Ambiguösa alternativ

Diskussioner kring LÄS-delen samt LÄS-uppgifter
Skriv svar
Användarens profilbild
konkis
Stammis
Stammis
Inlägg: 160
Blev medlem: mån 26 okt, 2009 6:32

Ambiguösa alternativ

Inlägg av konkis »

Det här är något jag har funderat på väldigt, väldigt länge. Sedan jag började skriva HP tre år tillbaka har jag tyvärr noterat att medan det alltid funnits vissa frågor med två riktigt ambiguösa alternativ, så har de ökat markant i och med höstens prov. Nu vet jag inte om fler känner som jag, men jag är ändå i ett akut behov av tips på hur man vågar bestämma sig för ett alternativ, och bara ett.

Jag har varit inne på Dropbox och tittat på gamla LÄS-delar. Vissa svar tycker jag är helt befängt lika varandra och/eller orimliga (det senare är oftast för att jag stressar och slarvar). Om det finns någon här som alltid är helt säker på vilket av två som är rätt svar, så vill jag gärna veta hur man resonerar bort den där känslan av att båda alternativen skulle passa in. Ett exempel får väldigt gärna visas - min mening med denna tråd är egentligen att textsnuttar med ambiguösa alternativ från de olika högskoleproven åren igenom ska ondskefullt blottas här för allmän beskådan och utbildning.

Jag har märkt att de alternativ som jag ofta sitter och väljer bland skiljer sig i vad de omfamnar i texten. En helhet, som förstås om man läser igenom texten - eller en detalj, som kan ses direkt skriven i ett kort stycke. Ofta tycker jag att båda stämmer in, dvs både svarsalternativet med detaljfrågan och svarsalternativet med huvudsaklig textinriktning duger.

Dessutom får jag ALLTID fel på frågor där man ska sätta rubrik på texten. Man ser ofta, precis som i allt annat, två idiotiska alternativ och sedan två som skulle kunna funka, men båda är dumma och man måste bestämma sig för ett av dem.
Användarens profilbild
Kilogram
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 26
Blev medlem: mån 29 aug, 2011 12:59

Re: Ambiguösa alternativ

Inlägg av Kilogram »

Samma story här, har svårt att spika LÄS pga att frågorna känns så diffusa eller, som du säger, kan jag utesluta ett par av svarsalternativen och har kvar två som antingen inte passar alls, eller som båda passar lika bra i mitt tycke.
Det är ofta inga frågor jag själv reflekterar över när jag läser en artikel, bok eller dylikt för nöjes skull heller, så även om jag tränat upp min snabbhet och fokus så är det ändå total förvirring på en del frågor.
konkis skrev: Dessutom får jag ALLTID fel på frågor där man ska sätta rubrik på texten. Man ser ofta, precis som i allt annat, två idiotiska alternativ och sedan två som skulle kunna funka, men båda är dumma och man måste bestämma sig för ett av dem.
Ja fy fan.
Gjorde provet från VT 2011 häromdagen och det kommer en sådan här uppgift där rätt svar är "Kärleken med stort K" och jag kan verkligen inte motivera varför den rubriken passar bäst när resten av alternativen är "Kärleken till kvinnan"/"Kärleken i skönlitteraturen"/"Kärleken till kulturen" när alla dessa element nämns på ett sätt eller annat i texten.
I mitt tycke är dessa frågor så flummiga att de inte borde få vara med ens, men vi kan väl försöka samla ihop några av dessa och förhoppningsvis bryta ner dem?
Även om tiden är knapp :-D

Jag har sneglat lite på hur de amerikanska SAT-proven är uppbyggda och deras "critical reading test" i hopp om att det kanske är lite likformigt med LÄS.
Ett par strategier verkar passa bra även på högskoleprovet, men kan inte låta bli att tycka att SAT verkar "snällare" än LÄS?
De har numrerade sektioner i texten med frågor som dirigerar till dessa och kanske inte så många frågor som handlar om att förstå helheten.
Här hittade jag lite matnyttigt:

http://talk.collegeconfidential.com/sat ... tory-guide
http://talk.collegeconfidential.com/sat ... ffectively
Användarens profilbild
Yosephine
Stammis
Stammis
Inlägg: 336
Blev medlem: ons 20 okt, 2010 20:55
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Ambiguösa alternativ

Inlägg av Yosephine »

