Högskoleprovguiden • Simon mot läkarprogrammet
Sida 1 av 23

Simon mot läkarprogrammet

Postat: lör 27 feb, 2016 17:13
av Simwet
Hej, tänkte ha en tråd för att skriva av mig lite. Som rubriken antyder så har jag som mål att kom upptill minst 1,6. Tidigare resultat har varit 0,9-1,15-1,3 så tänkte att jag skulle gå all-in nu och försöka höja mig till minst 1,6. (1,6 i HP räcker för min del då Linköpings universitet tar in studenter med tidigare arbetslivserfarenhet inom vården, blir något lättare då).

Jag har som mål att lägga minst 2 timmar/dag. Vissa dagar blir det mindre och andra mer, försöker ta igen då genom att sitta 4-5 timmar vissa dagar. Men jag arbetar heltid, gymråtta, två barn samt en sambo som studerar på högskola. Så planering är det som gäller!

Min starka sida är de kvantitativa delarna där jag skrev 1,5 senast, 1,1 i den verbala. Jag har varit medlem nu i ca 45 dagar och har lyckats gå genom 30% av hela databasen (ej de gamla proven). Jag varierar verb/matte varannan dag och försöker göra lika mycket av allt.
Dock är LÄS väldigt svårt för mig. Hade endast 50% rätt sist, även orden låg på 50%. Så där förlorar jag mycket poäng. Men tragglar på!

Gjorde nyss ett litet test i den kvantitativa delen, prov från HT 2012 och blev jätteglad. Hade 36/40! Två XYZ fel och två fel på diagrammen. Efter felanalys upptäckte jag att det var rent slarv som orsakade felen. Jag har en förmåga att hoppa över steg ex. 1/x=1/2+1/3. Här lägger jag ihop 1/2+1/3 till 5/6 och ser att det finns ett svarsalternativ som motsvarar detta, svarar och går vidare. Utan att reflektera över att det står 1/x=5/6, (x blir ju då 6/5 istället.)

Så måste försöka lära mig att läsa fråga hela, hela tiden!! Jag måste även försöka att stressa ner, HP och drömmen om läkarlinjen är galet stor för mig. Vilket kommer sätta enorm press när det gäller. Så måste försöka tagga ner så jag inte göra fel som ovan. Eftersom min verbala del haltar så måste kvantitativa delen ligga på minst 1,9, helst 2,0 för att jag ska lyckas.

Min plan är att tugga på med programmen, önskemål att göra alla uppgifter. Sen 2 veckor innan nästa provtillfället så kör jag endast gamla HP på tid samt studerar extra kvantitativa områden som jag märker att jag haltar i.

Blev ett långt inlägg, men skönt att skriva av sig lite! Ska försöka uppdatera kontinuerligt.
/Simon

Re: Simons kamp mot läkarlinjen.

Postat: sön 28 feb, 2016 9:38
av Simwet
Nu bär det av mot bibblan och en heldag (10-16) med plugg. Barnen sov hela natten så jag är utvilad och peppad. Kvantitativ dag, men kommer slänga in lite verbalt när siffrorna börjar dansa med mig.
Fokus idag är noggrannhet och positivt tänkande. Alla fel ge mig en möjlighet att lära mig något nytt. Kommer börja dagen med mina tuffaste områden för att sen avsluta med enklare.

Re: Simons kamp mot läkarlinjen.

Postat: sön 28 feb, 2016 15:44
av Simwet
Tja Morka88 tack! :D Jag gick genom hela matteboken.se från årskurs 4-gymnasiet sen satte jag igång med uppgifter. Jag lägger upp dagarna efter tips från min coach. Jag försöker ösa två timmar/dag fördelat på en timme/del och varannan dag kvantitativ andra verbalt. Ex ena dagen ORD+MEK andra XYZ+DTK. Så tuggar jag på så.
Matten försöker jag köra ett område/dag. Exempelvis "geometri-dag" då gör kör jag program relaterade till geometri (så gott det går). Sen tar jag funktioner en annan dag osv. Detta gör det inte lika rörigt i huvudet.
Som idag blev det lite annorlunda, då körde jag alla områden fördelat på olika delar för att träna mängd. Jag försöker variera mig helt enkelt.

Dagens resultat blev:
XYZ: statistik 22/30, Geometri 23/30, Algebra 26/30
DTK: 20/24
KVA: Funktionslära 27/30, Algebra 8/10
NOG: Forumuppgifter 16/24

Jag är lite missnöjd på NOG och XYZ, blev slarvfel och icke noggrant lästa frågor. Missade även poäng på DTK pga dålig fokus. Men 80% rätt är ändå ok på ca 180 uppgifter under dagen, gäller att finslipa kunskapen + sluta klanta mig och slarva. Detta gör förhoppningsvis att jag höjer mig ytterligare 10% vilket jag så desperat behöver.
Nya tag i morgon, LÄS... Suck.

