*AVKLARAD* Vägen till frihet ( 0.85- 1.75 )

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Storstadstjej
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 6
Blev medlem: lör 08 maj, 2021 22:41

*AVKLARAD* Vägen till frihet ( 0.85- 1.75 )

Inlägg av Storstadstjej »

Hej och välkommen till min pluggdagbok. Jag har inget direkt utbildningsmål utan gör den här resan för att jag vill kunna ha friheten att välja vad jag vill när jag väl har bestämt mig. Tanken med detta är med andra ord att ni ska få följa en pluggdagbok utan stressen av att komma in på en specifik linje, här tänkte jag dela med mig av hur jag studerar och lite tankar som dyker upp under vägen. Jag tänkte börja med att bjuda på en liten backstory, dels för att det är skönt att skriva av sig och dels för att ni ska få en tydlig bild av vad jag är för typ :D .

Jag är i nuläget sjukskriven på deltid pga utbränd, driver eget företag vid sidan av. Jag gick Naturvetenskapliga linjen på gymnasiet men har aldrig djup dykt speciellt i matten, inte för att jag tycker att matte är svårt i sig utan för att jag tycker det är svårt att plugga på det sättet. Jag prokrastinerar som en dåre, faktumet är att jag fick min ADD( ADHD huvudsakligen ouppmärksamhet) diagnos i början av detta året. Irrelevant kanske några av er tänker, men det är det verkligen inte. Jag har varit ovetandes om detta hela min skoltid och skrivit 3/4 HP utan medicin. Resultaten var enligt följande på HP:

2018 HT: 0.85 ( 1.1 kvant , 0.6 verb ) Första Högskoleprovet någonsin

2019 VT: 1.15 ( 1.3 kvant , 1.0 verb )

2019 HT: 1.3 ( 1.4 kvant , 1.2 verb )

2021 VT MAJ: ?? Första provet som skrivs på medicin( Elvanse )


Första högskoleprovet skrevs utan någon förberedning, jag kommer ihåg att jag var väldigt stressad under hela dagen att jag stundtals trodde att jag skulle spy. Jag hann inte klart med ett enda provpass i tid och fick chansa mycket. Resultatet var inget att hänga i granen men ändå ok för en 17 årings första gång.

VT19 provet körde jag igenom ett gammalt provpass inför dagarna innan för att ge mig själv lite kött på benen och förstå uppgifterna bättre. Jag kunde slappna av lite mer under provets gång vilket gjorde att jag kunde jobba ihop mer poäng på verbala.

HT19 provet är mitt bästa hittills. Här hade jag ändå gjort 2 prov relativt tätt inpå innan och var mer van vid provsituationen vilket innebar mindre stress och mer tid att använda hjärnan rätt, men även här, likt de två tidigare proven fick jag chansa på några då tiden inte riktigt räckte till. Även här var studierna minimala och enbart något prov genomgott veckan innan.

Sen kom Corona,VT20 inställt, HT20 enbart för förstagångsskrivare. Då var det helt plötsligt 2021 och jag fick boka in mig på HP igen, denna gången med likt många andra, 1.5 år sedan senaste provet skrevs. Detta var något jag märkte av otroligt mycket under provdagen då nerverna var i taket, jag kände mig nästan lika stressad som första gången jag skrev vilket smittade av sig i min prestation. Jag hann inte med hela LÄS på någon av Verbala delarna ( normalt sätt det jag är bäst på på Verb) och även på Kvant märktes stressen, här genom att jag tvekade på mig själv och räknade om uppgiften för att säkerställa att jag räknat rätt vilket sedan ledde till att jag inte hann klart och fick chansa på mycket. Jag förväntar mig därmed inget dunderresultat från detta provet, men jag tar med mig en hel del lärdomar! Stressen och nerverna är det som drar ner mig mest. Jag blir så stressad att jag knappt kan tänka och får hjärtklappning under proven ( Panikattack runt hörnet, jo men trevligt). Det och att jag är för långsam. Jag måste alltså öva på att inte stressa upp mig utan hålla huvudet kallt och att bli snabbare. Helst vill jag ha 45 minuter på proven jag övar på hemma då jag vet att jag kommer vara snäppet långsammare när det faktiskt är riktiga provet. Sen måste jag öva upp ordförrådet, detta tänkte jag främst göra genom att läsa böcker, jag har testat memrise men tycker det tar på tok för lång tid att ta sig igenom orden där. Jag har inte läst mycket alls senaste åren vilket speglar sig i resultatet på verb delarna som jag inte bara tycker är tråkigast utan också är sådär på. Men jag tror det går att öva upp, krävs lite mer tid än på kvantdelarna men det ska nog gå det med. Gällande kvant är jag relativt säker på min förmåga ( under lugna förhållanden dvs 8O ), jag har ofta slarvfel där jag läst fel på frågan eller liknande men min största svaghet där är NOG. Huvudräkningen sitter relativt bra och jag har tack vare Elvanse kunnat dra ner på fel som blir av slarv ( läsfel eller missat ord i frågorna :? ).

