1,1 ->.….. läkarprogrammet (1,6)

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Noors
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 726
Blev medlem: lör 20 apr, 2019 17:35

1,1 ->.….. läkarprogrammet (1,6)

Inlägg av Noors »

Hej allesammans! Här kommer jag börja skriva min pluggdagbok som förhoppningsvis en dag kommer ta mig till läkarprogrammet. Har läst många andras som gett mig inspon, och vem vet kanske min blir någons inspo till att plugga och fortsätta kämpa vidare med sina drömmar. Mitt namn är Noor och är 23 år gammal. Sen barndomen har jag drömt om att bli läkare och drömmen har bara växt med mig genom åren och aldrig har jag tänkt på att jobba med något annat än vården, då jag alltid tyckt det är superkul att träffa patienter och vårda sjuka människor och minska på deras lidande och senare om möjligt läka dem. Gymnasiebetygen hjälpte mig tyvärr inte att komma in på programmet direkt, och fick inte plugga hemma utan "riktig" plugg, så jag gick en annan utbildning, biomedicinsk analytiker, som jag nu jobbar som 75%. Älskar yrket verkligen, men har aldrig glömt bort drömmen om läkare så nu har jag sen januari köpt VIP och ska ge högskoleprovet en riktig ärlig chans.

Tidigare har jag bara gått till provet utan att plugga för att se vad som händer, fick som högst 0,6. Inte heller lärde jag mig av detta utan fortsatt att bara gå och plugga till provet några veckor innan, fick 0,5 två gånger. Detta blev som chock för mig och livet blev bara svart, trode jag var dum som inte kunde få högt som några som jag har läst om som får 1,4 och över bara av att gå till provet. Men sen förstod jag att människor är olika och att jag kommer behöva all sorts hjälp som finns för att höja mig till 1,65 och komma in på läkarprogrammet. Min starka ego fick så mycket stryk att jag nu inte bryr mig ifall jag kommer in direkt nu till våren efter höstens prov eller om 1 eller 2 år, men räknar att jag vill helst komma in när jag är 25. Innan skämdes jag av att be om hjälp då jag trode att folk bara kommer att döma mig som dum, men nu tar jag all hjälp i världen för att förverkliga den här drömmen som på sistone har blivit min "addiction".

Nå om plugget nu, igår gjorde jag min första provstimulation, ett kvant pass. Jag gjorde den i biblioteket efter jobbet när jag var trött, hungrig och på datorn (inte som utskriven format) så resultatet var inte ett ärligt resultat på min utveckling då den inte var under provliknande förutsättningar. Jag fick 0,7. Jag tänkte på det sen att jag ändå har legat på den nivån, men när jag idag rättade såg jag massa slarvfel som jag egentligen vet svaret på och har innan gjort liknande uppgifter på. Så nästa gång blir det inga gamla högskoleprov eller provstimuleringar i biblioteket efter jobb när man är trött utan det får bli i helger, lördag eller söndag och efter det en noggrann felanalys som jag har gjort idag. Imorgon kommer jag göra om alla kvantitativa uppgifter som jag har fått fel på under veckan, från alla delar. För den verbala blir det att läsa artiklar från SvD som jag nyligen prenumererade på samt engelska artiklar från The Guardian. Förövrigt läser jag nu Doktor glas som jag finner är jättebra och på engelska läser jag en bok som heter "Stillness is the key" av Ryan Holiday, en riktig bra bok!
Senast redigerad av Noors den mån 10 jun, 2024 12:22, redigerad totalt 14 gång.
Justme
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 220
Blev medlem: fre 21 jun, 2019 20:29

Re: 0,6 till läkarprogrammet

Inlägg av Justme »

Hej! Jag sitter i samma sits som du, är också 23 och försöker komma in. Det blir intressant att följa din resa. Stort lycka till!!
Noors
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 726
Blev medlem: lör 20 apr, 2019 17:35

Re: 0,6 till läkarprogrammet

Inlägg av Noors »

