Äntligen antagen!

För dig som är eller är på väg att bli veterinärstuderande
Skriv svar
Zinnia
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: lör 21 maj, 2016 13:03

Äntligen antagen!

Inlägg av Zinnia »

Fick idag besked att jag blivit antagen till veterinärprogrammet till hösten och tänkte jag skulle skriva av mig lite här om min "HP-resa". Jag skrev högskoleprovet första gången hösten 2015 med resultatet 1.15 (1.1 KVA och 1.2 VER) och hade då endast läst instruktionerna innan. Tidspressen var hemsk och mycket av matematiken var bortglömd. Andra gången jag skrev hade jag köpt VIP här på hpguiden och skrev då 1.65 (1.7 KVA och 1.6 VER), vilket var nära målet på 1.7 men inte riktigt där än. Tredje och sista gången lyckades jag höja mig lite till och nådde äntligen 1.7 (1.9 KVA och 1.5 VER), med ett poäng under 2.0 på matten vilket kändes väldigt surt då, men vad gör det nu egentligen.

Hur som helst så går det att höja sig ganska rejält med hjälpen som finns på hpguiden men det krävs framför allt disciplin. Mina bästa tips för eventuellt intresserade är att göra prov på tid, och då menar jag ett helt delprov på stränga 55 minuter samt att verkligen gå igenom grunderna i matten. Kort och gott så finns det inga genvägar, att bara nöta uppgifter utan att förstå matematiken är i min mening slöseri med tid.

För er som fortsätter kämpa mot veterinärprogrammet så hoppas jag att vi ses nästa höst på SLU! :D

Användarvisningsbild
hypea
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 703
Blev medlem: ons 09 nov, 2016 20:16

Re: Äntligen antagen!

Inlägg av hypea »

Bra jobbat, stort grattis!!
She believed she could, so she did.

AnnJoh0
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: lör 30 jul, 2016 15:11

Re: Äntligen antagen!

Inlägg av AnnJoh0 »

Så kul att läsa, grattis! Förhoppningsvis ses vi i höst :)

chira
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 21
Blev medlem: sön 03 sep, 2017 22:16

Re: Äntligen antagen!

Inlägg av chira »

hur lång tid tog det för dig då du gick från 1,15 till 1,65. Alltså under hur mycket pluggade du till högskoleprovet samt hur många timmar per dag brukade du lägga ner på det? Skulle verkligen hjälpa mig, som går runt stressad dagligen och funderar över om jag egentligen har tillräckligt med tid. Skulle även underlätta om du gav några få tips om hur du lyckades höja ditt resultat på den verbala delen då jag har lite svårt för just den delen av själva provet.

Zinnia
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: lör 21 maj, 2016 13:03

Re: Äntligen antagen!

Inlägg av Zinnia »

Till det andra provet jag skrev hade jag börjat plugga kanske 4-5 månader innan. Gick ner till att jobba 50-75% för att kunna lägga ett par timmar varje vardag på hp och göra det till min prioritet. Hann på den tiden göra alla uppgifter på hp-guiden (förutom alla ord), samt en del prov på tid. Till det tredje provtillfället pluggade jag inte lika mycket utan fokuserade mest på att göra dem resterande gamla proven på tid (ett helt prov i veckan, alltså två verbala delar och två matte) och läsa olika typer av texter, också det på tid.

En höjning på verbala delen tycker jag är mycket svårare då en bra läsförståelse är svårt att utveckla på kort tid. Det jag försökte göra var att göra provet i en ordning som skulle gynna mig poängmässigt. Alltså, jag började provet med orden som går snabbt, sedan hela engelskan som jag brukar ha lätt för, sedan korta svenska texterna och sist den långa svenska texten som kan vara ganska tuff och tar lång tid att läsa. Alla poäng är ju värda lika mycket så se till att inte slösa tid på sådant du har svårt med om du vet att du inte brukar hinna alla uppgifter.

Matten är som sagt mycket lättare att höja sig på då det är nästan samma uppgifter varje år, verbala delen varierar, jag sänkte ju mig på verbala delen vid det tredje tillfället men matten vägde upp. När jag gjorde prov på tid hemma använde jag mig av ett armbandsur som jag startade på 11.05 så jag lätt kunde se hur mycket tid jag hade kvar(att provet skulle sluta prick 12.00), och så lärde jag mig ungefär hur lång tid alla delar på matten resp verbala brukade ta så jag kunde hålla koll så att jag inte fastnade för länge på någon del. Tog med mig klockan på provdagen och gjorde på samma sätt där vilket gav mig mer kontroll över situationen. Att göra prov på tid hemma med jämna mellanrum var för mig det bästa sättet att minska min stress inför provet då jag blev bekväm med situationen samt att jag kunde se förbättringar varje vecka vilket såklart höll mig motiverad.

Skriv svar