Mina svagheter: Stresskänslig, dålig känsla för tid, för långsam på provpassen, dåligt ordförråd, tvekar på mina egna svar. ORD & MEK, NOG

Mina styrkor: Vass på matten på hemmaplan, finns potential att hämta mycket där. Snabblärd.

Har ni några tips tar jag gärna emot det, speciellt gällande att hålla lugnet på provdagen och att maxa tiden på bästa sätt.

/ Aspirerande stressexperten
Senast redigerad av Storstadstjej den mån 29 nov, 2021 12:59, redigerad totalt 1 gånger.
Storstadstjej
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 6
Blev medlem: lör 08 maj, 2021 22:41

Re: Vägen till frihet ( 0.85- 1.75 )

Inlägg av Storstadstjej »

Första uppdateringen! Jag har haft en tuff vecka psykiskt, tröttheten har varit extrem och dagarna har flugit förbi men lite gjort blev det.

Gått igenom 100 nya ord på memerise, många av de var nya för mig vilket kändes nyttigt. Dock tycker jag fortfarande memerise är tidsineffektivt. Tar säkert 10-15 minuter att ta sig igenom 10 nya ord om det tär på mitt tålamod.

Gjorde även två provpass HP Kvant från Hösten 2011:

Provpass 2 HT2011 ( 54 min, tight)

XYZ: 11/12 ( Löjligt slarvfel på Uppgift 5, räknade 180 grader istället för 360 grader på en fyrkant..)
KVA: 9/10 ( Läste inte frågan ordentligt på Uppgift 18 )
NOG: 5/6 ( Skippade att ställa upp ekvationen på Uppgift 25 och missade därmed sambandet)
DTK: 9/12 ( Mycket slarvfel pga att jag inte använde linjal)


Provpass 4 HT2011 ( 50 min totalt fördelat enligt följande: 12,5 min XYZ, 8 min KVA, 8 min NOG, 12,5 min DTK.)

XYZ: 10/12 ( Föll på uppgift 1 där man omvandlar m^3 och cm^3 till liter, bristande kunskap här. Uppgift 9 var jag osäker på och ändrade i sista sekund till fel svar, det jag hade fyllt i först var rätt :p Nåväl.)
KVA: 8/10 ( Räknade tokigt på Uppgift 15, borde ställt upp en tallinje. Uppgift 19 gjorde jag en pinsam miss och räknade fel på primtal :P)
NOG: 6/6
DTK: 11/12 ( Fel på Uppgift 37 där jag läste av fel tabell, hade kunnat förhindrats mha linjalen x)

Totalpoängen för dessa blev 34/40 + 35/40= 69/80 vilket gav en normering på 1.9 för det provtillfället.

Reflectioner: Läs frågan ordentligt för att undvika onödiga slarvfel, använd linjalen även fast du inte tror att det behövs, se över basic matte ( Primtal,omvandlingar från cm3 till liter osv.) Sen har vi detta med tiden. Jag gillar inte att ligga över 50 min/ provpass. Detta för att jag vet att jag är lite långsammare när det väl är dags för provdagen. XYZ hade jag kunnat spara in tid på och även NOG. Utöver det är jag nöjd med normeringen. Jag vet vad jag är kapabel till när jag kan fokusera och inte stressar upp mig. Nu gäller det att jag får pli på nerverna.....
deysiii
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 70
Blev medlem: mån 22 sep, 2014 22:40

Re: Vägen till frihet ( 0.85- 1.75 )

Inlägg av deysiii »

