Varför vill ni bli psykologer?

För dig som är eller är på väg att bli psykologistuderande
Skriv svar
Josefina
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 43
Blev medlem: tor 11 jan, 2007 1:00

Varför vill ni bli psykologer?

Inlägg av Josefina »

Frågan har kanske varit uppe tidigare, men varför vill ni bli psykologer? Själv velar jag mellan medicin och psykologi som första val. Känns som jag ställer mig mer bakom "den själsliga hjälpen" än "den kroppsliga hjälpen", jag tror att bakom dem flesta kroppsliga besvär döljer sig en själ som först och främst behöver hjälp... Det borde finnas en utbildning som kombinerar hjälp för kropp och själ, jag kanske borde läsa kinesisk medicin?! Nån som känner igen sig i mina tankegånger?
Användarvisningsbild
Hisoka
Stammis
Stammis
Inlägg: 339
Blev medlem: mån 24 apr, 2006 2:00
Ort: Lund

Inlägg av Hisoka »

Nej, inte alls - men du kan ju alltid bli psykiatriker =)
ruthie
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 62
Blev medlem: fre 16 dec, 2005 1:00

Inlägg av ruthie »

Känner inte heller alls igen mig, har varit säker på vad jag vill så länge jag kan minnas. :wink: Men har du funderat på det nya psykologprogrammet på KI? Det har ju en medicinsk inriktning.
Josefina
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 43
Blev medlem: tor 11 jan, 2007 1:00

Inlägg av Josefina »

Tack ruthie för tipset, hade faktiskt inte kollat så noga förut, men det kan vara något för mig! :)
ruthie
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 62
Blev medlem: fre 16 dec, 2005 1:00

Inlägg av ruthie »

vassegoe josefina :)
Användarvisningsbild
zhaz13
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 73
Blev medlem: tor 05 jul, 2007 20:46
Ort: Nomad i sverige

Re: Varför vill ni bli psykologer?

Inlägg av zhaz13 »

Redan pluggat på ett annat program och känner att psykolog nog kan vara både roligt och intressant för mig som individ. Emellertid är det kanske inte mitt största intresse men i dagsläget finns det inte många intressanta jobb för människor med utbildning inom utrikespolitik.
kattia
Stammis
Stammis
Inlägg: 435
Blev medlem: sön 10 jun, 2007 2:00
Ort: Göteborg

Re: Varför vill ni bli psykologer?

Inlägg av kattia »

Zhaz13:Har du pluggat psykologi? Jag har läst sammanlagt 1 år, som fristående kurs och så ett halvår på programmet här i GBG, och jag kan lugnt säga att det är väldigt intressant. Jag tror man lär sig väldigt mycket som man har användning för i vardagslivet också och man får överhuvudtaget en bra förståelse för människor och även sig själv,jag tror man blir rätt så tolerant också. För min egen del så tror jag att medicin är ett ännu större intresse dock. Tempot på psykologprogrammet var lite för lågt tyckte jag, jag pluggade inte så mycket men klarade allt galant ändå. Dessutom så har jag fått för mig att psykiatriker ändå har sista ordet inom psykiatrin vilket kan kännas lite frustrerande som psykolog,fast jag kan ha fel,vad vet jag? Fick följa med en skolpsykolog en hel dag och det var intressant men inget jag skulle vilja göra själv. För mycket diskussioner med pedagogerna,alla vill få med ett ord i ens beslut och det tyckte jag var lite jobbigt. Men inom psykologin finns det så många olika arbetsområden så något lär man hitta som man gillar. satsar du på att komma in på psykolog nu? jag kan säga att folk som läser psykologi är helsköna,iaf de på GBG:s institution,väldigt bra stämning. Jag håller med dig om att det hade varit kul att kombinera psykologi och medicin på något sätt,man kan ju faktiskt inrikta sig på neuropsykologi. Hade varit kul att veta hur mycket psykologi läkarstudenterna läser? Jag tror inte det är alls mycket men egentligen hade det kanske varit bra om de hade lite mer av det med sig också eftersom det är människor de jobbar med,och människor i en svår sits många gånger. Lycka till vad du än företar dig iaf!
Användarvisningsbild
zhaz13
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 73
Blev medlem: tor 05 jul, 2007 20:46
Ort: Nomad i sverige

Re: Varför vill ni bli psykologer?

