Att börja från botten (LÄS GÄRNA, inget lyckligt slut än)

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Sisyfos
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 50
Blev medlem: tor 24 jun, 2021 21:14

Att börja från botten (LÄS GÄRNA, inget lyckligt slut än)

Inlägg av Sisyfos »

Hej,
Jag har under flera års tid lidit av återkommande depressioner, vilket har påverkat mig på olika sätt och särskilt inom ett extra viktigt område: studier. Koncentrationssvårigheter, energilöshet, brist på motivation, ja, listan kan göras oändligt lång. Om du som läser detta har erfarenhet av psykiska besvär så förstår du nog ungefär vad jag menar.

Hursomhelst så läste jag natur på gymnasiet och lyckades inte få bra merit ( ca 18.5 av 22.5). Jag skrev mitt högskoleprov första gången 2021 ( 0.85 tyvärr(!)), endast en vecka innan jag blev inlagd på en psykiatrisk avdelning på grund av grov försämring. Nu har jag börjat med medicinering och mår lite bättre, dock är det fortfarande problem med studier och koncentration. Men jag vill inte ge upp. Jag kan bara inte ge upp, ska jag leva, så vill jag även göra allt vad jag kan för att läsa min drömutbildning, kämpa på, lära mig om det jag har ett enormt intresse för och på så sätt vara ett steg närmare ett meningsfullt liv. Men med mitt HP-resultat blir det givetvis tufft då jag fortfarande är deprimerad, omotiverad och okoncentrerad. Men jag vill som sagt inte ge upp. Jag hoppas att det jag går igenom kommer göra mig till en bättre, mer empatisk och hårt arbetande läkare.

Fortsätt att läsa, ge inte upp på mig nu. Jag har en kurs som jag har F i, läst om den men misslyckats med att få ett E. Kursen har inget med det jag vill plugga att göra, utan är bara sådant man måste ta sig igenom för den särskilda behörigheten. Jag har ansökt om att få läsa kursen på komvux igen, går det inte i jul så tar jag det nästa år helt enkelt.

Jag är trött och utsliten. Sitter ibland i timmar med ett visst material, för att sedan gå till toaletten och snyfta eftersom jag inte vet om jag kommer lyckas denna gång efter massa misslyckanden förut. Jag är så rädd för att inte lyckas. Men det är bara att fortsätta. Tänka på att misslyckanden är en del av processen. Jag ska skriva HP om några dagar. Jag hade planerat att förbereda mig, men provet jag fick F i kom i vägen. Så nu ska jag oförberett skriva högskoleprovet. Men det blir förhoppningsvis sista gången jag går dit oförberedd. För jag planerar att satsa hårt 2022, både vårens och höstens HP. Kommer nog köpa VIP-medlemskap för att öka mina chanser att lyckas.

Så vad är syftet med mitt inlägg? Jag skriver det med en viss nervositet, men jag vill bara inte känna mig ensam i situationen längre. Kanske sitter du i en liknande situation? Kanske satt du i en liknande situation för några år sen och kan skriva kort om din resa? Kanske har du tips eller övriga kommentarer? Jag kommer börja uppdatera när jag ska börja SATSA på HP om några månader. Tack till er som läste detta.

Fortsätt att kämpa, för det kommer jag att göra.
Angeoudemon
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 332
Blev medlem: ons 10 apr, 2019 18:56

Re: Att börja från botten (LÄS GÄRNA, inget lyckligt slut än)

Inlägg av Angeoudemon »

Vill bara skriva att du verkar vara en fantastisk och förvägen person, ge aldrig upp!
kinzaraf
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 37
Blev medlem: tis 24 aug, 2021 16:35

Re: Att börja från botten (LÄS GÄRNA, inget lyckligt slut än)

Inlägg av kinzaraf »

