Vägen till civilingenjörsprogrammet (0.95 -> 1.65)

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
personsompluggarhp
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 2
Blev medlem: tis 13 aug, 2019 10:29

Vägen till civilingenjörsprogrammet (0.95 -> 1.65)

Inlägg av personsompluggarhp »

Hej!

Bestämde mig för ungefär två månader sen att börja satsa seriöst på att plugga högskoleprovet. Gick ut teknik (läser upp några kurser dock). Jag har gjort högskoleprovet två gånger förut. Resultaten blev så här på det senaste:

VT 2019
XYZ 17/24
KVA 10/20
NOG 7/12
DTK 9/24

ORD 12/20
LÄS 7/20
MEK 13/20
ELF 18/20

(KVANT: 0.9 , VERB: 1.0) -> 0.95
Som ni kanske ser är ELF delen den jag gjort bättre ifrån mig på. Detta tror jag är för att jag väldigt ofta använt engelska istället för svenska när jag bl.a läser texter, till och med såpass att jag behöver bygga upp mitt svenska ordförråd pga jag tappat ord.
Sedan dess har jag gjort ett högskoleprov hemma där jag fick 1.3 (samma på KVANT och VERB), som är en höjning jag kan vara ganska nöjd med konstaterande att det bara gått två månader.

Så vad gör jag för att höja mig just nu?

Målet är 1.65, och det gäller att ta de lägst hängande frukterna som kan öka min prestanda.
Jag tror att en stor del av resultatet bara förbättras genom öva några gånger. Till exempel har jag lärt mig att rita stödlinjer för att läsa av diagrammen i DTK. Jag kör också de enklaste delarna först då man har mest poäng att tjäna där. Sen kanske jag blir bättre på att faktiskt läsa frågorna vilket alltid är en fördel :). Just nu pluggar jag också morfem och läser upp geometrin (läser boken matte 5000 1c) som jag inte kunnat bra tidigare. Har nu också läst en del böcker på högskoleprovet. Jag gör högskoleprovet veckovis så får ganska snabb feedback på vad jag gör.

Överväger också att fortsätta plugga ord som jag gjort tidigare, men nu lite grann tappat orken för. Läser väl eventuellt artiklar och sådant i Svenska Dagbladet, och jag försöker reflektera lite över dom. Har höjt mig en del på läs på en metod som gicks igenom i högskoleprovet metoderna. Procentilmässigt har jag gjort en ganska respektabel höjning (ca 58 -> 85) men det lär ju bli exponentiellt svårare ju högre upp man kommer.

Ska försöka ge en statusuppdatering då och då. Det hjälper verkligen att skriva ned sina planer för då kan man reflektera lite grann om vad man faktiskt gör eller ska göra.

Plan:
Planen jag skapat för mig själv:

Läs nyheterna (gör jag ändå)
Läs understrecket

25 morfem / dag och i Anki tills jag är klar med dom, sen ord i samma takt
Gå igenom ett eller två segment jag inte kan i matte 1c.

Jag skulle förmodligen kunna göra mer men jag tror det blir en bra början.
personsompluggarhp
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 2
Blev medlem: tis 13 aug, 2019 10:29

Re: Vägen till civilingenjörsprogrammet (0.95 -> 1.65)

Inlägg av personsompluggarhp »

Då var högskoleprovet HT 2019 klart. Tror jag fick ungefär samma som jag fick när jag pluggade hemma (ca 1.25 +- 0.05) efter att ha räknat samma kvant hemma (möjligen missvisande) men jag var relativt lugn under provdagen (haft problem med detta tidigare) och bara det gör dagen väldigt lyckad i min åsikt. Dessutom är väl en höjning med möjligen 0.35 poäng inte så dumt konstaterande att jag plockade de lägst hängande frukterna.

Dock pluggade jag inte mycket mer än morfem veckorna direkt innan provet. Det känns iallafall som att jag verkligen har potential att få högre resultat så jag tänker fortsätta köra igenom ma 1c boken och ordlistan, samt gratis sektionen av hpguiden (vilket jag nog köper när jag har råd). Bara att kämpa på helt enkelt.

Preliminära resultat på några delprov:

XYZ: 22/24
KVA: 16/20
NOG: 9/12
DTK: 10/24

ORD: 12/20

Jag verkar ha svårt med många saker som innebär mer läsning (DTK, LÄS). Vet inte om det bara är att jag tänker negativt och har en självuppfyllande profetia eller att det genuint är något fel med metoden jag läser. ELF har jag däremot inte tidigare haft svårt för. Ändå känner jag att jag börjar få till det där med de tre första delproven på kvant, och då är det bara DTK som egentligen är i vägen.

Ändring 30e november 2019:

Fick 1.2 på högskoleprovet vilket kändes skönt. Det blev 1.4 kvant och 1.0 på verbal. Har nu en plan B att falla tillbaka till (tekniskt basår / kandidat) ifall jag inte lyckas ta mig in med bara betygen från högskoleprovet i sig.
Kör igenom matten nu och försöker täppa igen luckor i kunskap som jag har samlat på mig under skolgången. En av dom var att jag inte visste hur man subtraherade ett större tal från ett mindre tal med uppställning (you don't), och tanken att det felet plågat mig på alla matteprov genom åren känns si sådär.

Hoppas på 1.5 nästa. Skulle vara väldigt skönt för det är typ ett sweet spot för många it relaterade civing utbildningar.
Skriv svar