1.1 -> 1.45 -> 1.85 med drömmen om antagning HT22 [Klar]

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 325
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

1.1 -> 1.45 -> 1.85 med drömmen om antagning HT22 [Klar]

Inlägg av Användarnamn1 »

Hejsan!

Har läst lite pluggdagböcker här och blev inspirerad till att göra en egen :)
Tänker att det säkert kan vara roligt att se tillbaka på hur jag (förhoppningsvis) utvecklats och hur det känts längs vägen.

Mitt mål: 1.5+

Min senaste poäng: 1.1
1.3 Kvantitativa, 47/80 poäng
0.9 Verbala, 42/80 poäng
Totalt 89/160


Jag skrev HP 2013 på våren innan jag tog studenten från gymnasiet. Då hade jag inget mål med poängen mer än att bara ha en andra sökväg in på högskolan. Den linjen jag sökte då hade låg antagningspoäng på HP. Så därför pluggade jag ingenting till provet, utan ville endast ha ett resultat oavsett poäng. Blev minst sagt förvånad över mitt resultat! Hade räknat med 0.7-0.8 :o

Så nu när det är dags igen och jag ska höja mig till 1.5 (eller mer) blir jag så osäker på min förmåga då jag dels var mycket mer insatt i matten då och dels kände jag att jag kanske hade tur och körde mycket med uteslutningsmetoden på provet. Osäkerheten i mig säger att jag inte förtjänade 1.1 och skulle jag gjort provet igen så hade jag fått mycket sämre resultat :? Men det är ju bara upp till bevis nu då! :D

Jag är mycket peppad på detta och trots osäkerheterna är jag så glad att satsa på detta. Har hopp om att lyckas ta mig till 1.5!

Så, jag påbörjade min semester för 2 veckor sen. Under den tiden har jag jobbat med att gå igenom all matte i "All matte du behöver" som bas. Har tyckt det var jättekul faktiskt för jag märker att mycket av tänket sitter kvar. Men repetitionen behövdes! Lärde mig också en heeel del som jag inte fått lära mig i skolan alls. Hur är det möjligt? Har läst upp till Matte C och detta ska vara grundläggande matte? Nu känner jag mig iallafall mycket mer säker på matten trots att det finns delar jag kan behöva öva mer på senare.

Från och med idag har jag 2 veckor till av semester som jag mycket villigt ägnar åt att följa ett pluggschema för ca 6 h om dagen. Jag fick ju ett schema lagt till mig av en coach men rutiner är inte min grej! Jag styrs endast av inspiration och motivation :D Kanske inte det mest effektiva men det är ändå viktigt att lära känna sig själv och hur man arbetar bäst utifrån sina egna förutsättningar, tycker jag. Går det för mycket på rutin tappar jag fokus helt enkelt.

Efter mina 2 sista semesterveckor börjar jag jobba heltid som vanligt igen och då får jag ändra i schemat för plugget. Får se hur jag lägger upp det då!

Hinner jag höja mig på 3 månader? Jag vill verkligen satsa på högskoleprovet i hösten men skulle jag misslyckas så har jag ju en chans till på mig. Sen om allt går enligt plan så söker jag in till HT21!

Nästkommande inlägg blir på vad jag gjort under dagen samt lite eventuella tankar kring det :)
Senast redigerad av Användarnamn1 den tis 12 jul, 2022 17:53, redigerad totalt 8 gång.
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 325
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 till +1.5 med drömmen om antagning till HT21

Inlägg av Användarnamn1 »

Idag hade jag liiite kvar av matterepetitionen kvar från "All matte du behöver". Så gjorde klart detta på morgonen. Sen har jag försökt göra upp en plan för hur jag ska göra framöver och få en förståelse för hur allt fungerar.

