Psykologprogrammet GU - seminarier, nivå, fritid

För dig som är eller är på väg att bli psykologistuderande
Skriv svar
Maiaaaa90
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 5
Blev medlem: mån 02 nov, 2020 0:52

Psykologprogrammet GU - seminarier, nivå, fritid

Inlägg av Maiaaaa90 »

Hej på er!

Jag har några frågor till er som har pluggat psykologprogrammet, främst på Göteborgs Universitet. Jag är en dansk tjej som just nu läser termin 2 i Danmark, men eftersom sambon fått nytt jobb i Göteborg har jag istället sökt till programmet där. Jag skulle bli super tacksam om någon kan hjälpa mig med lite svar då det känns lite nervöst 🙂

1. Hur fungerar det med aktiv deltagande på seminarier? Har läst att detta ofta är ett tenterande moment På GU. Denna undervisningsform har inte vi på mitt universitet. Hur många brukar man vara till ett seminarium? Hur mycket behöver man prata för att få godkänd? Måste det man säger vara ”klokt”, alltså kan det vara negativt att fråga om sånt man inte förstått ifall det tolkas som att man inte lärt kurslitteraturen och därför inte lever upp till kraven?
2. Hur upplever du nivån/tempot på utbildningen (alltså överlag, inte enbart seminarium)? Här i Danmark tycker jag att utbildningen har varit ganska krävande, med stor vikt på filosofi och med avancerad språk. Jag har försökt bläddra i lite kurslitteratur från GU’s kursplaner och är spontant överraskat över att innehållet verkar mycket ”lättare” att förstå. Men jag är nervös att dra en fel slutsats ifall de böcker jag läst i kanske inte alls är representativa för nivån i övrigt.
3. Även om det självklart är mycket individuellt, hur mycket tid brukar man behöva lägga i veckan på studiet för att bara kunna bli godkänd?

Tusen tack!!
Mvh Maia
hippyspirit
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: sön 22 sep, 2019 23:02

Re: Psykologprogrammet GU - seminarier, nivå, fritid

Inlägg av hippyspirit »

Jag har läst 2 kurser i psykologi (a och b) aka de 2 första terminerna i psykologprogrammet i Uppsala och under båda terminerna när vi har haft obligatoriska seminarium så bör man självklart vara påläst, men poängen med seminariet är mycket att man ska reda ut begrepp och teorier som man inte har förstått under föreläsningarna/litteraturen och hjälpa varandra. Ofta är det fokus på några specifika kapitel vid varje seminarium, om man nu antar att det är samma metod i göteborg och uppsala :) Ofta var upplägget att man skulle ha med 2 frågor kring kursmaterialet där man inte riktigt förstod.

Jag tycker inte att tempot har vart extremt högt. Ofta är det en bok per kurs och om man ser till att läsa någon timme varje eller varannan dag + FL så hinner man med allting. Jämfört med högskoleingenjörsprogrammet som jag är på för tillfället så känns det som att vi har 3x högre tempo än de kurser jag gjort i psykologi.
Skriv svar