Re: Simons kamp mot läkarlinjen.

Postat: mån 29 feb, 2016 9:07
av Simwet
Idag är det LÄS och ELF som gäller. Istället för att endast göra övningsuppgifter tänkte jag läsa facklitteratur också. Känner att jag behöver lite variation.
Blev några LÄS-uppgifter. Fick 50% rätt på de 3 första, kände mig ofokuserad. Läste en del i facklitteratur istället.

Re: Simons kamp mot läkarlinjen.

Postat: tis 01 mar, 2016 8:53
av Simwet
XYZ - NOG väntar dagen! Dags att tugga på.

Summerar dagen
NOG: 42/60 70%
XYZ: 39/50 78%

Inget vidare resultat alls, varit en stressig dag och gjorde många uppgifter nu mellan 21-22 efter att ungarna somnat. Får väl skylla lite på det.
Dock så har jag svårt för NOG så gäller att öva mer!
I morgon blir det ORD och MEK, gäller att tugga genom ett till program på 200 ord samt lösa 25 MEK-uppgifter, det är planen i alla fall.

Re: Simon mot läkarlinjen

Postat: ons 02 mar, 2016 18:35
av lokice
Hej!

Kämpa på. inget resultat är också resultat - ger alltid chans till att se sina brister. Jag har också haft otroligt mycket problem med NOG, men nu när det är ca 150 uppgifter kvar i NOG programmet så börjar man se ett klart mönster. Du kommer garanterat bli bättre på NOG inom snar framtid!

Tänkte bara fråga - vad har du för sjukvårdserfarenhet ? Sitter nämligen i typ samma sits som dig gällande prov/resultat/jobb, så är bara lite nyfiken.. : )

Re: Simon mot läkarlinjen

Postat: ons 02 mar, 2016 20:03
av Simwet
Tja, tack! Ja är bara att nöta på som du säger, har lagt in en högre växel nu och har som mål att göra majoriteten av HpGs databas till april. Nöta nöta.
Kom hem från gymmet precis, ungarna sover och disken fixad. Har gjort mina 200 ord men MEK är kvar. Bara in i dimma!

Jag har mest arbetat kommunalt som skötare, vårdare och uska. Majoriteten av min tid inom vården (5 år nu) har jag arbetat inom socialpsykiatrin där schizofreni, ångest, missbruk är vanliga sjukdomar/funktionsnedsättningar. Har anställning där så tuggar på med HP tills jag kommer in och jobbar undertiden. Ska du söka till läkarlinjen med ?

Re: Simon mot läkarlinjen

Postat: ons 02 mar, 2016 20:56
av Disintegration
Hej! Jag sitter i samma sits som du. Två barn, jobbat inom psykiatrin men vill nu mer än någonting annat komma in på läkarlinjen i Linköping. Så hoppas på minst 1,6 i april. Nerverna börjar spöka nu!

Kämpa på så kanske vi ses i höst!

Re: Simon mot läkarlinjen

Postat: ons 02 mar, 2016 22:38
av Spec123
Hej! Ett tips kring läsningen kan vara att läsa 30min varje dag innan du lägger dig. Har gjort det i 6 månader nu och min läshastighet/förståelse är på topp, LÄS har varit min svaga sida men sätter alltid 90% rätt nu på alla uppgifter. Gå igenom snabbläsningskursen och ta med det absolut viktiga. Försök att läsa i block dvs fler ord samtidigt, identifiera ditt egna tempo och sedan så ökar du.
Bra böcker att öva på som jag haft stor nytta av är
ENG: Talent is Overrated av Geoff colvin, från Harvard business review. Lagom svårt med oerhört värdefull innehåll där man diskuterar begreppet talang.
SVE: SVD Under strecket Dagligen, ställ dig frågan vad handlade texten om'' efter att du läst klart.
Och egentligen vilken sorts skönlitteratur som helst. Inte för svårt/ Inte för enkelt, bra med balans.
Viktiga är att förstå det du läser och samtidigt läsa det snabbt.

Kämpa på, Fan vad du grejar det, 1 månad kvar nu! Har också målet för Läkarlinjen!

Re: Simon mot läkarlinjen

Postat: tor 03 mar, 2016 9:45
av Simwet
tistling skrev:Hej! Jag sitter i samma sits som du. Två barn, jobbat inom psykiatrin men vill nu mer än någonting annat komma in på läkarlinjen i Linköping. Så hoppas på minst 1,6 i april. Nerverna börjar spöka nu!

Kämpa på så kanske vi ses i höst!
Härligt, bara tugga på! Arbetar du i Linköping nu?
Ja nerverna... Gror redan i min mage och det är 37! dagar kvar. Gäller att ha fokus nu och inte övertagga.