Hann inte göra så mycket övningar men detta har jag gjort:

1 st pomodoro XYZ
Fick skitdåligt resultat där men var distraherad av hur jag skulle göra och tänka. Blir nog bättre nästa pass.
1 st pomodoro LÄS (3 texter, 5 rätt, 1 fel)
Min största svaghet är tjocka långa texter. Har ingen "automatiserad läsning" så läser sjukt långsamt och skriver därför på förlängd tid. Efter att ha gått hela grundskolan utan att veta om detta så blir jag väldigt stressad av när det är så stora texter och under tidspress. Läsförståelsen är det inget fel på egentligen men när stressen ökar så gör jag jättemycket missar. Så var sjukt orolig över den här delen tidigare. Nu kanske de texterna jag läste var lätta (?) men blev jätteglad över hur bra det gick att läsa och dessutom förstå frågorna (förutom en) och svarsalternativen. Känner mig lättad och som att jag kanske klarar detta bättre än jag trott :D
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 325
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 till +1.5 med drömmen om antagning till HT21

Inlägg av Användarnamn1 »

Tänker att jag listar upp vad jag gjort och vad jag lärt mig av det :D

Idag har jag hunnit med:

3 pomodoro NOG (8/12 rätt) (8/12 rätt) (8/12 rätt)

Hur lyckades det bli exakt samma resultat på alla tre pass? :D Inte helt nöjd med resultaten men det är första gången jag kör NOG-pass. Under felanalysen lyckades jag pinpointa att många av felen handlade om vinklar i trianglar och parallellogram. Vet att det är enkla saker egentligen men reglerna har jag hunnit tappa där.

Lärde mig också en strategi på hur man ska tänka när det finns 3 eller fler sorter av något (t.ex. påse med olika färgade kulor) och hur man fortfarande kan få fram ett resultat utan att veta allt om alla delar. Lite klurigt men tillslut såg jag sambandet!

Tidsmässigt låg jag med ganska mycket plustid hela tiden och tyckte inte att jag slarvade mig genom saker.

3 pomodoro LÄS (4/6 rätt) (4/6 rätt) (5/8 rätt)

Också mycket märkligt hur jag fick exakt samma resultat på även dessa passen haha. På sista fick jag också 4/6 men hann med en text till. Vad poängen betyder är att jag läste 3 texter per pomodoro-pass och 2/3 fick jag alla rätt på samt 1/3 alla fel (och en med 1 fel, 1 rätt).

Ett par av dem var väldigt ointressanta så tappade fokus och började tänka på annat mitt i. Gjorde mitt bästa att hålla tiderna också. Men eftersom detta är min svagaste sida på HP så är jag väldigt glad över hur bra det gick med de flesta texterna och kunde verkligen förstå dem under utsatt tid!

En JÄTTEBRA grej jag gör nu är att läsa frågorna först och försöka få en uppfattning om vad det kanske handlar om innan jag sätter mig in i det. Försöker hoppa över meningar som tar upp onödig fakta som t.ex. källor. När jag skrev högskoleprovet gjorde jag så man verkligen INTE ska göra: började med att läsa genom texten grundligt och svara på frågorna efter. Minns hur överväldigad jag kände mig på läs-delarna. Fortsätter öva på att läsa på ett mer strukturerat sätt så jag kan ta det lugnare och få fler rätt. Har inte en chans att hinna läsa texten två gånger så det är viktigt att jag gör rätt från början.

Men usch va ansträngande det är att läsa med 100% fokus i tre halvtimmar och var helt slut efter min LÄS-del.

2 pomodoro MEK (12/20 rätt) (12/20 rätt)

Så konstigt att jag fått exakt samma resultat här också haha. Vad händer?

Första gången jag gör MEK också. Wow, va svårt det kan vara! Men jag tror säkert jag kan öva upp detta. Dels genom att lära mig fler ord men också att kunna dissekera orden. Det minns jag att jag använde mig mycket av på HP. Ska läsa på om prefix och suffix och så där. Det hjälper säkert!

Såg en film en gång om en flicka som skulle tävla i såna där spelling bees. Mannen som hjälpte henne träna sa att hon inte behöver lära sig alla ord, hon behöver bara förstå ordens uppbyggnad. Tror det är klokt :D

Reflektioner över mitt satta schema

Har ju som sagt ett schema på 6 h om dagen. Men jag inser att jag inte riktigt håller mig till det. Idag har jag totalt gjort 8 pomodoro-pass och det motsvarar 4 h men jag har suttit säkert 5 h. Jag gillar inte att bryta bara för att tiden är ute. Jag avslutar alltid det jag håller på med. Vill göra klart min felanalys och verkligen förstå vad jag gjorde, och hur man ska göra, medan det är färskt i minnet. Tog dock en lång lunch idag så hade kunnat sitta 1 h till egentligen.