Inlägg av zhaz13 »

Hej Kattia!

Jag har tidigare studerat i två år på mer samhällsinriktade utbildningar men väljer nu att satsa på psykologi och då främst kbt.

Läkare har aldrig riktigt appelerat till mig. Det som är intressant kan kort sammanfattas till: jobbchanser, lön, status, chansen att hjälpa många människor. Men det allra viktigaste. På frågan om jag tycker att det verkar roligt svarar jag tyvärr nej på. De läkare jag träffat har heller inte gett mig något bra intryck av arbetet även om de i många fall varit trevliga människor.

Att gå läkarlinjen med dess inriktning för att senare bli psykiatriker är inte heller något jag strävar efter. Visst har de högre befogenheter precis som du skriver men de har även andra arbetsuppgifter. Psykologi känns betydligt mycket mer intressant då fokuset här ligger på människans hjärna och känslor redan under utbildningen. Speciellt som det nu för tiden börjar bli tvärvetenskaplig och man kan använda det inom både vård och effektivisering på arbetsmarknaden.

Jag är också ganska lat, har saker som tar min tid vare sig jag vill eller inte och inte så naturvetenskapligt intresserad så att stressa mig igenom läkarlinjen känns inte som något intresse.

Emellertid blev jag lite nyfiken när du säger att du tyckte att psykologlinjen var lite för långsam för dig. Vad är det du saknar?
karnov
Stammis
Stammis
Inlägg: 106
Blev medlem: tis 25 jul, 2006 2:00
Ort: Gävle

Re: Varför vill ni bli psykologer?

Inlägg av karnov »

Jag instämmer med zhaz13. Har läst en del socialpsykologi/sociologi och annat samhällsvetenskapligt och humaniora. Och jag hade ofta känslan att psykologutbildning vore en bättre grund oavsett vilket område inom samhället man vill studera. Bättre möjligheter till jobb och vidareutbildning. Läkaryrket har lockat till och från, kanske främst när jag kollat på House, MD eller Grey's anatomy. Men utöver det romantiserade tvbilden av yrket, så känns det väldigt tråkigt. Psykolog känns mer arty, och spännande och med större möjligheter att fördjupa mig i sådant som intresserar mig, ex. studier av genus, klass, etnicitet och sexualitet, typisk sociologi då.

Min uppfattning är att alla utbildningar har för långt tempo. Men det är samtidigt bra, för det ger tid över till att läsa extrakurser -- vilket för mig brukar bli språk :D Vad jag har hört från vänner så är läkarprogrammet inget undantag, men de är dock rätt studievana individer.
kattia
Stammis
Stammis
Inlägg: 435
Blev medlem: sön 10 jun, 2007 2:00
Ort: Göteborg

Re: Varför vill ni bli psykologer?

Inlägg av kattia »

