borde gå mer än väl med den tiden jag nu har på mig.
MedicaUltimata
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 91
Blev medlem: fre 16 jun, 2017 5:17

Re: Programmerare -> läkarprogrammet

Inlägg av MedicaUltimata »

lukayne skrev: mån 17 aug, 2020 19:09
BreRaj skrev: mån 17 aug, 2020 15:20 Ska bli intressant att följa din resa, stort lycka till! Vilket universitet lutar det sig åt i dagsläget? Vill passa på att påminna
Tusen tack för ditt inlägg.

Vad glad jag blir att det kom till användning. Och det stämmer, biologi 1 är sällan nödvändig för att klara biologi 2. Är ett levande exempel på det :). Håller med att fysik 2 inte var värst trevlig, men har du de resurserna är jag övertygad att du klarar av det. Ännu mer så då du endast siktar på behörighet, och inte högre betyg. Lycka till nu, håll oss gärna uppdaterade om hur det går med plugget!
Mortisier
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 2
Blev medlem: tis 26 apr, 2022 7:59

Re: Programmerare -> läkarprogrammet

Inlägg av Mortisier »

Hej killar, jag behöver utöka funktionaliteten på min webbplats, just nu har jag bara en layout av webbplatsen, jag vill göra det till en fullständig backend. Hur mycket kommer det att kosta? Hur lång tid kommer det att ta?
Skriv svar