Högskoleprovguiden • Vägen mot 1.7 LÄKARLINJEN
Sida 1 av 9

Vägen mot 1.7 LÄKARLINJEN

Postat: mån 31 dec, 2018 18:33
av Kunskapärmakt
Hej allihopa! Skrev nyss ett inlägg men allting raderades helt plötsligt tyvärr. Så jag får börja om. Jag är 18 år och börjar till våren min sista termin i gymnasiet.Till våren 2020 har jag tänkt att söka in till läkarlinjen och siktar därmed på att få 1,7 på höskoleprovet kommande vår. Gränserna till våren 2019 är efter urval 2 följande:

VT2019 Program Läkarprogrammet Lunds universitet HP 1.70
VT2019 Program Läkarprogrammet Uppsala universitet HP 1.65
VT2019 Program Läkarprogrammet Karolinska institutet HP 1.65
VT2019 Program Läkarprogrammet Örebro universitet HP 1.60
VT2019 Program Läkarprogrammet Linköpings universitet HP 1.60
VT2019 Program Läkarprogrammet Göteborgs universitet HP 1.60
VT2019 Program Läkarprogrammet Umeå universitet HP 1.55

Jag skrev HP senast i höstas och pluggade lite. Jag fick 1,35 och resultatet ser ni här nedanför.

Provdel ( Rätt svar/Antal uppg.)
XYZ 23 / 24
KVA 16 / 20
NOG 11 / 12
DTK 22 / 24

Kvantitativ del 72 / 80 1.7

Provdel ( Rätt svar/Antal uppg.)
ORD 10 / 20
LÄS 14 / 20
MEK 14 / 20
ELF 12 / 20

Verbal del 50 / 80 1.0

Hela provet 122 / 160. 1,35

Den verbala delen har jag svårast för och jag kommer även lägga ner mest tid på denna del. Detta gäller framförallt ORD där jag var helt vilse under provet. Samt behöver jag en bra och fungerande strategi i både LÄS och ELF (Finns många olika tips och tricks, gäller att jag hittar mitt sätt). MEK är en blandning av dessa och bör därmed komma automatiskt om jag övar upp läsförståelsen och ordförståelsen.

STUDIEPLANERING
Något jag lärt mig är att man blir bra på det man övar på. Därför kommer jag göra 15 av 21 tillgängliga högskoleprov.

ORDPLUGG
Jag ska gå igenom hela ordlistan "HP Ultimat" på memrise som består av 8670 ord och repetera dessa tills jag känner att jag kan dem. Det jag ska göra dag för dag är att jag ska lära mig 100 nya ord från den här listan och sedan efter ett tag repetera dem samma dag. Efter jag gjort detta ska jag repetera så många ord som möjligt (minst 100) som jag lärt mig från förr.

LÄSPLUGG
Jag siktar på att läsa två nya texter i veckan och göra de tillhörande uppgifterna. Jag kommer även att försöka hinna med läsdelarna på de gamla Högskoleproven.

ELFPLUGG
När det gäller ELF så har jag sett att flera har förbättrat sina resultat genom att låta engelskan bli en del av vardagen. Detta genom att exempelvis läsa några artiklar varje dag.

PLUGG FÖR KVANTITATIVA DELEN
Den kvantitativa delen är väldigt speciell. Jag har väldigt lätt för matte och hade endast problem med 2-3 av frågorna som dök upp på HP senast. Resten var slarvfel. När det gäller NOG och KVA behöver jag hitta en metod där jag kan checka mitt resultat och min förståelse mer än en gång för att minska slarvfel. DTK i sin tur handlar om att förstå problemet! Detta kommer jag träna på genom att ustätta mig för flera olika diagram, tabeller och typer av kartor för att alltid vara bekväm i olika situationer.

PLUGGSCHEMA(Exklusive Högskoleprov uppgifterna)

Måndag-Söndag
100 nya ord.Repetera dem en gång.Repetera minst 100 ord från förr(memrise)/ dag
Minimum två stycken Artiklar från NYT /dag
15 min HP appen (samtliga delar förutom DTK) /dag

Tills dess, Kunskapärmakt

Re: Vägen mot 1.7 LÄKARLINJEN

Postat: tis 01 jan, 2019 13:59
av IneAba
wow! Det ser ju ut som att du verkligen känner dig själv och utformat en bra plan utifrån din situation och dina resultat. Kämpa på säger jag bara, tror starkt på att du kommer att klara det inom den tidsramen du satt ut för dig själv :) Kom ihåg att inte känna alltför mycket press bara, ta dagarna lite som dem kommer och gör ditt bästa, du går trots allt fortfarande i skolan o.s.v.

