Hjälp i djungel av psykologprogram

För dig som är eller är på väg att bli psykologistuderande
Skriv svar
Ido
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 4
Blev medlem: fre 20 aug, 2021 16:24

Hjälp i djungel av psykologprogram

Inlägg av Ido »

Hej!

Hoppas någon kan ge mig lite insikt, blir bara mer och mer förvirrad ju mer jag googlar (:

Jag pluggar redan till psykolog i Norge och är på mitt andra år, men har nu efter 15 år här stark hemlängtan och ska ta högskoleprovet i höst. I min enfald har jag gjort 2 felaktiga antaganden; 1) Psykologutbildningen i Sverige och Norge är hyfsat likartade 2) Utbildningen i Sverige är närmast identisk (med undantag från KI).

När jag ser på kurser och liknande verkar det som att både uppbyggnad och innehåll skiljer sig stort mellan Sverige och Norge, men också mellan olika skolor i Sverige.

Därför är jag intresserad av råd och åsikter gällande olika studieorter. Jag undrar också över möjligheter som student? I Bergen där jag pluggar nu, lyckades jag redan första året knycka ett jobb som forskningsassistent, det är inflation av tjänster som undervisningsassistent etc. Dessutom kan vi välja att förlänga utbildningen med 1 termin och tex välja att genomföra fältarbete utanför Europa. Vi kan också förlägga den så kallade externa praktiken (dvs sjukhus/instutition etc) i utlandet.

KI ligger redan högt upp på listan eftersom att jag har ett stort intresse för biologi och släkt i Stockholm, men är ganska öppen för hela landet, dock ej längre norr än Östersund.

Tacksam för alla svar (:
Användarens profilbild
hasselblad
Stammis
Stammis
Inlägg: 101
Blev medlem: tis 20 aug, 2013 19:59

Re: Hjälp i djungel av psykologprogram

Inlägg av hasselblad »

KI sticker ut som en del av ett medicinskt lärosäte, i övrigt är nog programmen rätt så lika. Den större skillnaden är nog om man läser på ett klassiskt universitet (Lund, Uppsala) eller en nyare högskola.
Läkarstudent, T9
gåsen
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: fre 01 okt, 2021 12:55

Re: Hjälp i djungel av psykologprogram

Inlägg av gåsen »

Jag tror att uppläggen kan få det att se ut som att innehållet varierar mer än vad det gör. Det finns förstås vissa skillnader, men tänk på att de olika ämnena inom psykologi överlappar mycket. En delkurs som heter Utvecklingspsykologi kommer ta upp utveckling i kognition, biologiskt, social utveckling, osv. Men visst, de olika lärosätena har förstås saker som gör dem speciella.

Jag går på LiU, och det mest speciella här är pedagogiken. Vi använder problembaserat lärande, vilket innebär mycket eget ansvar och mycket arbete i grupp, vilket kanske inte är för alla. Men det innebär också att ens lärande styrs av det man tycker är intressant, man lär sig mycket av sina kursare och har alltid stöd av varandra vilket har varit väldigt bra under pandemin! Lärarna gillar också att understryka att vi jobbar mer så som man kommer jobba när man är färdig psykolog.

Jag är jättenöjd med utbildningen! Mysig stämning i klassen, och generellt sett bra och kompetenta lärare som bryr sig om feedback. Om du hoppas att kunna tillgodoräkna mycket från utbildningen i Norge så ska du inte välja LiU dock. Man kan inte "hoppa över" terminer/kurser genom att tillgodoräkna. Det ska också vara rätt svårt att få till studier utomlands.

Min uppfattning av några andra lärosäten:

Göteborg: Har en lite mer traditionell profil. Har läst att deras psykoterapeutprogram med PDT-inriktning ska ha mycket Freud i kurslitteraturen. Vet dock inte om psykologprogrammet är likadant, och folk som går på Göteborg verkar i alla fall väldigt nöjda med sitt val.

Uppsala: Om du verkligen inte vet var du vill gå så är det nog ett "safe bet". Överlag så har de nog bäst rykte, generellt hög kvalitet på undervisningen och bra balans mellan de mer flummiga och de mer strikt vetenskapliga delarna av psykologi.

Umeå: Möjlighet att söka med inriktning på idrottspsykologi. Vet inte hur mycket det "smittar av sig" på deras vanliga psykologprogram, men det kanske är värt att kolla upp.

KI: Som du säger, mycket fokus på biologi. Möjlighet till master i medicin. En nackdel är att man inte ens kan välja PDT, utan det är fokus på KBT för alla. De motiverar det med att de fokuserar på evidensbaserad behandling, trots att båda har evidens. Det ger i alla fall mig dåliga vibbar, känns som de spär på konflikten mellan inriktningarna.

Stockholm: Hört att det ska vara lite flummigt och inte tillräckligt vetenskapligt. Vet inte om det kan ha ändrats sedan dess dock.

Ett tips är att kolla upp vad för forskning som pågår på de olika lärosätena, eftersom det lätt färgar utbildningen. Kolla också om man kommer behöva välja inriktning mot en terapiform eller om du får lära dig båda. Vi måste välja, även om vi kan vara med på den teoretiska biten av det vi inte väljer. Jag kände mig jättesäker på vad jag skulle välja innan jag började, men nu önskar jag verkligen att vi fick lära oss både KBT och PDT även praktiskt. Det kan också vara bra att veta hur det ser ut med valbara kurser, både hur mycket man väljer själv och vad det finns för utbud att välja mellan.
Skriv svar