Finns inget att ge upp på i detta inlägg, tror på dig till 100%. 0.85 är ett SJUKT bra resultat med tanke på ditt tillstånd där och då. Jag önskar dig verkligen all lycka till på din resa. Inget är värt mer än ditt välmående, var stolt över varenda lilla ansträngning och förbättring. Och låt inte motgångarna tära på ditt självförtroende, du kan lyckas med exakt VAD du vill!!!
Tussilago14
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 476
Blev medlem: sön 07 jul, 2019 15:23

Re: Att börja från botten (LÄS GÄRNA, inget lyckligt slut än)

Inlägg av Tussilago14 »

Du kommer lyckas för att du vill lyckas. Allas resor tar olika lång tid så jämför dig inte med någon annan. Det bästa du kan göra är att försöka bli bättre och ta små steg varje dag och tillslut kommer du ha tagit det där stora klivet. 0,85 är ju precis medel. Så om du skriver ett medelmåttigt resultat med de komplikationer du just beskrivit har du väldigt stor potential. Du är inte ensam, vi alla gör det här tillsammans hur jobbigt det än må vara ibland : )
Användarens profilbild
ananazen
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 220
Blev medlem: fre 02 mar, 2018 10:50

Re: Att börja från botten (LÄS GÄRNA, inget lyckligt slut än)

Inlägg av ananazen »

Vet du vad min kära vän, jag har varit i din sits. Jag har inte haft lika svåra depressioner men jag har fått min dos av F i skolan. Jag har fått min dos av kommentarer från familjevänner "men kom ner till jorden, du kommer aldrig komma in på läkarlinjen", "sluta drömma", "ryck upp dig och lägg dig på en nivå du klarar...", "du kommer aldrig...", listan kan göras lång. Jag har haft min dos av panik-attacker och nerknackande kommentarer på mig själv. Första gången jag skrev HP skrev jag 0,25 och gissa hur jag mådde då... Jag FÖRSTÅR hur du känner. MEN GE ALDRIG UPP!!!

Finns vilja, styrkan och envisheten då finns det inget som stoppar dig till att nå dina mål. Jag kommer inte förfina det, vägen är lång och svår. Dock, ge ALDRIG upp! Om inte du tror på dig själv så gör jag det! Så, fundera på vad dina drömmar är och förverkliga dom!

Se till att du har förutsättningarna till ett bra plugg. Ät ordentligt och nyttigt, SOV, träna. För mig har träningen varit en life-saver. Så fort jag har varit frustrerad, arg eller otroligt ledsen så har jag lagt den negativa energin på att springa. Spring av dig all ilska om du måste.

DU KAN!
Thrix90
Stammis
Stammis
Inlägg: 159
Blev medlem: lör 19 okt, 2019 7:55
Ort: Umeeeeå
Kontakt:

Re: Att börja från botten (LÄS GÄRNA, inget lyckligt slut än)

Inlägg av Thrix90 »

Som många andra skrivit innan mig, ge inte upp! Jag kan inte säga att jag varit i exakt en sådan situation som du varit i, men inte så långt ifrån.

Jag var sjuk stora delar av gymnasiet (så pass att jag inte hade fullständigt gymnasiebetyg när jag gick ut), och behövde ta igen kurser på komvux, och läsa in de särskilda kurserna för behörigheten att ens kunna söka läkarprogrammet! Jag spenderade även en del tid efteråt på Universitetet (främst läsandes psykolog) innan jag lyckades skriva resultat nog att ta mig in (som 29åring!).

Jag skrev högskoleprovet många gånger, och varje gång förberedde jag mig mer. Det går alltid att göra förbättringar, och att du blir äldre är inte en nackdel i varken högskoleprovet (särskilt LÄS) eller på läkarprogrammet. Att släppa den där känslan som du har över att du inte kommer klara detta prov, eller provet efter det, är något som är väldigt frigörande... För det är faktiskt så att din drömutbildning kommer vänta på dig, tills du är där!

