Annat än psykolog?

För dig som är eller är på väg att bli psykologistuderande
Skriv svar
Isakph
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: tor 10 sep, 2020 19:25

Annat än psykolog?

Inlägg av Isakph »

Jag vill bli en klinisk psykolog, men jag tvekar på om jag är rätt för jobbet.

Mitt intresse är psykologi och jag ägnar mycket av min fritid till att studera PDT. Jag pratar gärna med människor om deras problem så mycket de bara vill, med ett genuint intresse för deras välmående. Men jag känner ändå att jag bör "testa" mig själv i ett kliniskt sammanhang, innan jag utbildar mig till psykolog.

Med det sagt; vilka korta vägar kan ni rekommendera, utbildningsmässigt, för att få börja arbeta med människor med psykisk ohälsa? :)
Ebba12345
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 47
Blev medlem: sön 19 sep, 2021 16:59

Re: Annat än psykolog?

Inlägg av Ebba12345 »

Hej! Är du intresserad av psykologi och vill arbeta kliniskt men inte läsa 5+ år skulle socionomprogrammet vara ett alternativ för dig! Istället för 5 år (300 hp) läser du 210 hp och kan efter det rikta in dig på att bli kurator. Efter examen läser socionomer extra utbildning (kortare) för att kunna titulera sig och arbeta som just kurator. Exempel på hur du kan göra just det är att antingen läsa grundläggande KBT steg 1 eller läsa Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet på 60 hp. Därefter kan du jobba på skolor, sjukhus eller med psykosociala/samtalsstödjande arbetsuppgifter i olika stödverksamheter.

I övrigt kan du ju också bli skötare och arbeta inom psykiatrin, i annonser för skötare ser jag ofta att de söker någon som är under utbildning till att bli eller är färdig undersköterska alternativt att du arbetat med liknande arbetsuppifter tidigare.

Jag är själv inne på samma spår som du men vet inte om jag kommer in och har därför också sneglat mot kognitionsvetenskap! Jag älskar neurodelen av psykologin så är du likadan är det absolut ett fält att rekommendera, den är något av en alternativ väg in i neurovetenskapens värld där du kan jobba med ohälsa och mående på lite andra sätt. Lycka till oavsett vad du väljer! :)
Användarens profilbild
Eskil1,5
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 17
Blev medlem: mån 24 sep, 2018 10:14

Re: Annat än psykolog?

Inlägg av Eskil1,5 »

Enligt vad jag har hört från min före detta partner (socionom) och studievägledare på socionomprogrammet i lund är det dock inte så lätt att utbilda sig till psykoterapeut. Dem erbjuder inte den utbildningen varje år och konkurrensen om platserna är väldigt tuff. Man behöver läsa andra kurser efter socionomexamen och ha en arbetsgivare där man kan jobba under tiden man utbildar sig parallellt med att man jobbar och får handledning. Det är väldigt populärt och ganska svårt att vidareutbilda sig till psykoterapeut med en socionomutbildning (tror att även psykologer som vill bli psykoterapeuter konkurrerar om samma utbildning). Man kan utbilda sig privat om man själv (eller i bästa fall arbetsgivaren) bekostar utbildningen men man är fortfarande beroende av att ha en arbetsplats där man kan jobba deltid med samtal och få handledning under studierna. Vet inte om det bara är i skåne, spec. malmö lund där det ju finns mycket socionomutbildningar och därmed socionomer som konkurrensen är så stor men det är värt att höra med studievägledare så man inte läser en socionomutbildning med målet att bli psykoterapeut utan att ta veta hur stora möjligheterna är.

Obs jag säger bara vad min egen uppfattning om möjligheterna är enligt vad jag hört från en nyexad socionom och studievägledare på socionomprogrammet så gör en fact check för att vara säker. ;)
Ebba12345
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 47
Blev medlem: sön 19 sep, 2021 16:59

Re: Annat än psykolog?

Inlägg av Ebba12345 »

Eskil1,5 skrev: tor 29 dec, 2022 13:17 Enligt vad jag har hört från min före detta partner (socionom) och studievägledare på socionomprogrammet i lund är det dock inte så lätt att utbilda sig till psykoterapeut. Dem erbjuder inte den utbildningen varje år och konkurrensen om platserna är väldigt tuff. Man behöver läsa andra kurser efter socionomexamen och ha en arbetsgivare där man kan jobba under tiden man utbildar sig parallellt med att man jobbar och får handledning. Det är väldigt populärt och ganska svårt att vidareutbilda sig till psykoterapeut med en socionomutbildning (tror att även psykologer som vill bli psykoterapeuter konkurrerar om samma utbildning). Man kan utbilda sig privat om man själv (eller i bästa fall arbetsgivaren) bekostar utbildningen men man är fortfarande beroende av att ha en arbetsplats där man kan jobba deltid med samtal och få handledning under studierna. Vet inte om det bara är i skåne, spec. malmö lund där det ju finns mycket socionomutbildningar och därmed socionomer som konkurrensen är så stor men det är värt att höra med studievägledare så man inte läser en socionomutbildning med målet att bli psykoterapeut utan att ta veta hur stora möjligheterna är.

Obs jag säger bara vad min egen uppfattning om möjligheterna är enligt vad jag hört från en nyexad socionom och studievägledare på socionomprogrammet så gör en fact check för att vara säker. ;)
Det är absolut sant och viktigt att ha i åtanke! Då är det ju superbra att socionomer inte behöver bli psykoterapeuter för att kunna arbeta som kurator om det är något som önskas :)
Skriv svar