Kanske ska jag köra på 5 h pomodoro och utöver det gör jag som jag känner för.
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 325
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 till +1.5 med drömmen om antagning till HT21

Inlägg av Användarnamn1 »

Blev sjuk! Halsfluss :( Så har inte haft möjlighet att plugga något mer det senaste.. Men i onsdags hann jag göra lite iallafall.

Ons 22/7:

3 pomodoro KVA (6/10) (7/10) (4/10)

Märkte i felanalysen att jag gjorde många slarvfel, t.ex. missade om det var negativt tal eller inte osv. Sen det jag missade på var också konvertering mellan dl -> kvm. Ska repetera det så jag är säker på det.

3 pomodoro LÄS (5/8 rätt) (5/8 rätt) (6/8 rätt)

De texter jag fattade direkt verkar ha ett tema som är intresseinriktat, alltså att det är ett ämne som någon annan är väl insatt i och ger mig insikt i. Det är roligt att lära mig om någon annans expertis. De texter jag inte kan hålla fokus på och börjar tänka på annat mitt i verkar handla mer om politik eller använder sig av ett medicinskt språk. En annan notering jag gjorde var att ibland har jag förstått texten och borde ha svaret men det är ett ord i frågan eller svaren som jag inte vet vad det betyder och därför väljer fel svar. Det är även sällan jag väljer ett svarsalternativ som är helt fel. Oftast väljer jag något snarlikt det rätta svaret.
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 325
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 till 1.5+ med drömmen om antagning till HT21

Inlägg av Användarnamn1 »

Idag är jag nästan frisk och har kunnat plugga lite! :)

3 pomodoro ORD (20/40 rätt) (27/40 rätt) (18/40 rätt)

Inte nöjd med resultaten men detta var också mina första ORD-pass. Lite osäker på hur jag ska gå tillväga med att öva upp detta mer än att fortsätta repetera ord som jag inte kunde. Men det går nog bra. Är fortfarande positiv och taggad :)
Användarens profilbild
Rainbowgirl
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1360
Blev medlem: lör 20 okt, 2018 17:53

Re: 1.1 till 1.5+ med drömmen om antagning till HT21

Inlägg av Rainbowgirl »

Nu är jag typ den sista människan i världen som ska tipsa om hur man pluggar ord, men för mig hjälpte det att läsa artiklar (slog upp alla ord jag inte kunde), Memrise och att läsa skönlitteratur (detta tar så klart lite längre tid än de andra alternativen) :)

Skönt att du nästan är frisk!
Drömmen om att bli onkolog
Fortsätt följa min resa här! En blogg om hur det är att vara läkarstudent vid Linköpings Universitet
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 325
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 till 1.5+ med drömmen om antagning till HT21

Inlägg av Användarnamn1 »

Tack för tipsen! :) Det blir ju säkert lättare att lära sig ett ord när man kan associera det till ett sammanhang också :)
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 325
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 till 1.5+ med drömmen om antagning till HT21

Inlägg av Användarnamn1 »

Idag har jag haft lite tid att sitta och plugga.

2 pomodoro DKT (7/10 rätt) (1/3 rätt)

Första passen med DKT och det var ganska kul att sitta med faktiskt. Satt länge med felanalysen på andra passet så det är därför det blev lite weird med antal uppgifter där.

1 pomodoro XYG (9/14 rätt)

Förstår de fel jag fick när jag gick igenom det efter. Känns bra och tror på att jag kan få bättre resultat om jag bara fortsätter öva.
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 325
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 till 1.5+ med drömmen om antagning till HT21

Inlägg av Användarnamn1 »

Första dagen tillbaka på jobbet och nu ändras mina rutiner. Min nya plan är att försöka göra minst en pomodoro om dagen. Vet att jag har svårt med att hålla mig till varje dag :D Men ska göra mitt bästa och har helgerna också att ta igen i så fall. På helgen tänker jag ett eller två "prov".

Idag hann jag under dagen lägga 20 min på att läsa på om index och gjorde lite räkneexempel.

På kvällen gjorde jag:

1 pomodoro ELF (5/5 rätt) (4/5 rätt) (5/5 rätt)

Första gången jag gör en ELF och har varit lite rädd för dessa :D Kanske var det lätta texter men blev lättad över resultatet! Den jag fick fel på övertänkte jag och fastnade på ett ord i svaret. Vet att svarsalternativen kan vara jävliga ibland och märka på endast ett ord. Så blev osäker där. Gjorde short texts nu. Blir längre texter nästa gång. Lite märkligt dock.. minns inte att det var några såna här korta texter på engelska på högskoleprovet.