Vi har, som många andra på denna plattform, samma mål (surprise surprise, visst?)
Eftersom att det är en av de svårare programmen att ta sig in på så känner man kanske en viss press på att lyckas lika snabbt, eller plugga lika mycket som andra visar sig göra här, men du har din väg till målet precis som jag har min. Så ha kul på din resa <3

Lycka till med pluggandet, ser fram emot att se dina inlägg :D

Re: Vägen mot 1.7 LÄKARLINJEN

Postat: tis 01 jan, 2019 23:40
av Kunskapärmakt
Hej igen!
Idag har jag fått ett ordentligt smakprov på hur mitt upplägg kommer att kännas.
Jag kommer försöka följa en någorlunda mall för att tydligöra vad jag gjort och de funderingar jag har!

1 Januari 2019 - 94 dagar kvar

Vad jag har gjort:

- Lärt mig 100 nya ord
WOW! Det finns mycket att säga om HP-ultimat på memrise. Det första som jag tänker på är väl hur allting är uppbyggt. Det är 8670 ord sammanlagt fördelade på 87 stycken lektioner. Dessa lektioner är alltså fyllda med 100 ord var. Dessa 100 ord har i sin tur delats upp i grupper om 7.
Vilket betyder att det är 14 grupper med 7 ord och en sista grupp med 2. Dessa grupper om 7 repeteras sedan i obestämd ordning 2 gånger var i 3 omgångar. När man repeterat gruppen 3 gånger så går man vidare till nästa grupp osv.

Det blir alltså ungefär 600 klick per dag på telefonen (om man inte svarar fel). Vissa ord förstår man inte heller, vilket betyder att ännu mer tid går åt. För mig så tog det 1 timme och 45 minuter att lära mig 100 ord. Om jag inte söker upp vad vissa ord betyder(ca 70% av orden söker jag upp) så kan jag nog absolut pressa det till 1 timme. Men då sitter inte förståelsen för ordet. På högskoleprovet är det inte heller helt säkert att man får samma glosa på memrise. Därför måste man förstå innebörden av ordet. Som ni själva hör är det en del man måste göra.

Kommande dagarna ska jag fundera på hur effektivt memrise egentligen är inför högskoleprovet och hur jag ska gå tillväga. Återkommer om det. Dock måste jag säga att det är väldigt bra ord som man fått med i HP-ultimat, ord som verkligen kan komma på Högskoleprovet.- Gjort två stycken gamla delprov ( HP-g, Hösten 2009, DTK och LÄS).
Resultat mässigt fick jag 17/20 på DTK vilket är okej och 15/20 på LÄS vilket jag är väldigt nöjd med. Utan att bortförklara mig :D så var det senast provet jag gjorde HP i oktober.

Som jag nämnde i mitt intro eller min epilog :D till denna pluggdagbok, så ska jag testa olika strategier för respektive delar. På LÄS, så läste jag frågorna först och försökte sedan skriva sammanfattningar på vad som söktes. Detta var väldigt svårt tycker jag själv, då man konstant får hålla koll på fyra frågor när man läser. Då känns det som att man inte är närvarande och läser texten utan att ta in information( när man läst en sida av en bok och inser att man inte läst ordentligt och får börja om typ). Till nästa gång ska jag testa att läsa frågorna igen, skriva sammanfattningar och efter varje stycke i texten göra en liten check. Detta för att vara mer vaken när jag läser texterna.

Till DTK så testade jag att först titta på Diagramet, tabellen och kartan. Innan jag gick till frågorna såg jag till att jag läst alla rubriker, underrubriker och den korta förklaringen till respektive DTK bild. När jag hade förstått diagrammet, tabellen eller kartan så testade jag att peka på en punkt och förklara vad den betydde. Därefter gick jag till uppgifterna. DTK har ju många olika slags frågor. Men något nytt som jag lärde mig var på frågorna som låter följande,

" Vilket år avses?".