Jag hade en flickvän (som numera är ett ex, som tur är) som mer eller mindre sköt ner mina känslor ofta, med kommentarer som "kanske dags att börja fundera på annan utbildning? Du kommer ju inte in..." och liknande. Tji fick hon! :D

Så vi ses som framtida kollegor sen då, eller hur? :)
Läkarstudent - f.n T9 på UmU.
https://lakarstudentenchris.blogg.se/

Gjort högskoleprovet... för många gånger. Kör hårt.
wishforitnow
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 32
Blev medlem: mån 15 nov, 2010 19:46

Re: Att börja från botten (LÄS GÄRNA, inget lyckligt slut än)

Inlägg av wishforitnow »

Det som är härligt och som jag kommit till insikt med är att alla NI kommer att nå era mål så länge ni fortsätter kämpa och ta er igenom alla uppförsbackar som man ständigt stöter på.

Att sitta och lägga timmar på högskoleprovet istället för tv-spel, filmer, böcker, anime, sport (så klart att man lägger tid på det också men man förlorar ett antal timmar man hade kunnat lägga på det nu när man lägger timmarna på träning inför HP istället) är väldigt påfrestande och så klart stundvis jobbigt.

Man har sina dagar när man verkligen har 100 % motivation och så har man dagar när man kanske bara har 10 % motivation eller lägre. Och dessa dagar är riktigt tunga.

Men så länge ni fortsätter kämpa så kommer ni nå målet.

Jag har själv inte nått målet än, men jag vet att om jag fortsätter kämpa så kommer även jag nå dit till slut. Jag brukar fantisera om hur jag går igenom korridorerna på ett sjukhus och hälsar på patienter eller kollegor. Det brukar motivera mig.

När jag varit på ett sjukhus så brukar jag känna mig som hemma.

När vi (jag och min sambo) låg på BB hotellet (SÖS) så kom jag alltid med ursäkter som t.ex. gå ner till pressbyrån för att köpa en cola, bara för att få gå runt i korridorerna och titta mig omkring :).

Nu kom jag av mig, men jag vill avsluta med att säga fortsätt KÄMPA!
Prnvnr121
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: tor 29 jul, 2021 23:55

Re: Att börja från botten (LÄS GÄRNA, inget lyckligt slut än)

Inlägg av Prnvnr121 »

Jag förstår hur det känns. Jag har också lidigt av svår depression och ångest det senaste året och ska börja terapi. Jag känner mig alienerad från mig själv, något som gjort det väldigt svårt att plugga. Men som någon i den här tråden skrev tidigare, när jag fantiserar på min dröm utbildning (psykologi, kanske lite ironiskt haha), eller bara framtiden allmänt ger det mig styrka.

Min mentala hälsa just nu har gjort det svårt för mig att plugga och jag förväntar mig inte att komma in på utbildningen jag vill inför VT, men nästa år finns ju ändå, och jag tänker kämpa på. Jag hoppas att du också kämpar på och lyckas komma in i det du vill!
galanthus
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 15
Blev medlem: ons 22 aug, 2018 16:42

Re: Att börja från botten (LÄS GÄRNA, inget lyckligt slut än)

Inlägg av galanthus »

inspirerande är ni!! all lycka till Er, ni är grymma
ItsLilly
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 77
Blev medlem: sön 14 jun, 2020 20:02

Re: Att börja från botten (LÄS GÄRNA, inget lyckligt slut än)

Inlägg av ItsLilly »

Jag känner varje ord som du skrev. Du är inte ensam, själv gick jag på antidepp under gymnasietiden och nu går jag också på mediciner. Men ingen har rätt och säga till mig att jag inte kommer klara av att ta mig till mållinjen. Ja, jag mår inte bra, ett tag höll jag på och drunkna i psykisk ohälsa men även då gav jag inte upp. Vägen för mig, dig och många andra som kämpar med psykisk ohälsa är inte lätt och det förstår inte så många andra. Jag ger inte upp på dig och du får inte heller göra det. Jag ska bli läkare och du ska också bli det, vi kommer bli framtida kollegor oavsett vad!
clis
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: sön 15 mar, 2020 21:39

Re: Att börja från botten (LÄS GÄRNA, inget lyckligt slut än)

Inlägg av clis »

Hej!