Gena skrev: lör 23 jul, 2022 20:22 Hej! Jag sitter i samma sits som du, är också 23 och försöker komma in. Det blir intressant att följa din resa. Stort lycka till!!
Hej!! Vad kul. Ja det ska bli roligt o skriva här :)
Tror det också kommer ge mig mer press att prestera bättre haha. Tack så mycket nu ska vi komma in för en gångs skull!!
Noors
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 726
Blev medlem: lör 20 apr, 2019 17:35

Re: 0,6 till läkarprogrammet

Inlägg av Noors »

Dagens uppdatering :)

Började tyvärr plugga sent idag, runt kl 10. Tyvärr öppnar inte biblioteken nu under helger men efter sommaren ska det ske en ändring på det här! Pluggade dock klart mina timmar, 6-7 h, men det blev ingen DTK idag då jag började sent och känner ingen ork nu efter 19.00. Dagens plugg blev:

1,5 h All matte du behöver. Idag blev det repetering av delbarhet. Jag har gjort klart det en gång men började repetera så fort jag blev klar med den, efter jag har börjat med uppgifter, då jag känner att jag glömt en massa. Så det blir en kombo av "All matte du behöver" med uppgifter varje gång jag har det kvantitativa i schemat. 1 h "All matte du behöver" följt av 3 h XYZ uppgifter och 3 h KVA uppgifter etc.. Kommer påbörja med det igen imorgon. Dagens resultat efter rättning av mina fel blev:

XYZ uppgifter (hade sparat totalt 73 uppgifter)
6/10 första gången
7/10 andra gången
13 korrekta, har 60 kvar. Tänkte fördela de under nästa vecka tillsammans med de andra nya kvantitativa uppgifterna som jag kommer göra. Har märkt att de tar så mycket energi då det är här de riktiga mattekunskaperna måste sitta 100% för att underlätta beräkningarna, vilket kommer spara otroligt med tid. Därför repeterar jag "All matte du behöver" HELA TIDEN.

KVA uppgifter (sparade totalt 20 st)
6/10
7/14
7/7
Ju mer uppgifter man gör uppgifter desto mer inser man vad man måste repetera. Kommer repetera mer funktioner och koordinatsystem och mittpunktsformeln från "All matte du behöver". Det underlättar otroligt när man kan alla regler och små trix och knep för att lösa typiska uppgifter.

NOG (sparade 56 uppgifter)

Här sänktes engerginivån men jag vägrade ta några raster så jag fortsatte med att göra uppgifter men kände till slut att det inte var någon idé då jag till slut inte kunde ens läsa förklaringarna till felen jag gjorde, vilket var syftet med dagen och dagens mål. Så inga mera sådana situationer i nästa veckas nötning av felen + gamla högskoleprov. Kommer skriva ut allt i pappersformat efter fredagens plugg till morgondagen och ta ledigt efter det. Resultatet:

4/12
7/12
5/12
10/12
4/12
4/12
Gjorde klart 30 uppgifter med felanalys efteråt, 26 kvar som jag också kommer fördela tillsammans med XYZ uppgifterna över veckan tillsammans med nya uppgifter. På NOG är de flesta felen jag får är uppgifter vars svar är E, informationen är otillräcklig. Det gäller verkligen att få till tänkandet här och inte anta saker som inte näms i tilläggsinformationen. Det ska jag försöka förbättra på.

För den verbala delen blev det 3 eller 4 atiklar från SvD och engelska artiklar från diverse siter. Läser allt i får tag på nu för tiden och tycker det är kul. Räknar inte ens hur många artiklar jag har läst då jag brukar göra det hela tiden omedvetet. Läste i svenska boken och engelska boken också. Jag vill lägga dit ORD så småningom också, har det endast två dagar under veckan. Vill att jag lär min ORD varje dag från ORDprogrammet. Sen kanske variera läsandet och inte bara läsa från SvD.
Noors
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 726
Blev medlem: lör 20 apr, 2019 17:35

Re: 0,6 till läkarprogrammet

Inlägg av Noors »

"All matte du behöver" repetering av koordinatsystem och räta linjer. Hann endast med Introduktionens, avståndsformeln och mittpunktsformelns uppgifter.