Nu så har jag testat på alla kvantitativa och verbala delar så har nog fått en förståelse för det hela.
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 325
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 till 1.5+ med drömmen om antagning till HT21

Inlägg av Användarnamn1 »

Igår och i förrgår så har jag inte haft tid att sitta efter jobbet men har ändå under dagen fått till ca 1 - 1,5 h läsning om strategier på de verbala delarna. Bättre än inget!
Senast redigerad av Användarnamn1 den tis 11 aug, 2020 19:14, redigerad totalt 1 gånger.
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 325
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 till 1.5+ med drömmen om antagning till HT21

Inlägg av Användarnamn1 »

Torsdag och fredag hade jag också svårt att hinna sitta en sekund efter jobbet men alla små pauser på jobbet har jag nyttjat till att läsa om strategier. Lär mig en hel del bra grejer! Eftersom jag kan bli avbruten när som helst så har jag alltså inte kunnat göra uppgifter utan endast kolla på exempel.

Fredagen (igår) var rätt tuff också i och med beskedet om inställt prov i höst. Hade noll energi till att plugga nånting alls så satt kanske 10 min och läste lite. Känns jobbigt att det nu blir en så enorm press på ett enda tillfälle i vår. Hade som tröst att iallafall få två chanser. Men idag så är motivationen tillbaka och visst är det trist och besvärligt att det inte blir av i höst men jag vill ju fortfarande nå mitt mål och tycker fortfarande det är roligt att plugga till provet. Ska försöka sitta mer idag.
Senast redigerad av Användarnamn1 den tis 11 aug, 2020 19:15, redigerad totalt 1 gånger.
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 325
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 till 1.5+ med drömmen om antagning till HT21

Inlägg av Användarnamn1 »

Sjukt seg helg med denna värme :? Har liksom inte riktigt haft någon ork och behövde vila upp mig efter första jobbveckan. Men idag satte jag mig ändå och pluggade trots att jag egentligen inte orkade.

Gick igenom lite mer delar i "All matte du behöver" i 2 h och det känns bra nu efteråt när jag lärde mig en hel del. Det var såna detaljer jag alltid fått fel på när jag gjort de kvantitativa delarna. Så ett litet steg närmre högre poäng :)
Senast redigerad av Användarnamn1 den tis 11 aug, 2020 19:16, redigerad totalt 1 gånger.
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 325
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 till 1.5+ med drömmen om antagning till HT21

Inlägg av Användarnamn1 »

Igår blev det inget men idag har jag upptäckt Memrise och det var exakt något sådant jag letat efter som komplement till HPGuiden! Hade annars tänkt göra nåt med Glosboken eller liknande. Så idag har jag lärt mig 110 ord där. Det är ju definitivt något jag kan sitta med i pauser spritt över dagen. Testade repetera dem nu på kvällen och 98/110 fick jag rätt på. Ett par hann jag inte läsa svaren ordentligt.

Sen har jag också repeterat lite matte med vinklar. Det är ju rätt enkla grejer egentligen men behövde påminnas. Det var också en sån notering jag gjort på mina pomodoros med kvantitativa delen, där jag fått en del fel svar på.

Totalt har jag spenderat ca 3 h på HP-plugg idag :)
Senast redigerad av Användarnamn1 den tis 11 aug, 2020 19:30, redigerad totalt 1 gånger.
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 325
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 till 1.5+ med drömmen om antagning till HT21

Inlägg av Användarnamn1 »

Har btw i två nätter i rad drömt om att jag ska skriva högskoleprovet... I ena drömmen hade jag inte förberett med pennor och linjal och helt plötsligt började tiden för provet :) :) :)
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 325
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: 1.1 till 1.5+ med drömmen om antagning till HT21

Inlägg av Användarnamn1 »

Ytterligare 100 ord på Memrise. Hade tänkt göra lite mer matte efter jobbet men somnade vid 16.30 i 2,5 h och drömde om högskoleprovet igen 😂 Skulle ta en plats i ett klassrum och hade IGEN glömt pennor och linjal. Haha vad betyder detta? Kanske att jag är rädd att inte vara förberedd nog
Senast redigerad av Användarnamn1 den mån 17 aug, 2020 18:13, redigerad totalt 1 gånger.
Skriv svar