Här tycker jag att det är väldigt effektivt om man tittar på vilka "krav" som finss och listar upp dem. Därefter så tar man år för år och går igenom kraven i tur och ordning. Tillslut så finns det bara ett alternativ kvar som stämmer överrens och det alternativet är korrekt.

Exempelvis, Fler personer vårdades för ljumskbråck än för gallstenssjukdom, och fler än 8 500 vårdades för bröstcancer. Det skilde drygt 3 000 i antal mellan de som vårdades för sår på magsäck/tolvfingertarm och de som vårdades för gall- stenssjukdom.

Blev till

1. Fler personer vårdades för ljumskbråck än för gallstenssjukdom
2. Fler än 8 500 vårdades för bröstcancer
3. Det skilde drygt 3 000 i antal mellan de som vårdades för sår på magsäck/tolvfingertarm och de som vårdades för gall- stenssjukdom- Läst två artiklar på engelska (NYT)
Väldigt spännande och roligt faktiskt! PÅ NYT så finns massvis med artiklar inom diverse områden, välj något som du tycker är spännande!!

https://www.nytimes.com/2018/12/30/scie ... -belt.html
https://www.nytimes.com/2018/12/29/spor ... ctionfront


Vad känner ni själva? Har ni hittat några effektiva metoder och strategier för att överlista de olika momenten på Högskoleprovet?Tills dess, Kunskapärmakt

Re: Vägen mot 1.7 LÄKARLINJEN

Postat: tis 01 jan, 2019 23:56
av Hani.00
Så kul att du vill dela med dig av din resa! Jag själv försöker hitta en bra metod för att tackla de verbala momenten och för den kvantitativa gäller det bara att kötta på! Vi båda är lika gamla och båda läser natur så matten är inte så svårt. MEN det som är lätthänt är att vi glömmer den lätta matten när vi jobbar så mycket med mer komplicerat! Så mitt tips är att gå igenom "All matte du behöver" och sen göra 1 pomodoro av varje kvant-del varje dag, sammanlagt blir det 4 pomodoros eller ungefär 2h om du väljer att ha 25min pomodoros! För annars verkar du fett duktig! Kämpa på! Heja dig!!

Re: Vägen mot 1.7 LÄKARLINJEN

Postat: ons 02 jan, 2019 14:14
av Kunskapärmakt
IneAba skrev: tis 01 jan, 2019 13:59 wow! Det ser ju ut som att du verkligen känner dig själv och utformat en bra plan utifrån din situation och dina resultat. Kämpa på säger jag bara, tror starkt på att du kommer att klara det inom den tidsramen du satt ut för dig själv :) Kom ihåg att inte känna alltför mycket press bara, ta dagarna lite som dem kommer och gör ditt bästa, du går trots allt fortfarande i skolan o.s.v.

Vi har, som många andra på denna plattform, samma mål (surprise surprise, visst?)
Eftersom att det är en av de svårare programmen att ta sig in på så känner man kanske en viss press på att lyckas lika snabbt, eller plugga lika mycket som andra visar sig göra här, men du har din väg till målet precis som jag har min. Så ha kul på din resa <3

Lycka till med pluggandet, ser fram emot att se dina inlägg :D


Tack så mycket IneAba! Ville bara säga att jag läst igenom alla dina inlägg och samlat en hel del grymma grejer från den. Ni som inte läst IneAbas pluggdagbok, GÖR DET!

Verkligen, skolan är fortfarande viktig eftersom jag fortfarande har möjlighet betygsmässigt att komma in på Örebro och Umeå, dock är detta inte mina favorit lärosäten. Men skolan är alltid viktig oavsett vad!

Sen tycker jag att det är väldigt fascinerande att vi är så många som skriver våra pluggdagböcker här med hopp om läkarlinjen. Och något som jag märker är gemensamt för oss alla är vår vilja.
Att människor lägger ner så mycket tid för att uppnå det dem vill vilket är fantastiskt att se.
Jag önskar er alla som pluggar inför våren 2019 ett stort lycka till och jag hoppas innerligen att vi ses på nåt av de 8 lärosätena efteråt. TILLSAMMANS ÄR VI STARKA!