Det blev inga nya uppgifter idag utan rättade mina fel från gårdagens XYZ och NOG pass som jag inte hann med. Jag tar alltid 10 uppgifter på XYZ sen rättar de sen kör jag 10 st igen. På NOG tar jag 12 rättar osv.

XYZ:
7/10
7/10
5/10
7/10
6/10
7/10
sist 8/10
kanske de här resultaten inte ger just er någon nytta men jag ser min utveckling på XYZ. Har just nu mer problem för NOG uppgifter. Jag rättade också de 26 fel som jag hade igår, men lite i taget och hackigt vart det. Märkt att när jag tar mindre uppgifter typ 4 st i taget sen rättar de så lär jag mig bättre än om jag tar 12 sen rättar de 12. I framtiden blir det mindre uppgifter på NOG och djupare felanalys för att få till tanken på uppgifterna. Återkommer med bättre resultat haha det är så skämmigt!! Måste verkligen lägga mer energi nu på NOG. Egentligen skulle jag ha gjort KVA idag med XYZ, men tänkte jag kör mina NOG fel så att jag kan börja med nya uppgifter i alla fyra kvant delarna. Blir nu att läsa artiklar på svenska och engelska samt bok läsande. Ska se om jag får till några nya ORD från ORD-programmet. Imorgon är det en verbal dag med 3 h LÄS och 1,5 h ORD och 1,5 h MEK.
Noors
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 726
Blev medlem: lör 20 apr, 2019 17:35

Re: 0,6 till läkarprogrammet

Inlägg av Noors »

LÄS pass: pluggade 7 långa texter

2/4
2/4
3/4
3/4
1/4
1/4
3/4

Efter varje LÄS text rättade jag såklart felen och i princip alla hade jag velat mellan två alternativ och valt den felaktiga. Min insikt på LÄS är att svaren oftast återfinns i början av stycket eller i slutet av stycket så där lägger jag min fokus direkt. Första meningen av stycket ger så mycket, och slutet också. Så i varje stycke stryker jag under just de meningarna innan jag börjar läsa. Jag läser alla frågor först och lägger i minnet varje frågas nyckelord, namn årtal etc. eller stryker över ordet/en med överstrykningspenna sen skummar jag hela texten. Jag har blivit bättre på just skummandet. Innan kände jag att jag behövde läsa allt från början till slut för att förstå, men tanken med LÄS är att man fort ska svara på frågor och du har till hjälp en text. Jag känner att jag ibland endast behöver läsa början av ett stycke eller slutet av ett annat och där kan jag redan svara på några frågor. Håller på att bygga på den här metoden just nu och ser ett framsteg jämfört med hur jag brukade läsa och svara på frågor förut. Ibland översteg jag tiden med kanske 1 eller 2 min max. Mitt mål på LÄS är att minimera mina slarvfel och att inte svara fort och det första alternativet jag tycker passar utan vågar fortsätta läsa en liten bit till för att säkerställa om det inte finns ett bättre svar, även om det tar någon minut till. Jag vill sen pröva en metod som jag har läst här någonstans med att först börja med att läsa hälften av texten, dra ett streck genom texten liksom, och sen se vilka frågor som man kan svara på. Om det inte finns några frågor att besvara är det bra, man fortsätter med den andra hälften sen svarar på frågor. För mig funkar det att läsa frågorna först, stryker under ord, sen läsa. Eller i alla fall det är den metoden jag försöker att utveckla för tillfället.

MEK: Håller just nu med MEK uppgifter 18
Hade 14 sparade uppgifter i uppgiftsgruppen och rättade dem först.
5/7
3/9
6/6
Lärde mig många ord och skrev ner de. Sen gjorde jag 25 nya uppgifter till:
5/5
2/5
5/5
2/5
2/5
6/9
sist 3/3. Samma problem här. Jag velar alltid mellan två svar och tar sen det andra svaret fast jag från början ville svara det första. I framöver ska jag alltid svara det första svarsalternativet som jag tror är svaret och inte byta till annat.

