Resan mot arkitekt

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
emmaabrandt
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: tis 15 sep, 2020 19:28

Resan mot arkitekt

Inlägg av emmaabrandt »

Hej! <3

Här kommer jag skriva om min resa mot arkitektprogrammet! Mitt mål är att komma in till hösten i antingen Lund eller KTH.

Lite om mig:
- fick en uppenbarelse (lol) för någon månad sen att JAG VILL BLI ARKITEKT. Något som jag aldrig riktigt känt förut men när jag väl landade i tanken så kändes det så självklart. Jag har aldrig haft en plan för vad jag vill göra då jag genuint tyckt att alla utbildningar låter så fruktansvärt tråkiga haha. Tanken var först att läsa Kommunikation i Uppsala för att sedan försöka komma in på Berghs men nu har jag insett att det nog inte riktigt är vad jag vill göra då jag är emot sociala medier. Blir lite motsägelsefullt då... Har alltid velat jobba med något kreativt och arkitekt känns som en fin balans mellan kreativitet och naturkunskap!
- är 21 år och kommer ifrån Stockholm men bor just nu i Uppsala för att prova på studentlivet
- är en frankofil och har bott i Frankrike senaste året och min dröm är att bo och jobba i Frankrike en dag och då gärna som arkitekt då städer som Paris och Nice har en sån vacker arkitektur
- sa efter matte 2 i gymnasiet att jag aldrig skulle läsa matte igen but yet here we are! :D


Skulle vilja påstå att mina starkaste sidor är engelska då jag bott i USA ett år och svenska för jag alltid läst mycket och har ett stort intresse för att skriva. Det är matematiken som jag vet att jag kommer ha svårast för.

Nu under hösten kommer jag att läsa Matte 3 på komvux och sedan Naturkunskap 2 för att få behörighet att läsa till arkitekt. Förhoppningsvis kommer Matte 3 hjälpa mig att klara av matematiken på HP bättre.

Så sedan två veckor tillbaka har jag varit VIP-medlem och under den tiden har jag gått igenom All matte samt många introduktioner. Jag ska skriva mitt första HP nu i oktober men jag satsar mest på det i vår.

Eftersom jag är en skrivande person så tror jag att en pluggdagbok kommer hjälpa mig att hålla mig på banan och stay accoutable för mina mål! Och just nu är de höga då man måste få minst 1.5, men gärna 1.6, på HP för att komma in på arkitektprogrammet.

nu åker vi!
xoxo
LudwigS
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 12
Blev medlem: fre 27 jul, 2018 0:10

Re: Resan mot arkitekt

Inlägg av LudwigS »

Hej!

Vad kul att se en till som också strävar efter att bli arkitekt! Själv har jag precis avslutat den första delen av den resan du skall påbörja, m.a.o läsa upp matematik 3 och naturkunskap! Så nu gäller det att studera inför hp för mig. Har du också funderat på att göra arkitektprovet också? Det kan ju vara en extra chans.

Det man lärde sig inom matematik 3 tycker jag inte är applicerbart på hp då det inte är dem sakerna hp testar. Dock så kände jag mig säkrare i min egna matematiska tankebana efter kursen, som sedan då hjälpt mig i repetitionen av matematik 1.
Användarens profilbild
saturnsapphire
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 6
Blev medlem: mån 19 okt, 2020 21:07

Re: Resan mot arkitekt

Inlägg av saturnsapphire »

Hallå där!
Jag vill också läsa arkitektur nästa höst, helst i Lund men annars Umeå! Jag tog studenten från naturvetenskapsprogrammet i våras så jag har lyckligtvis inget ämne som jag måste plugga upp för att få behörighet men jag behöver ett högre resultat på HP, siktar mot 1.65 men det krävs bara runt 1.45 för Umeå så jag behöver kanske inte vara riktigt så ambitiös.

Jag har gjort HP en gång tidigare, HT19, och fick då 1.25 utan att ha pluggat och utan sömn så det bådar gott om jag kan få fram motivationen att faktiskt plugga, vilket är mitt största problem. Egentligen har jag lätt för både matematik och läs-/ordförståelse, men jag är dessvärre deprimerad och har inte så mycket energi att dra igång plugget.

Jag läste att de siktar mot att hålla två prov i vår, preliminärt ett i februari och ett i maj. Jag förmodar att det inte kommer att gå att göra båda och har därför siktat in mig på att göra det i februari, då det känns säkrast om situationen av någon anledning skulle förändras och de t.ex. begränsar antalet provdeltagare igen (obs! Detta är spekulation ifrån min ångestfyllda hjärna, jag oroar mig över exakt allt!) Det skulle dock betyda att jag behöver börja plugga nu i princip (jag har hört från flera håll att 3 månader är det som behövs), vilket jag varken vet hur jag ska göra eller hur jag ska få fram motivationen för att göra det. Som tur är har jag ingen heltidsysselsättning så det funkar tidsmässigt.

Jag hoppas att du delar med dig av hur det kändes att skriva HP, om du tror det gick bra eller inte och hur du väljer att fortsätta plugga! Angående Ma3 så håller jag faktiskt med Ludwig, det som kommer på HP är inte det man lär sig om i Ma3 men det kan ändå vara positivt eftersom du kommer in i det matematiska tänkandet!
Skriv svar