Your biggest fan

Re: Vägen mot 1.7 LÄKARLINJEN

Postat: ons 02 jan, 2019 14:26
av Kunskapärmakt
Hani.00 skrev: tis 01 jan, 2019 23:56 Så kul att du vill dela med dig av din resa! Jag själv försöker hitta en bra metod för att tackla de verbala momenten och för den kvantitativa gäller det bara att kötta på! Vi båda är lika gamla och båda läser natur så matten är inte så svårt. MEN det som är lätthänt är att vi glömmer den lätta matten när vi jobbar så mycket med mer komplicerat! Så mitt tips är att gå igenom "All matte du behöver" och sen göra 1 pomodoro av varje kvant-del varje dag, sammanlagt blir det 4 pomodoros eller ungefär 2h om du väljer att ha 25min pomodoros! För annars verkar du fett duktig! Kämpa på! Heja dig!!

Ja men precis, matten finner jag inga större problem med. Till er som strugglar lite med matten kan jag tipsa om att titta på de sammanfattningar som finns. Sammanfattningarna till den kvantitativa delen visar vilka områden som kommer på högskoleprovet. Sen kan man antingen precis som Hanni.00 skriver gå igenom dessa områden och läsa på lite om formler och teori eller ladda ner HP-appen exempelvis. Där får man även förklaringar på hur man ska räkna sig fram till svaret, vilket jag tror många skulle utvecklas av.

Är hemskt ledsen och vissa kanske mobbar mig för detta, men vad är en pomodoro egentligen :? ? Såg i din grymma pluggdagbok att du använder dig av detta och jag skulle bli (och säkert många andra som läser denna pluggdagbok också) så sjukt glad om du kunde förklara typ vad det är, hur man gör och varför du föredrar promodoro!

Huvet högt!

Re: Vägen mot 1.7 LÄKARLINJEN

Postat: ons 02 jan, 2019 17:57
av Jessiicaandersson
Kunskapärmakt skrev: ons 02 jan, 2019 14:26
Hani.00 skrev: tis 01 jan, 2019 23:56 Så kul att du vill dela med dig av din resa! Jag själv försöker hitta en bra metod för att tackla de verbala momenten och för den kvantitativa gäller det bara att kötta på! Vi båda är lika gamla och båda läser natur så matten är inte så svårt. MEN det som är lätthänt är att vi glömmer den lätta matten när vi jobbar så mycket med mer komplicerat! Så mitt tips är att gå igenom "All matte du behöver" och sen göra 1 pomodoro av varje kvant-del varje dag, sammanlagt blir det 4 pomodoros eller ungefär 2h om du väljer att ha 25min pomodoros! För annars verkar du fett duktig! Kämpa på! Heja dig!!

Ja men precis, matten finner jag inga större problem med. Till er som strugglar lite med matten kan jag tipsa om att titta på de sammanfattningar som finns. Sammanfattningarna till den kvantitativa delen visar vilka områden som kommer på högskoleprovet. Sen kan man antingen precis som Hanni.00 skriver gå igenom dessa områden och läsa på lite om formler och teori eller ladda ner HP-appen exempelvis. Där får man även förklaringar på hur man ska räkna sig fram till svaret, vilket jag tror många skulle utvecklas av.

Är hemskt ledsen och vissa kanske mobbar mig för detta, men vad är en pomodoro egentligen :? ? Såg i din grymma pluggdagbok att du använder dig av detta och jag skulle bli (och säkert många andra som läser denna pluggdagbok också) så sjukt glad om du kunde förklara typ vad det är, hur man gör och varför du föredrar promodoro!

Huvet högt!
Hej hej, fantastisk pluggdagbok, lycka till med dina mål! :D

En promodoro är att du pluggar tex. 25 min med 5 minuters paus :) https://en.wikipedia.org/wiki/Pomodoro_Technique

Dock föredrar jag personligen mer att plugga 55 minuter, sen 10-15 minuters paus.