Hej.Hur pluggar du DTK delen.jag är jätte dåligt på DTK delen.Jag försöker men diagrammet kommer jätte svårt för mig
Användarens profilbild
aristofanes
Bronspostare
Bronspostare
Inlägg: 711
Blev medlem: tor 15 nov, 2018 16:27

Re: Vägen till frihet ( 0.85- 1.75 )

Inlägg av aristofanes »

Det är sympatiskt det du skriver.
För att tala för mig själv, jag kan känna stress när något är okänt, vet jag hur något fungerar blir jag inte stressad. Så jag undviker stress genom att vara genomtränad, jag har gjort alla kvant i nya systemet efter 2011, jag vet vilken tid de olika momenten ska få och för mig är det stressfritt.
Det finns två strategier att hantera tiden. Endera jobbar du verkligt snabbt, riskerar en del slarvfel men får 20 min över att kontrollera alla svar. Det är en metod.
Det andra sättet, är att undvika slarvfel genom att jobba långsamt. Bara göra avarje uppgift en gång, men göra rätt.

Själv lutar jag åt att jobba snabbt och kontrollera för KVANT men jobba långsamt (och rätt) i VERB.

Detta ger misnt stress för mig. Alla är olika och väljer sin egen taktik, men viktigt är att man har sin egen utmejslade metod. Och du har ju gott om tid till oktoberprovet.
Undan för undan lägger jag ut några videor på Youtube om mina hp-erfarenheter. Kolla gärna. Sökord Högskoleprovet Aristofanes eller Högskoleprovet Jon
Storstadstjej
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 6
Blev medlem: lör 08 maj, 2021 22:41

Re: Vägen till frihet ( 0.85- 1.75 )

Inlägg av Storstadstjej »

Nu var det länge sen sist och tids nog för en uppdatering. Har ofta tänkt flika in men ej funnit energi att sammanfatta mig. Hursom: Resultatet på förra provet: 1.3 igen, 64 rätt på KVANT, 57 rätt på VERB. Totalt 6 fler rätt nu än på förra provtillfället, 1 poäng ifrån 1.4 i sammanställd poäng på både delproven vilket är smått frustrerande :P. Överlag nöjd med provet då jag tyckte det kändes som jag var riktigt ringrostig vid senaste provtillfället och inte ens hann med alla frågor. Långt från i mål men bättre än förväntat.

Nu till problematiken:

1.Jag hade nästan glömt anmäla mig till höstens prov, kom på det dagen då anmälningarna stängde vilket resulterade i att alla platser i Stockholm var slut. Ja, ni läste rätt. Platserna var slut. Slutade med att jag bet i det sura äpplet och bokade en plats i Gävle. Ungefär två timmars bilfärd ifrån där jag bor, sambon skjutsar mig. Hur påverkar detta mig? Mindre sömn, men kunde varit värre. Tänker att ny provort kan vara för det bättre.

2. Jag spenderade hela sommaren med att renovera nya lägenheten med sambon. Det tog enorm energi och är fortfarande inte helt klart vilket har gjort att plugget blivit minimalt, i princip obefintligt.

3. Studierna har dragit igång samt nya jobbet. Oj vad jag inte var redo för det. Jag är fortfarande sjukskriven på deltid och hjärnan hänger inte med likt den ska. Jag är fortfarande sjuk och det märks tydligt för min egna del. Viktigt med fokus på vila, träning och bra kost nu. Jag äter kast( läs inget) när jag är stressad vilket knappast gör någon nytta.

Men men, Lite HP plugg har jag börjat med. Betar av varje Provpass Kvant just nu från 2011 och framåt. Jag skriver riktigt bra, 1.9-2.0 hit tills, felanalyserar mm. Svagheten just nu är tiden, vissa prov susar jag igenom på 45-47 minuter( Detta vill jag ha på varje prov), andra fastnar jag i och kommer ut på runt 60 minuter ( ej hållbart). Jag tror att jag måste hitta tekniker som gör mig snabbare på DTK, når dit när jag har runt 15-20 minuter kvar av provet oftast. Tänker att öva snabbhet också handlar mycket om att bara bli van med provuppgifterna så att göra fler prov är sannolikt nyckeln här + att använda överslagsräkning.

Gällande Verb har jag inte gjort ett enda provpass, där emot har jag börjat läsa lite mer. Håller i nuläget på med Orwells 1984 och läste innan dess ut Alice i underlandet( ja, det är en tunn bok, men behövde något enklare att ta mig igenom som start). Övar även lite ord även fast det är hemskt tråkigt, betat av kring 1000 ord hit tills. Hoppas på att kunna nöta av minst 7000 till innan provet.