Angående både LÄS och ELF finner jag också ofta att jag kommer ner till två alternativ, de andra två är oftast helt irrelevanta. Ofta styrks mitt val i att det rätta svaret har direkt stöd i texten, medan det andra kan vara någonting som jag själv har tolkat mig fram till, och som kanske inte står ordagrant. Hoppas att det kan hjälpa något!
Användarens profilbild
konkis
Stammis
Stammis
Inlägg: 160
Blev medlem: mån 26 okt, 2009 6:32

Re: Ambiguösa alternativ

Inlägg av konkis »

Kilogram skrev:Det är ofta inga frågor jag själv reflekterar över när jag läser en artikel, bok eller dylikt för nöjes skull heller, så även om jag tränat upp min snabbhet och fokus så är det ändå total förvirring på en del frågor.
Det där om att det kommer frågor eller svarsalternativ man själv aldrig ens skulle tänka på, eller som inte ens verkar intressanta/relevanta - jag känner precis så. Skönt att det finns någon mer som reagerar på den totala avsaknaden av röd tråd när det kommer till frågor.
Kilogram skrev:Gjorde provet från VT 2011 häromdagen och det kommer en sådan här uppgift där rätt svar är "Kärleken med stort K" och jag kan verkligen inte motivera varför den rubriken passar bäst när resten av alternativen är "Kärleken till kvinnan"/"Kärleken i skönlitteraturen"/"Kärleken till kulturen" när alla dessa element nämns på ett sätt eller annat i texten.
Hahaha, det där var en av frågorna jag tänkte lägga upp här för allmän beskådan (och förhoppningsvis lynchande). Gjorde den imorse, blev flyförbannad och skapade därför denna tråd. Den är ju HELKONSTIG. Jag tog "Kärleken till kvinnan" eftersom jag ansåg att texten snackade så otroligt mycket OM kvinnosyn i samband med detta.
Kilogram skrev:Jag har sneglat lite på hur de amerikanska SAT-proven är uppbyggda och deras "critical reading test" i hopp om att det kanske är lite likformigt med LÄS.
Ett par strategier verkar passa bra även på högskoleprovet, men kan inte låta bli att tycka att SAT verkar "snällare" än LÄS?
För några år sedan fick jag för mig att jag ville skriva SAT och beställde hem mastodontböcker, både text- och övningsböcker. Jag fann att HP måste vara ett (förlåt Högskoleverket) autistiskt barn till SAT, eftersom, precis som du säger, så är SAT mycket mer koncist och underbyggt. Man har koll på vad man håller på med (det är dock inte nödvändigtvis lättare). Dock är både SAT:s läsförståelse och LÄS ganska lika. Å andra sidan är de flesta "läs en text och svara på frågorna" det.
Yosephine skrev:Ofta styrks mitt val i att det rätta svaret har direkt stöd i texten, medan det andra kan vara någonting som jag själv har tolkat mig fram till, och som kanske inte står ordagrant.
Tack, det här ger mig lite perspektiv. Hur definierar du "stöd i texten"? Att det skrivs ut på ett uppenbart sätt, eller är det en mer tolkningsbar grej?
Användarens profilbild
konkis
Stammis
Stammis
Inlägg: 160
Blev medlem: mån 26 okt, 2009 6:32

Re: Ambiguösa alternativ

Inlägg av konkis »

Jag har förövrigt märkt att det funkar att läsa igenom en fråga, skumma snabbt, rikta in sig på det som verkar relevant, svara på frågan. Jag tror man då "ser" bara det som verkar relevant och hjärnan smutsas inte ner av all bitext. Det finns, i siffror sagt, mindre möjligt stöd i texten som kanske inte är relevant men som man hakar upp sig på och tror stämmer "liiiiiite'rå" om man läser hela texten från början till slut. I alla fall jag brukar få lite fler rätt när jag gör så här.
Användarens profilbild
Kilogram
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 26
Blev medlem: mån 29 aug, 2011 12:59

Re: Ambiguösa alternativ

Inlägg av Kilogram »