/ Jessica

Re: Vägen mot 1.7 LÄKARLINJEN

Postat: ons 02 jan, 2019 23:14
av Hani.00
Kunskapärmakt skrev: ons 02 jan, 2019 14:26
Hani.00 skrev: tis 01 jan, 2019 23:56 Så kul att du vill dela med dig av din resa! Jag själv försöker hitta en bra metod för att tackla de verbala momenten och för den kvantitativa gäller det bara att kötta på! Vi båda är lika gamla och båda läser natur så matten är inte så svårt. MEN det som är lätthänt är att vi glömmer den lätta matten när vi jobbar så mycket med mer komplicerat! Så mitt tips är att gå igenom "All matte du behöver" och sen göra 1 pomodoro av varje kvant-del varje dag, sammanlagt blir det 4 pomodoros eller ungefär 2h om du väljer att ha 25min pomodoros! För annars verkar du fett duktig! Kämpa på! Heja dig!!

Ja men precis, matten finner jag inga större problem med. Till er som strugglar lite med matten kan jag tipsa om att titta på de sammanfattningar som finns. Sammanfattningarna till den kvantitativa delen visar vilka områden som kommer på högskoleprovet. Sen kan man antingen precis som Hanni.00 skriver gå igenom dessa områden och läsa på lite om formler och teori eller ladda ner HP-appen exempelvis. Där får man även förklaringar på hur man ska räkna sig fram till svaret, vilket jag tror många skulle utvecklas av.

Är hemskt ledsen och vissa kanske mobbar mig för detta, men vad är en pomodoro egentligen :? ? Såg i din grymma pluggdagbok att du använder dig av detta och jag skulle bli (och säkert många andra som läser denna pluggdagbok också) så sjukt glad om du kunde förklara typ vad det är, hur man gör och varför du föredrar promodoro!

Huvet högt!
Ja, som Jessica nämnde är en pomodoro ett studiepass på 25 minuter (basen är så) med 5 min raster emellan. Efter 4 pomodoros kan man ta en längre paus på 15 minuter. Jag har haft väldigt svårt med koncentrationen, därför började jag använda detta och det har fungerat utmärkt för mig. Nu när jag ändå har tränat upp min koncentration, kan jag ha 40 minuters studiepass med 5 minuter paus emellan!

Re: Vägen mot 1.7 LÄKARLINJEN

Postat: ons 02 jan, 2019 23:57
av Kunskapärmakt
Hej allihopa!
Egentligen skulle detta vara någon form av vilodag, men jag blev så taggad när jag läste på läkarforumet så jag tryckte in två stycken delprov! :D

2 Januari 2019 - 93 dagar kvar

Vad jag har gjort:

- Lärt mig 100 nya ord
Här behöver jag verkligen eran hjälp AKUT. Jag läste på andra trådar och hittade då ännu en memrise ordlista med endast 5000 ord som var jättebra upplagd. VILKEN SKA JAG VÄLJA??
http://www.memrise.com/course/370014/or ... -5000-ord/
eller den med HP-ultimat som har 8670 ord?? 8O

- Gjort två stycken gamla delprov ( HP-g från Hösten 2009 (LÄS) och ett exempelprov från hösten 2016 ELF).
Resultatmässigt fick jag 15/20 på LÄS och 13/20 på ELF. LÄS är jag faktiskt extremt nöjd med, ELF är jag inte alls nöjd med! I will tell you why

ELF, kändes som att det gick väldigt väldigt bra! Smidigt och snabbt. Vilket kanske var problemet. En sak som jag verkligen tar med mig är att man MÅSTE läsa tydligt vad som står i frågan och vad som faktiskt efterfrågas, och faktiskt lägga ner lite tid på varje uppgift. Eftersom att svaren står i kronologisk ordning så är det lätt hänt att de går för fort. Ibland behöver man titta på alla alternativen, då flera kan vara rätt, men ett alternativ är då mer rätt än de andra.