Detta är första gången jag är delaktig i en tråd här men det du skrev hade så hög igenkänningsfaktor att jag kände mig tvungen att skriva nånting.
Jag vet precis hur det känns. Jag har haft problem med depression och ångest i flera år och måendet har verkligen gått upp och ner. I gymnasiet var det ganska illa, jag sov väldigt lite och hade otroligt svårt med koncentration och motivation vilket ledde till att jag verkligen knappt tog examen. Jag vågade inte riktigt satsa på läkardrömmen först då jag var så rädd för att misslyckas och kände mig inte "smart" nog (jag var alltid stolt över att jag varit duktig i skolan och på att plugga så det blev nästan en identitetskris när jag inte hade lyckats så bra som jag kände att jag borde i gymnasiet). Nu har jag dock läst upp Fysik 1, Fysik 2, och Matte 4 på komvux och högskoleprovet är sista hindret. När jag skrev i våras fick jag 1.6, höjde mig från 1.2. Jag ska skriva nu på söndag och hoppas kunna höja mig så att jag kommer in till vårterminen. Trots att det väldigt tydligt har blivit en förbättring på hp och att jag klarat de tre kurser jag behövde för att bli behörig så är det mycket lättare att se det man inte klarat av än, speciellt när jag nu är ganska nära. Man är verkligen så taskig mot sig själv ibland. Jag kan ofta känna under perioden när jag mår sämre att jag är "tillbaka på ruta ett" igen. Dock har mitt mående blivit mycket bättre rent allmänt.
Ursäkta om det här blev rörigt men här kommer lite tips/tankar:

-Försök vara lika snäll mot dig själv som du är mot andra. Jag känner inte dig men är övertygad om att du inte skulle vara lika kritisk mot de du bryr dig om som du är mot dig själv. Du MÅSTE vara din egna cheerleader! (jag tycker dock att det verkar som att du är motiverad och inte tänker ge upp vilket är positivt).
-Du skriver att du sitter i timmar med ett visst material och att det bara inte vill funka ibland. Fastna inte i tanken att kvantitet är bättre är kvalitet. Kortare tid med bra fokus ger ofta mycket mer än flera flera timmar som slutar med att du känner dig misslyckad. Ett konkret tips här är att du använder dig av pomodoro-metoden när du pluggar, det tyckte jag hjälpte mycket med koncentrationen. Sen är det värt att nämna som någon annan var inne på också att koncentration/motivation kan skilja sig mellan dagarna, ibland är det faktiskt helt enkelt dagsformen. Om du känner att du inte kan sitta och plugga med fullt fokus, sätt dig i soffan och kör ett ordspel/mattespel eller liknande på telefonen, så kan du få in lite informellt plugg istället för att scrolla på sociala medier och känna att du inte fått något gjort.
-Får du hjälp på något sätt med ditt mående? Alltså att du träffar psykolog eller har någon att prata med? Annars tycker jag det är värt att undersöka. Jag har börjat skriva som en dagbok för min psykiska hälsa där jag försöker skriva varje dag eller nån gång i veckan hur jag mår. Det behöver inte vara strukturerat utan det kan vara vilken tanke som helst som du tänker eller en liten teckning om du inte orkar skriva. Det kan hjälpa att få ner tankarna fysiskt på ett papper, det blir en sorts distans. Jag kan få lättare att se att tanken är orimlig om jag skriver ner den och på så sätt träna mig på att få bort mitt negativa tankemönster.
-Jag läste upp kurserna jag behövde på Hermods då jag hade ångest kopplat till att sitta i ett klassrum, så distans funkade bäst för mig. Prova att plugga med andra? Det kan vara lättare att koncentrera sig om man har lite pluggstuga med andra som också behöver fokusera på sitt. Och om du inte orkar läsa, kolla på youtubefilmer om ämnet, hitta ett sätt att ta in information som funkar för dig.