Haha herregud, gjorde precis den sista verbala delen från förra året, som inte gick så så himla bra då, och det gick bara snäppet bättre nu.
Ibland verkar ju de korrekta svarsalternativen i sig själva göra långdragna tolkningar från texterna!
Suck alltså, hur mycket Under Strecket måste man läsa innan det slutar kännas som rent lotteri på vissa frågor?
konkis skrev: Jag fann att HP måste vara ett (förlåt Högskoleverket) autistiskt barn till SAT, eftersom, precis som du säger, så är SAT mycket mer koncist och underbyggt.
Haha eller hur! Dessutom skrivs SAT oftare... typ sju gånger om året!
Hade man kunnat skriva högskoleprovet åtminstone 3 gånger om året så hade man fått fler tillfällen, mindre dötid där kunskaper faller ur, alltså fler chanser och så hade man kanske inte behövt lägga x antal terminer/år på högskoleprovet!
Men det tjänar inget till att skylla ifrån sig och känna sig missgynnad, det gör det bara svårare att tackla provet med rätt energi.
konkis skrev:Jag har förövrigt märkt att det funkar att läsa igenom en fråga, skumma snabbt, rikta in sig på det som verkar relevant, svara på frågan. Jag tror man då "ser" bara det som verkar relevant och hjärnan smutsas inte ner av all bitext.

Jag har också tänkt på detta! Måste dock testa med ett par prov till innan jag riktigt bestämmer mig vilken metod jag ska satsa på under själva provdagen.
Känner att finns fördelar och nackdelar här.
Det ligger mellan:
A) Läs frågorna (inte svarsalternativen), läs sedan texten.
Sedan på frågorna igen och hitta tillbaka i texten för att fördjupa sig.
Fördel: Helhetsförståelsen blir bättre.
Nackdel: Tar mer tid och man får möjligen idéer som kanske inte stämmer, som du säger, en massa skräp i skallen som distraherar och svarsalternativen är kanske inte alls i stil med vad man själv hade svarat.

B) Läs första frågan. Skumma igenom texten utan att bry mig särskilt mycket om att förstå, målet är att bara hitta nyckelord och snappa upp sammanhanget jag letar efter.
När jag gör det letar jag upp svaret, och gör samma process med nästa fråga.
Fördel: Sparar dyrbar tid.
Nackdel: Helhetsförståelsen blir sämre, och på vissa LÄS-prov kan mer än hälften av frågorna handla om just förståelse.
Hittar jag dessutom inte det jag behöver och måste skumma igenom flera gånger blir det panik.

Kanske man ska bestämma sig för en taktik beroende på vilken typ frågorna är? Alltså om det finns fler helhetsförståelse-frågor jämte faktafrågor eller tvärtom?
Ska testa mig själv med ett par gånger idag och se vad jag kommer fram till!
Användarens profilbild
Kilogram
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 26
Blev medlem: mån 29 aug, 2011 12:59

Re: Ambiguösa alternativ

Inlägg av Kilogram »

Då har jag testat med två läsprov, den här gången valde jag en fråga först innan jag läste texten, sökte snabbt efter det relevanta och svarade - sen direkt på nästa fråga.
Det gick ju förvånansvärt bra, snittade lika bra som när jag läser noggrant, fast hade gott om tid över i slutet!
Även de förståelse-frågor där man ombeds sätta sig in i författarens perspektiv gick ju hyfsat!
På just de proven jag gjorde refererar även de ofta till en viss del av texten, kan man bara söka upp just den delen och lägga mer tid på att tolka vad som försöker sägas och jämföra med svarsalternativen än att lägga tid på att just hitta tillbaka dit och noggrant läsa igenom texten eller försöka minnas så kände jag att jag visste mer vad jag pysslade med.
Nu har jag ett beslut att göra, köra på mitt gamla beprövade sätt, eller kriga på med detta? :roll:
Får bli ett par prov till helt enkelt!
Användarens profilbild
konkis
Stammis
Stammis
Inlägg: 160
Blev medlem: mån 26 okt, 2009 6:32

Re: Ambiguösa alternativ

Inlägg av konkis »

Kul att se att du pluggar på. Det gör jag också.
Någonstans har jag kommit fram till att Under Strecket egentligen inte hjälper för de som redan kan läsa snabbt eller har stort ordförråd. Jag tycker nämligen att bara textläsning inte gör så mycket för att se ett system och vad frågorna VILL. Med andra ord kommer jag nöta gamla LÄS-prov samt en del SAT-prov nu de sista två dagarna.
Kom ihåg att det man missar i LÄS kan man ta igen i ORD!
Jag har 1200 ord kvar att gå igenom.