ORD
Rättade mina 37 sparade uppgifter. Just nu håller jag på ordlista 3.
4/10
6/10
8/10
3/10
6/10
9/10
rättade sista ordet sen också. Det flyter rätt så bra på ORD. Här gäller det liksom bara att nöta och repetera. När mina sparade uppgifter överstiger 100 repeterar jag. Jag har över 200 sparade nu och har repeterat de två ggr. Ibland gör jag memrise också, inte varje dag dock.
Noors
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 726
Blev medlem: lör 20 apr, 2019 17:35

Re: 0,6 till läkarprogrammet

Inlägg av Noors »

Idag blev det en kvantitativ dag. Körde först "All matte du behöver". Idag repeterade jag delbarhet igen, det var några uppgifter kvar, mittpunktsformeln, primtal och primtalsfaktorisering. Gjorde därefter uppgifterna till varje del.

Körde sedan nya KVA uppgifter i två omgångar:
(1)
Aritmetik: 2/5
Algebra: 3/5
Geometri: 2/5
Funktionslära: 2/5
Statistik: 3/5
(2)
Aritmetik: 4/5
Algebra: 1/5
Geometri: 2/5
Funktionslära: 3/5
Statistik: 3/5

Sparade alla mina felaktiga svar till på söndag där jag kommer grotta ner mig på varenda förklaring och renskriva tankegångarna, vilken matte som behövs osv. En riktig noggrann felanalys ska det bli!. Märkte redan nu att jag behöver repetera vinklar, potensregler, olikheter, och algebra. Trode kvadreringsreglerna och konjugatregeln satt men tror jag behöver färska upp minnet av dem också.

NOG
(1)
Aritmetik: 2/6
Algebra: 2/6
Geometri: 5/5 (!!)
Funktionslära: 3/6
statistik: 1/6

(2)
Aritmetik: 2/6
Algebra: 1/6
Geometri: 4/6
Funktionslära: 4/6
Statistik: 2/6

Konstigt nog är jag är rätt så bra på NOG geometri uppgifter, men inte på KVA? Nu när jag har gjort en massa uppgifter på varje Kvantitativ del ska jag försöka se om jag kan hitta ett mönster på vad och var jag gör fel och vad det beror på. Om det beror på slarvfel, tidsbrist, eller rent okunskap och då är det bara att repetera mera och mera tills matten sitter och så gör man fler uppgifter och mer fel och så lär man sig tillslut hur det funkar. Det gäller bara att fortsätta mängdträna, men då och då stanna av och se om samma fel återkommer och ta reda på varför för att kunna utvecklas och inte göra om samma fel igen.

Jag har inte kört något DTK så imorgon tänkte jag bara köra DTK uppgifter för att kompensera pluggtimmarna. Ska skriva ut DTK kartorna och ha de i pappersformat, för tycker inte om funktionerna på datorn. Innan jag börjar med nya uppgifter ska jag rätta de fel som jag har haft på föregående DTK del som jag har sparat.

Det blev även artikel läsande på jobbet idag, hinner läsa en del i emellanåt. Läste även lite i svenska respektive engelska boken :)
Noors
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 726
Blev medlem: lör 20 apr, 2019 17:35

Re: 0,6 till läkarprogrammet

Inlägg av Noors »

Halloj!!

Den här kommer vara en lååååång pluggdagbok känner jag, men men bara att bita ihop och plugga varje dag oavsett resultat. Någondag kommer man nå mål och förbättras, krypande eller springande eller hur? Min nya inställning Ingen stress liksom. Ja ja! Innan jag började med nya DTK uppgifter rättade jag mina gamla sparade och insåg hur lätta de verkligen var. Jag glömde översätta till grafens enhet och mätte med linjalen direkt över grafen liksom som man inte borde göra.