Förlåt nu blev detta en novell och jag vet inte om du orkat läsa allt men för att summera vill jag helt enkelt säga att du ABSOLUT INTE är ensam. Jag tycker du är grym som har en dröm som du satsar på och som ger ditt framtida jag en chans till lycka. Jag tror inte någon på sin dödsbädd någonsin har ångrat att de satsade på sin dröm, snarare tvärtom. Skriv en pluggdagbok som du sa när du börjar plugga på riktigt till HP igen så ska du se att du möts av pepp och support. Jag hejar på dig, gör det du med!
Sisyfos
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 50
Blev medlem: tor 24 jun, 2021 21:14

Re: Att börja från botten (LÄS GÄRNA, inget lyckligt slut än)

Inlägg av Sisyfos »

Hej igen,

Jag har läst varje kommentar och varje ord ni skrivit. Stort tack, det betyder extremt mycket för mig. För er som är i en liknande situation: låt oss njuta av den bitterljuva processen tillsammans. Det kommer att kännas jävligt tungt ibland, men vi ger aldrig upp eftersom vi vet att det är en del av processen. Och kom ihåg: att misslyckas är en stor del av att lyckas tillslut.
galanthus
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 15
Blev medlem: ons 22 aug, 2018 16:42

Re: Att börja från botten (LÄS GÄRNA, inget lyckligt slut än)

Inlägg av galanthus »

:)
Sisyfos
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 50
Blev medlem: tor 24 jun, 2021 21:14

Re: Att börja från botten (LÄS GÄRNA, inget lyckligt slut än)

Inlägg av Sisyfos »

Hej alla kämpare!

Idag har jag blivit VIP-medlem och tänker lägga upp en plan för den tid som finns kvar att plugga till vårens prov 2022. Så hur ser det ut för mig just nu?

Jo, jag har tagit studenten i år, arbetar deltid på ungefär 60% och försöker få minst godkänt i fysik 2. Resterande tid ska jag försöka lägga på pluggandet inför högskoleprovet. Jag har inte format mitt HP-schema än, gör det ikväll, men tänker att jag ska försöka plugga 2 timmar dagligen under november till att börja med. Min inställning just nu är att bara lära mig så mycket jag bara kan, bli så snabb och bra på detta jag hinner med under de månader som är kvar, men framförallt njuta av den bitterljuva processen.

Vi hörs snart igen,
Kram från Sisyfos
Senast redigerad av Sisyfos den tis 09 nov, 2021 12:08, redigerad totalt 1 gånger.
Användarens profilbild
Emmy88
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1401
Blev medlem: tis 20 dec, 2016 10:49

Re: Att börja från botten (LÄS GÄRNA, inget lyckligt slut än)

Inlägg av Emmy88 »

Sisyfos skrev: mån 18 okt, 2021 14:06
Så vad är syftet med mitt inlägg? Jag skriver det med en viss nervositet, men jag vill bara inte känna mig ensam i situationen längre. Kanske sitter du i en liknande situation? Kanske satt du i en liknande situation för några år sen och kan skriva kort om din resa? Kanske har du tips eller övriga kommentarer? Jag kommer börja uppdatera när jag ska börja SATSA på HP om några månader. Tack till er som läste detta.

Fortsätt att kämpa, för det kommer jag att göra.
Heja dig!!

Jag är otroligt imponerad över att du inte har gett upp och fortsätter trots allt att kämpa med din dröm. Det är helt fantastiskt. Till slut kommer du nå det, även om vägen har varit krokig!

Jag pluggade till hp för länge sedan, 2017 och 2018. Men en fysisk sjukdom och operation kom i vägen. Jag hann därmed skaffa mig en annan högskoleutbildning än min drömutbildning och fick jobb inom det. Men jag kan inte annat än att kämpa vidare för det jag brinner för, så nu kör jag hp plugg tills jag är inne.

Vi klarar detta!!
Natur på gymnasiet -> 6 mån civilingenjörsprogrammet -> Medicinska kurser -> Sjuksköterkseexamen ->
Mitt livsmål: Läkarprogrammet * Antagen HT 2023*
Skriv svar