HEJA OSS!
Användarens profilbild
Kilogram
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 26
Blev medlem: mån 29 aug, 2011 12:59

Re: Ambiguösa alternativ

Inlägg av Kilogram »

konkis skrev:Kul att se att du pluggar på. Det gör jag också.
Någonstans har jag kommit fram till att Under Strecket egentligen inte hjälper för de som redan kan läsa snabbt eller har stort ordförråd. Jag tycker nämligen att bara textläsning inte gör så mycket för att se ett system och vad frågorna VILL. Med andra ord kommer jag nöta gamla LÄS-prov samt en del SAT-prov nu de sista två dagarna.
Kom ihåg att det man missar i LÄS kan man ta igen i ORD!
Jag har 1200 ord kvar att gå igenom.

HEJA OSS!
Bra jobbat, nu börjar man se ljuset!
Vågar inte ens börja föreställa mig hur lättad jag hade blivit av att klara 1.7/1.8 den här gången!
Ska också slita med ord, som jag tyvärr inte gjort nog av, så jag har väl kvar 1500 ord här på hpguiden!
Får så blandade resultat just på ORD, allt mellan jättebra till rakt av uruselt!
Har aldrig känt mig såhär säker på den kvantitativa delen däremot, eller på matten överlag för den delen.
Mest NOG som kan vara ett riktigt wildcard!
Det kan mycket väl hänga på hur mycket flyt jag har på ORD!
Kriga på, så hoppas jag att vi båda kan lägga ner hp-plugget efter lördag! :-D
spiskummin
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 15
Blev medlem: sön 22 maj, 2011 16:04

Re: Ambiguösa alternativ

Inlägg av spiskummin »

På tal om ambiguösa alternativ; Jag har en tendens att överanalysers de olika svarsalternativen vilket leder till att jag svarar jag fel.

Exempelvis så brukade jag få mellan 18-20 rätt på LÄS för några månader sedan. Nu för tiden blir resultaten inte alls lika bra.

Vad gör ni för att undvika överanalysera och filtrera bort det som är oviktigt?
Enrique
Stammis
Stammis
Inlägg: 152
Blev medlem: lör 14 jan, 2012 16:18

Re: Ambiguösa alternativ

Inlägg av Enrique »

Känner samma sak. Kommer ihåg "Kärlek med Stort K" från 2011. Reagerade starkt på hur diffus frågan var när jag kom till den. Har blivit allt bättre på LÄS med tiden och snittar numera 14-16. Når inte högre då hälften av felen kan härledas till den här typen av frågor och resten p g a tidsbrist(känner hellre att jag sätter 15/20 hyfsat säkert, än speedar på och svarar på de sista uppgifterna och samtidigt läser texterna i högre, stressigare tempo med större risk för fel).
Zeiem
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: sön 07 apr, 2013 20:21

Ang. "Kärleken med stort K"

Inlägg av Zeiem »

Jag förstår er frustration över vissa uppgifter och ska försöka hjälpa till att förstå hur man kan lösa vissa av dem. Några av texterna bör ha bättre och tydligare alternativ, det håller jag med om.

Jag såg "Kärleken med stort K" som det enda rimliga alternativet att välja mellan för just den texten. Eftersom skribenten var mycket kritisk till författarens syn på kärlek i allmänhet, då det framgick av texten att författaren håller kärlek utan världsliga inslag högt. Detta associerade jag direkt till platonsk kärlek, dvs. att två kära individer har ett slags mentalt band till varandra, utöver detta verkar författaren snarare ta avstånd från världslig kärlek som han tycks se som en synd. Dvs. att sex och kyssar är opassande. Sådana typer kan till sitt försvar hävda att det finns någonting större än våra känslor, alltså "Kärleken med stort K". Det som däremot går författaren obemärkt är att kärlek är just en känsla, då bör det rimligtvis få behandlas som sådan ;)
Typiskt för personer som anser sex skamligt är överreligiösa stela typer, jag tror att texten nämnde någonstans att författaren hade en "lutheransk" syn på det hela.

Jag antar att det som fick mig att associera till just detta är att jag känner mig bekant med dessa tankar och idéer. Ett av sätten att sätta sig in i detta, och därmed få höga poäng på provet nästa termin, är att läsa mycket och varierat.
Användarens profilbild
konkis
Stammis
Stammis
Inlägg: 160
Blev medlem: mån 26 okt, 2009 6:32

Re: Ambiguösa alternativ

Inlägg av konkis »

Så hur gick det för er?
Skriv svar