Dagens resultat på DTK var inte så tjusande 5/13. 5 rätt av 18 uppgifter… sparade alla felaktiga svar och ska noggrant gå igenom varje uppgift och renskriva förklaringen och tankegångarna på söndag. Jag överskred tiden på uppgifterna med 12 minuter och hade fyra kartor kvar som jag kände att jag behövde gissa på för det var ingen mening då jag redan överskred tiden. Även här ska jag försöka hitta en mönster på mina fel och indentifiera var någonstans jag gör fel och vad jag tycker är det svåra med uppgifterna. Svara på frågan: varför gör jag fel?

Ska inte ge upp på det här, det ger mig tvärtom mer drivkraft att förbättras och nå mitt mål. Bättra upp luckorna för varje kvant del och försöka förbättras varje dag, även om med bara en rätt uppgift.
Noors
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 726
Blev medlem: lör 20 apr, 2019 17:35

Re: 0,6 till läkarprogrammet

Inlägg av Noors »

Hej!

Idag blev en verbal dag. Gjorde ELF uppgifter. Just nu betar jag av missing words (gap texts) och tycker de är så roliga och enkla för att jag läser mycket engelska böcker. Några texter fick jag dock lite sämre på men jag hade velat mellan två svarsalternativ för de också! Gjorde 10 st texter.

4/6
3/4
9/13
3/5
3/4
1/4
3/5
3/4
1/4
4/4

Blev sen MEK. MEK uppgifter 19.

4/5
2/5
3/5
3/5
5/5
3/5
4/6
2/2
Tycker jag har gradvis börjat blir bättre på MEK då jag varje dag läser massa artiklar på jobbet, svenska och engelska samt bokläsandet. Läshastigheten tycker jag att jag har förbättrat med.

ORD (ordlista 3)

5/10
2/5
4/5
2/5
2/5
3/5
1/5
4/5
1/5
Sparade alla felaktiga ord i min uppgiftsgrupp. Imorgon blir det ett komplett gammalt högskoleprov tror jag kommer välja 2011 provet från högskoleprovtränaren.
Noors
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 726
Blev medlem: lör 20 apr, 2019 17:35

Re: 0,6 till läkarprogrammet

Inlägg av Noors »

Hösten 2011 Totalt: 0,65 (Kvantitativ: 0,8 Verbal 0,5)

Provpass 2 (kvantitativ del: 0,7)
Provpass 3 (verbal del: 0,5)
Provpass 4 (kvantitativ del: 0,8)
Provpass 5 verbal del: 0,4)

Blev chockad över mina verbala resultat, för jag trode att jag ändå förbättrades lite med tanke på hur många uppgifter jag tränar på och hur mycket jag läser varje dag. Jag var inte alls van vid tidspressen och tyckte texterna var något svåra. Nu blir det en noggrann felanalys av det här imorgon och i framöver blir det inga nya uppgifter förrän jag förstår mina fel. Blir att plugga "all matte du behöver" och rätta/ göra om mina sparade uppgifter i min uppgiftsgrupp. Tänker ändå att jag nu har en bas att utgå ifrån och bättra upp. Sakta men säkert så kommer allting att falla på plats.
Noors
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 726
Blev medlem: lör 20 apr, 2019 17:35

Re: 0,6 till läkarprogrammet

Inlägg av Noors »

Helloo

Idag blev det att rätta de kvantitativa delarna från gamla provet igår. Ringmarkerade alla mina felaktiga svar och skrev noga förklaringen till de i svarshäftet. Kommer att fördjupa mig i varenda felaktig uppgifts område som man kan klicka på under själva frågan från "All matte du behöver" i resten av veckan. Blev dock inte klar med rättning av DTK från provpass 4 så kommer fortsätta med det imorgon först innan jag rättar de två verbala passen. Även i de verbala delarna ska jag försöka felanalysera på något sätt, fundera över ordningen jag använde mig av när jag löste uppgifterna och så.
Noors
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 726
Blev medlem: lör 20 apr, 2019 17:35

Re: 0,6 till läkarprogrammet

Inlägg av Noors »

Hej!!