Innan jag påbörjade läsförståelsen så läste jag lite trådar och sånt här på HPguiden då jag ville testa en ny metod. Senaste gången så läste jag alla frågor och alla alternativ till frågorna. Det blev verkligen kaosartat för mig( 4x4= 16 saker att hålla reda på medans man läser en lång artikel). KAOS. Idag testade jag en vänligare metod. Jag läste ENDAST frågorna och skrev små sammanfattningar om frågorna. Svaren struntade jag i. Då fick jag någorlunda förståelse över vad jag letade efter i texten, samtidigt som jag slapp bolla massa saker i huvudet. När jag hade läst en bit (ungefär 2/3 - 1 hel spalt ) så kika jag på frågorna och såg om jag kunde besvara några av dessa) fortsatte sedan med detta 2-3 gånger genom texten. När jag hade lärt klart texten så svarade jag på frågorna. Mina generella tankar om denna strategi är att den passar mig extremt bra men tar alldels för lång tid. Jag skulle suttit i 50 minuter med 5 texter, och satt istället i 60 minuter. Så tills morgondagen alternativt nästa vecka beror på när jag gör nästa LÄS del så kommer jag skippa sammanfattningarna och försöka läsa lite snabbare i texten.
Fel svaren såg ut enligt följande;
1 slarvfel
2 Fel pågrund av att jag inte förstod ETT avgörande ord
1 Vanligt Fel (50/50 typ)
1 fel som jag fortfarande inte förstår (Ni får jätte gärna förklara denna fråga, Hösten 2009 Gamla HP, uppgift 10, jag anser att svaret är A , i facit står det D)


- Läst en artikel på engelska
https://blog.frontiersin.org/2018/10/04 ... -solutions


Ligg i!

Tills dess, Kunskapärmakt

Re: Vägen mot 1.7 LÄKARLINJEN

Postat: tor 03 jan, 2019 0:01
av Kunskapärmakt
Hani.00 skrev: ons 02 jan, 2019 23:14
Kunskapärmakt skrev: ons 02 jan, 2019 14:26
Hani.00 skrev: tis 01 jan, 2019 23:56 Så kul att du vill dela med dig av din resa! Jag själv försöker hitta en bra metod för att tackla de verbala momenten och för den kvantitativa gäller det bara att kötta på! Vi båda är lika gamla och båda läser natur så matten är inte så svårt. MEN det som är lätthänt är att vi glömmer den lätta matten när vi jobbar så mycket med mer komplicerat! Så mitt tips är att gå igenom "All matte du behöver" och sen göra 1 pomodoro av varje kvant-del varje dag, sammanlagt blir det 4 pomodoros eller ungefär 2h om du väljer att ha 25min pomodoros! För annars verkar du fett duktig! Kämpa på! Heja dig!!

Ja men precis, matten finner jag inga större problem med. Till er som strugglar lite med matten kan jag tipsa om att titta på de sammanfattningar som finns. Sammanfattningarna till den kvantitativa delen visar vilka områden som kommer på högskoleprovet. Sen kan man antingen precis som Hanni.00 skriver gå igenom dessa områden och läsa på lite om formler och teori eller ladda ner HP-appen exempelvis. Där får man även förklaringar på hur man ska räkna sig fram till svaret, vilket jag tror många skulle utvecklas av.

Är hemskt ledsen och vissa kanske mobbar mig för detta, men vad är en pomodoro egentligen :? ? Såg i din grymma pluggdagbok att du använder dig av detta och jag skulle bli (och säkert många andra som läser denna pluggdagbok också) så sjukt glad om du kunde förklara typ vad det är, hur man gör och varför du föredrar promodoro!

Huvet högt!
Ja, som Jessica nämnde är en pomodoro ett studiepass på 25 minuter (basen är så) med 5 min raster emellan. Efter 4 pomodoros kan man ta en längre paus på 15 minuter. Jag har haft väldigt svårt med koncentrationen, därför började jag använda detta och det har fungerat utmärkt för mig. Nu när jag ändå har tränat upp min koncentration, kan jag ha 40 minuters studiepass med 5 minuter paus emellan!
Svar på svar på svar på svar :D .

När du gör en promodoro av en kvantitativ del exempelvis XYZ, gör du så många som du hinner under 25 minuter eller försöker du bara hinna med x antal under en viss tid?

Re: Vägen mot 1.7 LÄKARLINJEN

Postat: tor 03 jan, 2019 8:08
av Hani.00
Under en 30mins pomodoro så försöker jag göra så mycket uppgifter jag hinner! Tidigare brukade jag planera mitt plugg utifrån antal uppgifter t ex "idag ska jag göra 30 uppg XYZ" men nu planerar jag mitt plugg utifrån antal pomodoros för man hinner så mycket mer då! Tex "idag ska jag göra 2 pomodoro XYZ" och då kanske jag hinner med 70 uppgifter än bara 30!