Planen framöver är alltså: Fortsätta öva kvant provpass, felanalysera så jag inte fortsätter lära in fel teknik. Läsa bok, Öva ord & börja ge mig på verbpass.
Storstadstjej
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 6
Blev medlem: lör 08 maj, 2021 22:41

Re: Vägen till frihet ( 0.85- 1.75 )

Inlägg av Storstadstjej »

Nu var det länge sen sist och tids nog för en uppdatering. Har ofta tänkt flika in men ej funnit energi att sammanfatta mig. Hursom: Resultatet på förra provet: 1.3 igen, 64 rätt på KVANT, 57 rätt på VERB. Totalt 6 fler rätt nu än på förra provtillfället, 1 poäng ifrån 1.4 i sammanställd poäng på både delproven vilket är smått frustrerande :P. Överlag nöjd med provet då jag tyckte det kändes som jag var riktigt ringrostig vid senaste provtillfället och inte ens hann med alla frågor. Långt från i mål men bättre än förväntat.

Nu till problematiken:

1.Jag hade nästan glömt anmäla mig till höstens prov, kom på det dagen då anmälningarna stängde vilket resulterade i att alla platser i Stockholm var slut. Ja, ni läste rätt. Platserna var slut. Slutade med att jag bet i det sura äpplet och bokade en plats i Gävle. Ungefär två timmars bilfärd ifrån där jag bor, sambon skjutsar mig. Hur påverkar detta mig? Mindre sömn, men kunde varit värre. Tänker att ny provort kan vara för det bättre.

2. Jag spenderade hela sommaren med att renovera nya lägenheten med sambon. Det tog enorm energi och är fortfarande inte helt klart vilket har gjort att plugget blivit minimalt, i princip obefintligt.

3. Studierna har dragit igång samt nya jobbet. Oj vad jag inte var redo för det. Jag är fortfarande sjukskriven på deltid och hjärnan hänger inte med likt den ska. Jag är fortfarande sjuk och det märks tydligt för min egna del. Viktigt med fokus på vila, träning och bra kost nu. Jag äter kast( läs inget) när jag är stressad vilket knappast gör någon nytta.

Men men, Lite HP plugg har jag börjat med. Betar av varje Provpass Kvant just nu från 2011 och framåt. Jag skriver riktigt bra, 1.9-2.0 hit tills, felanalyserar mm. Svagheten just nu är tiden, vissa prov susar jag igenom på 45-47 minuter( Detta vill jag ha på varje prov), andra fastnar jag i och kommer ut på runt 60 minuter ( ej hållbart). Jag tror att jag måste hitta tekniker som gör mig snabbare på DTK, når dit när jag har runt 15-20 minuter kvar av provet oftast. Tänker att öva snabbhet också handlar mycket om att bara bli van med provuppgifterna så att göra fler prov är sannolikt nyckeln här + att använda överslagsräkning.

Gällande Verb har jag inte gjort ett enda provpass, där emot har jag börjat läsa lite mer. Håller i nuläget på med Orwells 1984 och läste innan dess ut Alice i underlandet( ja, det är en tunn bok, men behövde något enklare att ta mig igenom som start). Övar även lite ord även fast det är hemskt tråkigt, betat av kring 1000 ord hit tills. Hoppas på att kunna nöta av minst 7000 till innan provet.

Planen framöver är alltså: Fortsätta öva kvant provpass, felanalysera så jag inte fortsätter lära in fel teknik. Läsa bok, Öva ord & börja ge mig på verbpass.
Storstadstjej
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 6
Blev medlem: lör 08 maj, 2021 22:41

Re: Vägen till frihet ( 0.85- 1.75 )

Inlägg av Storstadstjej »

Aristofanes skrev: tis 25 maj, 2021 12:28 Det är sympatiskt det du skriver.
För att tala för mig själv, jag kan känna stress när något är okänt, vet jag hur något fungerar blir jag inte stressad. Så jag undviker stress genom att vara genomtränad, jag har gjort alla kvant i nya systemet efter 2011, jag vet vilken tid de olika momenten ska få och för mig är det stressfritt.
Det finns två strategier att hantera tiden. Endera jobbar du verkligt snabbt, riskerar en del slarvfel men får 20 min över att kontrollera alla svar. Det är en metod.
Det andra sättet, är att undvika slarvfel genom att jobba långsamt. Bara göra avarje uppgift en gång, men göra rätt.