Rättade de två verbala provpassen idag och hemma utan någon tidspress får jag nästan alla rätt?!! Det är tidbristen jag måste bli bättre på att hantera. När jag rättade matten igår blev jag så ledsen över hur enkel matten egentligen var. Matteregler är A och O och att kunna alla formler på geometriska figurer, satser etc UTANTILL. Kommer skriva ut formelbladet och göra det som en pluggtimme typ för att nöta alla regler och formler. Kommer också börja träna min huvudräkning så att allting tar ännu mindre tid än vad det tar nu. Från imorgon kommer jag fördjupa mig på de områden vars jag fick fel på under provpassen när jag gör kvantitativa pass och för de verbala kommer jag fortsätta med uppgifterna sen göra gamla LÄS prover och ELF prov, nöta mer ord från ORDprogrammet och öva mer på MEK uppgifter samt läsning såklart. Läser 1-2 sv + eng artiklar varje dag :)
Noors
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 726
Blev medlem: lör 20 apr, 2019 17:35

Re: 0,6 till läkarprogrammet

Inlägg av Noors »

Håller på och repeterar nu och fördjupar mig mer på områden som jag fick fel på i provpassen. Samlade alla mina fel på XYZ och går igenom varje felaktiga frågas fördjupning och gör om uppgifterna där i "All matte du behöver". Kommer göra detsamma för KVA, NOG och DTK uppgifterna sen och efter det får jag börja med nya uppgifter på respektive program. Under helgen kommer jag göra ett nytt gammalt prov och tills dess ska jag ha rättat färdigt och gjort om uppgifterna om varje område i "All matte du behöver".
Noors
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 726
Blev medlem: lör 20 apr, 2019 17:35

Re: 0,6 till läkarprogrammet

Inlägg av Noors »

Hejsaaann!!

Blir bara hoppfull när repeteringen av "All matte du behöver" går bra och sen när jag ser på mina fel vart någonstans jag fick felet och hur jag kan undvika det till nästa gång. Jag screenshottade alla viktiga regler, potenser, enhetsomvandlingar och ska göra ett kortspel av det. Jag ska även göra det för viktiga tal och begrepp som pi, roten ur 2 osv, typ som jag pluggade till mina universitetstentor. Märkt att jag inte är bra på multiplikationstabellen för tal som är över 11, typ 11-19 så de ska också hamna i ett kortspel. Det ska bli kul o plugga inför HP!! Blev klar med rättningen av mina XYZ fel och märkte att felen mestadels handlar om sannolikhet, koordinatsystem med räta linjer, olika former av trianglar, vinklar och enhetsomvandlingar. Därför kommer jag skapa kort till alla dessa viktiga regler och formler för area, omkrets ja ALLT från formelblandet. Imorgon kommer jag göra detsamma för mina KVA fel, grotta in mig på var någonstans det gick snett och tänka på hur jag kan förbättra det till nästa gång, vad jag måsta träna mer på osv. Jag gör det verbala också men just nu är min fokus mest på matten tills jag blir klar med rättningen och felanalysen i alla fall. Jag läste flera artiklar på Svd idag. Kommer läsa några engelska också och läsa från böckerna idag. Blev rätt så nöjd när jag ändå förstod var någonstans mina kunksaper brister på matten. Jag hoppas jag också hittar en metod att höja mina verbala resultat. Överimorn blir en verbal dag och då kommer jag analysera gamla provets verbala del och tänka efter på en metod som passar mig vid tidspress. Jag trode jag hade hittat min, men det var den utan tidspress såklart..

Resultatet på provpass 4:

XYZ: 7/12
KVA: 5/10
NOG: 3/6
DTK: 2/12 (Katastrof!!)

provpass 2:
XYZ: 6/12
KVA: 2/10 (måste få ändring på det här!)
NOG: 3/6
DTK: 4/12 (!!)

Återkommer med verbala när jag har felanalyserat de också :)
nurse_emilia
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 4
Blev medlem: tor 13 okt, 2016 22:22

Re: 0,6 till läkarprogrammet

Inlägg av nurse_emilia »

Hej!
Vi är i typ samma sits, har 0,65 i hp och mitt dröm är att läsa till läkare. Så kul att du uppdaterar och berättar hur det går för dig. Håller tummarna för dig, kämpa på! <3
Skriv svar