Re: Vägen mot 1.7 LÄKARLINJEN

Postat: tor 03 jan, 2019 21:37
av IneAba
Kunskapärmakt skrev: ons 02 jan, 2019 14:14
IneAba skrev: tis 01 jan, 2019 13:59 wow! Det ser ju ut som att du verkligen känner dig själv och utformat en bra plan utifrån din situation och dina resultat. Kämpa på säger jag bara, tror starkt på att du kommer att klara det inom den tidsramen du satt ut för dig själv :) Kom ihåg att inte känna alltför mycket press bara, ta dagarna lite som dem kommer och gör ditt bästa, du går trots allt fortfarande i skolan o.s.v.

Vi har, som många andra på denna plattform, samma mål (surprise surprise, visst?)
Eftersom att det är en av de svårare programmen att ta sig in på så känner man kanske en viss press på att lyckas lika snabbt, eller plugga lika mycket som andra visar sig göra här, men du har din väg till målet precis som jag har min. Så ha kul på din resa <3

Lycka till med pluggandet, ser fram emot att se dina inlägg :D


Tack så mycket IneAba! Ville bara säga att jag läst igenom alla dina inlägg och samlat en hel del grymma grejer från den. Ni som inte läst IneAbas pluggdagbok, GÖR DET!

Verkligen, skolan är fortfarande viktig eftersom jag fortfarande har möjlighet betygsmässigt att komma in på Örebro och Umeå, dock är detta inte mina favorit lärosäten. Men skolan är alltid viktig oavsett vad!

Sen tycker jag att det är väldigt fascinerande att vi är så många som skriver våra pluggdagböcker här med hopp om läkarlinjen. Och något som jag märker är gemensamt för oss alla är vår vilja.
Att människor lägger ner så mycket tid för att uppnå det dem vill vilket är fantastiskt att se.
Jag önskar er alla som pluggar inför våren 2019 ett stort lycka till och jag hoppas innerligen att vi ses på nåt av de 8 lärosätena efteråt. TILLSAMMANS ÄR VI STARKA!

Your biggest fan
Åhhh verkligen? vilken ära 8-) hehe vad söt du är, har inte uppdaterat på länge men började igen igår så det kommer komma mer än *inget* :lol:

Men det är ju jättebra!! Starkt kämpat från två håll då, två tummar upp! :D Jo precis, knowledge is power!!!

Så sant alltså, ser verkligen upp till alla på denna plattform som har viljan att nå sitt mål trots motgångar och hur tufft det kan bli. Jag menar hur många gånger har inte jag tappat hoppet, jämfört mig med andra i min närhet som jag tycker har "lyckats" eller är "påväg någonstans" medan jag är "fast på samma plats" i livet, så många gånger alltså, men det är just då man måste påminna sig själv om vem man jobbar så hårt för, VAD man jobbar så hårt för. Varför fokusera på någon annan och jämföra mig själv? Hen spelar ju ingen roll i mitt liv, den enda som spelar roll för att mitt liv ska bli som jag vill att det ska bli är jag själv. Det hela ligger i att fokusera på sig själv och sitt mål helt enkelt. Men lättare sagt än gjort, inte sant? :lol:

Men precis som du säger, VI SKA KLARA DET!

Re: Vägen mot 1.7 LÄKARLINJEN

Postat: tor 03 jan, 2019 22:45
av Kunskapärmakt
Hola! VI ÄR SÅ SJUKT MÅNGA!
Såg att flera ansluter sig till pluggdagböckerna och har nu räknat det till 4 aktiva skribenter som tecknar ner hur de går till väga för att krossa HP. Sjukt kul! Funderade på om vi kanske kan studera tillsammans och ställa frågor till varandra eftersom vi verkar vara bra på olika grejer!

3 Januari 2019 - 92 dagar kvar

Vad jag har gjort:

- Lärt mig 35 nya ord
Som jag har skrivit innan så är jag helt vilse när det gäller ord delen faktiskt. Jag har nu sett tre olika listor som används frekvent och jag har ingen aning vilken jag ska välja. Först valde jag HP-ultimat eftersom det var den enda jag hade hört talas om. Sen fick jag höra om ordprov. När jag gick in och titta hur många som använde HP-ultimat och ordprov såg jag ytterligare en. HP 2.0 heter den, och den har till och med flest användare.