Zhaz: Du har alldeles rätt i att en psykologs och en psykiatrikers arbetsuppgifter skiljer sig åt. Det fick vi också veta när vi började för frågan var uppe många gånger under dem första veckorna. Men ärligt talat har jag inte riktigt fattat skilnaden även om olika föreläsare har försökt förklara det! kanske någon här på hpguiden som kan berätta det för mig svart på vitt? Att psykiatriker har hand om den medicinska delen att ordinera medicin har jag fattat men det verkar som om de kan ha terapier med patienter exakt som psykologer? Jag är själv rätt så naturvetenskapligt lagt och gillar att kunna få klara svar på en fråga men inom psykologin verkar allt att gå att diskutera kring, de olika skolorna har olika syn på oilka frågor och allt blir lite flummigt till slut i mitt tycke. När man läser om ett tiilstånd til exampel depressioner så är jag väldigt intresserad av vad som egentligen händer i hjärnan osv, jag vet inte hur mycket neuropsykologi man får läsa, det kanske kommer under utbildningen,som sagt så har jag bara läst 6 månader och inte hunnit få en helhetsbild av utbildningen.
Apropå tempot så vore det väl en lögn om jag säger att vi bara latade oss igenom terminen, det var x antal arbeten som skulle skrivas och x antal tentor. Men vi var ju en grupp med hyfsade betyg och antagligen rätt studievana och jag tror att många av oss började terminen med stora ambitioner och mycket energi,men sen sjönk den energin när tempot var ganska lågt i början. Det blev bättre under terminens gång men jag tycker ändå inte att det är en utmaning för mig,jag vet att jag skule klara dem flesta momenten utan att behöva vända ut och in på mig själv och ändå skulle jag ha tid över till annat. Vad jag vill ha i livet är en utmaning,nåt jag nästan inte klarar av och får kämpa för ordentligt. Först då känner jag en tillfredsställelse,när jag klarar nåt som är svårt. jag tror att läkarutbildningen kanske kommer att ge mig den känslan.Nu låter det som om jag är en överambitiös jävel utan känslor men eftersom vi jämför psykologi och medicin behöver jag inte säga att det självklart är av stor vikt att jobba med människor och kunna hjälpa dem.Sen har vi den här gamla diskussionen om vad som är viktigast,kroppslig hälsa eller psykisk. Jag tror inte riktigt att det går att svara på det. Har man obotlig cancer så kan man bli deprimerad och å andra sidan kan en person utan några somatiska problem också vara deprimerad och ta livet av sig, så båda delarna är viktiga kan man säga. Att lönerna för psykologer är så låga jämfört med läkare som bara läser ett halv år mer tycker jag är också orättvist. Läste en artikel i GP för ett tag sen att medellönen för psykologer låg på 29000 i Västra Götaland, vilket är betydligt lägre än vad läkarna får.
Det finns även fördelar med psykologin förstås.man hinner nog ha ett liv vid sidan av studierna,man behöver inte karva i lik! och man lär sig saker man kan använda sig av i vardagslivet.
Gillar du psykologi så tycker jag verkligen att det är värt att satsa på, det är fruktansvärt intressant och jag gillar det själv som sagt men medicin lockar mer för min del,men sådant är ju högst personligt! Lycka till!
Användarvisningsbild
zhaz13
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 73
Blev medlem: tor 05 jul, 2007 20:46
Ort: Nomad i sverige

Re: Varför vill ni bli psykologer?

Inlägg av zhaz13 »

Hinner bara med ett kort svar här.

Jag förstår utmaningen Kattia. Men det är ju ditt liv det handlar om och framförallt är studierna bara ett första steg i karriären. Man måste ju hinna med partner, träning, vänner, festa, njuta av livet med mao :). Tror också att det som psykolog samt läkare är extra viktigt att ta del av olika delar av livet och träffa olika slags människor i olika slags miljöer. Risken är annars att vi alla sitter där och har mycket svårt att relatera till våra klienter och patienter.

Apropå flummigheten och lönen. Lönerna är långsamt på väg uppåt och yrket förändras. GBG låter på din beskrivning som väldigt gammaldags. I östra delen av Sverige har KBT slagit igenom starkare och det som främst appelerar till mig är att denna inriktning är mindre flummig och mer vetenskapligt grundad. Som psykolog är det ju inte främst lönen jag är ute efter. 30 000 klarar jag bra med och är man ambitiös kan man nå chefspositioner även här.
karnov
Stammis
Stammis
Inlägg: 106
Blev medlem: tis 25 jul, 2006 2:00
Ort: Gävle

Re: Varför vill ni bli psykologer?

Inlägg av karnov »

Och när det kommer till lön, så kan den enkelt höjas genom att t.ex bli specialist och/eller psykoterapeut. Så någon nöd lär det inte gå på en :)
johan21
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 7
Blev medlem: ons 04 jul, 2007 18:34

Re: Varför vill ni bli psykologer?

Inlägg av johan21 »

Anledningen till att jag vill bli psykolog är för att jag vill lära mig mer om det som är bland det absolut viktigaste i livet, nämligen ens egna psyke. Därifrån härstammar alla dina glada stunder i livet, alla dina dåliga, allting i princip. Om du lär dig hur det fungerar så vet du vad livet handlar om..

och när du vet det så kan du ägna dig att hjälpa andra människor .. ;)
Josefina
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 43
Blev medlem: tor 11 jan, 2007 1:00

Re: Varför vill ni bli psykologer?

Inlägg av Josefina »

Tack för alla spännande svar på min fråga om varför ni vill bli psykologer och om skillnaderna mellan yrket psykolog och läkare. Jag är mycket intresserad av båda grenarna, men just nu är inte valet mitt problem utan själva antagningen! :(
Skriv svar