Såklart vi ses i höst!
Merv skrev:Hej! Ett tips kring läsningen kan vara att läsa 30min varje dag innan du lägger dig. Har gjort det i 6 månader nu och min läshastighet/förståelse är på topp, LÄS har varit min svaga sida men sätter alltid 90% rätt nu på alla uppgifter. Gå igenom snabbläsningskursen och ta med det absolut viktiga. Försök att läsa i block dvs fler ord samtidigt, identifiera ditt egna tempo och sedan så ökar du.
Bra böcker att öva på som jag haft stor nytta av är
ENG: Talent is Overrated av Geoff colvin, från Harvard business review. Lagom svårt med oerhört värdefull innehåll där man diskuterar begreppet talang.
SVE: SVD Under strecket Dagligen, ställ dig frågan vad handlade texten om'' efter att du läst klart.
Och egentligen vilken sorts skönlitteratur som helst. Inte för svårt/ Inte för enkelt, bra med balans.
Viktiga är att förstå det du läser och samtidigt läsa det snabbt.

Kämpa på, Fan vad du grejar det, 1 månad kvar nu! Har också målet för Läkarlinjen!
Tja, har lånat hem pedagogiska magasinet och har läkartidningen hemma. Är ärligt slarvig med att läsa dessa varje kväll, känner hopplöshet att höja mig mer i LÄS. Men jag får lägga in en högre växel när helt enkelt!!
Engelskan funkar bra, har ca 75%+ när jag sitter med uppgifter, alla olika typer. Så där tuggar jag på med uppgifter från programmet.

Min ursprungliga plan var att komma in till våren 2017, men med HPG är ju drömmen att komma in till hösten realistisk. Dock ska jag försöka ha inställningen att provet i april är ett "delprov" inför höstens viktiga HP. Hoppas på så sätt att minska nervositeten och stressen inför provet, vilket är min största fiende nu.
Tänker även bli VIP-medlem direkt (om jag skriver under 1,6) vilket då ger mig ca 150 dagar att förbereda mig till höstens prov.

Nu blir det KVA och DTK!!

Re: Simon mot läkarlinjen

Postat: tor 03 mar, 2016 11:50
av Simwet
Första 100 uppgifterna på KVA gav 80/100 rätt. 80%+ är jag vara nöjd med, så klarade mig precis. Blir ett och annat slarvfel då jag försöker hålla högt tempo, men upptäckte att jag inte har helt koll på allt så skriver ner områden där jag sviktar lite.
Kan ju tillägga att jag haft min 1,5åring som medhjälpare under förmiddagen. Nu blir det lunch och sen hämta min äldsta på skolan och sen simhallen ett par timmar. (Då blir det nöjda och degiga efteråt så jag kan nöta DTK framåt sen eftermiddag)

Re: Simon mot läkarlinjen

Postat: tor 03 mar, 2016 14:47
av putsan
Hej!

Kul att se andra som har samma mål som en själv. Lycka till :)

En fråga på KVA-delen.
Går du igenom samtliga delmoment inom de olika delarna, eller slumpar du uppgifter?

KVA-delen är min svaga sida, så är tacksam för alla tips jag kan få!

Re: Simon mot läkarlinjen

Postat: tor 03 mar, 2016 16:51
av Simwet
Hej tack, detsamma!
Jag går genom alla. Men kanske inte varje gång jag gör KVA. Utan som idag blev det aritmetik +algebra. Nästa KVA-dag blir det statistik och funktioner exempelvis.
Gör så men alla program, lättare att hitta mönster på ens svagheter då tycker jag.
Lycka till!

Re: Simon mot läkarlinjen

Postat: tor 03 mar, 2016 21:25
av Simwet
DTK avklarat med. Några riktigt överkryptiska uppgifter tyckte ja, men annars gick det bra! Blev två slarvfel och två fel där jag missuppfattade frågan. Totalt 27/31 ca 87%. DTK känns bra med andra ord. Har endast en grupp kvar nu av DTK-programmen så fokus kommer läggas på de andra delarna. (Fram till en vecka då jag börjar lägga in gamla HP). Schemat ser då ut såhär:
Dag 1: 1h XYZ, 1h NOG, en kvantitativ del.
Dag 2: 1h LÄS, 1h ELF, en verbal del.
Dag 3: 1h KVA, en kvantitativ del. (Liten vilodag)
Dag 4: 1h ORD, 1h MEK, en verbal del.
Repeat! (I denna takt hinner jag med de flesta HP från 2011 och framåt).

Re: Simon mot läkarlinjen

Postat: tor 03 mar, 2016 21:57
av eriktruong
Hej mannen! du kommer klara det fick 1,25 senaste gången och första gången jag gjorde HP fick jag 0,35 :D :) har du förslag på några bra artiklar på verbala delen? Läser economist och gp. Hur övar du inför mek?