HP-ultimat 8670 ord
Ordprov- 5000 ord
HP 2.0 - 4500 ord

Jag tänkte först att eftersom jag redan har påbörjat HP-ultimat är det lika bra att fortsätta. Sen insåg jag att det är sjukt viktigt att repetera orden och eftersom jag blir klar med HP-ultimat lite mer än en vecka innan Högskoleprovet( om jag kör 100 ord per dag) så kommer orden inte sitta. DÅ tänkte jag att det är bättre om jag gör Ordprov och repeterar de redan 4-5 veckor innan högskoleprovet. Då insåg jag dock att jag lärde mig isåfall 3670 färre ord. Sen frågade jag på ORD forumet och människor verkar ha presterat toppresultat med båda!HP 2.0 har på nåt sätt flest användare. SÅ, vilken ska jag välja??

- Gjort NOG (hösten 2009) samt 8 DTK uppgifter och 4 LÄS uppgifter från hösten 2008.

NOG= 19/22
DTK= 8/8
LÄS= 1/4


Om vi börjar med NOG så gick det helt okej. De tre uppgifterna jag misslyckades med förstår jag fortfarande inte hur man löser (eller snarare varför mitt alternativ är fel, Hösten 2009 NOG, Uppg. 10,12,18). Hade 7 minuter till godo.

DTK kändes väldigt bra och jag var väldigt bekväm med sätet jag kom fram till svaren. LÅngsamt och metodiskt. ABSOLUT VIKTIGASTE, är att man förstår tabellen,diagrammet eller kartan innan man ger sig på och löser uppgiften. Och när man ska hitta det man ska undersöka exempelvis " årsförbrukningen av papper i Sverige". Gå tillbaka minst en gång och se så att de du hittat stämmer överens med frågan i uppgiften. Detta eliminerar otroligt många slarvfel.

LÄS, ja, hemskt. Inte så konstigt när Liverpool- City börja direkt efter och jag bara ville bli av med arbetet. Rule 1, stressa inte, då gör du misstag. Lugn och sansat. Gillar dock fortfarande metoden som jag prata om igår. Funkade väldigt bra även fast man eliminera sammanfatningarna.

1 slarvfel
1 vanligt fel
1 ordförståelse

Imorgon blir upplägget lite annorlunda, idag får man ändå säga att jag vila från HP? Pluggade sammanlagt i 2 timmar och 30 minuter. Har hört mycket om pomodoro och imorgon testar jag för första gången det, ni kan se min livestream på twitch (Kunskaparmakt). Skämt åsido.

Tänkte att jag kör 8 st pomodoo x 25 minuter så sammanlagt 4 timmar. Och jag gör några delar i HP appen eftersom det finns väldigt mycket XYZ uppgifter där och några gamla HP-G.
HP-G står förövrigt för gamla högskoleprov( Fram till 2010 typ) och HP-N för nya (alla efter 2010).

Final Thought om allt plugg:

- Kommer det vara enkelt?
- Nej
- Kommer det vara värt det?
- AbsolutTills dess, kunskapärmakt

Re: Vägen mot 1.7 LÄKARLINJEN

Postat: tor 03 jan, 2019 23:23
av Zel
Varför inte köra med HP-ultimat och repetera längs vägen istället för att spara repetitionen tills du är klar med listan? 😊

Re: Vägen mot 1.7 LÄKARLINJEN

Postat: tor 03 jan, 2019 23:58
av Hani.00
Zel skrev: tor 03 jan, 2019 23:23 Varför inte köra med HP-ultimat och repetera längs vägen istället för att spara repetitionen tills du är klar med listan? 😊
Ja jag håller med Zel! Om du lär dig 100 nya ord dag1, kan du repetera dessa 100 ord dag2 samt lära dig 100 nya. Dag3 så repeterar du orden från dag1 samt dag2 och så försöker du lära dig 100 nya! Kolla in den här videon angående spaced repetition så kanske det blir lättare och förstå vad jag menar!
https://www.youtube.com/watch?v=Z-zNHHpXoMM&t=1s
Vad kul förresten att du ska testa pomodoro metoden!