Själv lutar jag åt att jobba snabbt och kontrollera för KVANT men jobba långsamt (och rätt) i VERB.

Detta ger misnt stress för mig. Alla är olika och väljer sin egen taktik, men viktigt är att man har sin egen utmejslade metod. Och du har ju gott om tid till oktoberprovet.
Tack så mycket för tipsen, betyder mycket. Jag använder mig flitigt av dina förklaringsvideos på Youtube när jag går igenom uppgifterna jag har haft fel på på kvant, de hjälper väldigt mycket så det vill jag tacka för.

Kram på dig och tack för jobbet du gör, det hjälper mig och många andra.
Storstadstjej
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 6
Blev medlem: lör 08 maj, 2021 22:41

Re: Vägen till frihet ( 0.85- 1.75 )

Inlägg av Storstadstjej »

Idag kom resultatet och jag kan inte hjälpa att skämmas lite över att jag inte uppdaterat bättre här. När jag loggade in kunde jag knappt tro mina ögon.

1.75 mötte mig.

2.0 på kvant, 1.5 på verbala.

Chocken kom över mig som en våg och jag bröt ihop helt totalt. Tanken av att jag aldrig mer kommer behöva skriva ett högskoleprov, aldrig mer. Total lättnad som spred sig genom kroppen.

Nu fick jag dessutom en rejäl morot att ta tag i mina sista gymnasieämnen som släpar efter. Äntligen.

Så, nu är jag i mål. I och med att jag varit så kass på att uppdatera här under tidens gång kanske ni skulle vara intresserade av att höra i efterhand hur jag gått tillväga? Pluggat helt på egen hand utan HPguiden eller liknande kurser. Ja säg till om det skulle vara av intresse så kluddar jag ner en sammanfattning åt er!
Användarens profilbild
sossigrey
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 16
Blev medlem: mån 01 feb, 2021 14:52

Re: *AVKLARAD* Vägen till frihet ( 0.85- 1.75 )

Inlägg av sossigrey »

Först och främst stort GRATTIS🥳 och ja gärna ge oss dina strategier och tips för de olika delarna!!
futuredoctorswe
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 31
Blev medlem: mån 15 mar, 2021 13:04

Re: *AVKLARAD* Vägen till frihet ( 0.85- 1.75 )

Inlägg av futuredoctorswe »

GRATTIS!!!!
Användarens profilbild
Helakr
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 136
Blev medlem: ons 26 nov, 2014 23:37

Re: *AVKLARAD* Vägen till frihet ( 0.85- 1.75 )

Inlägg av Helakr »

GRATTIS!!!!!
Användarens profilbild
aristofanes
Bronspostare
Bronspostare
Inlägg: 711
Blev medlem: tor 15 nov, 2018 16:27

Re: *AVKLARAD* Vägen till frihet ( 0.85- 1.75 )

Inlägg av aristofanes »

Riktigt kul, det var så sympatiskt det du skrev.
Nu kan du ju välja precis vad du vill!
Undan för undan lägger jag ut några videor på Youtube om mina hp-erfarenheter. Kolla gärna. Sökord Högskoleprovet Aristofanes eller Högskoleprovet Jon
Melliz_066
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 387
Blev medlem: ons 19 feb, 2020 16:00

Re: *AVKLARAD* Vägen till frihet ( 0.85- 1.75 )

Inlägg av Melliz_066 »

Har resultatet kommit!???????????
Dutw
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 548
Blev medlem: sön 14 feb, 2021 23:53

Re: *AVKLARAD* Vägen till frihet ( 0.85- 1.75 )

Inlägg av Dutw »

Grymt, bra gjort! Absolut, skriv gärna hur du gjort då det onekligen lyckats bra!
37 åring som siktar på läkarprogrammet i Lund!
Hp resultat: 1.45 --> 1.65 --> 1.55 --> ?
NONO21
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 6
Blev medlem: lör 26 sep, 2020 16:42

Re: *AVKLARAD* Vägen till frihet ( 0.85- 1.75 )

Inlägg av NONO21 »

grattis, verkligen motiverande. Berätta gärna hur du nådde 1.75.
Skriv svar